Азиатска Лилия Кринум (Crinum asiaticum)

Отговори
Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 13988
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 267 times
Been thanked: 803 times

Азиатска Лилия Кринум (Crinum asiaticum)

Мнение от Kiril Donov » 23 май 2020, 11:03

Кринум лилията произхожда от Източна Азия, Австралия и множество острови в Индийския и Тихия океан. В днешно време е широко разпространен декоративен вид, който се засажда навсякъде в страните с топъл климат.

Кринумът е многогодишно растение, което достига на височина около метър. Основите на листата образуват дебело стъбло, което нараства на височина и дебелина с всяка изминала година. Листата са големи, нежни и много красиви, като листните корони придават много екзотичен вид на растенията.

Цветовете се появяват след 3-4 години. Те са бели на цвят, с много приятен и интензивен екзотичен аромат. След цъфтежа се образуват едри семена, от които се размножават растенията.

Кринумът е непретенциозно растение. Расте лесно при всякакви условия - на слънце и на сянка. Ако се отглежа целогодишно на закрито, трябва да е до прозореца. Не издържа за дълго на температури под нулата, но точно успешните ми опити с това растение през изминалата зима в укритието ми при Бугенвилиите, дадоха основание да влезе в асортимента на разсадника.

Изображение

Изображение

Предлагаме едногодишни и по-големи (между 2 и 3 годишни) растения: https://palmi.bg/category/93/tropichesk ... tenia.html

https://palmi.bg/product/1360/aziatski- ... rinum.html
https://palmi.bg/product/1363/cherven-a ... rinum.html

По-големите:
https://palmi.bg/product/1364/aziatski- ... 2-god.html
https://palmi.bg/product/1365/cherven-a ... rinum.htmlОтговори