Основна (втора) реколта при смокините

Всичко за смокините
Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 14206
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 302 times
Been thanked: 868 times

Re: Основна (втора) реколта при смокините

Мнение от Kiril Donov » 05 окт 2019, 09:48

Разбираш, че сезонът на смокините е приключил, когато от 2 декара смокиново насаждение се върнеш със 17 смокини в касетката.
Имам чувството, че птиците са озверели за смокини вече, защото почти нищо не остава след тях. Не знам, дали до края на лятото се научават да ги ядат или просто през лятото имаше твърде много плод по дърветата и птиците просто не успяваха да изядат толкова много, че да го направя на проблем. Както и да е, но в момента нагризват даже и твърдите плодове, които едва са взели да наедряват. Малко ме е яд, защото съм оставил над десет дървета, които не бера и ги ядат само птиците. И все пак, това не ги спира да ядат и от другите дървета. Здраве да е, и те душа носят...
В последните десетина дни успях да посъбера малко плодове, които сега хапваме по малко, като ги държим в хладилника. Ще има още за седмица и това ще е. Може и да намеря някое плодче по дърветата, докато обикалям из градината, но вече нито вкусът им е както трябва, нито има количество за носене вкъщи.
Това вероятно ще са последните ни съкровища за тази година...
Изображение
These users thanked the author Kiril Donov for the post (total 2):
plamen (05 окт 2019, 10:17) • tisho (05 окт 2019, 18:15)
Rating: 15.4%



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 14206
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 302 times
Been thanked: 868 times

Re: Основна (втора) реколта при смокините

Мнение от Kiril Donov » 09 окт 2019, 08:48

Вече почти всички сортове приключиха. Все още бера качествени и сладки плодове от Bursa Black, Panino, Magnifica Dry и Kadota. От някой друг сорт може и да намеря някое плодче, но не е нещо, което си струва да се споменава.

Всичко набрано от последните две седмици е в хладилника. Ядем ги постепенно, за да имаме за по-дълго време. Всички плодове са брани презрели. Прави ми впечатление, че сортовете със зелен/жълт цвят на кожицата се съхраняват доста по-лошо. Сортовете с тъмен цвят са по-издържливи на съхранение. Но над всички се откроява кралят на смокините - Бурса Блек. Плодовете на този сорт се съхраняват идеално и изглеждат перфектно даже и след две седмици в купа в хладилника. Запазват се по-добре от всеки друг сорт.



vutov
Любител на южните растения
Мнения: 137
Регистриран: 24 яну 2016, 20:40
Район: Varna
Местоположение:
USDA zone: 7a/7b
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Основна (втора) реколта при смокините

Мнение от vutov » 11 окт 2019, 17:55

Имаме една смокиня, не знам какъв сорт, даваща плодове всяка година, но искам още едно или две дървета.
Мястото се намира в м-т Боровец, Варна, на около 2-3 км по въздух от морето.
Сегашните ни смокини се скапват сравнително бързо в хладилника, тоест не издържат много -2 -3 дена.
Чудя се за сорт и си мисля за Измирска и Блек Бурса от това което чета.
Търся максимална сладост и вкус, но и да държат в хладилника поне 5-7 дена, за да може спокойно да се изядат, защото за 2-3 дена трудно се хапват 5-6 кг на седмица.

Чета този абзац и се чудя и за нея
"Великолепни и много ранни са плодовете на Вердино. Този сорт се очертава като един от сортовете ми от най-висок клас - надежден и с отлични вкусови качества. "
Но в онлайн магазина пише

Ficus carica Verdone, Смокиня Вердоне от разсадника Палм Център - Пловдив
Късен сорт, зрее от края на септември до първите слани, като плодовете дозряват, дори когато клоните останат без листа. Тежат 50-70 гр. Кожицата е много тънка, но плодовете са много устойчиви на манипулации и това ги прави отлични късни смокини за пазара.

Смокинята, която имаме ражда септември и в момента също.

