За няколко години, в които не успявах да поливам добре кивитата ми, умряха всички женски от сорта Хейуърд. Имах две мъжки от сорта Томури, като и двете оцеляха, включително в последните три лета без никакво поливане. Явно има голяма разлика в сухоустойчивостта между различните сортове.
Смятам да променя тактиката си в отглеждането на киви при мен, защото мястото ми е припечно и сухо, а поливната вода е недостатъчна. Имам две идеи, които смятам да пробвам:
1. Ще присадя калеми от женски Хейуърд на мъжките растения Томури. Така ще ползвам по-мощния корен на мъжките.
2. Ще си отгледам семеначета, които ще облагородя другото лято. Семенните растения имат силно развит централен корен, който прониква в голяма дълбочина. Явно вегетативно размножените растения, които образуват множество по-слаби корени тип "брада", не са подходящи за моите условия. Да видим, дали ще има разлика като използвам облагородени растения. Без никакви поливки няма да стане, но ако мога да ги намаля с някакъв процент - ще е голям успех.
Ще е интересно да споделяме в тази тема наблюденията си за сухоустойчивост при кивито.
Сухоустойчивост при различните сортове киви
- Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
- Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
- Place: Асеновград (над инверсиите)
- Altitude (m): 395
- USDA zone: 8b
- Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
- Last winter's low (°C): -8.8 (22-Feb-2025)
- Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23 - Has thanked: 1128 times
- Been thanked: 2636 times
- Lima Bravo
- Регистриран: 12 мар 2023, 20:54
- Place: Варна
- Altitude (m): 5
- USDA zone: 7b/8a
- Last winter's low (°C): -2
- Has thanked: 34 times
- Been thanked: 6 times
Re: Сухоустойчивост при различните сортове киви
През м.май 2018 г. от Палм център закупих 2 бр. женски растения сорт Хейуърд и 2 бр. мъжки сорт Томури. Трябваха ми две растения - мъжко и женско, останалите бяха за резерв. Първоначалната идея беше да осигурят добра сянка под дървена пергола, не разчитах много на плод. А и в този период нямах много време да се занимавам. Парцелът, на който ги засадих, се намира на южния бряг на Варненското езеро и е с наклон на север. Влажността е доста висока, но не съм я измервала. Използваме парцела като дворно място. За една година успях да уморя по един женски Хейуърд и един мъжки Томури. Бях ги засадила на припек и почвата беше суха, а поливането нередовно или по-точно епизодично. Почвата определено е с лошо качество. Оцелелият женски Хейуърд са качи на дървената пергола през 2021 г., а Томури растеше вяло, защото се засенчваше от висока ела в непосредствена близост. Преди 1 месец реших да го преместя на по-слънчево място и установих, че и той си е отишъл. Добре, че имах път през Пловдив и на 8 март си подарих 2 мъжки растения Томури и една Плумерия. Сега изчаквам да се покачи температурата на почвата, за да ги засадя. Впечатлението ми от отглеждането на оцелелия Хейуърд, е че издържа на засушаване, но само ако не е изложен на непрекъснато слънцегреене. Мисля, че засенчването през по-голямата част на деня плюс нередовното поливане и почти никакво торене бяха причините за по-бавния растеж. С качването върху перголата и по-дългото излагане на слънце растежът се ускори. Все още държа за резерв малката издънка в случай, че нещо се случи с основния ствол. Но най-вероятно ще я изрежа тази година. Не се ограмотих предварително за отглеждането на киви и платих със загубата на 3 от 4-те растения. Отглеждам и още едно самоопрашващо се голо киви, което купих преди тези от Палм център, мисля че от Хоуммакс. Не мога да кажа какъв сорт е, защото не запазих опаковката. То също се качи върху друга, по-малка пергола. Миналата година цъфна, но нямаше завръз. Условията на отглеждане са сходни, но е наторявано малко повече. Поливането е също епизодично. Локдаунът покрай Ковид в крайна сметка се отрази най-благоприятно върху градината - сега изглежда доста по-добре отпреди 2020 г. Прилагам актуални снимки на оцелелия женски Хейуърд, ще добавя и още след като се разлисти.

Последната снимка е от миналата година на самоопрашващото се голо киви с първите му цветове.

Последната снимка е от миналата година на самоопрашващото се голо киви с първите му цветове.
-
Мериголд
- Любител на южните растения
- Регистриран: 13 авг 2021, 13:51
- Place: Пловдив
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 18 times
Според мен, кивито обича шарена сянка и влажен въздух. В естествените си местообитания е лиана, която се катери в короните на дърветата, а там не е пряко слънчево огрявано. Поливането би трябвало да се съобразява с това, колко е натоварено с плод и колко е ослънчено. Мъжките, като нямат плод, са по-устойчиви на суша. Аргутите обаче, твърдо са за слънчево място. Те са от друга климатична зона и търсят слънце, като са по-устойчиви и на суша. Това са ми наблюденията.
- These users thanked the author Мериголд for the post (total 3):
- perperikon (17 апр 2023, 21:49) • Lima Bravo (18 апр 2023, 00:25) • sl2 (24 май 2025, 14:58)
- Rating: 20%
-
Иво_BG
- Регистриран: 17 апр 2023, 01:03
- Place: Див Северозапад
- Altitude (m): 380
- USDA zone: 7b
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 0
Kiril Donov написа: ↑26 сеп 2019, 23:49За няколко години, в които не успявах да поливам добре кивитата ми, умряха всички женски от сорта Хейуърд. Имах две мъжки от сорта Томури, като и двете оцеляха, включително в последните три лета без никакво поливане. Явно има голяма разлика в сухоустойчивостта между различните сортове.
Смятам да променя тактиката си в отглеждането на киви при мен, защото мястото ми е припечно и сухо, а поливната вода е недостатъчна. Имам две идеи, които смятам да пробвам:
1. Ще присадя калеми от женски Хейуърд на мъжките растения Томури. Така ще ползвам по-мощния корен на мъжките.
2. Ще си отгледам семеначета, които ще облагородя другото лято. Семенните растения имат силно развит централен корен, който прониква в голяма дълбочина. Явно вегетативно размножените растения, които образуват множество по-слаби корени тип "брада", не са подходящи за моите условия. Да видим, дали ще има разлика като използвам облагородени растения. Без никакви поливки няма да стане, но ако мога да ги намаля с някакъв процент - ще е голям успех.
Ще е интересно да споделяме в тази тема наблюденията си за сухоустойчивост при кивито.
Пет години по-късно, какво показва експеримента? Държат ли на суша, плододават ли по-добре?
Благодаря за споделените с нас неща за екзотичните растения и особенно за маслините!
С нетърпение очаквам книга и за киви ...

- Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
- Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
- Place: Асеновград (над инверсиите)
- Altitude (m): 395
- USDA zone: 8b
- Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
- Last winter's low (°C): -8.8 (22-Feb-2025)
- Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23 - Has thanked: 1128 times
- Been thanked: 2636 times
Нищо не показа, защото нищо не направих... останах си само със желанието. Така и не засях никакви семена от киви, за да си произведа подложки. Но поне засадих нови растения, след като преди това убих всички със суша. Сега новите имат автоматично капково напояване.