Колко опасен е коронавирусът COVID-19 ?

Ако имате въпроси относно растения в Палм Център;
Ако имате излишни растения за размяна;
Други общи въпроси
Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 13750
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 285 times
Been thanked: 725 times

Колко опасен е коронавирусът COVID-19 ?

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 26 фев 2020, 20:34

Не се пищи така за "Нищо"!

Тези дни постоянно се сещам за една сцена от филма Джуманджи. В нея Алън Париш не може да се обърна настрани или назад, но чува писъците на всички. Пита какво се случва, а те му отговарят "Нищо". Той им отговаря с култовата реплика "Не се пищи така за нищо!". И разбира се, само след миг вижда гадините, заради които са писъците.

В подобна ситуация сме и ние в последно време. От Нова Година насам слушаме за тази нова чума, а в Китай едва ли не затвориха държавата, само и само да ограничат заразата. Когато обаче заразата вече е на прага ни и вече всичко е неизбежно, започнаха да ни обясняват, колко грипът бил по-опасен. Ясно е, че паниката е последното нещо, от което властта и обществото ни имат нужда в момента. Ясно е и че здравната система не може да поеме такава зараза и всичко, което се прави в момента е да се имитира дейност. Аз така виждам нещата. Заразата е тук и до часове или дни ще обявим първите заразени. От там нататък е въпрос на броени дни, докато започнем да слушаме статистиката за броя на болните и починалите. Това е неизбежно.

В такава ситуация е важно всеки да вземе някакви лични мерки. Елементарната информираност може да се окаже много полезна в такива случаи. Аз се подготвих, като се снабдихме се с храна и неща от първа необходимост. Утре ще си заредим и малко допълнително гориво, но постоянно ще поддържам и пълен резервоар от тук нататък. Няма да забравя, как във Флорида "проспахме" предупрежденията и една сутрин се оказа, че всички магазини са напълно празни, а в бензиностанциите нямаше и капка гориво. Трудно е да го повярва човек, докато не го преживее.

Вие как се подготвяте за срещата си с вируса?
These users thanked the author Kiril Donov for the post:
veso (27 фев 2020, 12:31)
Rating: 9.09%Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2911
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -7.4 на 06.01.2019
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 195 times
Been thanked: 303 times

Re: Колко опасен е коронавирусът COVID-19 ?

Непрочетено мнение от zack » 26 фев 2020, 20:39

Най-лошото в случая е, че се съобщава за много случаи на повторно заразили се! Което значи, че не са изградили никакъв имунитет. Има много теории на конспирациите, ама и аз започвам да вярвам, че това не е случайно. Дано да успеят да го ограничат!Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 13750
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 285 times
Been thanked: 725 times

Re: Колко опасен е коронавирусът COVID-19 ?

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 26 фев 2020, 20:42

zack написа:
26 фев 2020, 20:39
Най-лошото в случая е, че се съобщава за много случаи на повторно заразили се! ...
Да, това беше най-ужасяващата новина от последните дни. Ясно беше, че всички действия до сега целяха печелене на време, докато се създаде ваксината. Сега обаче нищо не се знае и не може да се дадат никакви срокове. А вирусът вече се разпространи и в Европа.forumolubec 1978
Любител на южните растения
Мнения: 301
Регистриран: 20 авг 2018, 19:27
Район: Бургас
Местоположение: Бургас
USDA zone: 7b
Has thanked: 49 times
Been thanked: 58 times

Re: Колко опасен е коронавирусът COVID-19 ?