Та, моля за мнение за сорт, мисля следващата седмица да поръчам и този месец да ги засадим.



Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2969
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -7.4 на 06.01.2019
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 221 times
Been thanked: 318 times

Re: Основна (втора) реколта при смокините

Мнение от zack » 11 окт 2019, 18:26

Като стана дума за последните смокини, скоро имах оставени в хладилника доста узрели такива.
Издържаха две седмици, като си хапвах по-малко. Някой успява ли да съхрани смокините за по-дълго време и по какъв начин?

Иначе сега почваме зимната реколта - сушените <thumbsup> <wine>



Потребителски аватар
tisho
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие)
Мнения: 758
Регистриран: 11 апр 2014, 11:40
Район: Софийско
Местоположение: Нови хан
Надморска височина (m): 630
USDA zone: 7a
Минимум последна зима (°C): -9 (08 Jan 2020)
Has thanked: 57 times
Been thanked: 69 times

Re: Основна (втора) реколта при смокините

Мнение от tisho » 11 окт 2019, 23:13

Vutov, Вердоне и Вердино са два различни сорта! Виж по-внимателно наличните сортове в онлайн магазина.



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 14206
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 302 times
Been thanked: 868 times

Re: Основна (втора) реколта при смокините

Мнение от Kiril Donov » 11 окт 2019, 23:15

Вердино и Вердоне са два напълно различни сорта. Вердино е великолепна смокиня със зелени на цвят плодове. Вердоне е тъмно лилава, синя до черна на цвят и все още дозрява по малко, докато Вердино приключи напълно вече.
От хубавите сортове в момента бера само Кадота, Броджото Неро и Бурса Блек. Има зреещи смокини и по други сортове, но не са ми от любимите и ги оставям на птиците. Бурса Блек се съхранява отлично в хладилник, но и повечето тъмни сортове са такива - Verdone, Turca, Melanzana. Bursa Black обаче ги превъзхожда по външен вид и размер, а вероятно и по вкус. Огромни са и понякога със жена ми си разделяме по една смокиня, като все едно сме изяли по няколко от другите.

Тези дни съм в постоянно съревнование с птиците, за това кой ще нападне пръв плодовете на Бурса Блек. Днес отново закъснях и се добрах само до две смокини и половина. Толкова ми бяха откраднали и птиците. Най-едрата и хубава обаче беше останала за мен, защото някак беше останала между няколко листа и не я бяха видяли птиците. В тази връзка ми хрумна нещо полезно - утре ще отида и ще завия всяка смокиня от този сорт в околните листа и ще ги вържа с ластиче. Така птиците не могат да ги видят, а аз няма да се налага да ги бера твърди и зелени. При по-дребни плодове едва ли бих се занимавал, но за Бурса Блек си струва усилието. Още повече, че в края на сезона плодовете са малко и всяка такава едра и разкошна смокиня, дава разлика.

Между другото, преди няколко дни видях доста хубави смокини Бурса Блек на пазара в Асеновград. Продаваше ги една бабичка, но беше много недружелюбна, щом разбра, че само разпитвам и няма да купувам. Цената беше 3,50 за килограм и очевидно не бяха вносни. Бабата е туркиня и май не говори много добре български, но спомена нещо, че ги произвеждали в някакво село и че ги били донесли от Турция. Смокините бяха едри и изглеждаха много добре, нищо общо с пресъхналите стари боклуци в хипермаркетите.



vutov
Любител на южните растения
Мнения: 137
Регистриран: 24 яну 2016, 20:40
Район: Varna
Местоположение:
USDA zone: 7a/7b
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Основна (втора) реколта при смокините

Мнение от vutov » 12 окт 2019, 17:00

Ок, явно не съм догледал.
Но, все пак Измирска и Блек Бурса ли са добър избор. Хем трайни, хем вкусни. Да се има предвид, че смокинята (а и другите сортове, които искам да купя) са на най-долната тераса на градината ( двора е разположен на 4 тераси, защото е баир към дерето от другата страна на улицата) и там се събира най-много вода и почвата остава най-много влага, та е добре корените на смокинята да са подходящи за такова условие.



