Презасаждане/преместване на вечнозелени растения
-
- Регистриран: 22 авг 2024, 14:51
- Place: Milky Way, Earth, Bulgaria, Gabrovo
- Altitude (m): 500
- Absolute minimum (°C): -16°C, 2016г.
- Last winter's low (°C): -8.5°C
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Презасаждане/преместване на вечнозелени растения
Като начинаещ може и да бъркам нещо ... Губя различни растения при преместване в нова саксия или на терен. Забелязах след изследване на корените, че не са мръднали да пораснат в нов обем почва. И това се случва само за някои видове растения, по-капризни вероятно. Например трудно ми се хващат олеандри, маслини, дори касис, които преди са били в торф. Аз не им махам почвата от корените естествено. Но ги засаждам в друга почва, близка до местната. Предимно получена от угнила дървесина и гнили растителни отпадъци и напълно угнила от дълги години тор (по-скоро прилича на черна ронеща се почва). Смесни понякога с малко обикновена почва, пясък, чакъл. Имам проблем само с някои видове растения. Повечето бяха преместени в по-големи саксии и са поливани. Обикновено си растат с прираст известно време и след това започват да съхнат.
Няколко листопадни касиса ще преборя лесно като им махна почвата наесен и засея на гол корен. Въпроса е каква процедура да приложа за вечнозелени, които трябва да засея напролет? Преди много години садих маслина и ме накараха да я сложа на гол корен. Бях малък и не помня добре какво съм направил, но гадината се хвана и стана голяма, преди да я изоставя (обвивах дънера зимата) и да изсъхне присадката една зима.
Ще се засадят няколко маслини и един лавър от по-ценните. За другите ще е експеримент и каквото се получи. Въпроса ми е мога ли да опитам да ги посея на гол корен като домати или ще ги убия?
Няколко листопадни касиса ще преборя лесно като им махна почвата наесен и засея на гол корен. Въпроса е каква процедура да приложа за вечнозелени, които трябва да засея напролет? Преди много години садих маслина и ме накараха да я сложа на гол корен. Бях малък и не помня добре какво съм направил, но гадината се хвана и стана голяма, преди да я изоставя (обвивах дънера зимата) и да изсъхне присадката една зима.
Ще се засадят няколко маслини и един лавър от по-ценните. За другите ще е експеримент и каквото се получи. Въпроса ми е мога ли да опитам да ги посея на гол корен като домати или ще ги убия?
- Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
- Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
- Place: Асеновград (над инверсиите)
- Altitude (m): 395
- USDA zone: 8b/9a
- Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
- Last winter's low (°C): -4.8 (23-Jan-2024)
- Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23 - Has thanked: 1011 times
- Been thanked: 2474 times
Re: Презасаждане/преместване на вечнозелени растения
Това с прехвърлянето от торф в обикновена почва е задължителна и стандартна процедура, аз го правя с много растения постоянно. Не винаги минава гладко, ако човек няма нужния опит и познания. По тази причини такива растения в страните на юг от нас се отглеждат директно в почва. Моите саксийни цитруси и олеандри са в най-обикновена почва от градината - бедна и варовита, каквато имам. При пресаждането в почва трикът е да следите да не изсъхва торфът с корените. Всички хора се фокусират върху почвата и поливат нея, но торфът изсъхва много по-бързо и растението закъсва.
- Смрика
- Запален любител на южните растения
- Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
- Place: Кюстендил
- Altitude (m): 480
- Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB - Has thanked: 159 times
- Been thanked: 267 times
Това е много странно, маслини и олеандри, за разлика от много други растения, досега не съм успял да убия освен от студ.
Тая част не я разбирам съвсем:
Може би проблемът е в това, че новата почва, в която се пресаждат съдържа твърде малко обикновена/градинска почва? Аз единственото, което съм добавял към градинската почва, която е основната съставка, е малко компост, при това не винаги.Смесни понякога с малко обикновена почва, пясък, чакъл.
Тая част не я разбирам съвсем:
Как така сместа от угнила дървесина, гнили отпадъци и тор е близка до местната почва?Но ги засаждам в друга почва, близка до местната. Предимно получена от угнила дървесина и гнили растителни отпадъци и напълно угнила от дълги години тор (по-скоро прилича на черна ронеща се почва).
-
- Регистриран: 22 авг 2024, 14:51
- Place: Milky Way, Earth, Bulgaria, Gabrovo
- Altitude (m): 500
- Absolute minimum (°C): -16°C, 2016г.
- Last winter's low (°C): -8.5°C
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
И аз това си мисля, че може да бъркам с това смесване. Но се получава по черна почва. Различни биоотпадъци се изспиват и си изгниват върху горска почва в гората до нас и после ги събирам. Оригинална почва малко слагам, защото е бедна. Мисля си, че може да се получава нещо като капилярен ефект, както четох някъде.
