Как се пръска с Раундъп или друг Глифозат-ен препарат

ivo_nekitov
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 5501
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 15 times
Been thanked: 103 times

Re: Как се пръска с Раундъп или друг Глифозат-ен препарат

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 16 май 2019, 10:03

За ДДТ няма какво да искам да кажа: препаратът е безопасен при контролирано приложение и в момента спасява милиони животи: просто няма по-ефективен от него в посочените условия, а вредителите за над половин век така и не са изработили приспособимост към него. НЕ съм конспиратор, дори напротив :) И какви са причините, честно казано, ми дреме на "дедуия", но както е факт, че забраниха един адски ефективен и безопасен при правилно приложение препарат - Фипронила (за него в момента давате МАСА пари в разни капки за вратлетата на кучета и котки, а преди беше буквално стотинки), така е и с ДДТ.

Относно глифозата: аз имам кошери и никога не съм имал проблеми, пръскам буквално около тях -плевелите, когато пчеличките спят. Разбира се, когато по-миналото лято бях насадил малко фацелия наоколо, не ми е минавало през акъла да я пръскам...По същия начин пръскам овошките, сред които са кошерите, ДОСТАТЪЧНО време преди и след цъфтежа с контактни инсектициди, които, естествено, биха убили на място всяко насекомо. И - чудо, на пчелите им няма нищо.

Колкото до емпиричния опит, пак ще повторя: Моята опаковка беше затворена и на сянка, но изложена на зимните температурни контрасти, т е в условия, близки до външните, но херметично затворена в оригиналния съд.
На практика след 9 месеца, демекь онзи ден, вече не действаше никак или почти никак. Факт.
Пак да потретя - изводите всеки да си прави сам, аз само споделям опит и собствени разсъждения.Отговори

Върни се в “Хербициди и борба с плевелите (Herbicides and weeds)”