Нито съм специалист, нито разбирач, а просто хоби градинар и ми е трудно да преценя дали проблемът наистина е в почвата, но като чета всичко това ми се струва като страшно и излишно престараване.
Единствените подобрения, които съм правил на почвата от градината на село, в която съм пресаждал в саксии олеандри, маслини, смокини и цитруси е да я направя направя по-рохка с добавяне на пясък и компост, защото е глинеста и се спича доста като позасъхне. От купешките почви съм се отказал освен една за кактуси, защото са ми много странни, едни такива с консистенция на памук, това за мене не е нормално и естествено, веднъж купувах една предназначена за разсад на зеленчуците и доматите до един имаха силно лилав цвят, което се оказа, че е глад за фосфор и се оправиха като ги пикирах в градината.
Не знам колко е бедна местната почва и как си стигнал до извода, че е такава, но защо не потърсиш наоколо подходяща почва? Огледай ниви и градини със сигурност има разнообразие от почви.
Замалко да изпусна тая част:
Нещо не се сработват. И това го постигам и в саксии, които са под носа ми и се поливат редовно, както и със засадани в земя, където не съм слагал примеси и тор.
Това значи ли, че и засадени в градината или в чиста почва от градина пак има въпросния блокиран растеж на кореновата система? Също си мисля, че ако едно растение се развива добре година и половина и после нещо му стане едва ли е било от почвата, тя неподходящата почва би го потискала още от началото.
Може би се фокусираме прекалено много в почвата, а има други причини. Аз миналата ранна пролет засадих три лиственици, едната изкара над 40см нов растеж тая година, другите две имаха много по-скромно развитие и точно тая, която вървеше най-добре изсъхна миналата седмица, първоначално си помислих, че не съм ги поливал достатъчно, но пък ако беше така другите двете защо са ок? Може наистина точно тя да е имала повече нужда от вода в тия жеги и суша, но за съжаление растенията не си казват какво ги боли и умират.