Облагородяване на маслини (присаждане, ашладисване)
- traiko
- Морски вълк, специалист по цитрусите и маслините
- Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
- Place: Свети Влас
- USDA zone: 8a/8b
- Last winter's low (°C): -4.8
- Has thanked: 208 times
- Been thanked: 636 times
Re: Облагородяване на маслини (присаждане, ашладисване)
Ето как се движат нещата.Само дето не мога да намеря къде бях си записал какъв сорт е.
Сложил съм калеми на Никитска и Халкидики,но едната присадка е по слаба и не съм я снимал.
Сложил съм калеми на Никитска и Халкидики,но едната присадка е по слаба и не съм я снимал.
-
- Любител на южните растения
- Регистриран: 21 авг 2018, 16:53
- Place: Бургас
- Has thanked: 108 times
- Been thanked: 237 times
- These users thanked the author Predator 70 for the post (total 3):
- traiko (01 дек 2022, 15:47) • perperikon (01 дек 2022, 18:29) • veso (01 дек 2022, 19:43)
- Rating: 20%
- traiko
- Морски вълк, специалист по цитрусите и маслините
- Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
- Place: Свети Влас
- Last winter's low (°C): -4.8
- Has thanked: 208 times
- Been thanked: 636 times
Браво. При мен прираста е по слаб защото не ми се разваля самото дърво, просто
съм сложил три сорта заради самото опрашване. Имам един калем Никитска от предната година.
съм сложил три сорта заради самото опрашване. Имам един калем Никитска от предната година.
-
- Страстен новатор в отглеждането на южни растения
- Регистриран: 20 май 2016, 13:10
- Place: с.Дълбоки общ.Стара Загора
- Altitude (m): 275
- Absolute minimum (°C): -24(?)
- Last winter's low (°C): -8°С(10.02.2023)
- Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISTARA26
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IDYLBO1 - Has thanked: 782 times
- Been thanked: 504 times
С пресен резник ли я ашладиса или с отрязан и съхраняван от есентта?Predator 70 написа: ↑05 мар 2022, 13:56Аз от каламона не успях да вкореня нито резник нито отвод и миналата годи купих една от тея вкоренените клечки с цел да я облагородя. Преди месец и забих един калем и от няколко дена има развитие,може и да се получат нещата.
-
- Регистриран: 21 авг 2018, 16:53
- Place: Бургас
- Has thanked: 108 times
- Been thanked: 237 times
Пресен,отрязох го и веднага я ашладисах.
- These users thanked the author Predator 70 for the post:
- perperikon (02 дек 2022, 03:09)
- Rating: 6.7%
-
- Регистриран: 20 ное 2024, 11:18
- Place: България
- Altitude (m): 20
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 2 times
Понеже отрязах един хинап и се спука да вади издънки.
Има ли шанс да се ашладиса маслина върху хинап?
Има ли шанс да се ашладиса маслина върху хинап?
-
- Регистриран: 09 сеп 2024, 18:48
- Place: Варна
- Altitude (m): 246
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 7 times
Личен опит за облагородяване на маслини нямам абсолютно никакъв по простата причина, че едва тази пролет засях маслини в двора и не съм имал досега от къде да взема калеми за да правя опити. Това което обаче съм чувал ми звучи много странно и имам сериозни съмнения, но със сигурност ще го пробвам. Преди повече 5 години бяхме отседнали в къща за гости в едно село Боровичене до Петрич и там бащата на собственика, който беше пенсионер, твърдеше упорито, че маслината много успешно може да бъде присадена на салкъм (акация). Никак не съм оптимист, но понеже в този район по принцип виреят маслини, любопитен съм дали това е истина. На границата със съседния изоставен имот имаше голям салкъм който премахнах преди няколко години. Всяко лято още излизат издънки наоколо, включително и на улицата, от външната страна на оградата. Вече имам необходимите условия за експерименти и вероятно ще пробвам още тази пролет.
- Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
- Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
- Place: Асеновград (над инверсиите)
- Altitude (m): 395
- USDA zone: 8b/9a
- Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
- Last winter's low (°C): -2.2 (22-Nov-2024)
- Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23 - Has thanked: 1026 times
- Been thanked: 2501 times
Това са глупости и градски легенди. Какво ли не присаждат на акация из интернет...
-
- Регистриран: 09 сеп 2024, 18:48
- Place: Варна
- Altitude (m): 246
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 7 times
Аз точно по тази причина не залагам никакви надежди, но от друга страна си падам малко по предизвикателствата. Дори и присаждането по често се случва да не ми се получи, но това също не е сериозна пречка. Даже да се получи нещо акацията не я намирам за добра подложка, че ще напълни наоколо с издънки, които трябва да се чистят непрекъснато ако не искаме акациева гора. А може да има и зевзеци точно по тази причина да я препоръчват, а после да гледат сеир.
-
- Регистриран: 20 ное 2024, 11:18
- Place: България
- Altitude (m): 20
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 2 times
При мен нещо се случи и спря да ми се прихваща. Намислил съм да ходя на църква вече.
Последно едни лимончета, преди към 3 години се прихванаха почти всички (с дебелина около 3-4мм.) Беше играчка.
Баща ми, преди висшето е учил селскостопанския техникум Нови Пазар, мисля овощарство. И ме беше научил да ашладисвам. Като малък всичко по двора изпоашладисах. :)
Сега нула. Почнах едни лози и от там почна каръка.
Почнах със тестове стари калеми в хладилник и ашладисване през седмица в различен период ( преди сокодвижение, повреме, след), също и директно отрязани ( така ми се хващаше преди) и никак не става. На кайсиите над 50 калема, на ябълки и круши и нищо. и С торбички и с конец и лента и овощарска си купих и нищо.
Купих си ножица за ашладисване и с нея нула.
Вероятно 200-300 калема съм сложил. Точно като ме учеше баща ми и по нови начини.
Една лоза се беше захванала на зелено и една година изкара и замина.
Та понякога дори и да са съвместими пак не става :)
Пък какво остава несъвместими.
Последно едни лимончета, преди към 3 години се прихванаха почти всички (с дебелина около 3-4мм.) Беше играчка.
Баща ми, преди висшето е учил селскостопанския техникум Нови Пазар, мисля овощарство. И ме беше научил да ашладисвам. Като малък всичко по двора изпоашладисах. :)
Сега нула. Почнах едни лози и от там почна каръка.
Почнах със тестове стари калеми в хладилник и ашладисване през седмица в различен период ( преди сокодвижение, повреме, след), също и директно отрязани ( така ми се хващаше преди) и никак не става. На кайсиите над 50 калема, на ябълки и круши и нищо. и С торбички и с конец и лента и овощарска си купих и нищо.
Купих си ножица за ашладисване и с нея нула.
Вероятно 200-300 калема съм сложил. Точно като ме учеше баща ми и по нови начини.
Една лоза се беше захванала на зелено и една година изкара и замина.
Та понякога дори и да са съвместими пак не става :)
Пък какво остава несъвместими.