Гастроманиак

Кулинарните умения на форумните членове. Интересни рецепти.
Отговори
Потребителски аватар
Maria-Joanna
Любител на южните растения
Мнения: 334
Регистриран: 23 фев 2012, 23:53
Район: Белград
Местоположение: Белград-София
Надморска височина (m): 116
USDA zone: 8a
Has thanked: 3 times
Been thanked: 13 times

Гастроманиак

Мнение от Maria-Joanna » 10 фев 2020, 18:16

От моето малко дръвче кумкват реших да сваря сладко, което стана умопомрачаващо. Вярно, по-добре е човек да си ги хапне пресн, но този път предпочетох да направя специалитет:
1 кг кумкват се измива добре. След това плодовете се изваряват в 7 води. В тенджерата с плод се налива студена вода. оставя се да заври, няколко кипвания и водата се излива. После пак със студена вода. когато са сварени плодовете се прецеждат през гевгир и се измерват. колкото е плода, толкова захар. В чиста тенджера се изсипва захарта и се налива вода - не повече от до първата свивка на показалеца над захарта. Когатозахарта се стопи се слагат плодовете и се варят на не много силен огън до сгъстяване на сиропа, не е нужно да бъде много гъст защото след изстиването още ще се сгъсти. Добавя се щипка обич. Оставя се да изстине и се сипва в буркани.
Да ви е сладко!
Изображение

Изображение

Added in 24 minutes 46 seconds:
Сладко от кестени

Казват, че е специалитет дори в Бурса, където е царството на кестените. Става хубаво едва след като се придобие малко опит.
1 кг. кестени - средно големи и по възможност еднакви
1 кг захар
300 мл вода
1 каф лъжичка лимонтузу
Кората кестените се зарязва както ви е удобно или по дължина, или напреко. Слагат се в тенджера и се налива студена вода. Кипват се за няколко минути - до 10 максимум, зависи от големината на кестените. Оставят се да се поохлазят заедно с водата и се белят, внимателно, За да останат цели.
Сварява се сироп от захарта и водатал След като е готов в сиропа се изсипват кестените и се варят на тих огън около 10 минутил Оставят се да изстинатл
След като са изстинали отново ги връщате на огъня и ги варите още 10 минути на тих огън.
След като сте махнали тенджерата от огъня, я покривате с кърпа и оставяте да пренущува.
На другия ден се варят още десетина минути.
Сварените кестени извадете с гевгир и ги разпределете в буркани.
Останалият сироп варете докато не се сгъстил Преди да е съвсем готов добавете чаена лъжичка лимонтузу с щипка обич. Със сиропа залейте кестените в бурканите.

При мен първият опит беше неуспешен. Кестените са разпаднаха и получих нещо като конфитюр <453> Но не се предадох. След 3-тия път стана съвършенно!
Да ви е сладко!
Изображение

Изображение
These users thanked the author Maria-Joanna for the post (total 2):
veso (10 фев 2020, 18:18) • Kiril Donov (10 фев 2020, 20:58)
Rating: 15.4%Отговори