Непрочетено мнение от forumolubec 1978 » 26 фев 2020, 23:47

За мен със сигурност е опасен, но истерията от последните дни ми идва в повече. Да вземем Ухан, град колкото две Българии(реално в страната ни да има 5-5,5 млн.души), 11млн, души т.е.1% от населението е 110 хил., починалите до този момент са 2000 души. Този нисък процент се дължи на реакцията на китайската държава, а ние както обикновено сме по "бели гащи". И така реших да направя сравнение с грипа преди 100 години...уикипедия...
Испански грип е названието на световната пандемия от грип (инфлуенца), обхванала целия свят през 1918 г.Пандемията продължава от януари 1918 г. до декември 1920 г.достигайки разпространение дори до Арктика и отдалечените островни групи в Тихия океан. Данните за смъртността варират в доста широки граници, от 50 до 130 милиона жертви, но дори отчитайки по-малкото число, испанският грип е едно от най-смъртоносните природни бедствия в човешката история.При тогавашното население на Земята от 1,86 милиарда души, между 3% и 5% загиват, 500 милиона (27%) са заразените.В историческите и епидемиологичните данни няма яснота относно географския произход на пандемията. За разлика от повечето грипни епидемии, които засягат предимно малолетни и по-възрастни хора в недобро здравословно състояние, при испанския грип голяма част от заразените са млади зрели хора в отлично здраве. Бедствието оказва влияние на значителното покачване на случаите на летаргичен енцефалит през 1920-те години.След изследване на тъкан взета от замразени жертви се стига до заключение, че вирусът е убивал посредством предизвикване на т.нар. цитокинна буря (свръх-реакция на имунната система). Това обяснява как реакцията на силните имунни системи фактически е опустошавала тялото на заразения.
Първите случаи на болестта са регистрирани в континенталната част на Съединените щати и Европа, преди достигането ѝ до Испания. По време на Първата световна война, Испания е неутрална държава и поради това няма наложена цензура в новините относно пораженията от разпростиращата се епидемия. В същото време, наложената цензура в Германия, Великобритания, Франция и САЩ прикрива нивото на пораженията, нанесени от грипа в тези страни с цел запазване на високия дух на населението в трудните военни времена.Всичко това поражда грешното впечатление, че разпространението на грипната вълна в Испания е многократно по-силно, поради което се налага названието „Испански грип“.
Първата световна война не е причина за възникването на пандемията, въпреки че масираното придвижване на големи военни части, както и разполагането на казарми в населените места, спомагат за разпространението на вируса.
Основен фактор при тази пандемия е неимоверно нарасналите пътувания на хората в световен мащаб. В началото на 20 век, масовото навлизане на модерни транспортни системи улесняват придвижването на близки и далечни разстояния, както на войници и моряци, така и на цивилни пътници, довеждайки до масовото разпространение на болестта в рамките на кратък период от време.В Съединените щати, първото регистриране на болестта става през януари 1918 г. в окръг Хаскъл, Канзас, подтиквайки местния лекар Лоринг Майнер да алармира американската обществена здравна служба. На 4 март 1918 г., се съобщава за заболели във военната база „Форт Райли“, Канзас. През август 1918 г., още по-вирулентен щам се появява едновременно в Брест (Франция), Фрийтаун (Сиера Леоне) и Бостън, (САЩ). През ноември 1918 г., болестта навлиза от Франция в Испания, където поради неутралността на държавата, получава по-голямо медийно внимание. Тогава съюзническите сили започват да наричат бедствието „Испански грип“.Няма точни данни за глобалното количество на жертвите от пандемията през 1918 – 1919 г., но ориентировъчно се приема, че между 10% и 20% от заболелите умират. Имайки предвид, че близо една трета от тогавашното население на Земята се заразява с болестта, което означава, че между 3% и 6% от хората са загинали вследствие на Испанския грип.Предполага се, че само за първите 25 седмици от пандемията, жертвите са около 25 милиона. Съвременните изчисления варират в диапазона от 50 до 100 милиона жертви за целия период в световен мащаб. Бедствието е сравнявано дори с чумната пандемия от средновековието известна като Черната смърт. Изследванията сочат, че Испанският грип за 24 седмици убива повече хора отколкото Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) за 24 години.
Всеки сам да си прави изводите.Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2326
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 8
Has thanked: 101 times
Been thanked: 108 times

Re: Колко опасен е коронавирусът COVID-19 ?

