Райска ябълка (Diospyros kaki)

maniak
Експериментатор и последовател на Мичурин
Мнения: 2392
Регистриран: 01 апр 2011, 17:15
Place:
Местоположение: Разград
Has thanked: 0
Been thanked: 24 times

Райска ябълка (Diospyros kaki)

Непрочетено мнение от maniak » 16 май 2011, 02:26

Трайни насаждения
БИБЛИОТЕКА
ЗЕМЕДЕЛИЕ
Н.с.1ст. д-р ДОРА БОРИСОВА - ВЕЛКОВА I
РЦНПО -Поморие 1
10 / 2006 г.

Райската ябълка е една от типичните за субтропичния пояс екзотични
култури. Нейната родина е Китай, където е одомашнена през древността.
Някои сортове, които се отглеждат сега са интродуцирани преди столетия.
Плодовете са известни под различни названия:
Diospyros (латинското наименование, което в буквален превод означава
"храна на боговете"); Източна (субтропична) хурма; Персимон; Японски
Персимон; Японска хурма; Каки; Ориенталски Персимон, Свято дърво,
Китайска слива, Китайска смокиня (когато е сушена).
При условията на нашата страна плодовете на райската ябълка
узряват през първата половина на октомври и ноември. Сезон през, който
количеството на свежите плодове е относително ограничено. Отглежда се
заради ценните й хранително-вкусови качества на плодовете (въглехидрати,
калций, фосфор, каротин, аскорбинова киселина, магнезий, желязо), които се
използват за лекуване на базедова болест, малокръвие, скорбут, стомашно-
чревни заболявания, за заздравяване на кървящи венци и като очистително
средство. Чашката на цвета и дръжката на плода понякога се взимат за
успокояване на хълцането, против кашлица и за облекчаване на дишането.
Намира приложение и в сладкарската промишленост, за сушене и
преработка в сладка, желета, мармалади, пестил и спиртни напитки, вина и
ликьори, за приготвяне на саке от неузрели плодове. Печените семена
служат за заместител на кафето. Ценна е и дървесината, която се използва
за изработване на красиви предмети, музикални инструменти, мебели
текстилни совалки и други. Дървесината на райската ябълка е доста твърда
и тежка, тъмна на ивици, в оранжево-жълто, розово-оранжево, кафяво или
сиво, тясно зърнеста, лесна за обработка. В Япония я ценят за инкрустиране
на красиви предмети, които се връчват като награди.
У нас през XIII век е внесен видът Diospyros Lotus (кавказкя хурма)
вероятно от грузински монаси, посетили Бачковсия манастир, а културната
райска ябълка е била пренесена в началото на XX век .
До 1950г. райската ябълка не е култивирана в овощни градини, а
съществува като единични дървета в частните стопанства. Това са преди
всичко някои градове от черноморското крайбрежие: Поморие; Бургас;
Варна; Царево; Ахтопол; Петричко-Санданския регион. В Южна България
главно в Пловдив, Асеновград, Стара Загора, Сливен, Елхово. В Северна
България вирее даже и в Плевен, Шумен и другаде.
На този етап интерес към тази култура проявяват повече любители
овощари.
БИОЛОГИЧНИ ОСОБЕНОСТИ И ИЗИСКВАНИЯ
Райската ябълка се отнася към рода Diospyros L., семейство Ebenaceae,
който включва над 400 вида. За овощарската практика интерес
представляват: Кавказката хурма (Diospyros lotus L.), Виргинската хурма
(Diospyros virginiana.L.), Китайска хурма (Diospyros sinensis L.), Ромболиста
хурма (Diospyros rhombifolia Hemgl.), Субтропична райска ябълка (Diospuros
kaki).
Промишлени насаждения се отглеждат в Китай, Корея, Индия, Япония,
Израел, САЩ, а също и в някои Средноазиатски страни. Насаждения има и
в Италия, Франция, Албания, Югославия, Корея, България и др. Като
растение на субтропичната климатична зона се среща съвместно с дафинов
лист, маслина, нар и смокиня. Предпочита южните склонове със слаб наклон
и защитени от вятъра площи, но вирее и на склонове с различна експозиция.
Райската ябълка се развива при различна надморска височина - от 0 до
2500 м. Тя е дълговечно дърво и продължителността на живот на единични
дървета може да достигне от 350 до 450 г., а до 100 г. може да се поддържа
в период на плододаване. Японската райска ябълка се нуждае от
субтропичен до умерен климат. Не плододава в тропичните низини. В
Бразилия дървото се счита подходящо за всички зони подходящи за цитруса,
но тези зони в най-студена зима дават най-високия добив. Тя понася
минусови температури до -22°С през зимния период без повреди, а при -
22°С до - 25°С измръзват части от 1, 2 и 3 годишни клонки. Седемгодишни
дървета от сорта Хиакуме издържат до -21.1°С. Сортът Мару отглеждан при
същите условия се оказва недостатъчно студоустойчив и се повреждат части
от стъблото и клоните. Желателно е сумата от активните температури да е
над 4000°С.
Просветляването на короната води до диференциране на плодните
пъпки, което определя редовно и качествено плододаване и води до
повишаване жизнеността на дърветата. Райската ябълка е влаголюбиво