Когато ги презасаждах, след това изминаваше малко над 1.5 години, през което време си растяха много добре и някои по-буйно. След това време започваха да залиняват полека. Като през зимата си изкарваха чудесно на открито, с единични листа повредени, само неразвитите такива. Когато имаше под -8 студ за 3-4 дни дори ги прибрах на стълбище. Не са мръзнали. И дори започнаха да линеят в топло време. Но това с блокирания разтеж на корена го окрих едва наскоро като се разрових в земята. Той просто не мърда извън оригиналната си почва. Нещо не се сработват. И това го постигам и в саксии, които са под носа ми и се поливат редовно, както и със засадани в земя, където не съм слагал примеси и тор.
Много растения обаче ми се хващат и си растат без проблеми както си ги засаждам. Също, тези, които загубих, са от различни разсадници и места из България. Изводите са ясни за който е пипал последно. Може би ще ги поразравям по краищата корените, ако забележа нови проблеми. Например едно растение вероятно го спаси къртицата. Беше си тръгнало, въпреки упорито редовно поливане. Но след като го разрови, се оправи.
Е, посмейте се на начинаещи, може и да бъркам здраво. Време е за .
- Смрика
- Запален любител на южните растения
- Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
- Place: Кюстендил
- Altitude (m): 480
- Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB - Has thanked: 159 times
- Been thanked: 267 times
Нито съм специалист, нито разбирач, а просто хоби градинар и ми е трудно да преценя дали проблемът наистина е в почвата, но като чета всичко това ми се струва като страшно и излишно престараване.
Единствените подобрения, които съм правил на почвата от градината на село, в която съм пресаждал в саксии олеандри, маслини, смокини и цитруси е да я направя направя по-рохка с добавяне на пясък и компост, защото е глинеста и се спича доста като позасъхне. От купешките почви съм се отказал освен една за кактуси, защото са ми много странни, едни такива с консистенция на памук, това за мене не е нормално и естествено, веднъж купувах една предназначена за разсад на зеленчуците и доматите до един имаха силно лилав цвят, което се оказа, че е глад за фосфор и се оправиха като ги пикирах в градината.
Не знам колко е бедна местната почва и как си стигнал до извода, че е такава, но защо не потърсиш наоколо подходяща почва? Огледай ниви и градини със сигурност има разнообразие от почви.
Замалко да изпусна тая част:
Може би се фокусираме прекалено много в почвата, а има други причини. Аз миналата ранна пролет засадих три лиственици, едната изкара над 40см нов растеж тая година, другите две имаха много по-скромно развитие и точно тая, която вървеше най-добре изсъхна миналата седмица, първоначално си помислих, че не съм ги поливал достатъчно, но пък ако беше така другите двете защо са ок? Може наистина точно тя да е имала повече нужда от вода в тия жеги и суша, но за съжаление растенията не си казват какво ги боли и умират.
Единствените подобрения, които съм правил на почвата от градината на село, в която съм пресаждал в саксии олеандри, маслини, смокини и цитруси е да я направя направя по-рохка с добавяне на пясък и компост, защото е глинеста и се спича доста като позасъхне. От купешките почви съм се отказал освен една за кактуси, защото са ми много странни, едни такива с консистенция на памук, това за мене не е нормално и естествено, веднъж купувах една предназначена за разсад на зеленчуците и доматите до един имаха силно лилав цвят, което се оказа, че е глад за фосфор и се оправиха като ги пикирах в градината.
Не знам колко е бедна местната почва и как си стигнал до извода, че е такава, но защо не потърсиш наоколо подходяща почва? Огледай ниви и градини със сигурност има разнообразие от почви.
Замалко да изпусна тая част:
Това значи ли, че и засадени в градината или в чиста почва от градина пак има въпросния блокиран растеж на кореновата система? Също си мисля, че ако едно растение се развива добре година и половина и после нещо му стане едва ли е било от почвата, тя неподходящата почва би го потискала още от началото.Нещо не се сработват. И това го постигам и в саксии, които са под носа ми и се поливат редовно, както и със засадани в земя, където не съм слагал примеси и тор.
Може би се фокусираме прекалено много в почвата, а има други причини. Аз миналата ранна пролет засадих три лиственици, едната изкара над 40см нов растеж тая година, другите две имаха много по-скромно развитие и точно тая, която вървеше най-добре изсъхна миналата седмица, първоначално си помислих, че не съм ги поливал достатъчно, но пък ако беше така другите двете защо са ок? Може наистина точно тя да е имала повече нужда от вода в тия жеги и суша, но за съжаление растенията не си казват какво ги боли и умират.