Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Потребителски аватар
Смрика
Любител на южните растения
Мнения: 961
Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
Район: Кюстендил
Местоположение: Шишковци
Надморска височина (m): 480
Метеостанция: http://vremeto.org/siskovci/
Has thanked: 86 times
Been thanked: 158 times

Re: Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Мнение от Смрика » 11 юли 2022, 00:27

Първото изречение [..] θα τις πλύνεις, μέσα σ' ενα λεκάνι, θα τις πλύνεις μετά, θα τις ρίξεις σ' ένα κουβά, θα τις αλατίσεις, αλατί χοντρό, μπόλικο, αρκετό./(...) ще ги измиеш, в леген, след това ще ги измиеш, ще ги сложиш в кофа, ще ги осолиш, морска сол, много, доста. аз го разбирам като даване на рецептата набързо, така нахвърляна. Това с кофата може да се разбира и да се осолят в нея, просто не е ясно.

Но останалата част е доста по-ясна:
Ще го/ги сложиш в чувал, в това (сочи към чувал до нея), отгоре ще сложиш пак сол и след това сложиш останалите маслини и накрая като свършат маслините ще затвориш чувала отгоре и ще сложиш нещо тежко, тухла или каквото и да е отгоре на чувала за да изтекат течностите, ще ги оставиш на место където да не ги вали, да не са изложени на дъжд и да се разтвори солта, че ще ги хвърлиш след това, няма да станат. Да е на сухо, оставяш ги за два месеца да станат, ще ги наблюдаваш, като вземеш маслина и не горчи... малката маслина като стафидира ги вадиш, отново ги миеш да излезе солта е след това в една суха кърпа/платно ги слагаш на слънце да се изсушат от течността, да няма вода като ги слагаш в олиото, не е добре да са мокри, трябва да са сухи маслините. Слагаш ги в олио да са покрити, за да не ρουχλιαζουν (диалектна дума, предполагам мухлясат), защото ако не ги покриеш добре ще се развалят, (мухлясват?), побеляват и се разваля след това маслината. И след това си готов да ядеш.
These users thanked the author Смрика for the post (total 2):
Kiril Donov (11 юли 2022, 10:20) • veso (11 юли 2022, 12:17)
Rating: 13.3%



Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 3233
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -5.6 на 08.01.2010
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/ https://meter.ac/gs/nodes/N197/history.html
Has thanked: 337 times
Been thanked: 495 times

Re: Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Мнение от zack » 11 юли 2022, 00:37

Намерих си книгата из шкафовете <he-he> Ще взема да си я прочета пак, лято е <wine>

Само дето на места съм чел, че ги оставят така дори повече от 2 месеца. Ама то в тая сол няма какво да им стане, особено зимата.
И солта трябва да е много. Но нали това е художествена литература, да хвърлиш шепа сол и да забравиш вероятно се възприема по-добре от читателите.
Щото да редиш пластове маслини и сол ще им дойде отегчително <453>

Изображение
Изображение



Потребителски аватар
Смрика
Любител на южните растения
Мнения: 961
Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
Район: Кюстендил
Местоположение: Шишковци
Надморска височина (m): 480
Метеостанция: http://vremeto.org/siskovci/
Has thanked: 86 times
Been thanked: 158 times

Re: Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Мнение от Смрика » 11 юли 2022, 00:49

θρούμπι по принцип значи различни видове чубрица, не знам откъде им е дошло името, но предполагам, че е от добавяне на подправката към тоя вид маслини.

Ето и едно нагледно видео как се правят, наричат ги „натиснати“ (πατητές) маслини:



А интересно и какъв сорт са маслините на баба Георгия?! <hmmm>
Последна промяна от Смрика на 11 юли 2022, 00:53, променено общо 1 път.
These users thanked the author Смрика for the post (total 2):
zack (11 юли 2022, 00:51) • Kiril Donov (11 юли 2022, 10:22)
Rating: 13.3%



Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 3233
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -5.6 на 08.01.2010
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/ https://meter.ac/gs/nodes/N197/history.html
Has thanked: 337 times
Been thanked: 495 times

Re: Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Мнение от zack » 11 юли 2022, 00:51

Смрика написа:
11 юли 2022, 00:49
θρούμπι по принцип значи различни видове чубрица, не знам откъде им е дошло името, но предполагам, че е от добавяне на подправката към тоя вид маслини.

Ето и едно нагледно видео как се правят, наричат ги „натиснати“ (πατητές) маслини:
<he-he> Това ми прилича точно на конопен чувал <thumbsup> Явно имам някакво шесто чувсто за маслините <he-he>

Не слага много сол. Явно авторът не си е измислял, като е написал шепа сол?



Потребителски аватар
Смрика
Любител на южните растения
Мнения: 961
Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
Район: Кюстендил
Местоположение: Шишковци
Надморска височина (m): 480
Метеостанция: http://vremeto.org/siskovci/
Has thanked: 86 times
Been thanked: 158 times

Re: Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Мнение от Смрика » 11 юли 2022, 00:54

Е то това е най-логичният избор, за да изтичат течностите, оня от книгата ги дупчи, щото ползва найлонови.

