Технологии при правене на различни видове плодови ракии

Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2502
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Технологии при правене на различни видове плодови ракии

Непрочетено мнение от chicholyubo » 08 ное 2013, 13:56

Нарочно ще започна с една от най дискутираните рецепти за направата на дюлевицта <explain>


Обира се само добре узрял плод. Премахват се семките, ако има изгнили и мухлясали места се отстраняват
измиват се После се надробяват на възможно най ситни части.Аз имам подходящ за това саморъчно направен инструмент :
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/Vino%20Rakia/1024x768_bestfit_077.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/Vino%20Rakia/1024x768_bestfit_078.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/Vino%20Rakia/1024x768_bestfit_079.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/Vino%20Rakia/1024x768_bestfit_081.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/Vino%20Rakia/1024x768_bestfit_082.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/Vino%20Rakia/1024x768_bestfit_075.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/Vino%20Rakia/1024x768_bestfit_074.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/Vino%20Rakia/1024x768_bestfit_073.jpg

Млял съм и на голяма месомелачка но не на решетка а с бъбрек накрайник, пак става.

Съдът който ще се използва за джибрето трябва да е добре измит.
Като трябва да се спазват правилата:

1. Съдът се пълни една трета с плодът.
2. Захар се слага 1кг към 3л. вода.
3. На 10л. вода едно пакетче суха мая.
4. Едно пакетче лимонтозу (не слагам винаги)

Аз слагам захар само на "Горнооряхово" Ако спазвате горните правила би трябвало да се получи джибре
с 18/19% захарност. Ако е по малко или повече добавяте необходимият материал до постигане на 18% захарност.
Първите два-три дни се бърка два-три пъти на ден. После е достатъчно и по един път на ден.

Трябва да се получи нещо такова :
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/Vino%20Rakia/2013-10-30%2010.12.53.jpg

Вари се само когато захаромера показва 0% захарност. Ако нямате захаромер най лесно се проверява с запалка.

Вари се само и единствено сока от джибрето
Най лесно се отстранява като се сложи в конопен чувал и се изчака да се отцеди. Може и с обикновена преса за плодове.

В казана се слага ( До 100л. казан):

1. Едно пакетче сода бикарбонат - слага се за регулация на киселинността.
2. Една шепа прясна или замразена коприва - Слага се за да убие вредните бактерии които променят вкусът.
3. Много хора слагат и морска сол за избистряне. Аз не слагам защото не варя твърди частици.

Първака се отделя задължително. Правилото е 1% от количеството течност което е в казана.
Ако ще преварявате се изкарва до 0 % алкохолни градуса (Аз винаги преварявам)
Ако не се спира се на 40% алкохолни градуса. Всичко останало се отделя за преварка.

Преварката може да се направи веднага като се спазва правилото три части ракия за преварка към една част вода.

В преварката се слага 1л прясно мляко. Капака на дестилатора се намазва с мед.

Пак се маха първака и се спира на 40% алкохолни градуса.

Течността се слага в отворен съд и се разрежда с дестилирана вода до желаният градус. ( аз я разреждам до 50 )
ВАЖНО и двете течности трябва да са е еднаква температура иначе е възможно ракията да побелее !!!
Добавя се грам на литър винен глицерин. Аерира се окло седмица. После в буре.
И тук идва едина от противоречивите теми. В какво буре да се сложи ?
В дъбово, акациево, черничево или кой в каквото има <he-he>

Аз спавам едно не писано правило. Гроздова ракия се слага само в дъбово буре а плодова в акациево.

Вече в бурнцето отлежава колкото си искате но не по рано от 45 дни.

Наздраве <cheers>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2154
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 6
Любим климат: +5/+35
Has thanked: 0
Been thanked: 5 times

Re: Технологии при правене на различни видове плодови ракии

Непрочетено мнение от plamen » 08 ное 2013, 14:30

ЛЮБО,аз не правя ракия.Взимам си всяка година от приятел в Брестовица.
Имам опит само с буретата <he-he>
За моя личен вкус,черничевото буренце е # 1 за грозданката.....



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2502
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Технологии при правене на различни видове плодови ракии

Непрочетено мнение от chicholyubo » 08 ное 2013, 22:19

plamen написа:За моя личен вкус,черничевото буренце е # 1 за грозданката.....


