
Мариноване на маслини в домашни условия
- sl2
- Любител на южните растения
- Мнения: 361
- Регистриран: 20 май 2020, 00:03
- Place: София, кв. Горна Баня
- Местоположение: южен склон (над инверсиите)
- Altitude (m): 667
- USDA zone: 7b
- Absolute minimum (°C): -21
- Last winter's low (°C): -9,5 (09-Feb-2023)
- Has thanked: 321 times
- Been thanked: 105 times
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
Трайко, последната снимка е много добра...доядоха ми се тези бонбонки! 

- traiko
- Морски вълк, специалист по цитрусите и маслините
- Мнения: 3559
- Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
- Place: Свети Влас
- Местоположение: Свети Влас
- USDA zone: 8a/8b
- Last winter's low (°C): -4.8
- Has thanked: 183 times
- Been thanked: 525 times
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
Може и да изглежда смешно,но това е истината.
Свършиха маринованите черни маслини.Възможно е да не правя зелени този сезон,понеже
имам много.Дори на мен не ми се вярва,че съм изял толкова много.
Все пак съм и раздавал де.
За себе си съм си направил извода кои с колко сол най ми харесват,така,че няма да има нужда повече да експериментирам.
Свършиха маринованите черни маслини.Възможно е да не правя зелени този сезон,понеже
имам много.Дори на мен не ми се вярва,че съм изял толкова много.

За себе си съм си направил извода кои с колко сол най ми харесват,така,че няма да има нужда повече да експериментирам.

- These users thanked the author traiko for the post:
- perperikon (02 апр 2023, 22:45)
- Rating: 6.7%
-
- Страстен новатор в отглеждането на южни растения
- Мнения: 2792
- Регистриран: 20 май 2016, 13:10
- Place: с.Дълбоки общ.Стара Загора
- Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
- Altitude (m): 275
- USDA zone: 8a/8b
- Absolute minimum (°C): -24(?)
- Last winter's low (°C): -8°С(10.02.2023)
- Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISTARA26
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IDYLBO1 - Has thanked: 738 times
- Been thanked: 466 times
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
Маслините са не само храна, но и лекарство - те са неизменна част от средиземноморската диета, препоръчвана за здраве и дълголетие! Някъде четох, че олеуропеина има 15 пъти по-силен антиоксидантен ефект от ресвератрола в червеното грозде, който пък е оскъден в червеното вино! Олеуропеина е в огромни количества в зелените маслини и на него се дължи горчивината им, но силно намалява при пълното им узряване. Поради изключителните му ползи за здравето има смисъл, да не го измиваме съвсем при мариноването, а да консумираме маслините леко горчиви! Купешките са относително безвкусни, ...т.е. изчистени откъм здравни ползи!? Който няма домашни маслини, като нас, може да яде и маслинови листа, те също съдържат олеуропеин.
Не, не е шега, а реална фитотерапия! Ето какво пише в един научен труд за ползите от олеуропеина:
"Oleuropein has several pharmacological properties, including antioxidant, anti-inflammatory, anti-atherogenic, anti-cancer, antimicrobial and antiviral, and for these reasons, it is commercially available as food supplement in Mediterranean countries. In addition,
oleuropein has been shown to be cardioprotective against acute adriamycin cardiotoxicity and has been shown to exhibit anti-ischemic and hypolipidemic activities."
Бих обобщил: Всяка маслина в двора = година допълнителен живот за стопанина! Остава да засадя още няколко маслини за столетие!


"Oleuropein has several pharmacological properties, including antioxidant, anti-inflammatory, anti-atherogenic, anti-cancer, antimicrobial and antiviral, and for these reasons, it is commercially available as food supplement in Mediterranean countries. In addition,
oleuropein has been shown to be cardioprotective against acute adriamycin cardiotoxicity and has been shown to exhibit anti-ischemic and hypolipidemic activities."
Бих обобщил: Всяка маслина в двора = година допълнителен живот за стопанина! Остава да засадя още няколко маслини за столетие!


