Смокини

Всичко за смокините
ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Смокини

Мнение от ivo_nekitov » 20 сеп 2010, 12:27

Понеже от две години съм почитател на тези растения(след като опитах едно сладко, а отпреди това нях чувал за смоникова ракия :P ), тук бих искал да почерпя от опита на по-вещи в тая материя от мен.
Миналата година си харесах в Шкорпиловци една много едроплодна смокиня, откопах 4 десетинасантиметрови издънки в най-свирепите юлски жеги. Засадих в импровизирани саксийки, пазех висока влажност и две от тях дори оцеляха.
Наесен засадих едната, напролет - другата през март.
Ето как изглежда мартенската в момента

и Нагоре
Не е за вярване, но успя да спечели уважението ми с тия плодове на 6-месечна възраст:))
Та, ако някой от вас може да даде акъл, съвети от всякакво естествво, ще му бъда благодарен.
(За протокола - зимата мисля да увия стъблата с найлон)Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 14186
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 302 times
Been thanked: 861 times

Re: Смокини

Мнение от Kiril Donov » 20 сеп 2010, 23:46

Това е сортът Magnolia или както още се нарича Brunswick.

В района на Пловдив и особено в Стамболийски хората масово отглеждат два сорта смокини - "едра" и "дребна". Никой не им знае имената (за какво ли са им?), но едрата е точно този сорт, а дребната е описана от Серафимова като "Мичуринска 10".

"Едрата" е един от най-студоустойчивите сортове смокини, с доста прилични качества на плодовете. Не може да се мери по студоустойчивост с "Мичуринска 10" или с Brown Turkey, но пък и не им отстъпва много. За мен най-големият и недостатък е, че иначе вкусните плодове често се разпукват жестоко, ферментират от вътре или остават твърде дребни. Но за да сме честни, това са проблеми с повечето смокинови сортове, макар и тук да са по-ясно показани.

"Дребната" по мое наблюдение е местен български сорт, който е може би най-студоустойчивата смокиня в света. Само тя се среща в най-студените райони на България (също и в района на Ниш, Сърбия), макар и храстовидна. Има свойството да плододава на едногодишни клонки, т.е. плододава веднага след измръзване. За съжаление плодовете не са особено вкусни, или както пише Серафимова - "в районите, където не виреят други сортове, плодовете и се приемат за вкусни". Ние продаваме в разсадника най-много малки и големи дървета точно от този сорт, защото хората търсят студоустойчив сорт, но аз откакто имам десетки средиземноморски сортове в градината си, плодовете на "Мичуринска 10" дори не ги бера. По данни на Аграрният университет в Пловдив, този сорт издържа почти без повреди температури до -16 или -18, а с частични повреди до -22 градуса. Това обаче е наблюдавано при условията на Брестник, Пловдивско, най-вероятно. Това е в Родопската яка, на дъното на склон с източно изложение, с горещо лято и суха почва (т.е. малък прираст и високо съдържание на сухо вещество в тъканите, за захарността на плодовете - да не говорим!).
От две години имам Brown Turkey. В литературата се споменава като може би най-студоустойчивият сорт смокини. Проблемът е, че в градината ми над Асеновград даже и по-нежните средиземноморски сортове смокини рядко измръзват и не мога да направя сравнение. Мога обаче да отчета, че плодовете узряват доста по-късно от "Мичуринска 10", а по-качества са дори по-зле.
За постигане на максимална студоустойчивост е необходимо дълго и горещо лято, също и с високи нощни температури - над 20 градуса. Например в София, по статистика "тропическа нощ", да не пада под 20 градуса, има веднъж на три години (Климатът на София, изд. преди 20-30 години). В Пловдив има 20-30 такива нощи всяко лято (ето защо избягах от София преди 20 години), а по южното Черноморие - над 50 нощи. Колкото е по-висока нощната температура, толкова по-усилено протича синтеза на въглехидратите. А колкото по-малко въглехидрати и повече вода има в клетките, толкова по-лесно измръзват растенията. На екватора, където всички растения растат като луди, през нощта е 24-28 градуса, а през деня е 31-34 градуса. И така - 365 дни в годината. Иначе казано, под 23 градуса там пада само на 30 февруари ...
Прилагат се също и стелещи формировки, така, че основните клони да останат ниско до земята и да се загребват през зимата (Серафимов и Серафимова). Емил Делсизов от Ихтиман успешно приложи този метод и хапва доста смокини от "Мичуринска 10".ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Смокини

