Actinidia deliciosa, Киви ( Kiwi )
- benisat
- Майстор на бананите и цитрусите
- Регистриран: 14 май 2011, 08:21
- Place: гр. Дряново обл. Габрово
- Altitude (m): 369
- Pers.Weather St.: BRESSER
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 36 times
Re: Actinidia deliciosa, Киви ( Kiwi )
Аз тази година съм на нула ! До сега берях по 100-120 кила , но тази година нямам нито едно.Тъкмо бяха станали по трийсетина сантиметра , и на Великден сутринта беше минус три .Всички почерняха и опадаха. Изби наново , но не цъфна,но цяло лято ги поливах , защото увяхват от горещината.Дано догодина не стане пак така .Изобщо тази година със всичко съм на нула! В края на март ми измръзнаха всички цитруси .Избиха отново , но са на една трета от оригиналният им вид ! Здраве да е !
- benisat
- Майстор на бананите и цитрусите
- Регистриран: 14 май 2011, 08:21
- Place: гр. Дряново обл. Габрово
- Altitude (m): 369
- Pers.Weather St.: BRESSER
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 36 times
Точно на 22 април , Бобсъне ! А пък цитрусите не са в земята , но кой да ти очаква , че на 20-ти март ще бъде десетина дни минус пет през деня , и минус 8 през ноща . Бяха под навес , завити с найлон, направо опаковани !
-
perperikon
- Страстен новатор в отглеждането на южни растения
- Регистриран: 20 май 2016, 13:10
- Place: с.Дълбоки общ.Стара Загора
- Altitude (m): 275
- USDA zone: 8a/8b
- Absolute minimum (°C): -24(?)
- Last winter's low (°C): -8°С(10.02.2023)
- Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISTARA26
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IDYLBO1 - Has thanked: 812 times
- Been thanked: 528 times
Преди месец внезапно хермафродитното ми 7-8 годишно киви, сорт Boskoop тръгна да загива и вече успешо завърши процеса. Първо на единия клон взеха да съхнат листата и да се сбръчква и съхне кората, а после цялото. Причини - неизвестни! Ако някой има преположение - да каже! Не съм го лекувал, защото предпоагам, че е системна гъбична или бактериална болест и няма спасение. На 2 метра имам 2-3 годишен Хейуърд, на който засега нищо му няма при същите грижи!
Отвори ми се супер южно и заветно място - ще има да се чудя до пролетта, дали да садя нещо ядливо или красиво палмовидно!?
Отвори ми се супер южно и заветно място - ще има да се чудя до пролетта, дали да садя нещо ядливо или красиво палмовидно!?
- Смрика
- Запален любител на южните растения
- Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
- Place: Кюстендил
- Altitude (m): 480
- Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB - Has thanked: 195 times
- Been thanked: 287 times
Мини голо кивито Уейки, което се продава в какъв смисъл е мини? Плодовете или растението?
- Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
- Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
- Place: Асеновград (над инверсиите)
- Altitude (m): 395
- USDA zone: 8b
- Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
- Last winter's low (°C): -8.8 (22-Feb-2025)
- Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23 - Has thanked: 1128 times
- Been thanked: 2636 times
Плодовете... най-вероятно. Не съм ги виждал и аз. Това е сорт, който колегите са намерили някъде в Европа и са заредили някакво количество. Нямаме никакъв опит с него все още.
- These users thanked the author Kiril Donov for the post:
- Смрика (24 дек 2022, 20:26)
- Rating: 6.7%
- Бобсъна
- Ветеран във форума с много опит
- Регистриран: 19 фев 2011, 12:21
- Place:
- Has thanked: 141 times
- Been thanked: 593 times
Ами то си пише в сайта-Актинидия Аргута е...и въпроса не ви е за тоз топик...Иначе си иска орашител за добро плододаване(мъжко Weiki)...
-
spoxx
- Любител на южните растения
- Регистриран: 12 яну 2021, 17:17
- Place: Варна
- USDA zone: 8a
- Last winter's low (°C): -7 23/24
- Has thanked: 62 times
- Been thanked: 15 times
Кивитата ми тази година са редовно нападани от охлюви ,голяма досада листата още докато се покажат и са нагризани ,най много ме притеснява жълтото ми киви което започва трета година и все още е един метър пръчка и немога да го накарам да расте ,а изгризаните му листа още намалят шансовете му.Вие имате ли проблеми с охлювите и как ги решавате?