растение и се адаптира към широк диапазон от влажни почви. Изисква
годишни валежи от 600 мм до 1000-1100 мм. Младите дървета са много
чувствителни към засушаване. Екстремните засушавания причиняват
преждевременно окапване на листата и често плодовете изгарят от
слънцето. При валежи до 600 мм е задължително да се осигури
допълнително поливане.
Дървото няма предпочитания към определен тип почви и се развива
добре на всякакви умерено-плодородни земи с дълбока рохкава подпочва.
Райската ябълка се развива добре в сравнително широк интервал на РН -
4.5 до 8. Толерантна е към тежките глинести почви, но изисква те да са
дълбоки и добре дренирани. Песъчливите почви са чудесни при наличие на
напояване. Двата сорта "Fuyu" и "Jiro" могат да достигнат 3-4 м височина
върху този тип почви, а "Hachia" става голямо дърво до 6 м височина.
Вегетацията започва при 10°С. Цъфтежът се наблюдава в края на май
и началото на юни, но при сорта " Hachia" е в началото на май. Райската
ябълка е двудомно растение, това обуславя задължително разполагане на
сортове опрашители в промишлените насаждения. Има ясно изразен период
на задължителен зимен покой. Завръз се образува върху женските
екземпляри и без опрашване - партенокарпно. В този случай при липса на
опрашители през юни и юли месец, вече напълно формирани, плодовете
опадат. Опадането на завръзите определено започва в края на май и
продължава до средата на юли. За отстраняване на този недостатък във
всяка овощна градина е задължително да има засадени сортове
опрашители.
Някой сортове:
"Costata" - плод коничен, заострен, понякога четиристранен,
дълъг 6.5 см, широк 5.4 см, с розово-жълта кожа, светло жълто месо, без
семена или тъмно месо с няколко Тръпчив в пълна зрялост. Късен сорт.
Узрява октомври, ноември, съхранява се много добре.
"Hachiya " с продълговато-коничен, едър до 220 г плод. Дълъг
9.5 см, широк 8.25 см. Кожицата е лъскава, гладка, гланцирана,
тъмнооранжево-червена. Месото е тъмножълто понякога с чертички. С танин
през пълната зрялост. Много сладък с няколко семена. Стипчив, популярен
древен сорт, който се използва за сушене в Ориента. Постоянно
самоопрашващ се. Сокът му е много вкусен и лековит. Лесно се натъртва при
транспортиране.
"Hyakume" - Със закръглено-продълговаг до закръглен или
закръглено-сплеснат, понякога 4 ръбест и плосък плод, дълъг 7 см, широк 8
см. Кожата е бледо-матово жълта до светлооранжева, с кафяв или червеникаво-кафяв цвят, когато узрее. Месото е тъмнокафяво, хрупкаво
сладко нестипчиво, среднозреещ с добро качество; понякога външно
непривлекателен; транспортира се и се съхранява в отлично състояние; семената
са причина за тъмното месо
"Hiratanenashi"( Hira Tanenashi)
- Плодът е със среден размер, сплеснат,
понякога с 4 страни, стипчив, с дебела
кожица, без семена. Високо качество на
плодовете, но се съхранява за кратко
време след третиране. Обикновено се
използва за сушене. Със среден срок на
зреене. Плодовете наподобяват тези на
Хачия,но много бавно губят стипчивоста
си. Популярен е в Япония. Кожицата му е
дебела. Плодът е с тенденция за
образуване на семена при опрашване.
" Fuyu (Fuyugaki)"- Един от
най-популярните сортове в света.
Плодовете на "Fuyu" са хрупкави
като ябълка и сладки като круша. Те
са узрели, когато преминат от зелена
към оранжева фаза. Плодът е със среден до едър размер, кръгъл до
сплеснат. Понякога четиристранен. Тегло до 220 г. Дълъг 5 см и широк 7 см.
Кожицата е тъмнооранжева. Месото е светлооранжево до червено без танин
и когато не е зрял е сладък. С няколко семена или без семена. Съхранява се
добре. Превъзходен за пакетиране и износ. Той е най-популярният
безтанинов сорт в Япония. Съхранява се във фризер до късна есен и рано
през зимата. Късен сорт, готов за бране октомври, ноември и декември.
Може да остане върху дървото още дълго време, около 2 месеца, нестипчв
(без танин). Превъзходен за плодова салата. Дървото е силно, продуктивно.
"Tanenashi" - С кръгло-коничен плод. Дълъг 8.3 см. Широк 8.5 см.
Кожицата е светло-жълта или оранжева. При узряване преминава в оранжево-
червена. Месото е жълто, стипчиво докато омекне. Безсеменен, ранен сорт,
родовит, на голяма почит е и се използва за сушене в Япония. Лидер сред
сортовете в югоизточната част на Щатите. С външно опрашване. Плододава
непостоянно. Дървото е жизнено и добро за отглеждане в личното
стопанство.
Без танин: " Fuyu ", "Sugura",
"Hyakume", "Gosho", "Giant.",
"Hanafuyu", "Ichi кi-кеi-jiro", "Izu",
"Makawajiro", "Matsumoto", "Suruga".
Сортове с танин са: "Hachiya",
"Tamopan", "Tanenashi!", "Shng",
"Ormond".
Добре се транспортират: "Fuyu",
"Ormond", "Jiro", "Sugura".
Раннозреещи са: "Tenenashi",
"Okame", "Glant Fuyu"
Къснозреещи са: "Tsuru", “Ormond"
"Fuyu",Jiro",
"Surura"."Okame".