Непрочетено мнение от plamen » 27 фев 2020, 12:39

Италия е най-пострадалата страна в Европа. И нетен износител на вируса в други страни,за съжаление. Понеже гледам ит.телевизия всеки ден, да обобщя :
От 100 човека, 80 оздравяват спонтанно. Някои не проявяват дори симптоми....
Децата го карат лесно.
В Италия около 500 доказани заболели,починали са 12.Възрастни хора с предхождащи здр. проблеми...
Смъртноста е около 3%.
Както каза един професор, най -голямата опасност е незнанието на хората и всяването на паника.
Да,ситуацията е неприятна ....но "хора,това не е ебола",ако мога да цитирам друг лекар.
Ваксината се очаква да е готова към юни месец.

ПП Някой ще направи големи пари от тази ситуация....
These users thanked the author plamen for the post:
tisho (27 фев 2020, 14:04)
Rating: 9.09%Потребителски аватар
tisho
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие)
Мнения: 732
Регистриран: 11 апр 2014, 11:40
Район: Софийско
Местоположение: Нови хан
Надморска височина (m): 630
USDA zone: 7a
Минимум последна зима (°C): -9 (08 Jan 2020)
Has thanked: 57 times
Been thanked: 59 times

Re: Колко опасен е коронавирусът COVID-19 ?

Непрочетено мнение от tisho » 27 фев 2020, 15:33

Всява се излишна психоза чрез медиите и разбира се някой ще се облажи яко от това ;)Predator 70
Любител на южните растения
Мнения: 232
Регистриран: 21 авг 2018, 16:53
Район: Бургас
Местоположение: Камено
Has thanked: 0
Been thanked: 28 times

Re: Колко опасен е коронавирусът COVID-19 ?

Непрочетено мнение от Predator 70 » 27 фев 2020, 16:16

САЩ казват че са създали ваксина. Нещо много бързо я създадоха,дали не са я имали предварително!
These users thanked the author Predator 70 for the post:
Slavyanski (27 фев 2020, 18:48)
Rating: 9.09%rembi
Пишман-градинар
Мнения: 207
Регистриран: 04 дек 2016, 19:14
Район: Стара Загорa & c Колена
Местоположение: Стара Загора & с Колена
Надморска височина (m): 233
USDA zone: 8a/8b
Минимум последна зима (°C): -5,7(15.01.2020)
Метеостанция: WS 2307
Has thanked: 15 times
Been thanked: 16 times

Re: Колко опасен е коронавирусът COVID-19 ?

Непрочетено мнение от rembi » 27 фев 2020, 20:18

Ами нормално е когато създаваш вирус да си създадеш и ваксината. <he-he>Потребителски аватар
gos
Любител на южните растения
Мнения: 336
Регистриран: 19 авг 2013, 20:41
Район: Варна
Местоположение: Варна , м-ст: Боровец- юг
Надморска височина (m): 78
Минимум последна зима (°C): -15°C
Has thanked: 96 times
Been thanked: 15 times

Re: Колко опасен е коронавирусът COVID-19 ?

Непрочетено мнение от gos » 28 фев 2020, 16:38

Аз честно казано не проумявам как презапасяването с продукти от първа необходимост и гориво би ми помогнало да избегна заразата.
Последна промяна от gos на 29 фев 2020, 18:08, променено общо 1 път.Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2911
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -7.4 на 06.01.2019
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 195 times
Been thanked: 303 times

Re: Колко опасен е коронавирусът COVID-19 ?

Непрочетено мнение от zack » 28 фев 2020, 22:25

Интересно четиво от Бил Гейтс за коронавирусът:
https://www.gatesnotes.com/Health/How-to-respond-to-COVID-19?WT.mc_id=20200228175018_COVID19_BG-LI&WT.tsrc=BGLI&linkId=83234899
Как да отговорим на COVID-19
И да се подготвим за следващата епидемия.