-
Nacinaeshta
- Регистриран: 10 май 2023, 23:57
- Place: Видин
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
, 00:15
Здравейте! Посадих 6 кивита преди 3г. Майка ми ги изпрати от Италия. Нямах много желание да ги отглеждам,но след като се хванаха ми стана интересно и започнах повече да се интересувам и да ги обгрижвам. 2 от тях изсъхнаха. От миналата година останалите 4 боледуват периодично. Жълти листа,с прегаряния по крайщата,петна по тях,общо взето не е добре положението,ще приложа снимки.. третирах миналата година със зелен камък ,листно с желязо на лактофол през 10 дни с нарастваща доза и имаше някакъв резултат. Торени са с амонива селитра ,а есента с калий и фосфор. Тази година същото..избиват жълти листа ,зелени също, но повечето са такива.. сложих универсална почва около ствола прекопах,мулчирах с борови кори и се стремя да поливам по редовно..опасявах се,че са преполяти и намалих поливките,но май са били засушени вече и аз не знам..имам съмнение ,че почвата е варовита,по-песачлива е и бедна. Когато ги садих не съм внасяла оборска тор или др субстрат тъй като не бях наясно особено,внесох оборска тор на втоара година.. моля за помощ да ги спася някак..запълних си липсата с др киви закупено от България,но и то не се развива. Миналата година тръгна добре, но листата му пак прегоряха по крайщата..а сега е зациклило на няколко листа. Явно нещо в почвата не е наред..има ли шанс да подобря нещата или да се отказвам? Още на първата година 2 -те женски ми родиха няколко кивита,на втората общо около 40бр а тази година забелязах ,че почти нямат цъвтеж женските ,едното мъжко е пълно с цвят. А др.мъжко едва се съвзе и му тръганаха нови леторасти,но беше едва избило с жълти листа ,ударно го подхранвах с амониева селитра и явно това му помогна да се съвземе..прилагам снимки и се надявам,който се е сблъскал с тези проблеми и ги е разрешил да сподели опита си,ще съм му много благодарна! Някой от снимките са миналогодишни ,др са от тази година.

Здравейте! Посадих 6 кивита преди 3г. Майка ми ги изпрати от Италия. Нямах много желание да ги отглеждам,но след като се хванаха ми стана интересно и започнах повече да се интересувам и да ги обгрижвам. 2 от тях изсъхнаха. От миналата година останалите 4 боледуват периодично. Жълти листа,с прегаряния по крайщата,петна по тях,общо взето не е добре положението,ще приложа снимки.. третирах миналата година със зелен камък ,листно с желязо на лактофол през 10 дни с нарастваща доза и имаше някакъв резултат. Торени са с амонива селитра ,а есента с калий и фосфор. Тази година същото..избиват жълти листа ,зелени също, но повечето са такива.. сложих универсална почва около ствола прекопах,мулчирах с борови кори и се стремя да поливам по редовно..опасявах се,че са преполяти и намалих поливките,но май са били засушени вече и аз не знам..имам съмнение ,че почвата е варовита,по-песачлива е и бедна. Когато ги садих не съм внасяла оборска тор или др субстрат тъй като не бях наясно особено,внесох оборска тор на втоара година.. моля за помощ да ги спася някак..запълних си липсата с др киви закупено от България,но и то не се развива. Миналата година тръгна добре, но листата му пак прегоряха по крайщата..а сега е зациклило на няколко листа. Явно нещо в почвата не е наред..има ли шанс да подобря нещата или да се отказвам? Още на първата година 2 -те женски ми родиха няколко кивита,на втората общо около 40бр а тази година забелязах ,че почти нямат цъвтеж женските ,едното мъжко е пълно с цвят. А др.мъжко едва се съвзе и му тръганаха нови леторасти,но беше едва избило с жълти листа ,ударно го подхранвах с амониева селитра и явно това му помогна да се съвземе..прилагам снимки и се надявам,който се е сблъскал с тези проблеми и ги е разрешил да сподели опита си,ще съм му много благодарна! Някой от снимките са миналогодишни ,др са от тази година.

