Zanthoxylum alatum (Китайски чер пипер)
-
- Любител на южните растения
- Мнения: 56
- Регистриран: 15 авг 2020, 14:55
- Place: София-област
- Местоположение: Люлин
- Altitude (m): 911
- Last winter's low (°C): -11
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 12 times
Re: Zanthoxylum alatum (Китайски чер пипер)
Някой дали има семена или вкоренен резник, които би искал да сподели срещу някакво заплащане или размяна за друго растение?
- Maria-Joanna
- Любител на южните растения
- Мнения: 536
- Регистриран: 23 фев 2012, 23:53
- Place: Белград
- Местоположение: Белград-София
- Altitude (m): 116
- USDA zone: 8a
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 106 times
Re: Zanthoxylum alatum (Китайски чер пипер)
Миналата есен направих експеримент: задължително искат стратификация. Една част от семената сложих в хладилника, а друга безразборно в саксия и я оставих навън. Тези от хладилника въобще не поникнаха, но тези в саксията - да. Около 50% от посятите. Тази година ще заложа резници пък ще видим дали не е късно. Както казва Бобсън - в парник и с вкоренител. Може би ще се наложи малко да подгрявам.
- Marto
- Любител на южните растения
- Мнения: 535
- Регистриран: 27 дек 2010, 13:04
- Place: м-ст. Боровец - юг
- Местоположение: Варна
- Altitude (m): 138
- USDA zone: 7b
- Last winter's low (°C): -8.6 С°
- Has thanked: 382 times
- Been thanked: 118 times
Re: Zanthoxylum alatum (Китайски чер пипер)
- These users thanked the author Marto for the post:
- Maria-Joanna (09 май 2022, 11:55)
- Rating: 6.7%
-
- Мнения: 3
- Регистриран: 10 мар 2023, 20:51
- Place: Западна България
- Местоположение: Софийско
- Altitude (m): 700
- USDA zone: 6b/7a
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Re: Zanthoxylum alatum (Китайски чер пипер)
Здравейте Бобсън, от доста време търся това красиво растение без успех. Дали бихте могли да ми изпратите семена? Срещо заплащане разбира се. Много ще съм ви благодарна! Поздрави :)
- purplesun
- Експериментира с различни видове Евкалипти и бамбук в България
- Мнения: 890
- Регистриран: 03 фев 2014, 14:38
- Place: Добруджа
- Местоположение: Крапец
- Altitude (m): 10
- USDA zone: 8a
- Absolute minimum (°C): -18.8 (от 2004)
- Last winter's low (°C): -7.9 (10.01.2024)
- Pers.Weather St.: Мангалия
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 88 times
- Maria-Joanna
- Любител на южните растения
- Мнения: 536
- Регистриран: 23 фев 2012, 23:53
- Place: Белград
- Местоположение: Белград-София
- Altitude (m): 116
- USDA zone: 8a
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 106 times
Re: Zanthoxylum alatum (Китайски чер пипер)
Това е направо растение-куче. Имам го от доста години. Много добре понася подрязване. И още нещо. Ароматът на Zanthoxylum-а идва от люспите на семената, а не от самите семена. И те имат аромат, но не силен. Аз олющнам семената (колкото мога) и ползвам само люспите. Затова и се нарича "цветен пипер".
Последна промяна от Maria-Joanna на 02 сеп 2024, 21:27, променено общо 1 път.
- These users thanked the author Maria-Joanna for the post:
- purplesun (01 сеп 2024, 13:09)
- Rating: 6.7%
- Marto
- Любител на южните растения
- Мнения: 535
- Регистриран: 27 дек 2010, 13:04
- Place: м-ст. Боровец - юг
- Местоположение: Варна
- Altitude (m): 138
- USDA zone: 7b
- Last winter's low (°C): -8.6 С°
- Has thanked: 382 times
- Been thanked: 118 times
Re: Zanthoxylum alatum (Китайски чер пипер)
Аз не съм си играл да беля люспи,които да ползвам като подправка,но понякога като минавам покрай растението лапвам някое плодче и плюя семката.Създава много особен изтръпващ ефект в устата,който се запазва дълго време.Идея си нямам в какви ястия го ползват китайците.
- Бобсъна
- Ветеран във форума с много опит
- Мнения: 4625
- Регистриран: 19 фев 2011, 12:21
- Place:
- Местоположение: Пазарджик,209 м над.височина , 7б/8а зона
- Has thanked: 131 times
- Been thanked: 547 times
Re: Zanthoxylum alatum (Китайски чер пипер)
"Това е направо растение-куче"-абе яко е кат има влага и не много голяма жега....а ако има и сенкя отгоре-хептен...иначе в коритото на р.Марица бяха поникнали няколко..на 30 м. от водата ,но в силно пропусклива пясъчна почва на фул слънце и за 5-6 годин всички измряха от жега...
- Maria-Joanna
- Любител на южните растения
- Мнения: 536
- Регистриран: 23 фев 2012, 23:53
- Place: Белград
- Местоположение: Белград-София
- Altitude (m): 116
- USDA zone: 8a
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 106 times
Re: Zanthoxylum alatum (Китайски чер пипер)
Не му е мястото тук да споделям кулинарни рецепти. Основно се ползва в комбинация с други подправки, за да получат подправката "5 аромата". Но само люспите. Черните плодчета могат да се смелят, но точно зарази тръпчивия вкус аз не ги ползвам.Marto написа: ↑01 сеп 2024, 19:48Аз не съм си играл да беля люспи,които да ползвам като подправка,но понякога като минавам покрай растението лапвам някое плодче и плюя семката.Създава много особен изтръпващ ефект в устата,който се запазва дълго време.Идея си нямам в какви ястия го ползват китайците.