Изображение

Във всяка криза лидерите имат две също толкова важни отговорности: да разрешат непосредствения проблем и да не позволят да се повтори. Пандемията COVID-19 е отличен случай. Светът трябва сега да спаси живота, като същевременно подобрява и начина, по който реагираме на огнища като цяло. Първата точка е по-належаща, но втората има решаващи дългосрочни последици.

Дългосрочното предизвикателство - подобряване на способността ни да реагираме на огнища - не е ново. Глобалните здравни експерти твърдят от години, че друга пандемия, съперничища на скоростта и тежестта на грипната епидемия от 1918 г., не е въпрос на това, но кога. През последните години Фондация Бил и Мелинда Гейтс пое значителни ресурси, за да помогне на света да се подготви за такъв сценарий.

Сега, в допълнение към многогодишното предизвикателство, сме изправени пред непосредствена криза. През изминалата седмица COVID-19 започна да се държи много като патоген веднъж на век, за който сме се тревожили. Надявам се да не е толкова лошо, но трябва да приемем, че ще бъде, докато не знаем друго.

Има две причини, че COVID-19 е такава заплаха. Първо, може да убие здрави възрастни в допълнение към възрастни хора със съществуващи здравословни проблеми. Досегашните данни сочат, че вирусът има риск от смърт на случай около 1%; този процент ще го направи няколко пъти по-тежък от типичния сезонен грип и би го поставил някъде между грипната пандемия от 1957 г. (0,6%) и грипната пандемия от 1918 г. (2%).

Второ, COVID-19 се предава доста ефективно. Средно заразеният човек разпространява болестта към две или три други. Това е експоненциална скорост на нарастване. Има също така сериозни доказателства, че може да се предава от хора, които са само леко болни или дори не проявяват симптоми все още. Това означава, че COVID-19 ще бъде много по-трудно да се овладее от респираторен синдром на Близкия изток или тежък остър респираторен синдром (SARS), които бяха разпространени само от тези, които проявяват симптоми и се предават много по-ефикасно. Всъщност COVID-19 вече е причинил 10 пъти повече случаи, отколкото SARS само за една четвърт от времето.

Добрата новина е, че националните, държавните и местните власти и обществените здравни агенции могат да предприемат стъпки през следващите няколко седмици, за да забавят разпространението на COVID-19.

Например, освен да помагат на собствените си граждани да реагират, правителствата донори трябва да помагат на страните с ниски и средни доходи да се подготвят за тази пандемия. Здравните системи в много от тези страни вече са опънати и патоген като коронавирус може бързо да ги преодолее. И по-бедните страни имат малко политически или икономически лостове, предвид естественото желание на по-заможните държави да поставят своя народ на първо място.

„Като помагаме на страните от Африка и Южна Азия да се подготвят сега, можем да спасим човешки животи, а също и да забавим глобалното разпространение на вируса.“

Като помагаме на страните от Африка и Южна Азия да се подготвят сега, можем да спасим живота, а също и да забавим глобалната циркулация на вируса. (Значителна част от ангажимента, който Мелинда и аз наскоро поехме, за да помогнем за бързо стартиране на глобалния отговор на COVID-19 - който може да възлиза на 100 милиона долара - е съсредоточен особено върху развиващите се страни.)

Светът също трябва да ускори работата по лечението и ваксините за COVID-19. Учените успяха да секвенират генома на вируса и да разработят няколко обещаващи кандидати за ваксина в рамките на няколко дни, а Коалицията за иновации за подготовка за епидемия вече подготвя до осем обещаващи кандидати за ваксина за клинични изпитвания. Ако една или повече от тези ваксини се окажат безопасни и ефективни на животински модели, те могат да бъдат готови за по-мащабни изпитвания още през юни. Откриването на лекарства може да бъде ускорено и чрез използване на библиотеки от съединения, които вече са тествани за безопасност, и чрез прилагане на нови скринингови техники, включително машинно обучение, за идентифициране на антивирусни лекарства, които биха могли да бъдат готови за мащабни клинични изпитвания в рамките на седмици.