maniak
Експериментатор и последовател на Мичурин
Мнения: 2392
Регистриран: 01 апр 2011, 17:15
Place:
Местоположение: Разград
Has thanked: 0
Been thanked: 24 times

Re: Райска ябълка (Diospyros kaki)

Непрочетено мнение от maniak » 16 май 2011, 02:36

Предлагам ви следните снимки:
http://maniacc.snimka.bg/nature/prolet- ... 042620.big - това е сорт "Хиротаненаши" снимката е от 13.04.2011г.
Тази също http://maniacc.snimka.bg/nature/prolet- ... 042618.big :grin:
http://maniacc.snimka.bg/nature/prolet- ... 477091.big - тази снимка е от 15.05.2011г. сорта е "Костата" :lol:
Ябълката на първите 2 снимки вече има дори нови клонки и големи листа, докато сорт "Костата" едвам се събужда ;) Има и друга особеност "Костатата" е садена есентта, а "Хиротаненашито" миналата пролет! И така да е определено "Костатата" е доста късна! Имах още една "Костата" пак на село, ама нещо замръзна понеже гледам, че започна да избива от присадката :? Аз мислех, че и 2-те са замръзнали понеже стана месец май и нищо, но едната се оказа жива! Преди 2 седмици старите пъпки като ги бутнеш се чупеха понеже бяха изсъхнали и сега се вижда на снимката как избива точно от там, където са били старите й пъпки :) Доста странно според мен :roll:



ivo.tr
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Райска ябълка (Diospyros kaki)

Непрочетено мнение от ivo.tr » 16 май 2011, 20:54

На село има две райски ябълки. Досега не са измръзвали и всяка година дават плод общо за двете 28 щайги миналата година. Много рядко се е случвало да не родят плод. Не знам кой сорт са но мога да ги снимам. В Белащица няма проблем с измръзването. Могат ли да се размножават от големите дървета с отводи или по някакъв начин? Питам в смисъл ако става лесно да захвана на който желае :thumbs:



maniak
Експериментатор и последовател на Мичурин
Мнения: 2392
Регистриран: 01 апр 2011, 17:15
Place:
Местоположение: Разград
Has thanked: 0
Been thanked: 24 times