Мнение от ivo_nekitov » 21 сеп 2010, 09:58

Mnogo ценна информация, благодаря.:) Да, потвърждавам, че плодовете на майчиното растение миналата година(това и ме впечатли и си откопах издънките, макар с минимален шанс да се хванат) в Шкорпиловци бяха с големината на средноедра ябълка, а някои в основата на клоните достигаха по размер средноголяма дюля - гиганти, каквито не бях виждал през живота си!:)
Малко встрани, но не съвсем, от темата, тропичните нощи при мен на село миналата година бяха около 25, а тази година още не съм ги броил(трябва да отделя 30ина мин и да видя в архива) са почти 30. По едно време на човек започва да мус е струва, че нямат край. Измерени в метеоклетка, по стандартен начин, всичко както трябва.
Иначе смокините(освен тая на снимката, другата е с две стебла, бяха 3, но ме дожаля да махна и двете и махнах само 1) и другата в началото на август бяха тръгнали да пускат издънки, които безжалостно почистих, тъй като исках да оформят максимално високо стебло и да мога догодина да формирам короната на малко дърво. Нямам амбиции да отгледам огромно дърво, макар да ми минава през главата подобна идея, щом казвате, че може да издържи минус 20(повтарям, при мен температури под минус 19 са много голямо изключение!). В двора на единия ми кумец в Пловдив расте огромна смокиня, поне 8-9 метра висока, впечатляващо растение, отрупано с плодове. Откак я видях, си мечтая за такова дърво:)
P.S: Maй има сериозен шанс тая от снимката да се окаже мъжка... :xПотребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 14186
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 302 times
Been thanked: 861 times

Re: Смокини

Мнение от Kiril Donov » 21 сеп 2010, 12:10

Ха, как ще се окаже мъжка, като майчиното растение е имало плодове? Ако е от семе или издънката е от мъжко дърво, тогава може. Но няма как да е мъжка смокинята като чета разказа за нея. Смокините не се облагородяват, следователно издънките не са от подложка-дивачка, а са идентични с цялото растение.ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Смокини

Мнение от ivo_nekitov » 21 сеп 2010, 13:02

Ясно ми е, че е генетично идентична с майчиното растение, въпросът е, че единият от големите плодове стоеше някак сух вътре(по-в основата на леторастите миналата година), като го отворих...макар че другите си бяха ОК. От друга страна бе още в средата на юли. От трета, не вярвам чичото, който е засадил смокините(2-3 на брой) да е засадил мъжка там:)) Поуспокоих се. Но ще става ли добро опрашване в тоя случай...?

Малко странична информация за тия растения: на около 3-4 метра над р. Дунав, в селата Ботево и Симеоново, на 15 км от Видин по пътя, в момента има доста хубави екземпляри смокини, които не са замръзвали последната зима и имат доста плод.
Един много хубав екземпляр - неголямо дърво, имаше и в София, в Красна Поляна на едно закътано място сред блокове преди няколко години, но сега не съм минавал отдавна там.исака
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Смокини