Всички тези стъпки биха помогнали за справяне с настоящата криза. Но ние също трябва да направим по-големи системни промени, за да можем да реагираме по-ефикасно и ефективно, когато пристигне следващата епидемия.

От съществено значение е да се помогне на държавите с ниски и средни доходи да укрепят своите системи за първично здравеопазване. Когато изграждате здравна клиника, вие също създавате част от инфраструктурата за борба с епидемиите. Обучените здравни работници не само доставят ваксини; те могат също да наблюдават моделите на заболяването, служейки като част от системите за ранно предупреждение, които ще сигнализират света за потенциални огнища.

Светът също трябва да инвестира в наблюдение на болести, включително база данни на случаите, която е незабавно достъпна за съответните организации и правила, които изискват държавите да споделят своята информация. Правителствата трябва да имат достъп до списъци с обучен персонал, от местни лидери до глобални експерти, които са готови да се справят с епидемия незабавно, както и до списъци с доставки, които да бъдат складирани или пренасочени при спешни случаи.

Освен това трябва да изградим система, която може да разработи безопасни и ефективни ваксини и антивирусни препарати, да ги одобрим и да доставим милиарди дози в рамките на няколко месеца след откриването на бързо развиващ се патоген. Това е тежко предизвикателство, което представя технически, дипломатически и бюджетни пречки, както и изисква партньорство между публичния и частния сектор. Но всички тези препятствия могат да бъдат преодолени.

Едно от основните технически предизвикателства за ваксините е усъвършенстването на старите начини на производство на протеини, които са твърде бавни за реагиране на епидемия. Трябва да разработим платформи, които са предсказуемо безопасни, така че регулаторните прегледи могат да се случат бързо и това улеснява производителите да произвеждат дози с ниска цена и в голям мащаб. За антивирусни лекарства ще трябва да има организирана система за преглед на съществуващите лечения и кандидат-молекули по бърз и стандартизиран начин.

Друго техническо предизвикателство включва конструкции, базирани на нуклеинови киселини. Тези конструкции могат да бъдат произведени в рамките на часове след секвенцията на генома на вируса; сега трябва да намерим начини да ги произвеждаме в мащаб.

В допълнение към тези технически решения ще ни трябват дипломатически усилия за задвижване на международното сътрудничество и обмен на данни. Разработването на антивирусни средства и ваксини включва масивни клинични изпитвания и лицензионни споразумения, които биха преминали националните граници. Трябва да се възползваме максимално от глобалните форуми, които могат да помогнат за постигане на консенсус относно приоритетите на изследователската работа и протоколите за изпитване, така че обещаващите ваксини и антивирусни кандидати да могат бързо да преминат през този процес. Тези платформи включват Световната здравна организация за научноизследователска и развойна дейност, Международната пробна мрежа за тежки остри респираторни и възникващи инфекции и Глобалното научноизследователско сътрудничество за подготовка на инфекциозни заболявания. Целта на тази работа трябва да бъде да получи окончателни резултати от клинични изпитвания и регулаторно одобрение след три месеца или по-малко, без да се компрометира безопасността на пациентите.

„Бюджетите за тези усилия трябва да бъдат увеличени няколко пъти.“

Тогава възниква въпросът за финансирането. Бюджетите за тези усилия трябва да бъдат увеличени няколко пъти. Необходими са милиарди повече долари за завършване на изпитванията на фаза III и осигуряване на регулаторно одобрение на коронавирусните ваксини, а за подобряване на наблюдението и реакцията на болестта ще е необходимо още финансиране.

