Маслините в района на Велико Търново

Всичко за маслините
Станимир Радков
Любител на южните растения
Регистриран: 04 окт 2022, 11:15
Place: Велико Търново , с.Самоводене
Altitude (m): 134
USDA zone: 6b/7a
Absolute minimum (°C): -21
Last winter's low (°C): -14
Pers.Weather St.: Велико Търново
Has thanked: 3 times
Been thanked: 21 times

Re: Маслините в района на Велико Търново

Непрочетено мнение от Станимир Радков » 25 мар 2024, 10:38

Другата маслина която е на 4 години, също я бях взел от Гърция едра е ражда тук, но и тя като предната със защитата я бях прегрял , 2023г. се възстанови но сега хвърли листата, има поражения и по стеблата и на една идея е по зле от другата гръцка.
Изображение

Изображение
Следващата е тифлиската , 3 годишна тя вървеше по бавно но добре се вкорени и всичко беше добре но сега и тя хвърли листата , но се надявам да се възстанови .

Изображение
Следващата е Никитска едрополодна тя е под декоративно дърво, 3 год. миналата година прираста е около 1 м. , сега и тя има поражения но има още зелени листа.

Изображение
Последната на първо поле е Халкидикито 6 год. , Когато го вземах беше високо около 1,70м и с много тънко стебло. 2023 г го закрепихме ,стеблото нарасна. Но сега дали заради по-големия прираст стеблото е с големи нацепвания - за сравнение Първата голяма няма поражение по стеблото. И тя хвърли листата сега ще видим , дано се възстанови миналата година имаше обилен цъфтеж но тази задачата е да се възстанови.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

hristianvutov
Регистриран: 09 май 2020, 13:52
Place: София
Altitude (m): 610
USDA zone: 7a
Absolute minimum (°C): -20 (2012)
Last winter's low (°C): -12
Has thanked: 91 times
Been thanked: 33 times

Непрочетено мнение от hristianvutov » 25 мар 2024, 10:40

А до обяд през зимата в сянка ли са? На мен ми прави впечатление, че моите зокуми и маслина, които са в сянка до обяд са добре, тези, изложени на повече слънце през зимата са доста зле.

Станимир Радков

Непрочетено мнение от Станимир Радков » 25 мар 2024, 10:54

И последното трето поле тук бяха засети Елит 2 и Елит 1. Елит 2 3 год. с прираст от около ,080м миналата година ,е разположено по далеч от къщата и тук студения вятър явно има стускане от покрива и го бие директно и тя хвърля листата, сега се надявам да започне възстановяване.
Изображение

Изображение
На втората снимка се вижда че има листа които са още зелени.
И последната маслина е Елит 1 тя е най близо до ниската часта на къщата, близо е до улука и над нея има голяма кумбола която я пази.
Изображение

Изображение
Тази маслина няма следи от студа все едно не е на същото място. Като започнах да ги сея маслините затова разделих на 3 полета и засях различни сортове на различни места за да си направя изводи къде при мен най добре ще вирея.

Изображение
Маслините на г-н Донов са чудесни. Вече втори сезон заради студ , прегряване и суша ги занулявам но те възкръсват както Феникса от огъня. Не се притеснявам дали ще се възстановят, щом корените са в ред ще тръгнат, този филм го играхме вече. Вярвам ,че селед 2-3 занулявания те ще стават още по-устойчиви. Благодаря за отзивите. Аз знам ,че пре по-благоприятни условия е по-лесно, по на юг или по-близко до морето микро климата е по добър. Но аз въпреки всичкия скептицизъм съм решил да експериментирам и в Централна Северна България. И ще продължавам да екпериментирам, не щадя време и пари. Но след като моя сват е захвърлил една малка италианска маслинка в балкана и вече е саморасла 20 годишна ,без грижи сигурно е мръзнала поне 10 пъти и евъзкръсвала исега стъблото е колкото на моята 12г. но е живо без грам грижа в нищото, значи има шанс.
Успех на всички във форума, успешнаа година и високи добиви.