Мнение от исака » 10 яну 2011, 16:29

В двора си отглеждам и от двата сорта смокини, по три от едрата и дребната. Дребните са издънки от нашата стара смокиня която отсякохме преди няколко години, а едрите ми бяха подарени от мой колега. Забелязвам, че едрите не узравят в такава степен колкото дребните и в края на септември остават доста зелени плодове, иначе достатъчни като едрина. Едно от нещата които си мисля е, че част от плодовете не натрупват достатъчно градусодни(произведение на градусите по дните) за да съзреят напълно. Иначе със студоустойчивостта няма проблем. Домът ми е на горния край на селото на около 350 м надморска. В долния край на селото имаме черешова градина на 220м н. в.. Мои роднини засадиха покрай оградата смокини, които редовно мръзнат и от десетина години не са откъснали нито една.Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2348
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 8
Has thanked: 118 times
Been thanked: 122 times

Re: Смокини

Мнение от plamen » 10 яну 2011, 21:13

ivo_nekitov написа:Ясно ми е, че е генетично идентична с майчиното растение, въпросът е, че единият от големите плодове стоеше някак сух вътре(по-в основата на леторастите миналата година), като го отворих...макар че другите си бяха ОК. От друга страна бе още в средата на юли. От трета, не вярвам чичото, който е засадил смокините(2-3 на брой) да е засадил мъжка там:)) Поуспокоих се. Но ще става ли добро опрашване в тоя случай...?

Малко странична информация за тия растения: на около 3-4 метра над р. Дунав, в селата Ботево и Симеоново, на 15 км от Видин по пътя, в момента има доста хубави екземпляри смокини, които не са замръзвали последната зима и имат доста плод.
Един много хубав екземпляр - неголямо дърво, имаше и в София, в Красна Поляна на едно закътано място сред блокове преди няколко години, но сега не съм минавал отдавна там.

Само за информация на посрещачите :D да кажа,че в София,квартал Лозенец,е пълно със Смокини.Има дръвчета с височина 2-ри етаж.Миналата зима не видях измръзнали.popov.dinko
Специалист овощар
Мнения: 686
Регистриран: 07 яну 2011, 22:39
Район:
Местоположение: Кирково, област Кърджали - до гръцката граница
Has thanked: 1 time
Been thanked: 21 times

Re: Смокини

Мнение от popov.dinko » 10 яну 2011, 21:20

Чак пък 2-ри етаж. Това в София !? Възхитително. Не е далеч денят, когато в софийско поле ще се ширнат
смокинови плантации... :lol:Shagrath
Любител на южните растения
Мнения: 214
Регистриран: 19 апр 2010, 10:48
Район: с. Дряново, обл. Хасково, северозападен Сакар
Местоположение: 42° 4'52.98"N ; 25°56'0.70"E ; 140м. надморска височина ; зона 7б; северозападен Сакар
Надморска височина (m): 159
USDA zone: 7b/8a
Has thanked: 0
Been thanked: 6 times

Re: Смокини

Мнение от Shagrath » 10 яну 2011, 22:05

Да не би да са някакви ГМО - та? ! :lol:Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2348
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 8
Has thanked: 118 times
Been thanked: 122 times

Re: Смокини

Мнение от plamen » 10 яну 2011, 22:10

Ще снимам като намеря време за обикаляне.Иначе се срещат ,както в горен Лозенец(около семинарията-Японския),така и из улиците на долната част(до канала).Предимно в дворове на стари къщи,то новите нямат дворове,де.Забелязва се,че преди няколко години са преживели измръзване,но са се въстановили.Раждат.Все пак това е градска среда,пък и Лозенец е хълм,микроклимата е по-благоприятен.Интересно,че бях забелязал само един Нар и той взе,че умря на втората година.Даже мисля да взема калем и да бодна под терасата една Смокинка,има място... :roll:
Може да са продукция на атомния реактор на БАН,в Младост.......Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 14186
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 302 times
Been thanked: 861 times

Re: Смокини

Мнение от Kiril Donov » 26 фев 2011, 00:21

Аз съм роден и израснал в София. Живеехме на Сточна гара, а учех близо до паметника "Левски". По пътя до училище минавахме покрай един двор, където до оградата растеше едно голямо смокиново дърво, с много дебело стъбло (!). Сега определям тази смокиня като "Мичуринска 10".
В началото на учебната година, най-много обичахме да се покатерим всички на това дърво и да берем смокини. Не знам дали собствениците му беряха плодовете, но ние се стараехме да няма похабени. Помня, че имаха чудесен вкус. Времето беше 1978-1984 г., доста преди Чернобил.

