Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Потребителски аватар
Смрика
Запален любител на южните растения
Мнения: 1080
Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
Place: Кюстендил
Местоположение: Шишковци
Altitude (m): 480
Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB
Has thanked: 129 times
Been thanked: 224 times

Re: Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Непрочетено мнение от Смрика » 11 юли 2022, 00:27

Първото изречение [..] θα τις πλύνεις, μέσα σ' ενα λεκάνι, θα τις πλύνεις μετά, θα τις ρίξεις σ' ένα κουβά, θα τις αλατίσεις, αλατί χοντρό, μπόλικο, αρκετό./(...) ще ги измиеш, в леген, след това ще ги измиеш, ще ги сложиш в кофа, ще ги осолиш, морска сол, много, доста. аз го разбирам като даване на рецептата набързо, така нахвърляна. Това с кофата може да се разбира и да се осолят в нея, просто не е ясно.

Но останалата част е доста по-ясна:
Ще го/ги сложиш в чувал, в това (сочи към чувал до нея), отгоре ще сложиш пак сол и след това сложиш останалите маслини и накрая като свършат маслините ще затвориш чувала отгоре и ще сложиш нещо тежко, тухла или каквото и да е отгоре на чувала за да изтекат течностите, ще ги оставиш на место където да не ги вали, да не са изложени на дъжд и да се разтвори солта, че ще ги хвърлиш след това, няма да станат. Да е на сухо, оставяш ги за два месеца да станат, ще ги наблюдаваш, като вземеш маслина и не горчи... малката маслина като стафидира ги вадиш, отново ги миеш да излезе солта е след това в една суха кърпа/платно ги слагаш на слънце да се изсушат от течността, да няма вода като ги слагаш в олиото, не е добре да са мокри, трябва да са сухи маслините. Слагаш ги в олио да са покрити, за да не ρουχλιαζουν (диалектна дума, предполагам мухлясат), защото ако не ги покриеш добре ще се развалят, (мухлясват?), побеляват и се разваля след това маслината. И след това си готов да ядеш.
These users thanked the author Смрика for the post (total 2):
Kiril Donov (11 юли 2022, 10:20) • veso (11 юли 2022, 12:17)
Rating: 13.3%

Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 3011
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Place: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Altitude (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Absolute minimum (°C): -19 since 1926
Last winter's low (°C): -4.6 на 11.02.2023
Pers.Weather St.: http://ivailovgrad.com/meteo/ https://meter.ac/gs/nodes/N197/history.html
Has thanked: 347 times
Been thanked: 480 times

Re: Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Непрочетено мнение от zack » 11 юли 2022, 00:37

Намерих си книгата из шкафовете <he-he> Ще взема да си я прочета пак, лято е <wine>

Само дето на места съм чел, че ги оставят така дори повече от 2 месеца. Ама то в тая сол няма какво да им стане, особено зимата.
И солта трябва да е много. Но нали това е художествена литература, да хвърлиш шепа сол и да забравиш вероятно се възприема по-добре от читателите.
Щото да редиш пластове маслини и сол ще им дойде отегчително <453>

Изображение
Изображение

Потребителски аватар
Смрика
Запален любител на южните растения
Мнения: 1080
Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
Place: Кюстендил
Местоположение: Шишковци
Altitude (m): 480
Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB
Has thanked: 129 times
Been thanked: 224 times

Re: Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Непрочетено мнение от Смрика » 11 юли 2022, 00:49

θρούμπι по принцип значи различни видове чубрица, не знам откъде им е дошло името, но предполагам, че е от добавяне на подправката към тоя вид маслини.