Както казах това е въпрос на вкусови качества. НО !!! Всички знаем че черничевото буре прави самата гроздова ракия с доста специфичен вкус ( на мен лично ако не е натрапчив много ми допада) който не на всеки се харесва. Другото което искам да кажа е че почти никой вече не прави бурета само от черница
Всички съвременни версии са от материал дъб с няколко, от 2 до максимум 3 дъски черница за дъх и цвят

ПС : Баси, май трябва да си направим и тема за буретата <he-he>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2375
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Re: Технологии при правене на различни видове плодови ракии

Непрочетено мнение от traiko » 08 ное 2013, 23:01

Сигурно трябва да се кисне с години,иначе нагарча ракията престояла в черничево буре.
Когато е ново ,добре киснато,за 3-4 дена я прави на уиски с горчив вкус.Имал съм случаи когато
съм я преварял на ново.За това съм казал сбогом на черничево буре.Само дъбово и нищо друго.
Мисля да си поръчам на някой майстор бъчвар да ми направи едно 50 литрово. <cheers2>



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2502
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Технологии при правене на различни видове плодови ракии

Непрочетено мнение от chicholyubo » 08 ное 2013, 23:22

traiko написа:Сигурно трябва да се кисне с години,иначе нагарча ракията престояла в черничево буре.
Когато е ново ,добре киснато,за 3-4 дена я прави на уиски с горчив вкус.Имал съм случаи когато
съм я преварял на ново.За това съм казал сбогом на черничево буре.Само дъбово и нищо друго.
<cheers2>


Много правилно казано приятелю <cheers>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2154
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 6
Любим климат: +5/+35
Has thanked: 0
Been thanked: 5 times

Re: Технологии при правене на различни видове плодови ракии

Непрочетено мнение от plamen » 08 ное 2013, 23:25

chicholyubo написа:
traiko написа:Сигурно трябва да се кисне с години,иначе нагарча ракията престояла в черничево буре.
Когато е ново ,добре киснато,за 3-4 дена я прави на уиски с горчив вкус.Имал съм случаи когато
съм я преварял на ново.За това съм казал сбогом на черничево буре.Само дъбово и нищо друго.
<cheers2>


Много правилно казано приятелю <cheers>

Не знам за какво говорите,честно <cheers2>
Другия път ще донеса от моето черничево буренце и друга песен ще запеете <Flirt>



Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2375
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Re: Технологии при правене на различни видове плодови ракии

Непрочетено мнение от traiko » 09 ное 2013, 10:34

Пламене,да ти разкажа моят случай.Подариха ми това черничево буре за което коментирам.
Беше чисто ново,дори аз му направих дупките.Имам го вече пет години,но вече не го ползвам,заради това за което споменах.
Повече от два три дена не мога да държа ракията,защото веднага я оцветява и започва да нагарча.
Тъста ми има 50 литрово от много години и си го ползва.Държи я повече от месец,но не се оцветява като при мен.
Затова казвам,че сигурно иска много време да се кисне.Дъбовото няма грешка,важното е да се ползва само за ракия.
Иначе всяко буре прави по мека самата ракия.
Не случайно всички големи изби ползват дъбови бурета.А иначе ракията не само ще я опитаме,даже и ще я изпием. <cheers2>



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2502
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Технологии при правене на различни видове плодови ракии

Непрочетено мнение от chicholyubo » 16 фев 2014, 16:29

За да различавам плодовите ракии от гроздовите аз лично ги запечатвам с различен по цвят восък ;

Това ми е личната колекция от ракии произведени от мен през годините които съм правил. Всяко шише е различна година и материал. Няма повторение :
Изображение


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2375
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Re: Технологии при правене на различни видове плодови ракии

Непрочетено мнение от traiko » 23 фев 2014, 20:59

Утре съм на казана,ще варя грозданка.Днес закарах 700 литра материал,и ще се
наложи да отида още веднъж.Остават ми още 500 литра.Да се надявам.че ще пусне добре. <cheers2>



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2502
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Технологии при правене на различни видове плодови ракии

Непрочетено мнение от chicholyubo » 23 фев 2014, 21:48

Пожелавам ти : Висок градус и нисък акциз <he-he>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2502
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Технологии при правене на различни видове плодови ракии

Непрочетено мнение от chicholyubo » 05 юни 2014, 11:04

Подготовка за есенната дюлева ракия :

Изображение
Изображение
Изображение


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
petar
Любител на южните растения
Мнения: 341
Регистриран: 13 дек 2011, 09:47
Район: гр.Златица
Местоположение: гр.Златица обл.Софийска
Надморска височина (m): 669
USDA zone: 7a
Любимо растение: Всички видове палми
Любим климат: Екваториален
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: Технологии при правене на различни видове плодови ракии

Непрочетено мнение от petar » 23 сеп 2014, 22:53

ЧИЧО, ПОМАГАЙ !ПОИЗЛОЖИХМЕ СЕ, ДАЙ СЪВЕТ !

