Студоустойчивост на руските маслини

Всичко за маслините
Потребителски аватар
Gepata
Крайморски експериментатор с палми и юка
Мнения: 3275
Регистриран: 09 юли 2013, 19:02
Район: Варна
Местоположение: Тополи
Надморска височина (m): 40
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална t° (°C): -17.8
Минимум последна зима (°C): -7
Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IVARNA55
Has thanked: 531 times
Been thanked: 313 times

Re: Студоустойчивост на руските маслини

Мнение от Gepata » 15 яну 2022, 00:34

Смрика написа:
14 яну 2022, 23:13
Съвсем не е въпросът аз какво съм разбрал и научил от 2014 насам, а че човек, който влезе в сайта и вижда „студоустойчивост -21“ може да знае, че това е за възрастни растения,Ясно е, че не може да пишете енциклопедични статии за всеки продукт, човекът е написал „две изречения около сухата цифра -21 при описанието. Или "важен" линк към форума.“, а в отговор получава „да си си написал домашното, след като ще даваш толкова пари, що да качваме информация“ и ехиден коментар за „четене и разбиране.“
Ако наистина те интересува кое до колко издържа и така нататък може да прочетеш темите във форума.Те са достъпни и без регистрация и всичко е ясно показно. Информацията не е скрита или тайна. Всеки с желание може да разбере това което го интересува. Ако на човека не му се чете явно не го и интересува кое колко и как... Тогава и студоустойчивостта и по години да е написана няма смисъл. Повече от ясно е че младите и невкоренени растения имат по-ниска студоустойчивост от старите и захванати.

За USDA зоните няма да коментирам защото вече е писано много пъти по тази тема. Има тема за това и може да се прочете <read>
These users thanked the author Gepata for the post:
veso (15 яну 2022, 10:50)
Rating: 7.1%Tigritsa
Любител на южните растения
Мнения: 49
Регистриран: 14 окт 2018, 11:26
Район: Бакаджици > Странджа, ямболско
Местоположение: войнишкия Бакаджик
Надморска височина (m): 240
USDA zone: 7b
Абсолютна минимална t° (°C): -13 за последните 10г.
Минимум последна зима (°C): -8
Метеостанция: лична
Has thanked: 37 times
Been thanked: 2 times

Re: Студоустойчивост на руските маслини

Мнение от Tigritsa » 15 яну 2022, 02:36

Kiril Donov написа:
14 яну 2022, 23:45
Не помня кой беше написал това за "четене и разбиране", но си спомням един друг случай от тук, във форума. Тогава един вече бивш съфорумник се хвалеше, че бил чел как кокосовите палми издържали до -2 градуса и беше извадил една нещастна кокосова палма навън в Куклен в началото на март, като ни се присмиваше, че нищо нямало да ѝ стане, защото било +2 градуса. Палмата умря малко по-късно, разбира се. Та в този смисъл, ако един вид растение го няма никъде наоколо, а човек прочете някаква температура някъде, би трябвало да се замисли, дали е точно така, както изглежда на пръв поглед. И ако човек не желае да се замисли и да проучи нещата по-подробно, не знам какво може да се направи.
При всяко положение, ще се постарая да вкарам някакъв текст. Но това е бита кауза. Защото утре по същата логика ще ме накарате да пиша предупредителен текст за смокини, палми, индийски люляци, олеандри... защото някой ще реши да ги отглежда на Мусала, примерно. И каквото и да напиша в сайта, същия някой ще си купи желаното растение и ще го умори. Просто може да не го купи от нашия сайт, а ще го купи примерно от някой от стотиците търговци във Фейсбук. Нарича се импулсивна покупка.
Има и друг ред на мисли от описания от вас. От над 10 години опитваме с borderline hardy растения, необичайни за БъЛГария. Сведенията са оскъдни и противоречиви. Особено за съветските палми, дори на така наречения "русский" язъик, дори и с родинини и познати у бившия СССР не места, от дет иде тая екзотика! Така че, когато дочакахме да купим мънички три разновидности от вас, въпреки години в мъки в търсения, не бяхме никак подготвени и сега все още не сме подготвени, защото не й ясно след колко зими, които се прекарали закътани със защита, ще може да ги оставим открити, за да издържат най малко -13Ц, а -15Ц май е на ръба!? И не й ли очевадно масите като цяло са поголовно тъпи, за което нямат вина - обстоятелствата у жуотя на повечето са такива, че не им позволяват да обхванат всики възможни гледни точки към истината, за да им сече ума. Добавени 1-2 реда такива сведения от богатия ви опит за borderline hardy растенията ще спести на чиляците пари, които са кът у БъЛГария, чиляците които обстоятелствата не са направили достатъчно съобразителни, което ще се върне като БЛаГословия за тоя жуот и за вечността, когато вълната на съзнанието напусне текущото измерение, а инак може да се пораждат отрицателни честоти от разочарованията на купувачите... Ако няма лично време или няма друг, който да добавя по 1-2 реда за относителността на студоустойчивостта и за смокини, палми, индийски люляци, олеандри, може да се посочи само обхват от до за температурата. Множество продавачи на Запад правят точно това като обхавът е в рамката на около 7 градуса обикновено. И не сме почитатели на Рила, затова не сме засадили такива растения на Мусала, но обожаваме излъчването на Перин (както по рано е изговаряно името на Пирин), който наричаме Пространството на Любовта Всеобхващаща, и сме засадили от вашите смокини и от други най студоустойчиви инд. люляци под Полежан и над Беси-бог (Безбог) на висота над 2500 метра, както и в Украйна в USDA зони 6b>a, така че наистина не знаете за кого и за какви условия са необходими предупрежденията ви, за да се намали вероятността да изгубят паричките си, които ви дават. <heart>Потребителски аватар
Смрика
Любител на южните растения
Мнения: 724
Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
Район: Кюстендил
Местоположение: Шишковци
Надморска височина (m): 480
Метеостанция: http://vremeto.org/siskovci/
Has thanked: 54 times
Been thanked: 105 times