Последна промяна от perperikon на 03 апр 2023, 15:07, променено общо 1 път.
- These users thanked the author perperikon for the post:
- Смрика (03 апр 2023, 23:08)
- Rating: 6.7%
- Смрика
- Любител на южните растения
- Мнения: 989
- Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
- Place: Кюстендил
- Местоположение: Шишковци
- Altitude (m): 480
- Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB - Has thanked: 120 times
- Been thanked: 189 times
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
Отсядъл съм в Пелопонес при хора, заобиколени от безчетни маслини и собственикът ми даваше съвети сутрин на гладно да сдъвквам по едно маслиново листо, не е било случайно.
- These users thanked the author Смрика for the post:
- perperikon (03 апр 2023, 15:08)
- Rating: 6.7%
- traiko
- Морски вълк, специалист по цитрусите и маслините
- Мнения: 3559
- Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
- Place: Свети Влас
- Местоположение: Свети Влас
- USDA zone: 8a/8b
- Last winter's low (°C): -4.8
- Has thanked: 183 times
- Been thanked: 525 times
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
За сега това съм направил,нямам много време,Колкото съм събрал почти толкова съм изхвърлил.
Има още много и не знам кога ще ги събирам. Това са само от едно дърво, снимките са след събраните.
Тази година има много плод.Ще направя още една туба солени и другите в буркани със саламура.




Има още много и не знам кога ще ги събирам. Това са само от едно дърво, снимките са след събраните.
Тази година има много плод.Ще направя още една туба солени и другите в буркани със саламура.




- Rating: 6.7%
- Смрика
- Любител на южните растения
- Мнения: 989
- Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
- Place: Кюстендил
- Местоположение: Шишковци
- Altitude (m): 480
- Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB - Has thanked: 120 times
- Been thanked: 189 times
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
Защо ги чакаш да почернеят? Въпрос на вкус, но на мене винаги тия полу-зрелите, все не мога да им определя цвета (пурпурни?), винаги са най-вкусни.
- traiko
- Морски вълк, специалист по цитрусите и маслините
- Мнения: 3559
- Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
- Place: Свети Влас
- Местоположение: Свети Влас
- USDA zone: 8a/8b
- Last winter's low (°C): -4.8
- Has thanked: 183 times
- Been thanked: 525 times
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
Защото солените трябва да са черни,леко да подават на натиск.
Пробвал съм полузеленикави,не стават,остават твърди.
Когато са мариновани,имам в предвид като ги киснеш във вода,там е друга работа.
- Rating: 6.7%
-
- Любител на южните растения
- Мнения: 716
- Регистриран: 21 авг 2018, 16:53
- Place: Бургас
- Местоположение: Камено
- Has thanked: 102 times
- Been thanked: 208 times
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
Днес набрах 3.5 кг. Брах най-узрелите,има доста ама не зреят едновременно. Смятам да ги правя като Трайко в туба с едра сол,миналата година ги киснах и станаха едни блудкави.


