Основи на биологичното земеделие

Планетата Земя е нашият дом. Ще бъде дом и за поколенията след нас. Как да отглеждаме нашите растения, без да унищожаваме дома си?
Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 14173
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 299 times
Been thanked: 858 times

Основи на биологичното земеделие

Мнение от Kiril Donov » 03 сеп 2019, 13:54

Вече споменавах и преди за едни мои наблюдения във Флорида. Там аз хвърлях минерален тор на моите растения, а те все хващаха акари, трипсове и въшки. Налагаше се да пръскам непрекъснато. В същото време, съседката до нас ползваше само натурални торове, а нейните растения не се нападаха толкова от неприятели. Откривах тук-там трипсове и по нейните растения, но някак не успяваха да повредят растенията и все едно ги нямаше. При мен обаче направо им изяждаха листата.

В оранжерията ми в Асеновград съм решил да избягвам торенето, за да нямат твърде бурен растеж растенията вътре. След всичките третирания срещу акари, в един момент ги оставих и нямаше сериозни проблеми с никое растение, освен с двете малки растения Маниока, едни Бругманзии и някои от бананите. Напоследък обаче бананите се оправиха, без да съм третирал срещу акарите.
Новите ми растения от това лято са в саксии. На тях им бях сложил дългодействащ минерален тор. Преди около месец ги пренесох в оранжерията. Само за няколко дни, всички до едно пламнаха от акарите. Стоят заедно със старите растения, някои от които също са в саксии. На старите обаче им няма нищо, макар да се откриват акари и по тях. А новите толкова закъсаха, че вече умря една палма Ликуала, и трите ми нови компактни Кокосови палми от Тайланд, вече са с почти бели листа. До тях са старите ми Кокосови палми, на които им няма нищо.

Между всички тези растения няма други разлики, освен че старите са торени съвсем слабо и само два пъти от пролетта, докато новите са добре наторени с минерален тор. Твърде очевидно е, за да не го отчета като факт.
Едно време учехме в университета за интензивното (с пестициди и торове) и за биологичното земеделие. Нямам спомен обаче, дали някой ни е споменавал за такива последствия от минералните торове. Но е факт, че торенето води след себе си още много проблеми, срещу които трябва да се борим с пестициди. Ето така са стига до "пластмасовите" плодове и зеленчуци.

От тази година си направих купчина за компост в един отдалечен край на градината. Там изхвърлям всички биологични отпадъци. Купчината вече е огромна и след година ще започна да ползвам собствен компост. Ще си търся и качествен оборски тор. Да видим, дали ще имам читави растения по този начин.
These users thanked the author Kiril Donov for the post (total 3):
zack (03 сеп 2019, 18:20) • veso (03 сеп 2019, 21:29) • Tsonny Naydenov (08 сеп 2019, 21:12)
Rating: 23.1%Потребителски аватар
reimbrant
Запален експериментатор от града на Левски, колекционер на всякакви южни растения
Мнения: 1958
Регистриран: 29 май 2014, 00:14
Район: гр.Карлово
Местоположение: гр.Карлово и вилна зона между Сопот и Карлово
Надморска височина (m): 530
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -16
Минимум последна зима (°C): -10
Has thanked: 8 times
Been thanked: 134 times

Re: Основи на биологичното земеделие

Мнение от reimbrant » 03 сеп 2019, 15:57

Аз съм с 4 ръце ЗА,от Цонко Найденов научих много неща .Но имам голям проблем с цитрусите в оранжерията,и се принудих да пръскам за първи път с отрова,тези мравки ме убиха,няма надгонване с тях,докараха хиляди щитоносни въшки,чак се травмирах и се замислям дали да продължавам с цитрусите.През 3 дни слагам Брос около стеблата,3 дена мъртвило и след това нови набези,тези дни ще пусна клип до каква гадост докараха страхотните ми цитруси.Не торя с изкуствени торове,само 2,3 пъти в годината с гюбре от кокоша тор,растат до небето,режа като за световно,и тези мравки с тези въшки ме довършват.Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2966
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -7.4 на 06.01.2019
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 219 times
Been thanked: 316 times

Re: Основи на биологичното земеделие

Мнение от zack » 03 сеп 2019, 18:19

Цони от доста време обяснява за връзката между храненето и здравето на растенията и неприятелите <cheers>
Надявам се да влиза по-често и да дава по някой съвет, след като го загубихме за няколко години като потребител във форума <wine>