Re: Студоустойчивост на руските маслини

Мнение от Смрика » 15 яну 2022, 03:07

Gepata написа:
15 яну 2022, 00:34
Ако наистина те интересува кое до колко издържа и така нататък може да прочетеш темите във форума.Те са достъпни и без регистрация и всичко е ясно показно. Информацията не е скрита или тайна. Всеки с желание може да разбере това което го интересува. Ако на човека не му се чете явно не го и интересува кое колко и как... Тогава и студоустойчивостта и по години да е написана няма смисъл. Повече от ясно е че младите и невкоренени растения имат по-ниска студоустойчивост от старите и захванати.
Не оправдавам нечетенето, ако случайно си останал са такова впечатление. Замисли се как пазаруват повечето хора: гугъл > palmi.bg > „я, руски маслини, които издържат до -21!“ (в сравнение с -12° за арбекина) и купуват. Е, сигурно това е импулсивно пазаруване както казва Киро, ама пък и не съм много съгласен с коментарите в духа на RTFM - това е.

И във форума винаги ще влизат хора, които с първия си въпрос питат за нещо, което е писано 100 пъти, ама то е така е във всички форуми за каквото и да било.Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 15869
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -4.5 (13-Jan-2022)
Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Has thanked: 641 times
Been thanked: 1702 times

Re: Студоустойчивост на руските маслини

Мнение от Kiril Donov » 15 яну 2022, 08:49

Няма лошо хората да питат. Понякога е досадно наистина, но ако питат преди да купуват, тогава всичко е наред. Неприятно е, когато питат след убиването на растенията.

В момента, а и от край време, в България има много търговци на южни растения. Освен нашия разсадник, вече мяркам даже и производители из Фейсбук. Или поне за такива се пишат. Да обвинявате мен - просто не е справедливо. Цели 13 години поддържам този форум, като тук има огромно количество споделен опит. В повечето други форуми, по-старите теми се архивират или вече липсват. Тук всичко си стои, както е написано и може да се пише в същите теми. Във форума няма и реклами, но за тази привилегия нашият разсадник плаща 1200 лева всяка година. Та мисълта ми е, че почти всички по-южни или екзотични растения може да се купят от стотици други търговци, освен нашия разсадник. Моля, посочете ми поне още един търговец, който има толкова публикувана информация в интернет!

Принципно би било хубаво да има пространни статии към всеки продукт в онлайн магазина. Стига да има кой да ги напише. Но денят има само 24 часа, а времето никога не стига. Очевидно дори и за купувачите не достига време за четене. Да не говорим, че повечето от търговците също не са си направили труда да почетат достатъчно и понякога виждам страхотни бисери в описанието на продуктите им. А ние тук споделяме знанията си със всички. Вие като експериментатори и ние - като разсадник.

Added in 8 minutes 28 seconds:
Сега ще добавя линкове към тази тема и секцията за маслините във форума. Но после ще се наложи да почистя темата, понеже я напълнихме с чат, който по-скоро би объркал хората, отколкото да им е полезен.
These users thanked the author Kiril Donov for the post (total 3):
veso (15 яну 2022, 10:50) • Gepata (15 яну 2022, 11:58) • hobygartner (15 яну 2022, 20:12)
Rating: 21.4%fenix
Любител на южните растения
Мнения: 828
Регистриран: 10 яну 2012, 18:53
Район: Благоевград
Местоположение:
USDA zone: 7a
Has thanked: 93 times
Been thanked: 25 times

