Лоша почва

ivo.tr
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Лоша почва

Мнение от ivo.tr » 16 мар 2012, 19:01

Искам да споделя с какво се боря при всяко засаждане на ново растение. Почвата до моя блок, който е моя обект е пълна с всевъзможни боклуци и строителни отпадъци. Можеби затова ми казваха че там нищо не може да расте. Е не е точно така защото всичко което съм посадил и показвал в другите теми се намира именно там и всичко е живо. Винаги като садя нещо вадя камъни с които си ограждам растението после, има и други неща: намирал съм асфалт, тръби, ламарина, стъкла, тухли и едно бяло като варовик сигурно мазилката на блока. Притеснявам се дали няма тези отпадъци да повлиаят на растенията и по-скоро магнолията? Какво спроред вас може да се направи за да няма жертви.
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.ентусиаст
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Лоша почва

Мнение от ентусиаст » 19 юни 2013, 01:24

Твърдите отпадъци са лесни за махане, но щом казваш , че има и мазилка... Събирай колкото можеш и на боклука. И наръсваш чиста почва. Камъчетата ги ползвам за дренаж на саксии. Някои за декорация. Аз пък имам ронлива скала на няколко места та правихме големи дупки, нова почва и тогава засадихме растенията. Късмет.penoff
Любител на южните растения
Мнения: 113
Регистриран: 24 сеп 2016, 13:40
Район: Pleven
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 3 times

Re: Лоша почва

Мнение от penoff » 22 май 2020, 10:04

В една от другите теми се споменава, че преди употреба на торове в градината е желателно да се изследва състава на почвата. Според мен е определящо и за избора на растенията и тяхното правилно отглеждане. В тази връзка се поинтересувах къде бих могъл да направя такова изследване и попаднах на този ценоразпис. В него обаче са означени доста показатели и общата им цена не е малка, някои от тях нищо не ми говорят и не правя разлика в същността и значението им (напр. общ въглерод и общ органичен въглерод, общ фосфор и обменен фосфор) а и за любителски нужди (да се ориентирам с какви торове да си торя градината) не си струва да се назначава тяхното изследване. И все пак, ако някой от Вас има време и се запознае с таблицата, моля да изкаже мнение или да препоръча кои от показателите би било добре да се установят за посочените по-горе цели. Благодаря!
http://eea.government.bg/bg/labs/tsenorazpis.pdfСмрика
Любител на южните растения
Мнения: 218
Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
Район:
Местоположение:
Has thanked: 13 times
Been thanked: 20 times

Re: Лоша почва

Мнение от Смрика » 22 май 2020, 10:17

Давах преди време в „Пушкаров“ почва за изследване, тогава цената беше 50лв., а интересното е, че те само предоставят резултатите, а тълкуването им и насоките какво да се прави натам не е включено.Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 13988
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 267 times
Been thanked: 803 times

Re: Лоша почва

Мнение от Kiril Donov » 22 май 2020, 10:54

Това е безсмислено занимание за любителските градини. Най-малкото - защото почти никой не може да разчете правилно резултатите. Като казвам никой, имам предвид не само вас - неспециалистите. Специалистите също никакви съществени изводи не могат да направят в повечето случаи.

За да си направя смислени изводи, трябва да съм наясно с културата, която ще отглеждам на терена. Забележете, "културата", не - растението! Защото нуждите на растенията от конкретни хранителни елементи се изчисляват на декар или хектар, а разходът на тези елементи - също. Ако ще отглеждате различни видове в малка градина, всеки от тях има различни нужди и тестът вече е безсмислен. Отделно - в малката частна градина е много по-лесно да се промени изцяло почвата или само да се подобри малко или много, чрез внасяне на оборска тор, торф, пясък, гипс, варовик и т.н. според нуждите.

Важнатата информация за почвите ви е нейното pH+, както и физико-механичните ѝ характеристики. Ако имате това, другото е ясно.

В личната си градина се ръководя от следните фундаментални принципи:
1. Внасянето на минерални торове дава бърз ефект, но в дългосрочен план изтощава и изхабява почвата.
2. Внасянето на оборски тор и/или органичен материал е с по-бавен ефект, но има изключително благоприятно въздействие върху почвата, като подобрява химическия баланс, балансира pH+ в идеалните параметри, подобрява почвената структура, драстично увеличава почвената микро и макро флора и фауна, което води до по-високо плодородие в дългосрочен план.

Почвите, които са бедни на органичен материал са нестабилни, с ниско плодородие и липса на буфери, което води до чести проблеми с химическия баланс. Внасянето на химическите торове подобрява нещата само временно.