Added in 5 minutes 38 seconds:
Маслината която енай добре при мен е Елит 1 и тя половината ден ,нво при мен след обяд е на сянка. може да има и това значение.
Аз все още не мога да разбера заради студа ли стана това с листата или заради голямата суша.
Февруари сях череши и на ,80м нямаше грам влага в почвата. не знам ,ще взема като се засуши да ги поливам декември, или ако е топъл януари,. Ще помисля иможе да експериментирам.
Поа принцип след септември ги засушавам.

Потребителски аватар
Смрика
Запален любител на южните растения
Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
Place: Кюстендил
Altitude (m): 480
Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB
Has thanked: 165 times
Been thanked: 273 times

Непрочетено мнение от Смрика » 25 мар 2024, 14:35

И аз поекспериментирах с маслини в район със студени зими, за най-първи път даже едната я оставих нарочно без защита ей така да видя как ще ѝ се отрази и бяха такива съвсем малки.

Според мене тия малки маслинки, на които Трайко им каза, че са по-скоро маслинови клонки, е най-добре да си извадят в големи саксии, в които да се отгледат до по-читав размер 2-3 години поне и след това да се садят отново, зимата да са в парник дори и неотопляем е по-добре отколкото навън със защита. За това време ще дръпнат много повече отколкото безсмисленото зануляване и възстановяване наново всяка зима и пролет. После като се задасят пак в градината със защита поне първата зима, не знам как са прегряли преди, но омотаване с найлон, който пропуска слънчевите лъчи не е добре. Да кажат другита каква зимна защита е подходящата, че аз така и не нацелих правилната.

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите)
Altitude (m): 395
USDA zone: 8b/9a
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -2.9 (05-Jan-2025)
Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23
Has thanked: 1041 times
Been thanked: 2535 times

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 25 мар 2024, 15:14

Нацепените стъбла веднага ги увийте стегнато с лента, за да се прибере кората. Ако не са измръзнали напълно, постепенно ще зараснат. Ако не ги увиете, ще стане грозна гледка, когато започне растежът. Тези и много други неща съм ги описал в книгата, ще Ви бъде много полезна. Като автор на снимка в книгата, полага Ви се една книга като подарък. Моментът на издаването наближава, очаквам да излезе от печат някъде след средата на април. Моля да ми изпратите пълен адрес за доставка и мобилен телефонен номер на office@palmi.bg
Изображение
These users thanked the author Kiril Donov for the post (total 2):
Волтрон (25 мар 2024, 22:50) • Красимир (29 мар 2024, 10:30)
Rating: 13.3%

Станимир Радков

Непрочетено мнение от Станимир Радков » 26 мар 2024, 09:58

Много Благодаря г-н Донов, ще увия стеблата. Благодаря и за книгата. Да сте жив и здрав и все така успешен.
Added in 8 minutes 22 seconds:
Вчера след като писах във форума, чудесата не спират. Падна такава градушка и на маслините им смъкна листата. Записите са правени от приятел в съседния имот.
Изображение

Изображение

Added in 4 minutes 14 seconds:
Не можах да кача клипчетата.

Added in 1 minute 5 seconds:
Ще се опитам да ги кача тези дни.

Added in 22 seconds:
Изпратих само снимката.

Added in 2 minutes 4 seconds:
Благодаря на Трайко и Смрика за отзивите и съветите. Времето е пред нас ще експериментираме. Успех на всички. Ще пращам нови снимки.Лек ден.
These users thanked the author Станимир Радков for the post:
Gepata (28 мар 2024, 20:32)
Rating: 6.7%

Потребителски аватар
Красимир
Регистриран: 10 мар 2024, 23:04
Place: https://www.works.io/krasimir-metodiev
Altitude (m): 500
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Непрочетено мнение от Красимир » 29 мар 2024, 11:30

Поздрави, г-н Радков, за ентусиазма с маслините в този прекрасен край на България! Учих, живях във Велико Търново 12 години, а през това време се сродих с жена от този край. Прекрасни хора, дълбоко свързани със земята!
От приятели и близки от Полски Сеновец и Хаджи Димитрово знам, че от десетина години смокините вече не мръзнат, струва ми се ясен индикатор за промяна в климата на района. Днес ми пристигат три дръвчета Гемлик, които поръчах по обява в ОЛХ от Търновско. Разбира се, фиданките са внесени от Турция, но явно интересът към тази култура расте. Повече за тях ще пиша в темата, която е за сорта.
Относно книгата на г-н Донов, чакаме с нетърпение хабер кога и къде ще е налична за продажба.
Поздрави от Карлово!
These users thanked the author Красимир for the post:
sl2 (30 мар 2024, 06:54)