Re: Студоустойчивост на руските маслини

Мнение от fenix » 15 яну 2022, 09:00

Tigritsa, пише се България, а не БъЛГария... малко уважение!
These users thanked the author fenix for the post:
Gepata (15 яну 2022, 11:58)
Rating: 7.1%Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 15869
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -4.5 (13-Jan-2022)
Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Has thanked: 641 times
Been thanked: 1702 times

Re: Студоустойчивост на руските маслини

Мнение от Kiril Donov » 15 яну 2022, 12:41

Готово. След малко ще почистя темата от излишните неща.
https://palmi.bg/product/1073/maslina-n ... lodna.html

Added in 30 minutes 33 seconds:
Смрика написа:
14 яну 2022, 23:13
Съвсем не е въпросът аз какво съм разбрал и научил от 2014 насам, а че човек, който влезе в сайта и вижда „студоустойчивост -21“ може да знае, че това е за възрастни растения, но не непременно с колко се сваля студоустойчивостта при малките, които купува ...
Понеже вече имаме линк в онлайн магазина към тази тема, нека да я направим малко по-полезна.
Ето как би подходил отговорен човек с някакъв минимум от знания, когато си купи много ценен сорт/вид растение, което е било невъзможно да се купи в последните десетилетия и не е ясно, кога пак ще може да се намери на пазара.
- В началото трябва растението да се отглежда известно време в саксия, за да се развие добре, да надебелеят стъблото и основните клонки, а и да натрупа по-голяма листна маса. При различните условия и с различните грижи, които различните хора могат да предложат, за това ще са необходими от 1-2 до 5 и повече години.
- Когато растението изглежда достатъчно развито, в началото на април се засажда в земята. Избира се закътано място с южно изложение. Полагат се добри грижи, за да се вкорени добре и да порасне допълнително в първия си сезон навън.
- В началото на зимата задължително се защитава. Как и кога - зависи от мястото и вече излиза извън предмета на тази тема. Ако районът е от най-топлите в страната, тогава може да не се защитава, но винаги трябва да има готовност за спешна защита. Не казвам, че в Кюстендил или Плевен няма да се отглеждат маслини. Напротив! Но на такива места вече говорим не просто за защита, а за добро завиване и отопление, поне със светещи маркучи.
На следващата година се оставят някакви части от растението открити, за да се види презимуването им в конкретната локация. Постепенно се оставя все по-голяма част от растението без завиване, докато се убедим, че презимува без проблеми или с леки поражения по най-тънките клонки. Ако районът е по-студен, задължително се завива поне стъблото, за да не изгубим растението при неочакван голям студ.

Няма конкретни данни, можем само да спекулираме относно понижената студосутойчивост при малките растения. Твърде много фактори дават отражение, затова конкретни температури не може да се дадат. Но ако човек спази горните препоръки, шансът за успех е много голям, независимо от мястото.
These users thanked the author Kiril Donov for the post (total 6):
veso (15 яну 2022, 12:52) • fenix (15 яну 2022, 14:34) • Смрика (15 яну 2022, 18:38) • Garabadouble (15 яну 2022, 19:22) • hobygartner (15 яну 2022, 20:12) • Gepata (15 яну 2022, 20:49)
Rating: 42.9%perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 2479
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): -10,1
Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISTARA26
Has thanked: 487 times
Been thanked: 326 times

Re: Студоустойчивост на руските маслини

Мнение от perperikon » 15 яну 2022, 20:12

Киро разбира се дава напътствия, които Ви гарантират почти 100% оцеляване на маслината. Ако обаче познавате климата си и той е благоприятен, то няма нужда да я дундуркате в саксия повече от 1 година.
Какво значи благоприятен климат за маслини в България - трудно някой ще ви го формулира!? От моя гледна точка и за най-груба ориентация, ако през последните 3 зими не сте имали минимум под - 10°С, то климатът ви е подходящ за маслини. Такова е положението при мен - не, че преди не е било по-студено или няма да стане, но повечето сортове маслините, веднъж добре вкоренени и укрепнали ще издържат и минус 12-14°С, а руските сортове вероятно и -18-20°С. Каламон и Амфиса ги дават уж по-кекави, но при мен си отнесоха -10°С без проблем миналата година. Собственият ми опит е, че 4-5-годишна Халкидики издържа -14° без щети! Новозакупени и засадени веднага маслини губят частично листа и клонки при -7-10°С, в зависимост от сорта, но не умират и лятото въстановяват обема си. Всяка следваща зима са все по-студоустойчиви! Някои руски сортове при мен не трепнаха от -10°С в първата си година.
Нито аз, нито някой друг обаче може да ви гарантира, че при всеки терен и грижи резултатът ще е същия!
<cheers2>
These users thanked the author perperikon for the post (total 3):
Gepata (15 яну 2022, 20:49) • Kiril Donov (16 яну 2022, 12:54) • hobygartner (17 яну 2022, 04:27)
Rating: 21.4%Отговори