Почвите, които са богати на органични вещества са стабилни, плодородни, с добра физико-механична структура и с добри буферни способности, заради което възникналите проблеми се проявяват по-слабо и по-бавно, като така има време да се решават без сериозни вредни последствия за отглежданите растения.
These users thanked the author Kiril Donov for the post (total 4):
Naina-bc (22 май 2020, 13:43) • Slavyanski (22 май 2020, 15:01) • veso (22 май 2020, 19:11) • perperikon (23 май 2020, 09:51)
Rating: 30.8%Потребителски аватар
Slavyanski
Любител на южните растения
Мнения: 331
Регистриран: 18 дек 2017, 01:26
Район: Централен Балкан
Местоположение: обл. Габрово
Надморска височина (m): 485
USDA zone: 6b
Абсолютна минимална t° (°C): -21°C
Минимум последна зима (°C): -16°C
Has thanked: 98 times
Been thanked: 27 times

Re: Лоша почва

Мнение от Slavyanski » 22 май 2020, 15:04

Г-н Донов, как точно се получава изтощаването и изхабяването на почвата при внасянето на минерални торове? Просто защото не са балансирани/цялостни ли?

Наистина ако почвата става по-лоша с времето, нещо не се прави както трябва. Като се взема трябва и да се връща.Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 13988
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 267 times
Been thanked: 803 times

Re: Лоша почва

Мнение от Kiril Donov » 23 май 2020, 08:15

Почвата е една цяла жива система. В нея съществува кръговрат на веществата, като те постоянно преминават между растенията и животните от една страна и микро флората и фауната - от друга.

При внасяне на органична материя в почвата, тя се разгражда на множество органични съединения, аминокиселини, както и на десетки прости минерали и минерални съединения. Всичко това е ценна и необходима храна за растенията.
При внасяне на минерален тор, ние най-често внасяме азот, фосфор и калий. В някои случаи внасяме и няколко микроелемента - желязо, магнезий и др. Всички останали десетки минерали и съединения, без които растенията не могат да функционират нормално, трябва да си ги набавят от почвата. При нормални условия в природата, растението извлича минералите от почвата, но в един момент умира и изгнива на същото място или в близост, т.е. хранителните вещества не се губят (това не важи в пълна степен за азота и въглерода, но да не задълбаваме в подробности). Но с помощта на хората, в днешно време пренасяме ценни хранителни вещества от един континент на друг, а в замяна връщаме единствено азот, фосфор, калий и няколко микроелемента. Ето защо говоря за изтощаване на почвите.

В състава на един примерен минерален тор (15:15:15 + micro) се включват примерно 15% азот, 15% фосфор 15% калий и още 3-5% микроелементи общо. Това означава, че реално полезните вещества са не повече от 50%, останалото е пълнеж. При внасяне на минерални торове, ние променяме рязко химичния баланс в почвата, като също така и внасяме различни допълнителни химически вещества с пълнежа, които обаче не включваме в сметките. Така с времето се променя pH+ в почвата и се натрупват различни излишни химически съединения, което води до нейното засоляване. Ето защо говоря за изхабяване на почвите.

Внасянето на органична материя в почвите бързо възвръща полезната микро флора и фауна. Тези микроскопични организми са в състояние да върнат почвеното плодородие и сравнително бързо да заличат следите от човешката дейност. Или иначе казано - в наличието на органична материя в почвата се крие разликата във вкуса на бабините плодове и зеленчуци с пластмасата в магазините. Дори и да се използват химически торове и препарати, върху богати на органично вещество почви, растенията са по-здрави, а продукцията е по-качествена.
These users thanked the author Kiril Donov for the post:
Slavyanski (24 май 2020, 00:08)
Rating: 7.7%perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 1853
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): —6,6°С
Метеостанция: TFA
Has thanked: 204 times
Been thanked: 164 times

Re: Лоша почва

Мнение от perperikon » 23 май 2020, 10:47

Както човека и животните(чревна микрофлора), така и растенията не могат да извличат пълноценно нужните им хранителни вещества без съдействието на симбиотична микрофлора. Това са еволюционни взаимоотношения изграждани стотици милиони години. Човек упорито се опитва да ги шънтира и заобикаля в името на свръхпродукция и свръхпечалба, но резултатът винаги е ерзац - продукт ВЪНШНО приличащ(дори превъзхождящ?) оригинала, но ВЪТРЕШНО значително изпразнен откъм същностните си полезни качества.
Торете с минерални торове при нужда, но не забравяйте, че органичните дългосрочно са по-полезни за растенията,... и за вас, ако смятате да ядете плодовете им. <thumbup>
Винаги съм се изумявал на глупостта на някои хора да изхвърлят всякакъв органичен отпадък извън двора си(листа, плевели, клонки след подрязване). Същите, след компостиране правят по-добра тор и от оборската! <read>
These users thanked the author perperikon for the post:
Slavyanski (24 май 2020, 00:24)
Rating: 7.7%Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 13988
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 267 times
Been thanked: 803 times

