Райска ябълка (Diospyros kaki)
- reimbrant
- Запален експериментатор от града на Левски, колекционер на всякакви южни растения
- Регистриран: 29 май 2014, 00:14
- Place: гр.Карлово
- Altitude (m): 530
- USDA zone: 8a/8b
- Absolute minimum (°C): -16
- Last winter's low (°C): -10
- Has thanked: 188 times
- Been thanked: 409 times
-
- Любител на южните растения
- Регистриран: 18 яну 2013, 19:11
- Place: Свиленград
- Last winter's low (°C): -16
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 16 times
-
Re: Райска ябълка (Diospyros kaki)
Опрашване нещо?
Пък това Рохо Брилянте няма зреене. Фризери, ракии не махат танините! Не го харесвам! Иначе обработените в Била са супер!
Пък това Рохо Брилянте няма зреене. Фризери, ракии не махат танините! Не го харесвам! Иначе обработените в Била са супер!
- Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
- Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
- Place: Асеновград (над инверсиите)
- Altitude (m): 395
- USDA zone: 8b/9a
- Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
- Last winter's low (°C): -2.2 (22-Nov-2024)
- Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23 - Has thanked: 1026 times
- Been thanked: 2501 times
Това е много ценно! Май ще взема да си засадя и от този сорт.peterstamov написа: ↑10 яну 2023, 08:55... Пък това Рохо Брилянте няма зреене. Фризери, ракии не махат танините! ...
При мен най-големият проблем е дружното омекване на плодовете. В началото омекват само по някоя и се изяждат без проблем. Но през декември започват да омекват всички заедно, а през януари просто не може да се изядат всички и трябва да изхвърляме. После, към края на януари не остава нищо. Би било супер, ако имам сорт, който да узрява по-късно и да го ядем, след като другите са свършили.
-
- Регистриран: 13 авг 2021, 13:51
- Place: Пловдив
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 17 times
Рохо Брилянте зрее много лесно контролирано. Слагаш 5-7 бройки в торба с ябълки и след няколко дена са меки, сладки и без танин. Най-добрият сорт, който съм хапвала. Друг начин е да се сложат необходимият брой в торба с парцалче или салфетка, напоена с ракия или друг алкохол, и да се завърже. Останалите стоят на хладно и проветриво. Тези дни си купувам различни сортове от пазарите, но са далеч от моята Рохо Брилянте. Сгреших, че купих 3 безтанинови, които ми похвалиха. Сочни, сладки, но ароматът и миризмата им не ми понесе. Не бих си купила и няма да си насадя безтанинова райска ябълка.
-
Зачетох се в коментари от предишни години за Рохо Брилянте, че не е зимоустойчива и че тези от магазина не си заслужават. При мен не е така. Моето дърво съм го купила от изложение в Пловдивския Панаир около 2003-2005 година. Първите 5-6 години беше "листнодекоративно", което не е зле. След това се появи слабо плододаване 3-4 години и накрая започна да дава прекрасна реколта. Всяка пролет я подрязвам и получавам доста едри плодове. Феновете нарастват лавинообразно и според всички, това е най-хубавата райска ябълка, която са опитвали. Разбира се раздавам само омекнали узрели ябълки. Никога не съм я зазимявала и никога не е мръзнала дори клонче. Падали са температури - 17 градуса и то не рядко. Формата на плода е същата като на "испанските", но са по-едри и по-тъмнооранжеви. Явно ги берат зелени и директно в газовите камери да махнат танина. При мен танина изчезва 100% при омекване. Остава желеобразна и не тече. Така и не опитах по-хубави сортове тази година, а пробвах доста и различни.
Added in 32 minutes 41 seconds:
И като бонус за Рохо Брилянте, мога да кажа че е направо ранна. Почваме да ядем омекнали на дървото още в средата на септември, а до средата на октомври всичко е узряло и обрано. Няма нахални гладни птици все още по това време и нямам загуби от този характер.
Added in 32 minutes 41 seconds:
И като бонус за Рохо Брилянте, мога да кажа че е направо ранна. Почваме да ядем омекнали на дървото още в средата на септември, а до средата на октомври всичко е узряло и обрано. Няма нахални гладни птици все още по това време и нямам загуби от този характер.
- These users thanked the author Мериголд for the post (total 3):
- sl2 (22 яну 2023, 08:33) • reimbrant (22 яну 2023, 13:12) • Slavyanski (11 яну 2024, 20:18)
- Rating: 20%
-
-
Вече са изядени. Напролет мога да снимам преди и след подрязване. Есента с плод.
-
- Регистриран: 10 мар 2023, 10:13
- Place: София
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Здравейте,
решила съм да си насадя райска ябълка в село близо до Елин Пелин, софийско.
В момента в палми.бг има налични само тези три сорта : Райска ябълка Muscat, Райска ябълка Hira Tanenashi и Райска ябълка Хиакуме.
Кой вид бихте препоръчали и къде мога да прочета нужен ли е опрашител за дадените сортове?
решила съм да си насадя райска ябълка в село близо до Елин Пелин, софийско.
В момента в палми.бг има налични само тези три сорта : Райска ябълка Muscat, Райска ябълка Hira Tanenashi и Райска ябълка Хиакуме.
Кой вид бихте препоръчали и къде мога да прочета нужен ли е опрашител за дадените сортове?
- Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
- Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
- Place: Асеновград (над инверсиите)
- Altitude (m): 395
- USDA zone: 8b/9a
- Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
- Last winter's low (°C): -2.2 (22-Nov-2024)
- Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23 - Has thanked: 1026 times
- Been thanked: 2501 times
Добре правите, като първо питате, браво!
Предвид климатичните промени, за студ вече не вярвам да се наложи да ги тествате. За вкус - Хиратаненаши и Хиакуме са добри, особено първата. Дори да няма друга райска ябълка някъде наоколо, би трябвало да плододават и като самостоятелни дървета.
Предвид климатичните промени, за студ вече не вярвам да се наложи да ги тествате. За вкус - Хиратаненаши и Хиакуме са добри, особено първата. Дори да няма друга райска ябълка някъде наоколо, би трябвало да плододават и като самостоятелни дървета.
-
- Регистриран: 04 окт 2022, 11:15
- Place: Велико Търново , с.Самоводене
- Altitude (m): 134
- USDA zone: 6b/7a
- Absolute minimum (°C): -21
- Last winter's low (°C): -14
- Pers.Weather St.: Велико Търново
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 21 times
Здравейте от 2010г. имам райска ябълна тук в Централна Северна България в градината ми в с.Самоводене. Още 2013г. започна да ражда. Запалиха ме мои приятели от с.Речица Сливенско, като ходих на гости тогава за мезе на ракията октомври ми предложиха, резенчета от нещо вън зеленикаво оранжево, а вътре оранж. Първо си помислих какъв е този недоузрял портокал но като го опитах, вкуса беше прекрасен, слъдко, хрупкаво - супер. Доста ракия изпихме и доста такива плодове. Казаха ми че това е райска ябълка сорта е БЕРЕШ ЯДЕШ, без танинова. Веднага си поръчах Фиданка и като прочетох това е сорта Джиро. Той е студоустойчив, устиска на - 24 през 2012г. Сега е голямо дърво и беше само, тук в селото няма друга райска ябълка поне до сега защото доста приятели ги запалих.От миналата година реших да и взема другарче пак безтанинов сорт, от най известния Фую, пратиха ми голяма фиданка с разкошни корени, пролетта тръгна и изсъхна. Явно тук при мен идеално се чуства Джирото. Май месец поръчах Джиро и веднага се хвана сега вече имам 2 дръвчета. Райската ябълка не я бера наведнъж, а всеки ден си късам по 2-3 и си ги ядем.Вече седмица започнах тази година и много ги обичам. Джирото е по дребно от Фуюто, по е сплескано но е чудесно.През 60 години на миналия век като дете видах райска ябълка за пръв път.Като откъснахме една,ноември тя стипчава не се яде. После разбрахме че трябва да се изчака да омекнат. Моята това ми харесва , че външно са още зеленикави а вътре са оранж и са сладки и като ги ядеш хрупат. Изпращам снимки.Пропуснах да пиша, че дървото само си изхвърля излишния плод, докато расте. Много е устойчиво, сега по ябълките има следи от градушката но няма развалени, както при обикновенната ябълка. Плодовете са екологично чисти, не ги торя нито ги пръскам.Те по принцип не боледуват.
- These users thanked the author Станимир Радков for the post (total 2):
- sl2 (03 окт 2023, 22:20) • Lilovski (04 ное 2023, 20:05)
- Rating: 13.3%
-
- Регистриран: 23 май 2021, 16:32
- Place: Варна
- Altitude (m): 70
- USDA zone: 7b
- Been thanked: 3 times
Здравейте на всички,
Това е любимата ми райска ябълка от един съсед. Дървото е поне 15 годишно но е сято от покойния му баща. Няма танин и много я харесвам.
Търся да я определя като сорт. Моля за Вашата помощ в определянето на сорта.
Имам предположения за: 1.Фую или 2.Джиро/чинебули?
Ще съм благодарен на всеки който може да помогне в определянето на сорта. Имам два сорта, но този е много много добър и искам да сея и от него.
Това е любимата ми райска ябълка от един съсед. Дървото е поне 15 годишно но е сято от покойния му баща. Няма танин и много я харесвам.
Търся да я определя като сорт. Моля за Вашата помощ в определянето на сорта.
Имам предположения за: 1.Фую или 2.Джиро/чинебули?
Ще съм благодарен на всеки който може да помогне в определянето на сорта. Имам два сорта, но този е много много добър и искам да сея и от него.
-
- Регистриран: 04 окт 2022, 11:15
- Place: Велико Търново , с.Самоводене
- Altitude (m): 134
- USDA zone: 6b/7a
- Absolute minimum (°C): -21
- Last winter's low (°C): -14
- Pers.Weather St.: Велико Търново
- Been thanked: 21 times
Това според мен е Джиро, страшно приличат на моята. Успешна нова година на всички във форума.
Дано съм помогнал.
Дано съм помогнал.
-
- Регистриран: 23 май 2021, 16:32
- Place: Варна
- Altitude (m): 70
- USDA zone: 7b
- Been thanked: 3 times
Благодаря ти Станимир,
Всъщност много тайно се надявах, това да е отговора! Жив и здрав!
Ще се радвам ако още някой потвърди или отхвърли тази теза.
Всъщност много тайно се надявах, това да е отговора! Жив и здрав!
Ще се радвам ако още някой потвърди или отхвърли тази теза.