Солта явно си зависи, я виж тука какво става, стига да покрие Околовръстното от заледяване




Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 3233
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -5.6 на 08.01.2010
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/ https://meter.ac/gs/nodes/N197/history.html
Has thanked: 337 times
Been thanked: 495 times

Re: Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Мнение от zack » 11 юли 2022, 01:09

Смрика написа:
11 юли 2022, 00:54
Е то това е най-логичният избор, за да изтичат течностите, оня от книгата ги дупчи, щото ползва найлонови.
Солта явно си зависи, я виж тука какво става, стига да покрие Околовръстното от заледяване
Явно си трябва доста сол, като хубавото е, че не е скъпа.

Тази година вероятно ще има доста хора, които ще го пробват <he-he>
Най-странното е, че аз съм мислил да го пробвам от няколко години и все не го правя...
Дори на майка тая пролет разправях, че може да пробваме, да не се мъчим с тия саламури и т.н.

Има и нещо друго. Последните години повечето маслини не ги понасям. То вярно, че са големи боклуци, ама вече дори ми миришат на химия.
Жената повечето дори не иска да ги опита, като ги помирише. Щото в София купувам каквото ми падне и ако стане.

Последно дори купувах такива ужким от Тасос, ама не ги бяха измили, хем в някаква опаковка с кутия бяха.
И си имаха сол по тях, направо някои хрупаха <head in the wall>

Едно е ясно. Като постоят в сол ще им направя две неща:
- ще ги сложа в буркани със зехтин, не с олио. Какъвто и зехтин да се ползва, не е загубен, та ще слагам хубав и после на салатата.
- ще сложа в зехтина подправки. За момента си мисля за риган, но може и розмарин <hmmm>



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 16513
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -6.5 (25-Jan-2022)
Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Has thanked: 800 times
Been thanked: 2059 times

Re: Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Мнение от Kiril Donov » 11 юли 2022, 10:28

Смрика написа:
11 юли 2022, 00:49
А интересно и какъв сорт са маслините на баба Георгия?! <hmmm>
При баба Георгия имат най-вече сорта Халкидики и това ползват. Там в района рядко може да се види друга маслина.

Благодаря за уточненията, отново!
Струва ми се, че се заформи страхотна тема! Дърветата ми са отрупани с маслини тази година и нямам търпение да започнат да зреят.



Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 3608
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас
USDA zone: 7b/8a
Has thanked: 160 times
Been thanked: 441 times

Re: Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Мнение от traiko » 20 ное 2022, 22:08

Гледал съм и клипове за направата на тези маслини. Най важното, че и аз съм пробвал.
Значи те слагат доста сол,ред маслини ред сол,и накрая завършват със сол.Слагат ги върху скара и от горе тежест.
При мен се получи добре, но имаше и омекнали, понеже сложих по малко сол. Видял съм грешката и следващата година пак ще пробвам.
Добре е да се разбърква човалчето,без да се отваря.След като са готови не е проблем да ги изкиснете във вода като я
сменяте често докато ви харесат на вкус.Имайте в предвид,че и олиото ще обере солеността.
These users thanked the author traiko for the post:
Kiril Donov (21 ное 2022, 10:45)
Rating: 6.7%



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 16513
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -6.5 (25-Jan-2022)
Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Has thanked: 800 times
Been thanked: 2059 times

Re: Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Мнение от Kiril Donov » 21 ное 2022, 10:50

Аз заложих първата порция някъде около 20 октомври, а втората порция им добавих отгоре преди около седмица. Просто не зреят наведнъж и затова ги слагам на части. Сега имам още доста зреещи маслини по-дърветата. Като отварях чувалчето миналата седмица, маслините от първата порция вече бяха сбръчкани и изглеждаха много добре. Опитах една, беше вкусна, но все още доста горчива.
Сложил съм маслините в брезентово чувалче, което би трябвало да пропуска течностите. Отдолу съм сложил една кофа, за да не капе по плочките. Чувалчето съм го обесил с едно въже, вързано за греда на покрива отгоре. Виси свободно, без да опира в земята. Намират се под навес, на открито.



Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 3608
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас
USDA zone: 7b/8a
Has thanked: 160 times
Been thanked: 441 times

Re: Рецепта за стафидирани натурални маслини от Палиури, Халкидики

Мнение от traiko » 21 ное 2022, 14:56

Kiril Donov написа:
21 ное 2022, 10:50

Сложил съм маслините в брезентово чувалче, което би трябвало да пропуска течностите. Отдолу съм сложил една кофа, за да не капе по плочките. Чувалчето съм го обесил с едно въже, вързано за греда на покрива отгоре. Виси свободно, без да опира в земята. Намират се под навес, на открито.
Добре е да имат някаква тежест отгоре, по добре стават набръчкани и по добре се изцеждат.
Брезентово човалче май не е много добър вариант,по добре да е памук поне ако няма конопено.
Брезента трудно пропуска.До сега за един месец вече трябваше да се оцедят.
Аз съм правил така и в 5 литрови туби,като съм ги надупчил отдолу с шило.
Стават, но не така на стафиди.Иначе се слагат върху някоя желязна скара и от долу нещо да събира горчилката.
These users thanked the author traiko for the post:
perperikon (21 ное 2022, 16:23)
Rating: 6.7%



Отговори