Re: Лоша почва

Мнение от Kiril Donov » 23 май 2020, 11:10

perperikon написа:
23 май 2020, 10:47
... Винаги съм се изумявал на глупостта на някои хора да изхвърлят всякакъв органичен отпадък извън двора си(листа, плевели, клонки след подрязване). Същите, след компостиране правят по-добра тор и от оборската! <read>
И аз бях от тези идиоти. Години наред изхвърляхме огромни количества боклук с разни обелки и други растителни отпадъци. Сега вече всичко компостираме, като така внасяме ценни вещества даже и от другия край на планетата (с обелките от тропическите плодове), а изхвърления боклук намаля в пъти.Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2333
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 8
Has thanked: 106 times
Been thanked: 116 times

Re: Лоша почва

Мнение от plamen » 23 май 2020, 14:44

То това хубаво с компостирането и внасянето на органични торове, обаче......с времето нивото на терена започва да се повишава и изникват други проблеми. Напоследък съм принуден да отнемам по 5-10см от повърхностния слой, на някои места.perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 1853
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): —6,6°С
Метеостанция: TFA
Has thanked: 204 times
Been thanked: 164 times

Re: Лоша почва

Мнение от perperikon » 23 май 2020, 16:03

plamen написа:
23 май 2020, 14:44
То това хубаво с компостирането и внасянето на органични торове, обаче......с времето нивото на терена започва да се повишава и изникват други проблеми. Напоследък съм принуден да отнемам по 5-10см от повърхностния слой, на някои места.
Това, не виждам как ще стане, освен ако не стоварваш камиони със оборска тор. Да не би да ти се свлича почва от по-високото към по-ниското? И при мен забелязвам нещо подобно и връщам почва от най-ниското към най-високото! <hmmm>Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 13988
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 267 times
Been thanked: 803 times

Re: Лоша почва

Мнение от Kiril Donov » 23 май 2020, 16:03

Пламене, пълно щастие няма. През годините се натрупва почвен слой, ако природата го трупа. Затова сега на иманярите им се налага да копаят на метри дълбочина.

Преди години озеленявахме Бачковския манастир и бившият игумен тогава ми каза, че черквата в средата е била на основното ниво, но през последните няколкостотин години се е натрупала почвена маса, както и песъчинки от обувките на хилядите поклонници. Затова днешното ниво на двора е с повече от метър по-високо и черквата вече е частично под земята, а до нея се слиза по стълби.Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2333
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 8
Has thanked: 106 times
Been thanked: 116 times

Re: Лоша почва

Мнение от plamen » 23 май 2020, 18:04

perperikon , Ей така,без нищо да внасяш,ако не почистваш листата,тревата и т.н само за 5-10 години ще ти покрие всичко :)

Киро, така е. Иначе археолозите щяха да са безработни....Учудва ме колко по-бърз е този процес,отколкото си го представях.perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 1853
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): —6,6°С
Метеостанция: TFA
Has thanked: 204 times
Been thanked: 164 times

Re: Лоша почва

Мнение от perperikon » 23 май 2020, 21:22

Твърде многофакторен е този процес - някъде природата трупа почвен слой, а другаде изтънява, дори без човешка намеса.
Нещо което съм чел на много места е, че 1 см. повърхностен хумусен слой в природни условия се образува средно за 100 год.(дори повече)! При теб явно нещата протичат ускорено, поради някаква специфична за терена причина!? Не се съмнявам, че казваш истината, каквато я виждаш. <cheers2>Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 13988
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 267 times
Been thanked: 803 times

Re: Лоша почва

Мнение от Kiril Donov » 23 май 2020, 23:14

perperikon написа:
23 май 2020, 21:22
Твърде многофакторен е този процес - някъде природата трупа почвен слой, а другаде изтънява, дори без човешка намеса.
Нещо което съм чел на много места е, че 1 см. повърхностен хумусен слой в природни условия се образува средно за 100 год.(дори повече)! При теб явно нещата протичат ускорено, поради някаква специфична за терена причина!? Не се съмнявам, че казваш истината, каквато я виждаш. <cheers2>
1 см хумусен слой се образува за около 300 години средно, по спомените ми от училище. А това при Пламен все още не е нов хумусен слой, а просто насип от съществуваща почва или разложени растителни части. Хумусът е нещо много повече от органичен компост. По-точно - няма почти нищо общо.

P.S. Надявам се, че четящите тук правят разлика между почвен хумус и арабската салата "Хумус'.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1 ... 1%83%D1%81
These users thanked the author Kiril Donov for the post:
Slavyanski (24 май 2020, 00:27)
Rating: 7.7%Отговори