Станимир Радков

Непрочетено мнение от Станимир Радков » 29 мар 2024, 12:56

Благодаря за хубавите думи, Красимире и на теб и нацялото ти семейство желая здраве и успех. При Вас в Карлово климата е по мек и там на маслините ще им е по-добре. Освен тези имате ли идруги сортове. Хубаво е да има за да се опрашват. Лек ден ще направя нови снимки след голямата градушка и ще чакаме възстановяването на маслините ми.
These users thanked the author Станимир Радков for the post:
Красимир (31 мар 2024, 23:02)

Потребителски аватар
Красимир

Непрочетено мнение от Красимир » 08 апр 2024, 00:17

О, да, миналата година сложих две Халкидики, а този февруари още четири дръвчета, каквото имаше към момента в разсадника общо взето - Коронейки, Арбекина, Каламон и Петроеля. Това в двора ми. Петроеля ми е интересен сорт, топографски е най-близо до нас, от Сяр и е зехтинен. От постовете в темата за него г-н Трайко споделя за обилни реколти, поне до 2022, след това никой не е писал там. Арбекина също ми е интересен, има най-голям дял от насажденията в световен мащаб, водят го устойчив и доста приспособим дори към по-ниски температури. Общо взето зехтинените сортове са ми по-интересни. В още едно дворче сложих тази пролет 7 дръвчета, пак компилация "Всичко от разсадника" без Каламон, за сметка на две Петроеля. Там и 2 Гемлик сложих от Турция, да ги видим как ще са при нас. На едното място има мегдан за още и май се насочвам към гореспоменатите Петроеля и Арбекина основно.
Сигурно ще Ви се възстановят добре дръвчета, очертава се дълго лято.🙂

Станимир Радков

Непрочетено мнение от Станимир Радков » 08 апр 2024, 10:16

Благодаря за отговора. Много хубаво, че си насял толкова дръвчета, ще обменяме информация, аз ще пратя снимки на моите след зимата и ще следим възстановяването им. Една от първите ми гръцки маслини, не и знам сорта но е дребна и две години при мен раждаше, сигурно е зехтинен сорт и вървеше по-добре от другата едра навярно е Халкидики, но сега и тя пострада здраво, но да се надяваме, че всичко ще се оправи. Прави ми впечатление ,че най-голямата ми Халкидики и тя хвърли листата но не всички и няма поражения по кората за разлика от другите. Най добре е Елит 1, все едно не е карала зима, свежо зелени листа, явно мястото и е харесало и е по защитена, защото тя даже беше по-дребна от две Елит 2 и Никитска едроплодна, но те хвърлиха листата.Според мен не големината а месторазположението е от по-голямо значение. Сега ги почистих и полях и се надявам да се възстановят. Може да се наложи двете Елит 2 от второто ми поле да ги преместя, явно там през зимата се получава някъкво течение и това ги връща в първи клас.
Лек ден Красе и успешна седмица.
Г-н Донов веднага увих стеблата на маслините на които кората се бе нацепила. Благодаря за съветите. Лек ден и на Вас.

Потребителски аватар
Красимир

Непрочетено мнение от Красимир » 08 апр 2024, 20:51

Аз никак не съм специалист, но си мисля, че дръвчетата от Гърция са по-уязвими, от такива разсаждани у нас. Там вероятно повечето са на семенна подложка, а четох мнение на г-н Донов, че на семенна подложка са по-малко студоустойчиви. Ще видя сега турските дръвчета как ще са след зимата, иначе пристигнаха много свежи, укрепнали, със започнала вегетация. Чакам да станат разсадите на Гемлик от разсадника, мисля, че Гемлик също много ще ми допадне. Мисля да я включа в планирането на започнатото насаждение. 🙂