Има един трик, с помощта на който може да се ускори зреенето на плодовете, така че да узреят докато времето е все още топло и сухо. Още през август върховете на клонките се подрязват. Целта е да спре нарастването на върха на клонката и да не се образуват повече нови плодове, които и без това нямат време вече да узреят. Така се спира безсмислената загуба на асимилати и те се насочват към растящите и зреещите плодове. Важно е в този период да няма торене и поливане, но не за да станат по-сладки плодовете, това е само последствие.
На мястото на отреза на върха на клонката се образува хормон на растежа и се стимулира нарастването на околните спящи пъпки (нали вече връхната пъпка я няма). При наличие на обилна влага и хранителни вещества, тези пъпки се развиват, като отново привличат към себе си асимилатите от листата и те, вместо да се трупат в зреещите плодове, започват да се изразходват в образуването на нови клонки. Такива клонки, образувани в последния момент преди есента, често са податливи на измръзване и не са желателни. Същевременно, развитието на малки клонки (1-3 см) от горните няколко спящи пъпки дава добра основа за растежа (и разклоняването) през следващия сезон. Следователно целта ни е да не позволим на растението да развие нови клонки от спящите си пъпки след подрязването. Това означава: жега, суша и глад!
По този начин може да се постигне ускоряване на зреенето с 2-3 седмици и узряване на всички плодове без отпад. Разбира се, всичко зависи от метеорологичните условия през периода.
Във всеки район си има специфика и всеки сам от собствен опит трябва да установи най-подходящото време за подрязване на върховете. Правил съм го няколко години и имаше резултат. После дърветата ми станаха големи и вече не ми се занимава да ги подрязвам клонка по клонка.Потребителски аватар
Бобсъна
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 3875
Регистриран: 19 фев 2011, 12:21
Район:
Местоположение: Пазарджик,209 м над.височина , 7б/8а зона
Has thanked: 34 times
Been thanked: 138 times

Re: Смокини

Мнение от Бобсъна » 27 фев 2011, 08:27

Ето как отглеждат смокинята в Япония:

Изображение

Изображение

Подобна агротехника съм виждали по Израелски сайтове..
Последна промяна от Бобсъна на 02 мар 2011, 21:00, променено общо 1 път.ivo.tr
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Смокини

Мнение от ivo.tr » 02 мар 2011, 20:17

В Белащица дядо ми отглежда от дребните смокини без проблем също и райска ябълка. Не полага никъкви специални грижи. Комшията пък навремето имаше нар. Така че в повдивска област мисля, че тези растения могат да виреят без да се налага завиване просто растенията издържат и плододават обилно. Може би проблема е дали ще се захване младото растение.popov.dinko
Специалист овощар
Мнения: 686
Регистриран: 07 яну 2011, 22:39
Район:
Местоположение: Кирково, област Кърджали - до гръцката граница
Has thanked: 1 time
Been thanked: 21 times

Re: Смокини

Мнение от popov.dinko » 02 мар 2011, 21:22

Проблемът не е дали ще се прихване младото растение, било то смокиня, нар и други традиционни субтропични култури по българските дворове, а дали ще оцелее растението на екстрени арктически температури, които "традиционно" стават веднъж на 5-6 години по нашите географски ширини. Тогава температурите падат доста, стигат до минус 19 - 21 градуса и се задържат често с дни. В такива случаи растенията не издържат и измръзванията са до земята. И всичко започва отначало...исака
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Смокини

Мнение от исака » 02 мар 2011, 22:44

Ама моля ви, Белащица е добро място за смокини и нарове. Но за захващането им оказват влияние, десетки други фактори. А колкото до арктическите температури, като гледам, сякаш зимата се измести с месец назад!Заключена