Защо това изисква държавно финансиране - не може ли частният сектор да реши това самостоятелно? Пандемичните продукти са изключително високорискови инвестиции и фармацевтичните компании ще се нуждаят от публично финансиране, за да рискуват работата си и да ги накарат да скочат с двата крака. В допълнение, правителствата и други донори ще трябва да финансират - като световно обществено благо - производствени мощности, които могат да генерират доставки на ваксина за няколко седмици. Тези съоръжения могат да правят ваксини за рутинни имунизационни програми в нормални времена и да бъдат бързо подновени за производство по време на пандемия. И накрая, правителствата ще трябва да финансират закупуването и разпространението на ваксини сред населението, което се нуждае от тях.

Очевидно милиарди долари за антипандемични усилия са много пари. Но това е мащабът на инвестициите, необходими за решаване на проблема. И като се има предвид икономическата болка, която може да наложи епидемия - просто погледнете начина, по който COVID-19 прекъсва веригите за доставки и фондовите пазари, да не говорим за живота на хората - това ще бъде изгодна сделка.

И накрая, правителствата и индустрията ще трябва да постигнат споразумение: По време на пандемия ваксините и антивирусите няма да бъдат просто продадени на най-високия участник. Те ще бъдат достъпни и достъпни за хората, които са в основата на епидемията и имат най-голяма нужда. Това е не само правилното нещо, но и правилната стратегия за предаване на късо съединение и предотвратяване на бъдещи пандемии.

Това са действията, които лидерите трябва да предприемат сега. Няма време за губене.

Първоначално тази публикация се появи на уебсайта на New England Journal of Medicine. Писах там за необходимостта от глобална система за реакция на пандемия през 2015 г. и за заплахата от нов респираторен вирус през 2018 г.
Превод с Гугъл Преводач.Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 13750
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 285 times
Been thanked: 725 times

Re: Колко опасен е коронавирусът COVID-19 ?

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 29 фев 2020, 20:31

gos написа:
28 фев 2020, 16:38
Аз честно казано не проумявам как презапасяването с продукти от първа необходимост и гориво би ми помогнало да избегна заразата.
Тези дни по телевизиите разни психолози се надпреварват да обясняват, какви овце са хората, които били изпаднали в паника и се презапасявали с продукти и други неща. Затова ще напиша и моето мнение по въпроса.

Първо нека да уточня, че който се усети да се запаси с маски и дезинфектанти, вече е на крачка пред другите, които го проспаха. За съжаление, аз също го проспах и сега ще си стерилизирам маските със спирт, за да ги ползвам многократно, когато стане напечено. За късмет, успях да купя няколко литра спирт вчера от една аптека. Ще има за нас, даже може да занесем 2 литра и на децата във Флорида, защото и там вече има дефицит и спекулативни цени.

А напечено ще стане. Освен ако не иска хората да припадат по улиците и да ръсят заразата, държавата няма избор и ще трябва да направи така, че всички болни и заразени хора да си останат вкъщи. Дори и само с 1 или 2% смъртност, коронавирусът е болест, която в никакъв случай не може да се лекува "на крак". За да не настъпят усложения при болните, а и за да не се разпръсква заразата, важно е болните да лежат вкъщи или в болница.
Към горното трябва да добавим и факта, че коронавирусът притежава невиждана спосособност за заразяване, която гарантира заразяване на поне 70% от населението. В такава ситуация е неминуемо да не настъпи някаква криза в която и да е държава. При достатъчен брой болни хора, ще се нарушат производствата и доставките до магазините, което няма как да не доведе до липса на много видове или всички видове хранителни продукти. Хората ще са разтревожени, но продуктите в магазините няма да достигат и затова всичко ще се изкупува веднага. Спомнете си боевете за тоалетна хартия неотдавна в Хонг Конг!

