Маслините в района на Велико Търново
- иван
- Експериментатор и последовател на Мичурин
- Регистриран: 03 мар 2012, 00:03
- Place: Ботаническа градина "Маргарита"
- Altitude (m): 35
- Absolute minimum (°C): -17,9 (01.03.2018г.)
- Last winter's low (°C): -11,1 (01.12.2018г)
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 137 times
Re: Маслините в района на Велико Търново
Браво интересна информация, още едно доказателство за сорта "Мегарон", май ще се окаже доста добър! На ПОЛЕТО в Долни чифлик, няколко растения са само с козметични поражения по листата след седмица от около -13, -14 и една нощ от -16. Пак казвам не до стени и или завети и никаква защита.
-
- Любител на южните растения
- Регистриран: 04 окт 2022, 11:15
- Place: Велико Търново , с.Самоводене
- Altitude (m): 134
- USDA zone: 6b/7a
- Absolute minimum (°C): -21
- Last winter's low (°C): -14
- Pers.Weather St.: Велико Търново
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 24 times
Re: Маслините в района на Велико Търново
Супер, Иване изпрати някоя снимка на Мегароните, в Гърция казват, че са устойчиви на болести и са студоустойчиви но винаги подчертават, че Халкидикито и по студоустойчиво.Още за Мегарона казват, че е самоопрашващ се и много го тачат в северна Гърция в района южно от Петрич. В северната част на Гърция в района на Маказа там много тачат сорта Макри,стар местен сорт, има дървета на по 500г. казват, че той е най студоустойчивия и расте в планинските части на гръцките Родопи, но иска опрашител. Затова вземам да пробвам тук при мен в района на Велико Търново в с.Самоводене да видя кой ще издържат. Тук при мен на първо място е да се закрепят и оживеят, чак след това оформяне на корони, цъфтеж и раждане. Тук при мен цъфтяха, Халкидикито и Коронейкито,това ми бяха първите маслини. Много е интересно това което пишеш за Мегарона в района на Долни чифлик, пиши и ще обменяме опит.
Мисля си тези които редовно мръзнат но имат надебелени стъбла, дали да не ги ашладисам с някой от студоустойчивите сортове на г-н Донов. Ти си от старите във форума, пробвал ли си да ашладисваш твои маслини?
Лек ден и благодаря за поста ти. Днес пак вали сняг при мен, след 28 градуса сега пак сме на нулата а довечера го дават -4.
С уважение инж.Станимир Радков

Мисля си тези които редовно мръзнат но имат надебелени стъбла, дали да не ги ашладисам с някой от студоустойчивите сортове на г-н Донов. Ти си от старите във форума, пробвал ли си да ашладисваш твои маслини?
Лек ден и благодаря за поста ти. Днес пак вали сняг при мен, след 28 градуса сега пак сме на нулата а довечера го дават -4.
С уважение инж.Станимир Радков