Ето и едно нагледно видео как се правят, наричат ги „натиснати“ (πατητές) маслини:



А интересно и какъв сорт са маслините на баба Георгия?! <hmmm>
Последна промяна от Смрика на 11 юли 2022, 00:53, променено общо 1 път.
These users thanked the author Смрика for the post (total 2):
zack (11 юли 2022, 00:51) • Kiril Donov (11 юли 2022, 10:22)
Rating: 13.3%

Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 3011
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Place: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Altitude (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Absolute minimum (°C): -19 since 1926
Last winter's low (°C): -4.6 на 11.02.2023
Pers.Weather St.: http://ivailovgrad.com/meteo/ https://meter.ac/gs/nodes/N197/history.html
Has thanked: 347 times
Been thanked: 480 times

Re: Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Непрочетено мнение от zack » 11 юли 2022, 00:51

Смрика написа:
11 юли 2022, 00:49
θρούμπι по принцип значи различни видове чубрица, не знам откъде им е дошло името, но предполагам, че е от добавяне на подправката към тоя вид маслини.

Ето и едно нагледно видео как се правят, наричат ги „натиснати“ (πατητές) маслини:
<he-he> Това ми прилича точно на конопен чувал <thumbsup> Явно имам някакво шесто чувсто за маслините <he-he>

Не слага много сол. Явно авторът не си е измислял, като е написал шепа сол?

Потребителски аватар
Смрика
Запален любител на южните растения
Мнения: 1080
Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
Place: Кюстендил
Местоположение: Шишковци
Altitude (m): 480
Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB
Has thanked: 129 times
Been thanked: 224 times

Re: Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Непрочетено мнение от Смрика » 11 юли 2022, 00:54

Е то това е най-логичният избор, за да изтичат течностите, оня от книгата ги дупчи, щото ползва найлонови.

Солта явно си зависи, я виж тука какво става, стига да покрие Околовръстното от заледяване


Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 3011
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Place: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Altitude (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Absolute minimum (°C): -19 since 1926
Last winter's low (°C): -4.6 на 11.02.2023
Pers.Weather St.: http://ivailovgrad.com/meteo/ https://meter.ac/gs/nodes/N197/history.html
Has thanked: 347 times
Been thanked: 480 times

Re: Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Непрочетено мнение от zack » 11 юли 2022, 01:09

Смрика написа:
11 юли 2022, 00:54
Е то това е най-логичният избор, за да изтичат течностите, оня от книгата ги дупчи, щото ползва найлонови.
Солта явно си зависи, я виж тука какво става, стига да покрие Околовръстното от заледяване
Явно си трябва доста сол, като хубавото е, че не е скъпа.

Тази година вероятно ще има доста хора, които ще го пробват <he-he>
Най-странното е, че аз съм мислил да го пробвам от няколко години и все не го правя...
Дори на майка тая пролет разправях, че може да пробваме, да не се мъчим с тия саламури и т.н.

Има и нещо друго. Последните години повечето маслини не ги понасям. То вярно, че са големи боклуци, ама вече дори ми миришат на химия.
Жената повечето дори не иска да ги опита, като ги помирише. Щото в София купувам каквото ми падне и ако стане.

Последно дори купувах такива ужким от Тасос, ама не ги бяха измили, хем в някаква опаковка с кутия бяха.
И си имаха сол по тях, направо някои хрупаха <head in the wall>

Едно е ясно. Като постоят в сол ще им направя две неща:
- ще ги сложа в буркани със зехтин, не с олио. Какъвто и зехтин да се ползва, не е загубен, та ще слагам хубав и после на салатата.
- ще сложа в зехтина подправки. За момента си мисля за риган, но може и розмарин <hmmm>

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 16671
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Altitude (m): 395
USDA zone: 8b/9a
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -4.8 (23-Jan-2024)
Pers.Weather St.: Nursery: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23
Has thanked: 937 times
Been thanked: 2294 times

Re: Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 11 юли 2022, 10:28

Смрика написа:
11 юли 2022, 00:49
А интересно и какъв сорт са маслините на баба Георгия?! <hmmm>
При баба Георгия имат най-вече сорта Халкидики и това ползват. Там в района рядко може да се види друга маслина.

Благодаря за уточненията, отново!
Струва ми се, че се заформи страхотна тема! Дърветата ми са отрупани с маслини тази година и нямам търпение да започнат да зреят.

Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите и маслините
Мнения: 3598
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Place: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас
USDA zone: 8a/8b
Last winter's low (°C): -4.8
Has thanked: 191 times
Been thanked: 566 times

Re: Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Непрочетено мнение от traiko » 20 ное 2022, 22:08

Гледал съм и клипове за направата на тези маслини. Най важното, че и аз съм пробвал.
Значи те слагат доста сол,ред маслини ред сол,и накрая завършват със сол.Слагат ги върху скара и от горе тежест.
При мен се получи добре, но имаше и омекнали, понеже сложих по малко сол. Видял съм грешката и следващата година пак ще пробвам.
Добре е да се разбърква човалчето,без да се отваря.След като са готови не е проблем да ги изкиснете във вода като я
сменяте често докато ви харесат на вкус.Имайте в предвид,че и олиото ще обере солеността.
These users thanked the author traiko for the post:
Kiril Donov (21 ное 2022, 10:45)
Rating: 6.7%

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 16671
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Altitude (m): 395
USDA zone: 8b/9a
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -4.8 (23-Jan-2024)
Pers.Weather St.: Nursery: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23
Has thanked: 937 times
Been thanked: 2294 times

Re: Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 21 ное 2022, 10:50

Аз заложих първата порция някъде около 20 октомври, а втората порция им добавих отгоре преди около седмица. Просто не зреят наведнъж и затова ги слагам на части. Сега имам още доста зреещи маслини по-дърветата. Като отварях чувалчето миналата седмица, маслините от първата порция вече бяха сбръчкани и изглеждаха много добре. Опитах една, беше вкусна, но все още доста горчива.
Сложил съм маслините в брезентово чувалче, което би трябвало да пропуска течностите. Отдолу съм сложил една кофа, за да не капе по плочките. Чувалчето съм го обесил с едно въже, вързано за греда на покрива отгоре. Виси свободно, без да опира в земята. Намират се под навес, на открито.

Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите и маслините
Мнения: 3598
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Place: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас
USDA zone: 8a/8b
Last winter's low (°C): -4.8
Has thanked: 191 times
Been thanked: 566 times

Re: Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Непрочетено мнение от traiko » 21 ное 2022, 14:56

Kiril Donov написа:
21 ное 2022, 10:50

Сложил съм маслините в брезентово чувалче, което би трябвало да пропуска течностите. Отдолу съм сложил една кофа, за да не капе по плочките. Чувалчето съм го обесил с едно въже, вързано за греда на покрива отгоре. Виси свободно, без да опира в земята. Намират се под навес, на открито.
Добре е да имат някаква тежест отгоре, по добре стават набръчкани и по добре се изцеждат.
Брезентово човалче май не е много добър вариант,по добре да е памук поне ако няма конопено.
Брезента трудно пропуска.До сега за един месец вече трябваше да се оцедят.
Аз съм правил така и в 5 литрови туби,като съм ги надупчил отдолу с шило.
Стават, но не така на стафиди.Иначе се слагат върху някоя желязна скара и от долу нещо да събира горчилката.
These users thanked the author traiko for the post:
perperikon (21 ное 2022, 16:23)
Rating: 6.7%

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 16671
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Altitude (m): 395
USDA zone: 8b/9a
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -4.8 (23-Jan-2024)
Pers.Weather St.: Nursery: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23
Has thanked: 937 times
Been thanked: 2294 times

Re: Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 15 дек 2022, 11:27

Маслините ги сложих в брезентови торби и ги провиснах с въжета върху кофи, за да не изтича течността по плочките. Днес добавих поредната порция узрели (Елит-2), а първите заложени от преди 2 месеца, вече стават за ядене. Току-що ги опитах и мога да потвърдя, че са слабо солени и великолепни на вкус. Първата торба ще ги измия още днес и ще използвам хубавото слънчево време, за да ги изсуша. После влизат в олио и ще си чакат реда за хапване.