Колкото до акарите и въшките, в затворени пространства е много тегаво с тях. Ама наистина тегаво.Потребителски аватар
Slavyanski
Любител на южните растения
Мнения: 342
Регистриран: 18 дек 2017, 01:26
Район: Централен Балкан
Местоположение: обл. Габрово
Надморска височина (m): 485
USDA zone: 6b
Абсолютна минимална t° (°C): -21°C
Минимум последна зима (°C): -16°C
Has thanked: 105 times
Been thanked: 27 times

Re: Основи на биологичното земеделие

Мнение от Slavyanski » 03 сеп 2019, 19:00

С растенията нямам такива наблюдения, но примерно с пилетата - гадините отиват на по-слабите и ги нападат, направо могат да ги унищожат. Може в един кокошарник повечето кокошки като им разгърнеш перата да нямат кой-знае колко гадинки, но една да е адски нападната и да ѝ изпиват силите. Мисля, че някак усещат, че е слаба. Ако изкуствените торове нарушават баланса в растенията и ги отслабват, нищо чудно вредителите да ги нападат повече. Тези наблюдения от Флорида са интересни. Аз изкуствени торове не съм ползвал и като цяло нямаме кой-знае какви проблеми с насекоми, освен може би някакви листни въшки. А по цитрусите няма никакви и не помня да е имало (те са в саксии). Интересно какво усещат тези насекоми та ходят на наторените с минерален тор растения?Потребителски аватар
Tsonny Naydenov
Ценен специалист по бананите ... и още нещо ...
Мнения: 849
Регистриран: 15 юли 2012, 00:02
Район: Североизточна България
Местоположение: Добрич
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): -
Has thanked: 19 times
Been thanked: 34 times

Re: Основи на биологичното земеделие

Мнение от Tsonny Naydenov » 09 сеп 2019, 16:36

Kiril Donov написа:
03 сеп 2019, 13:54
От тази година си направих купчина за компост в един отдалечен край на градината. Там изхвърлям всички биологични отпадъци. Купчината вече е огромна и след година ще започна да ползвам собствен компост. Ще си търся и качествен оборски тор. Да видим, дали ще имам читави растения по този начин.
reimbrant написа:
03 сеп 2019, 15:57
Аз съм с 4 ръце ЗА,от Цонко Найденов научих много неща .Но имам голям проблем с цитрусите в оранжерията,и се принудих да пръскам за първи път с отрова,тези мравки ме убиха,няма надгонване с тях,докараха хиляди щитоносни въшки,чак се травмирах и се замислям дали да продължавам с цитрусите.През 3 дни слагам Брос около стеблата,3 дена мъртвило и след това нови набези,тези дни ще пусна клип до каква гадост докараха страхотните ми цитруси.Не торя с изкуствени торове,само 2,3 пъти в годината с гюбре от кокоша тор,растат до небето,режа като за световно,и тези мравки с тези въшки ме довършват.
Slavyanski написа:
03 сеп 2019, 19:00
Интересно какво усещат тези насекоми та ходят на наторените с минерален тор растения?
Ще се опитам да отговаря и на трима ви с един коментар.
Първо. Имайте предвид, че хранителен дисбаланс може да постигнете и с органични торове. Имам много случаи на биологично гледани насаждения, които все пак имат доста проблеми. Органичните и натуралните торове имат своите плюсове, но ако ги използваме в разрез с природните принципи, пак можем да си създадем нежелани последици. Няма лоши продукти, има неподходящи за конкретния случай продукти.
Много хора смятат, че животинската тор е безопасна, дори полезна, но всъщност нещата стоят другояче. Животинската тор може да предизвика страхотен растеж и красиви тъмно зелени листа, но естетичният вид не винаги върви ръка за ръка с балансирания минерален състав, а хранителният дефицит не винаги се изразява с визуални симптоми - всъщност последните се проявяват само при много сериозен дисбаланс. Повечето хора съдят за ефективността на торовете по резултатите, които постигат с тях, но природният екип за рециклиране - насекомите, заболяванията и плевелите - не може да бъде заблуден, защото те, за разлика от нас, не избират храната си по външния вид. Насекомите комуникират чрез излъчвания в инфрачервения честотен диапазон (електромагнитни вълни). Всъщност в природата всяко действие се дължи на електромагнетизъм. Растенията, които имат хранителен дисбаланс излъчват различни електромагнитни вълни от тези, които са с балансиран минерален състав. Не трябва да вините насекомите, че ви нападат растенията, след като растенията ви сами сигнализират на насекомите, че са подходяща храна за тях. В наши дни животинската тор в каквато и да било форма често идва със своите огромни недостатъци.
1. Ако животните се хранят с НЕ балансирана храна, тогава и екскрементите им няма да бъдат с балансиран състав.
2. Прясната е прекалено силна и с твърде сериозен катионен и анионен дисбаланс за да произведе желаните от вас резултати.
2. Угнилата форма не е толкова богата на нитрати и калий колкото прясната, но е също с огромен дефицит на основните елементи, чието действие е да балансират и стабилизират останалите хранителни вещества.
3. Последиците от използването на така нареченото шербетуване са почти същите като от угнилата форма.
Както вече споменах, критерий за качеството на животинската тор е балансираното хранене на въпросните животни. Както и сами се досещате, тази информация ще ви убягва в 90 на 100 от случаите и нищо не можете да направите по въпроса. В днешно време много животновъди продължават да твърдят, че хранят животните си с качествена храна, но природата показва друго. Сещам се за онзи лекарски виц - "Операцията беше успешна, но пациентът умря.". Та и в случая е същото. Понякога се налага да уча земеделеца на земеделие за да не умрат пациентите, понеже производителите често са на мнение, че ги хранят с качествена/балансирана храна, въпреки високата смъртност и здравословните проблеми.