- These users thanked the author Predator 70 for the post:
- kokorko (20 ное 2023, 17:52)
- Rating: 6.7%
- Смрика
- Любител на южните растения
- Мнения: 989
- Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
- Place: Кюстендил
- Местоположение: Шишковци
- Altitude (m): 480
- Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB - Has thanked: 120 times
- Been thanked: 189 times
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
Със сигурност има много майсторлък в мариноването съдейки по вкуса на това, което имам шанса да купувам в Гърция, но никога най-вкусните не са в такава степен на зрялост.
- Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
- Мнения: 16505
- Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
- Place: Асеновград (над инверсиите)
- Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
- Altitude (m): 395
- USDA zone: 8b/9a
- Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
- Last winter's low (°C): -6.9 (10-Feb-2023)
- Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20 - Has thanked: 895 times
- Been thanked: 2188 times
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
Тези са идеални за стафидиране. И аз онзи ден обрах моите маслини и ги сложих в морска сол за стафидиране. Ние със жена ми вече не признаваме други маслини за ядене и правим само такива. Когато купуваме маслини в Гърция, винаги купуваме стафидирани. Въпрос на вкус е вероятно, защото може би други хора предпочитат маслините от саламура. Те обаче е по-добре да не са напълно узрели, а да се събират най-късно при първоначалната смяна на цвета на плодовете.
- traiko
- Морски вълк, специалист по цитрусите и маслините
- Мнения: 3559
- Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
- Place: Свети Влас
- Местоположение: Свети Влас
- USDA zone: 8a/8b
- Last winter's low (°C): -4.8
- Has thanked: 183 times
- Been thanked: 525 times
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
И аз днес събрах още 3 килограма от Петроелята. Мислих повече да не събирам но трае ли душата като
ги гледам. От Никитска също събрах два и нещо,но има още които не са готови.
Всички съм ги правил във сол,само 7 кила бях ги киснал във вода и ще пробвам по този начин,просто да видя какво ще се получи.
На този клип може да видите, ако на някой го интересува разбира се.
Тази година съм слагал по 60 гр. на килограм маслини едра сол.имам и по 70,повечето са ми по 70гр.
Солта си я купувам от Турция, много чиста морска сол.
Киро и аз купувам по малко от Гърция като ходя. Хубави са,но са ми малко солени,може би искат малко изкисване.
Не знам ти по каква рецепта ги правиш.Преди слагах по 100гр. сол,ставаха соленки.Сега са ми добре по тази рецепта.Вече една 5 литрова туба замина,хапвам и зелени отделно.
ги гледам. От Никитска също събрах два и нещо,но има още които не са готови.
Всички съм ги правил във сол,само 7 кила бях ги киснал във вода и ще пробвам по този начин,просто да видя какво ще се получи.
На този клип може да видите, ако на някой го интересува разбира се.
Тази година съм слагал по 60 гр. на килограм маслини едра сол.имам и по 70,повечето са ми по 70гр.
Солта си я купувам от Турция, много чиста морска сол.
Киро и аз купувам по малко от Гърция като ходя. Хубави са,но са ми малко солени,може би искат малко изкисване.
Не знам ти по каква рецепта ги правиш.Преди слагах по 100гр. сол,ставаха соленки.Сега са ми добре по тази рецепта.Вече една 5 литрова туба замина,хапвам и зелени отделно.
- These users thanked the author traiko for the post:
- Maria-Joanna (21 ное 2023, 17:26)
- Rating: 6.7%
- Смрика
- Любител на южните растения
- Мнения: 989
- Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
- Place: Кюстендил
- Местоположение: Шишковци
- Altitude (m): 480
- Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB - Has thanked: 120 times
- Been thanked: 189 times
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
Трайко, ти с опит с различни сортове намираш ли разлики и какви?
- traiko
- Морски вълк, специалист по цитрусите и маслините
- Мнения: 3559
- Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
- Place: Свети Влас
- Местоположение: Свети Влас
- USDA zone: 8a/8b
- Last winter's low (°C): -4.8
- Has thanked: 183 times
- Been thanked: 525 times
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
Когато са приготвени по един и същи начин,не намирам особена разлика,но все пак има някаква.
Има по месести,по хрупкави,не знам точно как да го опиша.
Ето това съм подготвил за тази зима,както споменах една туба вече замина.
Имам направени Каламата в буркани,направил съм ги оцетени,така ги наричат по рецепта.
Направих и няколко Буркана зелени Халкидики,макар,че имам доста още от тях.
Не са мръднали от миналата година.Имам накиснати и Некитска, които мисля да ги направя като в клипа по горе.
Миналата година ги направих в сол но нещо ми останаха доста твърди,възможно е да съм ги събрал малко по зелени.


Има по месести,по хрупкави,не знам точно как да го опиша.
Ето това съм подготвил за тази зима,както споменах една туба вече замина.
Имам направени Каламата в буркани,направил съм ги оцетени,така ги наричат по рецепта.
Направих и няколко Буркана зелени Халкидики,макар,че имам доста още от тях.
Не са мръднали от миналата година.Имам накиснати и Некитска, които мисля да ги направя като в клипа по горе.
Миналата година ги направих в сол но нещо ми останаха доста твърди,възможно е да съм ги събрал малко по зелени.


- Смрика
- Любител на южните растения
- Мнения: 989
- Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
- Place: Кюстендил
- Местоположение: Шишковци
- Altitude (m): 480
- Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB - Has thanked: 120 times
- Been thanked: 189 times
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
Спомням си, че е казвал, че не харесва сол(ени), по-рано тая година на пазара в Солун пробвах едни стафидирани, които бяха съвсем като тия, за които беше писал на баба Георгия и не си купих, че ми се сториха безвкусни, но опитах едни дамаскиноеля, които са най-горчивите маслини, които съм опитвал и много ми харесаха (ясно, че горчивината не е само от солта).
-
- Любител на южните растения
- Мнения: 716
- Регистриран: 21 авг 2018, 16:53
- Place: Бургас
- Местоположение: Камено
- Has thanked: 102 times
- Been thanked: 208 times
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
Днес набрах още 3 кг. недозрели,опасявам се че ако замръзнат ще се скапят. Тези ще ги правя в саламура,в солена или прясна вода е по-добре да се киснат?