Ето торбите:
Изображение

Това е точността, която е изтекла отдолу в кофата:
Изображение

А така изглеждат готовите маслини в първата торба:
Изображение

До тук имам може би към 15 кг маслини, приготвени по този начин. Много съм доволен от резултата!
These users thanked the author Kiril Donov for the post (total 3):
gos (15 дек 2022, 14:30) • traiko (15 дек 2022, 20:52) • perperikon (16 дек 2022, 14:46)
Rating: 20%

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 16671
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Altitude (m): 395
USDA zone: 8b/9a
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -4.8 (23-Jan-2024)
Pers.Weather St.: Nursery: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23
Has thanked: 937 times
Been thanked: 2294 times

Re: Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 02 яну 2023, 14:01

Вече почти ни свършиха купените гръцките маслини от леля Георгия, затова започваме моите. Гръцките са само от сорта Халкидики, затова са по-едри. Моите са събрани от различни сортове, като има дребни и едри. Веднага ми направи впечатление, че гръцките се ядат много лесно и кожицата не се усеща изобщо. Моите са много вкусни, но кожицата е станала като люспа, дъвчи се трудно и накрая остава в устата като нещо несмилаемо. Вероятно допускам някаква грешка при технологията, затова се получи така. Някакви предположения имате ли?

Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите и маслините
Мнения: 3598
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Place: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас
USDA zone: 8a/8b
Last winter's low (°C): -4.8
Has thanked: 191 times
Been thanked: 566 times

Re: Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Непрочетено мнение от traiko » 02 яну 2023, 18:57

Киро! Според мен има няколко варианта това да се получи.
1.Ако маслините са недоизхранени, костилката е голяма, месото е тънко.
2.При този начин който си ги направил, добре е всеки ден да се разбъркват, иначе от горе направо стават барут изсъхват прекалено много.
3.Не е добра идея да се смесват различни видове маслини, както и да се добавят от същият вид в разстояние на няколко дена.
При мен се получи така с Некитска Едроплодна. Имаше много плод и останаха недоизхранени.
Затова след това съм ги сложил в буркани пълни до горе с олио.Костилката е голяма,но стават за ядене.
При Халкидикито и всички останали нямам такива проблеми.Правя ги в бутилки или в пластмасови буркани.
Не бързам да изхвърлям горчилката поне 10 дена след като са я пуснали,стават по сочни.След това си ги разбърквам постоянно.Ето как изглеждат Хакидики които съм ги правил в пл.буркан.
Изображение

Изображение
В действителност са малко по черни.
По начина с чувалчето иска много сол.
Аз останових,че маслините както аз ги правя,стават най добре (не солени) със 80 грама сол на килограм маслини.
Нямат нужда от изкисване.
These users thanked the author traiko for the post:
Kiril Donov (02 яну 2023, 21:53)
Rating: 6.7%

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 16671
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Altitude (m): 395
USDA zone: 8b/9a
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -4.8 (23-Jan-2024)
Pers.Weather St.: Nursery: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23
Has thanked: 937 times
Been thanked: 2294 times

Re: Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 02 яну 2023, 21:55

Какво да кажа... всичко това, което си го описал, че не трябва да се прави... аз го направих. Даже и днес гледах, че имам последните узрели маслини по едно дърво Елит-2 и ще трябва да ги бера тези дни. Мислех да ги сложа при другите, дето ще са готови до 2-3 седмици, но явно ще трябва да ги сложа отделно и да пробвам друг начин.
Благодаря, Трайко!

Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите и маслините
Мнения: 3598
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Place: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас
USDA zone: 8a/8b
Last winter's low (°C): -4.8
Has thanked: 191 times
Been thanked: 566 times

Re: Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Непрочетено мнение от traiko » 02 яну 2023, 22:09

Ето един пример как процедирам. Това са вече едни от последните които съм събирал по различно време.
Затова всички ги правя по отделно.
Изображение

Отговори