Знаете ли, че:

Ако имате въпроси относно растения в Палм Център;
Ако имате излишни растения за размяна;
Други общи въпроси
Отговори
fenix
Любител на южните растения
Мнения: 745
Регистриран: 10 яну 2012, 18:53
Район: Благоевград
Местоположение:
USDA zone: 7a
Has thanked: 55 times
Been thanked: 9 times

Знаете ли, че:

Мнение от fenix » 09 май 2020, 20:24

Честит ни Ден на Европа!
Българската река Марица преди 120-130години се е наричала Ибър.
Как?
Да, именно Ибър, звучи съвсем по български като Искър, като Етър, като Вардар.
Ибър.
Селото Поибрене е запазило историческото име на реката Ибър, макар при селото тя да е преименувана на река Тополница, приток, по-голям и по-дълъг от самата река Марица.
Ибър през хилядолетията е била плавателна река. Да, бе?!
Защото Тракия е била цялата една могъща широколистна гора.
Рицарите от Кръстоносните походи на излизане от Белград към Константинопол са казвали: “Навлизаме в Магна-Силва-Булгарика”, т.е. във Великата Българска гора. Сетне през вековете гората е упорито изсичана и цели кораби с дървени въглища от вековните дъбове на Тракия векове наред са отоплявали Константинопол, а самата Тракия постепенно е ставала на плодородно поле за жито, оризища и лозя, наторявано от хилядолетия от падналите листа на Великата Българска Гора.
Именно затова и реката Ибър е била плавателна чак до Белово или до остров на реката с името Пазарчика, където наистина са ставали многолюдни пазари с търговци от Егея, където реката не само се влива, но и се влиза през нея в континента с малките гребни корабчета на търговците.
Егейските клиенти носели най-вече дървено масло-зехтин, а отнасяли вино, жито, медни и златни накити, предмети на лукса, оръжия.
Размяната е ставала 1:1 – една амфора дървено масло елей срещу една амфора тракийско вино, сетне разреждано с вода. Тази картина на размяната е изобразена на множество погребални вази с чернофигурна и червенофигурна живопис – тракиецът с калпаче едвам носи амфората с вино или зехтин на рамо, а двамата с контрагента – елин имат доволен вид. Впрочем и днес литър хубав зехтин струва точно толкова, колкото и литър качествено вино.
Елинските клиенти на нашите тракийски винари обаче не можели да произнасят оригиналното название на реката Ибър – произнасяли я като Еврос, а земята наоколо – също Еврос.
– Къде отиваш?
– Отивам до Еврос за вино, пшеница, мед и златни съдове.
Ето така континентът, в който влизали елините със своите малки корабчета, започнал да се нарича Еврос, или Европа. И днес провинцията в Североизточна Гърция се нарича “провинция Еврос”. Да не се бърка с девойката Европа, дето имала вземане-даване със Зевс, защото името й няма логична връзка с името на континента. За разлика от Ибър-Еврос, което име било еднозначещо с местността, с континента за морските гости.
Няма по-старо название на континента от Античността.
Името Ибър, употребявано от българите, както и Еврос, ползвано в Пловдив от местните гърци обаче се видяло крайно подозрително на Иван Вазов, “много неславянско, много гръчко е това Ибър-Еврос”, мислейки погрешно, че Ибър идва от неправилно произнасяне на Еврос. Кой знае защо, ние винаги мислим, че другите са създали или измислили нещо преди нас, а за нас е отредена вечната роля на ученици, заимстващи нещо от “по-напредналите”.
Вазов си харесал името на един южен приток на реката Ибър с турското име Мерич, извиращ от върховете на Рила – приток, по-къс от Ибъра. Ибърът е по-дълъг и извира в Средна Гора и по-късно е наречен Тополница на името на реката Тополка, минаваща през Копривщица. На Ибъра е наречено селото Поибрене, както казах по-горе. Именно Иван Вазов бил автор на имената на много селища, реки и местности в славянски уклон, например на Смолян, който преди това бил Пашмакли, на Златоград-Даръдере и т.н.
И за да е напълно пославянчено – Марица, защото тогава била “хит” оперетата на Имре Калман “Графиня Марица”. Така името Ибър-Еврос било почти заличено, но вече дало име на континанта Европа.
Ето как нашата земя дала името на Европа, да напомним – нашата земя е първата Европа.
Честит ни Ден на Европа!
Копи-пействано от блога на ivo.bg
Автор - hunnu
These users thanked the author fenix for the post (total 2):
zack (09 май 2020, 20:51) • veso (10 май 2020, 20:22)
Rating: 15.4%Отговори