Да речем обаче, че успеете да си намерите наистина качествена животинска тор. Добре би било да си я вземете прясна за да я компостирате вие, иначе рискувате да я вземете угнила, с което ще загубите онези качества, заради които я искате първоначално. При угниването процесът често протича анаеробно, което довежда до образуването на органични соли, формалдехиди и в последствие до почвена смърт. Да, тази тор все пак ще произведе бърз и красив растеж заради високите нива на нитратен азот и калий, но ако природният боклукчийски екип нападне растенията ви, не си мислете, че сте произвели жизнени растения с качествен растеж. Няма по-добър индикатор за успеха от тях. Високите нива на азот потискат усвояването на въглерода, а последният е основна храна за почвените строители. Калият потиска фосфатите и измества калция в клетките, което нарушава и фотосинтезата, а от там и крайният енергиен продукт - захарите. Това е сигурен индикатор за недостиг на енергия. Калцият и фосфатите може да присъстват в почвата, но те се усвояват от растенията единствено благодарение на аеробната микробиология. Единственият начин да заобиколите това е чрез листно подхранване с течен калций и фосфати, но това ще има само палиативно действие. Ако калцият и магнезият са в грешно съотношение, азотът спира да се усвоява ефективно и всеки следващ сезон ще се налага постепенно да увеличавате количеството му в почвата за да може да произвежда същия ефект. За жалост всичко това може да се постигне не само с животински торове, но и с комерсиални органични продукти. Пак ще го напиша - те може да са чудесни, качествени, напълно натурални, но ако се прилагат в разрез с природните принципи, ползата от тях е никаква.

Райчо, симптомите, които споменаваш сочат основно към фосфатен дефицит и нарушено съотношение желязо-мед. Задължително обаче трябва започнеш с основата - калция. За да стабилизираш тези материали в почвата, трябва да внасяш и добра органика. Ако не разполагаш с компост, може да използваш сухи или течни хумати.
Във фейсбук групата Агрохомеопатия скоро ще публикувам възстановителна програма за есента. Може да й хвърлиш едно око за да прецениш какво да предприемеш в твоя случай.

Славянски, жизнената почва произвежда жизнени растения, а жизнените растения произвеждат жизнени животни и хора. Аз отдавна се убедих, че перфектното здраве е постижимо при растенията и животните, а защо да не бъде и за хората? За целта лечението трябва да се насочи към почвата. Всички проблеми в земеделието и в медицината произтичат от грешни земеделски практики. По-лесно е да лекуваме почвата, отколкото да лекуваме последиците върху растенията, животните и хората, но на всички ви е ясно колко много пари са намесени в това.