Изпекох ракия от джанки по всички технологий,
но сгреших като я разреждах,за да я докарам до към 45-46градуса.
Използвах изворна вода Горна баня за всекидневна употреба от
10литрова бутилка.Беше бистра на сълза до последно и накрая
при сипване на последния литър вода,леко побеля ракията.
Има ли някакъв чалъм да се избистри или ще си я пия само аз.
Резил язък . <head in the wall> <head in the wall> <head in the wall>
Ако и някой друг е препатил да казва!


Ако имаме по една ябълка и си я разменим-ще имаме пак по една,
но ако имаме по една идея и си я разменим- ще имаме по две !

( Петър )

Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2375
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Re: Технологии при правене на различни видове плодови ракии

Непрочетено мнение от traiko » 23 сеп 2014, 23:51

Не се притеснявай!Утре като станеш,всичко ще е наред.Няма да има и помен от това,че е била бяла.
По принцип най добре е дестилирана вода,но ако няма добре е и някоя изворна. Важно да е мека,и да не позеленява.



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2502
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Технологии при правене на различни видове плодови ракии

Непрочетено мнение от chicholyubo » 24 сеп 2014, 00:22

petar написа:ЧИЧО, ПОМАГАЙ !ПОИЗЛОЖИХМЕ СЕ, ДАЙ СЪВЕТ !

Изпекох ракия от джанки по всички технологий,
но сгреших като я разреждах,за да я докарам до към 45-46градуса.
Използвах изворна вода Горна баня за всекидневна употреба от
10литрова бутилка.Беше бистра на сълза до последно и накрая
при сипване на последния литър вода,леко побеля ракията.
Има ли някакъв чалъм да се избистри или ще си я пия само аз.
Резил язък . <head in the wall> <head in the wall> <head in the wall>
Ако и някой друг е препатил да казва!


Мой съвет, Ако нямаш дестилирана вода използвай ДЕВИН минерална ( не изворна) мека е и няма да ти се "пресече"
Много важно е: Да са изравнят температурите на дестилата и водата преди да се смесят.

Така сега: Има два варианта за оправяне на бакиийте.
1. Преварка
2. Бентонит.

Трайко. Жив и здрав да си и да знаеш че много те уважавам. Имаше една поговорка " Утрото е по мъдро от вечерта"
Айде да видим как ще е дестилата на колегата сабахлем ? <cheers>
Ако е изчистен от мен имаш почерпка дестилат от най високо качество.

Поздрави и наздраве <cheers>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
petar
Любител на южните растения
Мнения: 341
Регистриран: 13 дек 2011, 09:47
Район: гр.Златица
Местоположение: гр.Златица обл.Софийска
Надморска височина (m): 669
USDA zone: 7a
Любимо растение: Всички видове палми
Любим климат: Екваториален
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: Технологии при правене на различни видове плодови ракии

Непрочетено мнение от petar » 24 сеп 2014, 17:30

Значи за температурите го знам и съм го спазил,но
вече 20 дена някъде, си е все така мътна.Ще си поръчам
бентонит, тъкмо да имам и за виното.
Нещо пропорция и начин на приложение ?
Или като го взема ще ми дадат с него.
<cheers>


Ако имаме по една ябълка и си я разменим-ще имаме пак по една,
но ако имаме по една идея и си я разменим- ще имаме по две !

( Петър )

Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение
  • New post Технологии за направа на Гроздова ракия
    12 Отговори
    4114 Преглеждания
    Последно мнение от traiko
    30 мар 2015, 20:55
  • New post Различни модули и екстри във форума
    30 Отговори
    4782 Преглеждания
    Последно мнение от Sun4e
    27 яну 2015, 16:49
  • New post Различни форми на Jubaea chilensis (Forms of Jubaea)
    от Kiril Donov » 14 дек 2012, 23:08 » в Юбея (Jubaea chilensis)
    15 Отговори
    2364 Преглеждания
    Последно мнение от Kiril Donov
    22 дек 2017, 16:58
  • New post Видове оранжерии
    32 Отговори
    4628 Преглеждания
    Последно мнение от perperikon
    15 ное 2017, 05:18
  • New post 5. Цитрусови видове
    0 Отговори
    892 Преглеждания
    Последно мнение от Kiril Donov
    13 фев 2013, 02:19
  • New post Косачки - видове и препоръки!
    от NikiStoianov » 09 апр 2014, 20:42 » в Общи въпроси (Miscellaneous topics)
    18 Отговори
    6378 Преглеждания
    Последно мнение от ivo-k
    11 авг 2015, 13:15

Върни се в “Другите наши хобита (Our other hobbies)”