Потребителски аватар
Смрика
Запален любител на южните растения
Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
Place: Кюстендил
Altitude (m): 480
Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB
Has thanked: 165 times
Been thanked: 273 times

Непрочетено мнение от Смрика » 08 апр 2024, 21:32

Просто гръцкият студ и студоустойчивост са доста различни от българските, това за повечето на семенна подложка за мене е чиста спекулация. Отделно Гърция е много по-планинска държава от България, но българите масово това не го осъзнават защото ходят само по плажовете, също така в Гърция почти всичко - население, селско стопанство, икономика е съсредоточено близо до морето, а близо до морето климатът винаги е по-мек.

Станимир Радков

Непрочетено мнение от Станимир Радков » 27 май 2024, 14:31

Здравейте, днес реших да покажа маслините в с.Самоводене след зимата. Както вече писах понеже в моя район няма традиции, се опитах чрез експерименти на терен, да пробвам как ще се държат различните сортове маслини при едни и същи условия, как ще се държат маслини от едни и същи сортове при различни условия. Резултатите:
На поле 1 първите засети гръцки маслини през 2022г лятото:
Първата е едра Халкидики, след ледената седмица, има напукано, стъбло, което по съвета на г-н Донов веднага плътно увих, скелетните клончета измръзнаха, но сега от стеблото на височина около 0,8-0,90м избиха нови клончета и бързо се възстановява.
Изображение
Втората която е по дребна и вървеше по-добре от Халкидикито, и по-бързо се възстанови от него миналата зима, сега имаше по-големи поражения, въпреки че и неговото стебло го увих не избиха новите клонки отгоре а отдолу. Сега бързо се възстановява но не можа да запази централното стебло.
Изображение
Тифлиската, беше най дребна и бързо растеше до есента, което ми даваше надежда че ще изкара без защита тази зима но ледените дни ми объркаха сметките.Измръзна надземната част и до сега още не е избила, но да се надяваме че ще избие.
Изображение
Следващата Никитска едроплодна, тя беше най едрата и вървеше много силно ,достигна до 1м, поливах я до септември, но забелязах че продължи растежа и след снеговалежа през ноември, след ледените дни имаше измръзнали листа но имаше и зелени. През втората половина на февруари иначалото на март взе да съхне и изсъхна до земята / мисля си дали не изсъхна от изсъхване поради засушаване/. Сега пусна листо отдолу да се надявам, че всичко ще се оправи и следващата зима ще трябва да взема мерки това да не се повтаря.
Изображение
Следващата е халкидикито което миналата година обилно цъфтя и имаше снимки на щитовидната листна въшка посочена в книгата на г-н Донов. Първо от мокрия сняг се сгъна до земята и не се счупи централното стебло, счупи се едно клонче. През ледените дни обаче се нацепи централното стебло много тежко, въпреки че веднага я увих, изсъна почти до половината стебло, впоследствие изби от земята и на височина 8см над земята има още стебло живо по -нагоре, но да видим ще избие ли там. Тази беше 6 годишна висока но с по-тънко стебло, засушена е от септември, но дали от падналия сняг или от шахтата която е в близост е вземала вода и тя имаше разтеж през декември и това може би изгра лоша шега и се нацепи стеблото.
Изображение
И последната от поле 1 е най голямото Халкидики, то е в близост до ниската част на къщата и до улука, по стеблото няма и една пуктатина, имаше няколко паднали листа, но повечето бяха живи след ледената седмица. Сага съм я оформил и цялата е зелена в обилен разтеж на листна маса. Все едно не е имало зима.