Ще обобщя фундаменталните принципи на биологичното земеделие за да се придържам към темата.
1. Всички растения, животни и хора живеят посредством енергия - енергията която се освобождава от взаимодействието между елементите. Това е горивото, което захранва жизнените процеси. Имайте предвид, че тази енергия не може да се постигне с грешно подхранване и със стабилни количества. Големите количества тор не означават много енергия. Различно количество енергия се освобождава от реакцията между различни елементи. Идеята е да се предоставят правилните материали, за да се създадат условия за постоянно отделяща се енергия, която бива използвана максимално ефективно от културните растения.
Част от тази енергия може да измервате с уред за електропроводимост.
2. Природата винаги следва линията на минималното съпротивление. Ако нещо се случва бавно и изисква много енергия, значи следвате принципът на максималното съпротивление.
3. Подобното привлича подобно, въпреки че противоположни заряди също се привличат.
4. Всички хранителни вещества трябва да влизат в растенията във фосфатна форма.
5. Ако дадено хранително вещество е разтворимо, това не означава, че е в усвоима за растенията форма.
6. Растежът не е ограничен от времето (като продължителност), а само от енергията с която разполага растението.
7. Някои хранителни вещества произвеждат растеж, други произвеждат плод.
8. Органичната материя, която внасяте е толкова качествена, колкото са качествени материалите, от които е направена.
Ако материалите са боклук, не очаквайте да получите качествен компост. Под боклук имам предвид ниска хранителна гъстота. Повечето зеленчуци и плодове в днешно време са с прекалено ниска хранителна стойност в сравнение с преди стотина години. Поговорката "Една ябълка на ден държи всички доктори далеч от мен" е била много актуална и вярна до преди няколко десетилетия, но сега нещата стоят другояче. Вероятно прекалено малко хора биха си дали сметка как една ябълка може да има толкова голям ефект върху човешкото здраве. Може, ако ябълката е с висока хранителна гъстота. Последното резултира само и единствено от жизнена и плодородна почва. Днес няма как да живеем от енергията на една ябълка, която има над 60% спад в концентрацията на хранителни вещества в сравнение с преди да речем 40-50 години. В Щатите има лабораторни данни за минералното съдържание на различни ябълки датиращи от далечната 1914г и такива за сравнение от 1992г. Желязото например е със спад от 96%. Една ябълка от 1914г. е съдържала почти половината от препоръчителната дневна доза на желязо. През 1992г. една ябълка е съдържала по-малко от една петнайста от дневната препоръчителна доза. Това означава, че през 1914г. две ябълки са били достатъчни за набавянето на необходимото количество желязо за деня, а през 1992г. за същото количество желязо е било нужно да се изядат двайсет и шест ябълки. През последните години съм чувал българи да се успокояват със следното "Ама това е за щатите, много ясно, че там е много по-зле, отколкото при нас. Ние сме учили цяла Европа на земеделие и няма как да сме на същото ниво като тъпите американци.". Ако това наистина ви дава утеха...
These users thanked the author Tsonny Naydenov for the post (total 8):
forumolubec 1978 (09 сеп 2019, 18:01) • swot (09 сеп 2019, 18:44) • zack (09 сеп 2019, 19:14) • veso (09 сеп 2019, 20:41) • plamen (09 сеп 2019, 23:08) • rembi (10 сеп 2019, 08:10) • Марков (14 яну 2020, 19:07) • Slavyanski (02 фев 2020, 23:18)
Rating: 61.5%Потребителски аватар
reimbrant
Запален експериментатор от града на Левски, колекционер на всякакви южни растения
Мнения: 1958
Регистриран: 29 май 2014, 00:14
Район: гр.Карлово
Местоположение: гр.Карлово и вилна зона между Сопот и Карлово
Надморска височина (m): 530
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -16
Минимум последна зима (°C): -10
Has thanked: 8 times
Been thanked: 134 times

Re: Основи на биологичното земеделие

Мнение от reimbrant » 11 сеп 2019, 15:05

Цони ,благодаря за огромният труд ,който си положил за да ни обясниш проблемите ни,но ми се вижда доста сложно за мойта глава.Иначе преминах на не оране ,а само косене мулчиращо,детелината ,леко по леко си завзема територии ,без да я садя,ще видя до къде ще я докарам.Още веднъж благодаря за огромният труд . <thumbup> <thumbsup> <bravo2>Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2966
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -7.4 на 06.01.2019
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 219 times
Been thanked: 316 times