Re: Райска ябълка (Diospyros kaki)

Непрочетено мнение от maniak » 16 май 2011, 22:13

Ако можеш наистина, снимай плодовете като пораснат и може да разберем сорта ;) За размножаването нищо не мога да кажа :?



ivo.tr
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Райска ябълка (Diospyros kaki)

Непрочетено мнение от ivo.tr » 17 май 2011, 15:44

Ще снимам, само да ги уцеля ,че не ходя често.



Дарина Иванова
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Райска ябълка (Diospyros kaki)

Непрочетено мнение от Дарина Иванова » 18 май 2011, 22:20

ivo.tr , защо не опиташ на семенак да направиш присадка ? вярно, че ще трябва да ги гледаш поне година и после да присаждаш



ivo.tr
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Райска ябълка (Diospyros kaki)

Непрочетено мнение от ivo.tr » 18 май 2011, 23:35

Идеята беше, ако става лесно да раздам примерно резници на който желае. Лично аз засега нямам интерес да размноважавам райска ябълка. Просто искам да помогна с каквото мога.



Дарина Иванова
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Райска ябълка (Diospyros kaki)

Непрочетено мнение от Дарина Иванова » 08 авг 2011, 12:54

Изображение



maniak
Експериментатор и последовател на Мичурин
Мнения: 2392
Регистриран: 01 апр 2011, 17:15
Place:
Местоположение: Разград
Has thanked: 0
Been thanked: 24 times

Re: Райска ябълка (Diospyros kaki)

Непрочетено мнение от maniak » 08 ное 2011, 17:10

Ето как изглежда една малка райска ябълка в Разград!

Изображение
http://maniacc.snimka.bg/nature/ekzotic ... 548561.big

На село имам 2 малки и 2-те нямат нито едно листо заради по-силните мразове там.
На селото ми и 2-те са сорт "Костата", който уж бил най-студоустойчив, но мисля да им сложа шума и найлон скоро! Така завиваме смокините тук, но на ябълката ще сложа малко шума понеже си е доста по-яка от смокинята. :yes:



greenn
Любител на южните растения
Мнения: 187
Регистриран: 02 юни 2011, 14:43
Place:
Местоположение: около Враца
Has thanked: 94 times
Been thanked: 7 times

Re: Райска ябълка (Diospyros kaki)

Непрочетено мнение от greenn » 09 ное 2011, 15:11

Поздравления за райските ябълки в този регион!

Мисля, че найлонът не е добра идея. Когато има слънчеви дни през зимата вътре става като в парник, а след това през нощта сковава студът... По-добре е някакъв нетъкан текстил от типа на спанбонд.



maniak
Експериментатор и последовател на Мичурин
Мнения: 2392
Регистриран: 01 апр 2011, 17:15
Place:
Местоположение: Разград
Has thanked: 0
Been thanked: 24 times

Re: Райска ябълка (Diospyros kaki)

Непрочетено мнение от maniak » 09 ное 2011, 17:51

Да, става жега и влага вътре, но при смокините не е имало проблем до сега. Лошо е, ако има доста топли дни и под найлона и шумата остава топло за дълъг период от време! Тогава може да започне леко пробуждане и по-силен повратен студ да повреди дървото! Аз затова ще сложа малко шума, защото райската ябълка е с около 5-7 градуса по-издържлива от смокинята. Ако успея да отгледам райски ябълки тук ще е повече от успех и сигурно ще ме пишат в местните вестници хи-хи



popov.dinko
Специалист овощар
Мнения: 700
Регистриран: 07 яну 2011, 22:39
Place: Южни Родопи - до прохода Маказа
Местоположение: Кирково, област Кърджали - до Маказа
Absolute minimum (°C): -22 С
Last winter's low (°C): -15,4 С
Pers.Weather St.: с. Кирково
Has thanked: 0
Been thanked: 56 times

Re: Райска ябълка (Diospyros kaki)