Изображение

Изображение

Added in 16 minutes 27 seconds:
На поле 2 тук както писах миналата година се получава някъкво течение и явно ще се наложи маслините от тук да ги преместя ако се възстановят.
На това поле през есента на 2022г. засях 2 броя Елит 2 от дебел резник. Миналата година от престараване ги прегрях, през лятото пораснаха и ги подготвих за зимата като тази която е по далеч от къщата беше почти 2 пъти по-голяма от другата Елит2, дори застигна Никитската едроплодна, но явно не достигна време клонките да узреят, и през ледените дни този път реших да не ги прегрея ги оставих не защитени и двете измръзцнаха от течението. Долната снимка е от по-голямата , но и досега още не е тръгнала да се надяваме че ще тръгне /миналата година изби през юни/.
Изображение
втората е на по-малката Елит 2
Изображение
На това поле до навеса пред къщата до тротоара миналото лято засях маслина която я взех за Мегарон но гъркът от разсадника вика че е фифти-фифти дали не еХалкидики и беше изхвълбена между двата сорта до оградата на разсадника и си беше пуснала корен на 2,5м за да вземе вода от Халкидикитата които бяха за продан. Тази маслина беше с грубо ,по дебело стебло но крива , хвана се , от снена се беше привела до земята, счупи и се един от големите клончета, после през ледената седмица и се нацепиха само малките странични клончета, но не и централното стебло, имаше останали живи листа по стеблото.Сега бързо се облисти и не личи че е мръзнала.
Все си мисля, че това е Мегарон защото листата и стоят по светло зелени от Голямото Халкидики което е срещу нея.

Изображение

Изображение

Added in 16 minutes 11 seconds:
На поле 3, това поле го мислех за безпереспективно но тук бяха големите изненади:
Тук през пролетта на 2023 засях Елит 1 най в дъното близко до пристройката, засенчено отпред от голяма череша и отгоре от голяма кумболка /джанка/. и на 3 м. от нея източно засях Елит 2, която според мен беше на по-хубаво място.
За да отбележа ,че Елит 2 беше по-голяма от Елит 1 и се развиваше по-бурно. Двете понесоха добре снега, нямаха поражения. След ледената седмица и двете бяха добре, имаха по1-2 листа с поражения. През февруари имарт забелязах ,че Елит 2 започва да съхне. Април Елит 2 изсъхна до земята, а Елит 1 все едно че не е имало зима и направи прираст от февруари до сега над 30см.
За тази маслина все едно, не е имало зима няма никъкви поражения. На 40 см от нея се стича улукът на ниската част на сградата. Не знам какво да си мисля дали студоустойчивите сортове маслини не умряха от изсушаване или от Студа. Но интересното е ,че една от най малките маслини от новите не измръзна или се изсуши, направи прлез зимния сезон 30см прираст. А другите умряха не знам какво да си мисля. Колегите от форума ми писаха, че това не са маслини а клончета, сигурно е така но как в природата едни оцеляват а кои не и там кой ги защитава . Все интересни въпроси но снимките доказват едно, експериментите ще продължат и от голяма помощ вече ми е книгата на г-н Донов за маслините в България. Благодаря г-н Донов за книгата. Това е настолна книга за нас.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Успех на всички, лек ден и успешна година. Как върви цъфтежа, пишете.

perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Place: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Altitude (m): 275
USDA zone: 8a/8b
Absolute minimum (°C): -24(?)
Last winter's low (°C): -8°С(10.02.2023)
Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISTARA26
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IDYLBO1
Has thanked: 786 times
Been thanked: 507 times

Непрочетено мнение от perperikon » 27 май 2024, 15:44

В рискови райони като твоя е добре младите маслини преди зимата да се загърлят до 20+ см. с пръст, за да не измръзват съвсем до земята и да не се чудиш дали ще избият изобщо. Другото е, да ги садиш през пролетта, а не по-късно. Това не дава гаранция, но помага при твоите —14*C тази зима.
При моите —7*C, аз мога да ги садя и през Декември.

Станимир Радков

Непрочетено мнение от Станимир Радков » 27 май 2024, 17:34

Благодаря за реакцията.Тези които измръзнаха бяха студоустойчиви сортове: Елит 2, Елит 1, Никитска Едроплодна и Тифлиска и всичките съм ги засял месец март. Елит 1 и Тифлиската бяха най дребни. Елит 1 не усети зимата и направи прираст от 30см през месеците от февруари до сега. Докато Тифлиската, Елит 2 и Никитската изсъхнаха. Явно че при по-ниски температури ще ги защитавам малките, но явно от значение е местообитаването. Притеснявам се дали не са изсъхнали от презасушаване през зимата.

Отговори