Re: Основи на биологичното земеделие

Мнение от zack » 11 сеп 2019, 21:42

По темата, да пусна едно интересно клипче, на което попаднах. Общо взето унищожавайки почвите,
съсипваме храната си, с което и здравето си, както е написал Цони.
В случая човекът обяснява основните принципи на това, как да възстановиме почвите.
<wine>
Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 14173
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 299 times
Been thanked: 858 times

Re: Основи на биологичното земеделие

Мнение от Kiril Donov » 11 сеп 2019, 22:36

Всичко в природата е свързано в един огромен, но крехък баланс. Едно време например разделяхме насекомите на полезни и вредители. Сега отдавна знаем, че няма само полезни или само вредни същества. Като оставим настрана, че човекът е единственото същество на планетата, което е само и единствено вредно, всъщност всяко същество - от най-обикновените бактерии до много по-висшите бозайници, всяко същество има роля в кръговрата в природата. Важна роля!

Повечето хора никога не са се замисляли, че примерно скакалците са вредни само в собствената ни градина и трябва да правим всичко възможно, за да ги опазваме в природата. Скакалците са ценна храна за птиците. И като казах "птиците", сигурно повечето хора ни е яд, когато птиците ни ядат от реколтата. Но птиците унищожават огромни, наистина огромни количества вредни за нас насекоми. Ааа, да - споменах и "насекоми". Освен, че са ценна храна за птиците, насекомите имат роля и в контролирането на плевелите, разграждането на органичната материя в почвата, опрашването на цветовете, а има и хищни насекоми, които унищожават въшките и различни други насекоми. Дори къртиците и слепите кучета дават своя принос в природата, като аерират и дренират почвите.

И така - всичко е свързано в едни крехък баланс. Ако в една година има много буболечки, размножават се и птиците. Когато намалеят буболечките - намаляват и птиците. Ако изчезнат буболечките - изчезват и птиците. Казват, че ако изчезнат пчелите, ще изчезнат и хората. Това обаче не е съвсем точно, защото не само пчелите са важни. Истината е, че ако светът остане без насекоми изобщо, хората ще изчезнат до няколко години. Това не е само мое мнение, четох го и в едно чуждестранно изследване.
These users thanked the author Kiril Donov for the post:
veso (12 сеп 2019, 12:30)
Rating: 7.7%Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2966
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -7.4 на 06.01.2019
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 219 times
Been thanked: 316 times

Re: Основи на биологичното земеделие

Мнение от zack » 05 яну 2020, 20:07

Още едно готино и кратко клипче <wine>

These users thanked the author zack for the post:
veso (07 яну 2020, 19:13)
Rating: 7.7%orange
Любител на южните растения
Мнения: 80
Регистриран: 19 юли 2019, 21:04
Район: NE BG
Местоположение: NE
Has thanked: 0
Been thanked: 4 times

Re: Основи на биологичното земеделие

Мнение от orange » 05 яну 2020, 22:04

Много благодаря за информацията!

Има един възрастен мъж с видеа в Ютюб. По името останах с впечатления за чешки корени, а видеата са на английски. В едно от тях обяснява как въшките нападат излишния азот и реално връщат баланса, но ние ги трепем, а те си отиват сами когато си свършат работата . Стилът му е разкошен, но не помня името.

При мен белокрилка в почти оранжерийни условия беше проблем 2 сезона само върху няколко растения.но почти ги убиваше.. Имаше и акари в сериозни количества. Промених влажност, поливане и торене и белокрилката си замина. Акарите също с три пръскания през 7 дни с масло. Определено смятам, че общото състояние помогна повече от пръскането. Особено за белокрилката - без пръскане. Нямаше да повярвам ако не беше станало пред очите ми.
These users thanked the author orange for the post (total 2):
Kiril Donov (06 яну 2020, 01:01) • Tsonny Naydenov (11 яну 2020, 21:39)
Rating: 15.4%Потребителски аватар
Tsonny Naydenov
Ценен специалист по бананите ... и още нещо ...
Мнения: 849
Регистриран: 15 юли 2012, 00:02
Район: Североизточна България
Местоположение: Добрич
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): -
Has thanked: 19 times
Been thanked: 34 times