-
peterstamov
- Регистриран: 18 яну 2013, 19:11
- Place: Свиленград
- Absolute minimum (°C): -16
- Last winter's low (°C): -16
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 16 times
Краткия отговор е: Ми те са си така.
Повече от десет години следя ефира с кивита и много голям процент новозасадени из България са така.
Хлорози и др. липси, почвени фитопатогени, PSA, ларви на бръмбари и други, които сигурно не знам.
Много хора си давят кивитата като прочетат, че иска много вода.
Много важно е посадъчния материал да не е заразен с PSA и др. Не че не може в последствие да се зарази.
Много важно е да се мисли за корените. Почва, подхранване, ВОДА!, защита от ларвите.
Желязото да е в хелатна форма.
Не наливай водата в кореновата шийка а направи кръгла вадичка на разстояние от стъблото.
Ако имаш възможност за някакъв мулч да разшириш периметъра да не я блъска почвата слънцето.
Корените са на една педя дълбочина периферно разположени. С водата вкарваш и храната, ако има нещо разтворимо в този слой. Или вече е измит.
Може да приложиш някакъв разворим тор и коренов стимулатор в ниски дози със всяка поливка.
Връзка корен - корона. Из ефира: Когато се реже короната се наранява корена!
Може да се пробва няколко години да не се реже за да направи голяма корона и съответно много корени!!!
Това мъжкото да не би да цъфти в момента да пратиш малко отворен цвят?
-
Nacinaeshta
Благодаря за отговора! Не знам вече какво да направя за да ги възстановя..странното е,че се редуват. Миналата година 2 от тях бяха горе долу добре тръгнаха с 30% пожълтели листа след това се оправиха др.2 бяха по зле и дори не се развививаха. Тази година си размениха местата,тези дето бяха ок сега жълтеят с всеки изминал ден повече..сложих им универсална почва прекопах и след това мулчирах..съединих им дупките но общо взето се поливс и около ствола..ще опитам д аги преместя по напред. Не ги поливам толкова често,даже миналата година мислех ,че ги преполивам и по рядко поливах,сега си мислех че са засушени,но явно и това не е..след дъжд ги виждам по свежи,но в последствие листата им пожълтяват повече.. торих листно през 10 дни с нарастваща доза лактофол. И в почвата на 10 дни внасях плантела. Миналата година даде резултат,но слагах по 1 кг разтворен в 10 л вода зелен камък,може би той помогна не знам вече.. мулчирах ги с борова кора,но май и това не е мн удачно...peterstamov написа: ↑14 май 2023, 09:03Краткия отговор е: Ми те са си така.
Повече от десет години следя ефира с кивита и много голям процент новозасадени из България са така.
Хлорози и др. липси, почвени фитопатогени, PSA, ларви на бръмбари и други, които сигурно не знам.
Много хора си давят кивитата като прочетат, че иска много вода.
Много важно е посадъчния материал да не е заразен с PSA и др. Не че не може в последствие да се зарази.
Много важно е да се мисли за корените. Почва, подхранване, ВОДА!, защита от ларвите.
Желязото да е в хелатна форма.
Не наливай водата в кореновата шийка а направи кръгла вадичка на разстояние от стъблото.
Ако имаш възможност за някакъв мулч да разшириш периметъра да не я блъска почвата слънцето.
Корените са на една педя дълбочина периферно разположени. С водата вкарваш и храната, ако има нещо разтворимо в този слой. Или вече е измит.
Може да приложиш някакъв разворим тор и коренов стимулатор в ниски дози със всяка поливка.
Връзка корен - корона. Из ефира: Когато се реже короната се наранява корена!
Може да се пробва няколко години да не се реже за да направи голяма корона и съответно много корени!!!
Това мъжкото да не би да цъфти в момента да пратиш малко отворен цвят?
С какво може да са заразени ,какво е PSA ..прощавай за невежеството?
Мъжкото не е цъфнало още аз съм от Видин и тук е доста студено напоследък,но като цяло е пълно с цвят за разлика от женските..тази година не са подрязвани много.. Явно няма да ги бъде,ще мисля да си посадя др. Явно 3 години са на вятъра.
С какво ще првпоръчате да ги наторя ..с тор за цитруси на лактофол дали би било удачно или тези кристалон дето препоръчват за цитруси..нямам какво да губя ще експериментирам. Даже си мисля да не са заразени и снякакви акари за да се свиват така листата като гъба дори и на зелен лист съм виждала така завити листа.. Др.ми мъжко нямаше признак да се оправи едва тръгна с бледожълти листа и удърно му слагах амониева селитра плюс желязото и в момента има зелени листа и нови филизи,но още е доста хилаво и има тук там и прегорели листа.. тук много пече нямам разстителност която да пази някаква сянка,нон стоп са изложени на слънце..ако знаете с какво мога да ги спася ,ще опитам всякакви вариант...
-
peterstamov
Трябва да се разбере каква е точно причината. Основно проблема е в корените или PSA.Nacinaeshta написа: ↑14 май 2023, 21:25Благодаря за отговора! Не знам вече какво да направя за да ги възстановя..странното е,че се редуват......peterstamov написа: ↑14 май 2023, 09:03Краткия отговор е: Ми те са си така.
Хлорози и др. липси, почвени фитопатогени, PSA, ларви на бръмбари и други, които сигурно не знам...
PSA e бактерия по киви, широко разпространена по света. Изкореняват се цели насаждения.
Разработват се нови сортове, които не са толкова чувствителни.
Когато обръщаш по двора засичали ли сте едни големи бяло-сиви ларви? Туй гризе коренчетата!
Ако е това е нужно почвен инсектицид някакъв.
Поливките: примерно направи си експеримент и ги засуши докато не забележиш листата да провисват.
Достигали ли сте този предел да видите листата да висят от суша?
Нещо за подхранване: не знам къде какво има. Таз година за разсада си взех това на снимката.
Намери нещо де започва с "рут" . Има едно по-разпространено Рутмост. В комбинация с някакъв разтворим комбиниран тор.
Или хелатно желязо. Ниски дози с всяка поливка. Корените на киви много лесно прегарят от азота.
Та всякакви амониеви и оборски торове да се внимава!
При стресови ситуации аминокиселините действат много добре. Само листно тях.
Ако решиш да пръскаш пак може с тях и някакъв разтворим комбиниран тор за листно
или пък с хелатно желязо -(EDDHA, ЕDTA - нещо подобно е маркировката на хелата).
Всъщност ако корените не са много наред през листата ще усвои нещичко.
Има лактофол желязо - не знам дали е хелат. Евтино е може да го пробваш.
Калцият е много важен за растенията - затова пиша комбинирано.
Един куп пари станаха....... сори. Накрая гаранция няма. Затова както писах горе, ориентирай се по това, което пишем, къде може да е причината!