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 14206
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 302 times
Been thanked: 868 times

Re: Основна (втора) реколта при смокините

Мнение от Kiril Donov » 12 окт 2019, 18:44

Измирската е най-вкусната, но не бих казал, че е толкова трайна. Кожичката ѝ е доста нежна и често се разкъсва или наранява още при брането. Затова пък с удоволствие се хапва целият плод, заедно с кожичката.
А относно влагата - ще трябва да пробвате и сам да намерите правилния вид растение.



vutov
Любител на южните растения
Мнения: 137
Регистриран: 24 яну 2016, 20:40
Район: Varna
Местоположение:
USDA zone: 7a/7b
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Основна (втора) реколта при смокините

Мнение от vutov » 13 окт 2019, 02:53

Тоест Измирска и Блек Бурса са добър избор, така ли?
Като срок за зреене кога са?

Иначе това са смокини от нашата смокиня от днес, вече няма толкова много.
Ако разпознаете сорта, ще е супер.
Изображение



perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 1909
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): —6,6°С
Метеостанция: TFA
Has thanked: 222 times
Been thanked: 171 times

Re: Основна (втора) реколта при смокините

Мнение от perperikon » 13 окт 2019, 06:19

Разпознаването на сорт става като сложиш няколко узрели смокини в чиния и разрежеш по вертикала 1-2 от тях. Добре е на някоя да се вижда и “окото”. Добавката на типично листо към снимката помага понякога. Не че и сега не могат да се дават предположения на въпроса ти — “познайте какво държа в левия си джоб”, но професионалистите обикновено не го правят. <Ah, no>



Потребителски аватар
tisho
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие)
Мнения: 758
Регистриран: 11 апр 2014, 11:40
Район: Софийско
Местоположение: Нови хан
Надморска височина (m): 630
USDA zone: 7a
Минимум последна зима (°C): -9 (08 Jan 2020)
Has thanked: 57 times
Been thanked: 69 times

Re: Основна (втора) реколта при смокините

Мнение от tisho » 13 окт 2019, 07:03

Vutov, прилича на Брънсуик...



perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 1909
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): —6,6°С
Метеостанция: TFA
Has thanked: 222 times
Been thanked: 171 times

Re: Основна (втора) реколта при смокините

Мнение от perperikon » 13 окт 2019, 12:27

Наистина прилича на Брънсуик. <yes>



vutov
Любител на южните растения
Мнения: 137
Регистриран: 24 яну 2016, 20:40
Район: Varna
Местоположение:
USDA zone: 7a/7b
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Основна (втора) реколта при смокините

Мнение от vutov » 13 окт 2019, 17:44

Ето снимки на една смокиня...
Изображение

Изображение



perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 1909
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): —6,6°С
Метеостанция: TFA
Has thanked: 222 times
Been thanked: 171 times

Re: Основна (втора) реколта при смокините

Мнение от perperikon » 13 окт 2019, 22:53

Че прилича на Брънсуик, прилича, но много късно зрее при теб и качеството вероятно страда. Явно трябва да мислиш за по-ранни сортове. Моят Брънсуик приключи преди повече от месец, но беше яко вкиснал. Твоят май не е!?
Вижда се, че твоят не е опрашен - няма семки. Това понижава и качеството на плодовете, но като няма риба и ракът е риба. <cheers2>



vutov
Любител на южните растения
Мнения: 137
Регистриран: 24 яну 2016, 20:40
Район: Varna
Местоположение:
USDA zone: 7a/7b
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Основна (втора) реколта при смокините

Мнение от vutov » 14 окт 2019, 11:20

Чета за брънсуик, че е мъжка и не става за ядене, което не е така в моя случай. А плодове ядем целия септември и до сега.

Иначе аз все още не разбрах кой сорт да си взема?

Кой са ранни сортове?
Иначе по морето все пак пролетта е дълга и хладна.



Отговори