Разбира се, всичко ще се нормализира, когато пикът на заболяването премине и броят на болните намалее. Като гледам колко хора нямат намерение да ползват предпазни средства, защото не било опасно (ти да видиш!), очаквам бързо разпространение на заразата в цялата страна. Дали е смъртоносен или не коронавирусът - предстои да разберем от личен опит. А как презапасяването с продукти ще ни предпази? Просто ще можем да си стоим вкъщи по време на болничните, вместо да се налага да ходим по магазините, защото храната ни е свършила. Ако изобщо има какво да се купи в магазините. А който има достатъчно запаси и може да работи от вкъщи или да ограничи до минимум контактите си с други хора, ще е с най-малък риск от заразяване.
These users thanked the author Kiril Donov for the post:
veso (29 фев 2020, 21:21)
Rating: 9.09%Мусон
Любител на южните растения
Мнения: 138
Регистриран: 10 апр 2019, 20:12
Район: Черноморско крайбрежие
Местоположение: Несебър
Has thanked: 0
Been thanked: 16 times

Re: Колко опасен е коронавирусът COVID-19 ?

Непрочетено мнение от Мусон » 29 фев 2020, 21:57

Да не дава Господ, че и каквито мерки да се вземат няма спасение. А относно маските издържат не повече от 15 минути
These users thanked the author Мусон for the post:
gos (01 мар 2020, 12:44)
Rating: 9.09%Потребителски аватар
tisho
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие)
Мнения: 732
Регистриран: 11 апр 2014, 11:40
Район: Софийско
Местоположение: Нови хан
Надморска височина (m): 630
USDA zone: 7a
Минимум последна зима (°C): -9 (08 Jan 2020)
Has thanked: 57 times
Been thanked: 59 times

Re: Колко опасен е коронавирусът COVID-19 ?

Непрочетено мнение от tisho » 01 мар 2020, 14:11

Ще отмине и това и ще го забравим. Всичко е просто психоза.
Спомняте си преди години истерията "Свински грип" колко смъртоносен бил... О, ужас!
А сега едва едва споменаха, че грипът от изминалите зими е именно от щам на свинския грип, има много умрели има много заразени, но никой не говори за това. Насажда се паника и нищо повече!
И само да отбележа, маските по никакъв начин не предпазват здрави хора, вирусът прониква отстрани през луфтовете и през очната лигавица. Има ефект ако вече човек е болен и ползва маската за да не плюе и киха срещу другите.Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 13750
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 285 times
Been thanked: 725 times

Re: Колко опасен е коронавирусът COVID-19 ?

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 01 мар 2020, 18:21

Свикнали сме да приемаме грипа за безобиден, но и от него умират не малко хора. Истината е, че грипът остава следи върху всеки човек. При мен имам останали хронични неща от всеки грип, който съм карал през живота си. А от последния преди 3 години ми заглъхна едното ухо и от тогава вече не чувам с него. Може би е точно, защото винаги съм си мислел, че е "просто грип" и съм го изкарвал на крак.Мусон
Любител на южните растения
Мнения: 138
Регистриран: 10 апр 2019, 20:12
Район: Черноморско крайбрежие
Местоположение: Несебър
Has thanked: 0
Been thanked: 16 times

Re: Колко опасен е коронавирусът COVID-19 ?

Непрочетено мнение от Мусон » 01 мар 2020, 22:35

Много от лекарствата които приемаме , помагат за едно но увреждат друго.По времето на комунизма Руският пенецелин се е използвал масово , помагал е на много хора , но при някой е увреждал слуха в някаква степен .

Added in 4 minutes 32 seconds:
Същите странични ефекти е имало и от гентамицинаЗаключена
 • Similar Topics
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение
 • New post Колко листа произведе Вашата палма през тази година?
  от perperikon » 13 ное 2017, 11:25 » в Палми (Palms)
  0 Отговори
  1739 Преглеждания
  Последно мнение от perperikon
  13 ное 2017, 11:25

Върни се в “Общи въпроси (Miscellaneous topics)”