Непрочетено мнение от popov.dinko » 09 ное 2011, 21:01

Дарина Иванова написа:Изображение



Признавам си, не зная как се казва този сорт. В момента имам една 10 годишна райска ябълка, отрупана с вече оранжеви плодове. Плодовете са сплеснати като кюфтета с четири каналчета. Да кажат колегите, как се казва сорта от горната снимка, каква студоустойчивост има в сравнение с моя.



maniak
Експериментатор и последовател на Мичурин
Мнения: 2392
Регистриран: 01 апр 2011, 17:15
Place:
Местоположение: Разград
Has thanked: 0
Been thanked: 24 times

Re: Райска ябълка (Diospyros kaki)

Непрочетено мнение от maniak » 09 ное 2011, 21:07

Сортовете съм ги написал по-горе "Костата", който дават за най-устойчив на студ около -20 градуса и други 2 "Хиакуме" и "Хиротаненаши", които се намират в гр.Разград, а "Костата"-та е на село, където минимумите са малко по-ниски и след последната зима на пролет се разви само едната, а другата изби от присадката, нагоре беше суха незнайно защо? Минималната темп. на село миналата зима бе около -17,-18 градуса, но ме съмнява следното: понеже при инверсии каквито при нас има много темп. на повърхността на почвата е много по-ниска от тази измерена на 2 м. стандартно както мерят при станциите и сигурно е замръзнала при земята! Точно тази, която си замина не беше зарината с пръст, а другата, която се разви на пролет бях заринал в основата с пръст :roll: Но определено подценяваш студът тук понякога е доста сериозен, но станцията на БАН, която прави измервания е далеч по-високо и не отчита толкова ниски темп. поради липсата на инверсии там! Никъде тук не съм виждал "Райска ябълка", както се знае има и друг въпрос, а той е дали ще успеят да узреят ябълките? Така, че като казах за вестниците не беше толкова пресилено пуша си
Последна промяна от maniak на 09 ное 2011, 21:17, променено общо 2 пъти.



maniak
Експериментатор и последовател на Мичурин
Мнения: 2392
Регистриран: 01 апр 2011, 17:15
Place:
Местоположение: Разград
Has thanked: 0
Been thanked: 24 times

Re: Райска ябълка (Diospyros kaki)

Непрочетено мнение от maniak » 09 ное 2011, 21:14

popov.dinko, мисля че твоят сорт е "Костата" те имат такава форма и полодовете са сравнително малки? "Costata" - плод коничен, заострен, понякога четиристранен, дълъг 6.5 см, широк 5.4 см, с розово-жълта кожа, светло жълто месо, без
семена или тъмно месо с няколко Тръпчив в пълна зрялост. Късен сорт. Узрява октомври, ноември, съхранява се много добре. Това е описанието на "костата"



popov.dinko
Специалист овощар
Мнения: 700
Регистриран: 07 яну 2011, 22:39
Place: Южни Родопи - до прохода Маказа
Местоположение: Кирково, област Кърджали - до Маказа
Absolute minimum (°C): -22 С
Last winter's low (°C): -15,4 С
Pers.Weather St.: с. Кирково
Has thanked: 0
Been thanked: 56 times

Re: Райска ябълка (Diospyros kaki)

Непрочетено мнение от popov.dinko » 09 ное 2011, 22:04

maniak написа: popov.dinko, мисля че твоят сорт е "Костата" те имат такава форма и полодовете са сравнително малки? "Costata" - плод коничен, заострен, понякога четиристранен, дълъг 6.5 см, широк 5.4 см, с розово-жълта кожа, светло жълто месо, без
семена или тъмно месо с няколко Тръпчив в пълна зрялост. Късен сорт. Узрява октомври, ноември, съхранява се много добре. Това е описанието на "костата"


Колега, маниак, защо ли ми се вижда малко противоречиво описанието на сорт "Костата" с моя, който описах по-горе , като постнах снимката на колежката Дарина. Исках да разбера как се казва моя сорт, чиито плодове са почти плоски, четириделни, оранжеви,без семена и този сорт, който е на снимката по горе. Тези на снимката ми се виждат много едри, почти като топки за тенис и какъв ли вкус имат сравнение с моите...



Отговори