-
Nacinaeshta
Много благодаря! Вече си мисля,че може би страдат от въпросната бактерия..иначе в градината съм срвщала подобни бели ларви на места. Не е изключено да гризе някоя корените. Какви аминокиселини да използвам. Тук писаха за tenso iron хелатна форма на желязо ,че след първото пръскане листата запопнали да позоленяват до няколко дни..иначе съм пеобвала листно лактофол с нарастващи дози и миналата година сякъш имашв някакъв ефект..тази година също през десет дни пръсках с лактофол желязо,но няма особен резултат.. а относно листата и сега долния слой листа са увиснали а тези на горните леторасти са повдигнати. От седмица някъде вали почти всеки ден ,така че и с листата не мога мн да се ориентирам за поливките..явно аз не знам да ги гледам адекватно. Обмислям за капково напояване да им сложа..но не знам дали изобщо ще оцелеят,ако не ще ги извадя и ще посадя др. Жалко ,че вече са големи разстения и все оак макар и малко 2 години плододаваха..иначе майка ми беше изпратила пт италия някакви торове едини е течен ,др прахообразен..първата година ги третирах веднъж два пъти и не видях видим резултат и ги спрях.. може да снимам,да си кажете мнението..мисля че имаше и калции в тях..
Качвам снимки на кивитата от днес на първата снимка от ляво на дясно са мъжко и женско по-про лемните ..а на втората снимка от ляво на дясно женско и мъжко,което едва се съвзе...не знам дали се виждат долните листа колко са клюмнали..

Качвам снимки на кивитата от днес на първата снимка от ляво на дясно са мъжко и женско по-про лемните ..а на втората снимка от ляво на дясно женско и мъжко,което едва се съвзе...не знам дали се виждат долните листа колко са клюмнали..

-
peterstamov
Продукти всякакви. Първото, което ми попадна е на амитица..
https://amiti.org/product/amino-tДобавен е и щам триходерма, което е мн. добре. Ако е истина де. Тук ми дойде на ум за микроорганизмите.
Има такива като микоризата, които помагат на корените - симбиоза. То е бъкано с най-различни работи.
Сега видях, че имат раздел: За корените: Еми, кво да направя пускам от там примери. Не исках да става реклама!
https://amiti.org/category/za-koreniteАминокиселини:
https://amiti.org/category/aminokiseliniИма и комбинирани Амино Желязо (Fe)
https://www.agrobiotrading.com/bg/products/Biostimulators/amika-jeliqzoВсичко това е набързо по нета. Какво ще вземете и ще има по агроаптеките не знам. Давам само насоки.
Относно поливките и листата - наблюдавай.
Това нещо събаря големи дървета!

Added in 17 minutes 53 seconds:
Опитите продължават .......

- These users thanked the author peterstamov for the post:
- greenn (15 сеп 2023, 13:27)
- Rating: 6.7%