Днес отново отидох в този магазин в Палиури (Касандра, Халкидики), където още от едно време знам, че ги прави майката на собственичката. Маслините са толкова хубави, че няколко пъти съм ходил от Пловдив до там през зимата, за да си купя от тях.
И преди съм говорил с бабата, но не помня дали съм я питал за рецептата. Докато говорехме имах усещане за някакво дежа-вю, но рецептата не ми звучеше познато. Или съм я забравил напълно, или до сега съм пропуснал да питам. Както и да е, дано да е жива и здрава още дълги години! Днес ми описа рецептата и бързам да я споделя, за да не я забравя. Тази есен може би ще имам прилична маслинова реколта в Асеновград и ще направя всичко по тази рецепта. А тя е доста елементарна:
1. Узрелите маслини се нареждат на сухо в бидони - ред маслини, ред морска сол. Нищо друго не се слага! Държат се два месеца.
2. Вече стафидираните маслини се вадят и промиват с вода. Вероятно може да се промиват или изкисват малко повече, ако искаме да са по-слабо солени. По принцип бабата само каза, че се измиват от солта.
3. Измитите маслини се нареждат на слънце, за да изсъхнат. Понеже по това време вече е зима, трябва да изберем слънчев ден, по възможност с топъл вятър.
4. Изсъхналите маслини се насипват в бидони и се заливат с олио. Те ползват слънчогледово олио, но предвид новите му цени, вероятно не е проблем да се ползва и най-евтиният зехтин. Просто не е нужно да е нещо скъпо и особено качествено, защото не се консумира.
Това е всичко. Останалото е удоволствие от храната. Такива маслини отиват много с хубава салата от домати. Отиват на всичко.
Очаквам в тази тема всеки да споделя опита си по конкретно тази рецепта и евентуални подобрения и модификации, които можем да измислим. Книгата ми за маслините в общи линии е готова, но ще изчакам до есента, за да пробвам рецептата лично и после задължително да я включа там. За други рецепти, моля да отваряте отделни теми.

Прочетете цялата тема до края, в коментарите има важни допълнения!