Re: Основи на биологичното земеделие

Мнение от Tsonny Naydenov » 11 яну 2020, 21:38

orange написа:
05 яну 2020, 22:04
Има един възрастен мъж с видеа в Ютюб. По името останах с впечатления за чешки корени, а видеата са на английски. В едно от тях обяснява как въшките нападат излишния азот и реално връщат баланса, но ние ги трепем, а те си отиват сами когато си свършат работата . Стилът му е разкошен, но не помня името.
Въшките не нападат излишния азот, а клетките, които са бедни на калций и/ли фосфати вследствие на излишъка на азот. Има огромна разлика и е добре да се уточни, защото недостиг на калций и/ли фосфати можем да получим не само при излишък на азот, но и при недостиг на въглерод, при излишък на магнезий и/ли калий, при недостиг на кислород в почвата, при пресоляване и при отравяне с някои тежки метали.
В 90% от случаите първоначално си имаме работа с калциев дефицит. Няма значение дали става въпрос за поле или градина.
Дори в момента правя почвен анализ на няколко проби, които ми донесе местен зеленчукопроизводител. Още като ми каза, че всяка година има проблем с троскота и ми стана ясно, че основно има калциев дефицит. През цялото време спореше, че почвата му нямала калциев дефицит, защото поливал с варовита вода. До момента химичния анализ показва точно обратното - общото съдържание на калций в почвата е прилично, но водоразтворим калций почти липсва.
These users thanked the author Tsonny Naydenov for the post:
Марков (14 яну 2020, 19:03)
Rating: 7.7%Смрика
Любител на южните растения
Мнения: 249
Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
Район: Кюстендил
Местоположение: Шишковци
Метеостанция: http://vremeto.org/siskovci/
Has thanked: 14 times
Been thanked: 23 times

Re: Основи на биологичното земеделие

Мнение от Смрика » 13 яну 2020, 20:28

Какво означава да се компостира пресният тор, а не да се остави да угние?orange
Любител на южните растения
Мнения: 80
Регистриран: 19 юли 2019, 21:04
Район: NE BG
Местоположение: NE
Has thanked: 0
Been thanked: 4 times

Re: Основи на биологичното земеделие

Мнение от orange » 13 яну 2020, 20:47

Благодаря за обяснението за въшките и азота, Tsony Naydenov!

Предполагам, че популярното обяснение е довело до неточности. Ставаше думи за преторяване и натрупване на азот в почвата при равни други условия. Не продължи с детайли.Потребителски аватар
Tsonny Naydenov
Ценен специалист по бананите ... и още нещо ...
Мнения: 849
Регистриран: 15 юли 2012, 00:02
Район: Североизточна България
Местоположение: Добрич
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): -
Has thanked: 19 times
Been thanked: 34 times

Re: Основи на биологичното земеделие

Мнение от Tsonny Naydenov » 17 яну 2020, 00:51

Смрика написа:
13 яну 2020, 20:28
Какво означава да се компостира пресният тор, а не да се остави да угние?
По правило качествения компост се изгражда от разнообразна органика, а не от един единствен материал (в случая животинският тор).
Разнообразието от органични материали гарантира аеробна (кислородна) среда и голямо разнообразие от микроорганизми, а оттам при подходящи условия получаваме правилно и качествено разграждане.
В днешно време оборската тор е толкова некачествена заради некачествената храна и нарушеният чревен микробиом при животните, че получената тор също е с ниско качество. Такава купчина лесно се слепва, а това често довежда до анаеробно разграждане, от което се произвеждат органични соли или формалдехид, които всъщност ще допринесат за деградацията на почвата.
Да, заради високите нива на азот и калий ще получим бърз, тъмно зелен растеж, но ако си имаме работа с агресивни плевели и нападение от насекоми/заболявания по растенията, значи угнилата оборска тор не си е свършила основното предназначние - да увеличи почвеното плодородие.
These users thanked the author Tsonny Naydenov for the post (total 2):
veso (17 яну 2020, 10:35) • Смрика (17 яну 2020, 12:33)
Rating: 15.4%Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2966
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -7.4 на 06.01.2019
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 219 times
Been thanked: 316 times

Re: Основи на биологичното земеделие

Мнение от zack » 19 яну 2020, 18:52

Tsonny Naydenov написа:
17 яну 2020, 00:51
По правило качествения компост се изгражда от разнообразна органика...
Да те питам, за възстановителната програма може ли да се ползва горска почва от горните боорганични и хумосни слоеве в комбинация с птича тор, която при нас си е разнообразна? <wine> Да вметна, птичата тор е в импровизирани компостери от миналата година <wine>Отговори