Смокините на Иво на северозапад

Всичко за смокините
Иво Некитов
Метеорологът на форума
Мнения: 886
Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
Place: Видин, София
Местоположение: София, Видинско
Altitude (m): 88
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -22
Last winter's low (°C): -8
Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
Has thanked: 73 times
Been thanked: 539 times

Re: Смокините на Иво на северозапад

Непрочетено мнение от Иво Некитов » 22 авг 2023, 15:48

какво да прави, нищо не прави. Просто моята е на 4 години (3 зими), а неговата - на десетки. ОК, поне 30. Досега не е имала толкова шансове, последните 6 години - вече има. Той, бтв е около 200 метра по-на запад в подножието на хълмовете с лозята, които правят климата тук уникален, а минимумите - с до 2-3 до 12 градуса по-високи в инверсионни условия от видинския.
Лично за себе си вече знам, че миналогодишното ми предположение, че кореновата система не смогва на прираста (и летните плодове) е било вярно. А от догодина и моята ще задържа все повече основна реколта.

Иво Некитов
Метеорологът на форума
Мнения: 886
Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
Place: Видин, София
Местоположение: София, Видинско
Altitude (m): 88
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -22
Last winter's low (°C): -8
Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
Has thanked: 73 times
Been thanked: 539 times

Re: Смокините на Иво на северозапад

Непрочетено мнение от Иво Некитов » 24 авг 2023, 12:19

Въпрос към Киро, Бобсъна и всеки реален "смокинар" :) (теоретични разсъждения и аз мога да си правя). Възможно ли е това да е Браун Търки? Преди 5-6 години засадих 7-8 сорта от Разсадника, но след сушата и пожара преди 2 години реших, че са заминали. Оказа се, че не са, както и, че минус 13 (последната зима) явно не е проблем за този сорт. На среден по рамер смокинов храст, какъвто е станал за 2 години, открих 5-6 смокини с тоя цвят, много добра сладост и по-балансиран вкус от Кадота (за разлика от нея има едва доловима свежест,. т е плодова киселинност, което е допълнителен плюс. Смокинята е поливана 2-3 пъти от юни насам, неособено обилно, да не кажа, колкото да мине номерът. Сладостта, повтарям, е много добра, пуска мляко от дръжката и пръстите лепнат като от сироп после. Смокините НЕ СА сухи, т е явно стават и без оплождане (вътре се усещат семки, малко, но преди липса на доказателство, приемаме, че в района все още няма осички)
Има и още доста зелени, които нямам идея дали ще имат време да тръгнат да зреят. Бреба не е имала или имаше няколко, но опадаха от сушата.
Много приятна за мен изненада и съм раздвоен: макар и приятна консистенция, е една идея по-суха от Кадотата, без да бъде проблем, може би и защото е много малко поливана (заради обилните пък поливки, Кадотата до чешмата е доста облагодетелствана). На размер е може би около 20-25 на сто по-дребни от Кадотите, но, примерно двойно или 2/3 по-едри от Мичуринките. Няма нужда да казвам, че този сорт се присъединява към кадотата като мой екстра-фаворит и вече ще му се обръща спец. внимание.

Изображение

Изображение

Изображение

Added in 3 minutes 28 seconds:
ПС Следобед ще ида да обера всички узрели, защото тукашните птици явно не са опитни като Асеновградските на смокинова тема, но с тоя цвят се учудвам, че са още налични!)))

Added in 3 minutes :
ППС Абе като гледам тия семки на снимката, започвам да се чудя...и се чудя.....

perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 2757
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Place: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Altitude (m): 275
USDA zone: 8a/8b
Absolute minimum (°C): -24(?)
Last winter's low (°C): -8°С(10.02.2023)
Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISTARA26
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IDYLBO1
Has thanked: 722 times
Been thanked: 451 times

Re: Смокините на Иво на северозапад

Непрочетено мнение от perperikon » 24 авг 2023, 16:08

Аз още не съм ял от моята Резовска, но тази на такава ми прилича!? <he-he>

Иво Некитов
Метеорологът на форума
Мнения: 886
Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
Place: Видин, София
Местоположение: София, Видинско
Altitude (m): 88
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -22
Last winter's low (°C): -8
Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
Has thanked: 73 times
Been thanked: 539 times

Re: Смокините на Иво на северозапад

Непрочетено мнение от Иво Некитов » 24 авг 2023, 16:18

Не, Резовска със сигурност не съм купувал от Киро.

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 16415
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Altitude (m): 395
USDA zone: 8b/9a
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -6.9 (10-Feb-2023)
Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Has thanked: 873 times
Been thanked: 2145 times

Re: Смокините на Иво на северозапад

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 25 авг 2023, 21:57

Hardy Chicago или RdB (Ronde de Bordeaux). Една от двете трябва да е.

Иво Некитов
Метеорологът на форума
Мнения: 886
Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
Place: Видин, София
Местоположение: София, Видинско
Altitude (m): 88
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -22
Last winter's low (°C): -8
Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
Has thanked: 73 times
Been thanked: 539 times

Re: Смокините на Иво на северозапад

Непрочетено мнение от Иво Некитов » 27 авг 2023, 11:44

ХМ, Чикаго нещо ми се върти като спомен да е била сред десетината, които садих от Разсадника. Рон де Бордо не ми говори нищо, нямам дежа вю от това име :)
Засега приемам това като работна хипотеза. С нетърпение ще чакам догодина бреба, надявам се, че прави?

perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 2757
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Place: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Altitude (m): 275
USDA zone: 8a/8b
Absolute minimum (°C): -24(?)
Last winter's low (°C): -8°С(10.02.2023)
Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISTARA26
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IDYLBO1
Has thanked: 722 times
Been thanked: 451 times

Re: Смокините на Иво на северозапад

Непрочетено мнение от perperikon » 27 авг 2023, 13:49

Прави бреба и то доста! Доколкото си спомням, Пламен доста ги хвали и беше писал, че даже изпреварва Мичуринска при него!? Според него, тънкоста при този сорт е да имаш нерви да чакаш, докато захарността надделее над киселата жилка, което се случва..маалко преди стафидиране! <he-he> Твоята има ли още кисела жилка? Иначе много преди пълна зрялост почерняват, даже поомекват и лъжат, че са узрели, но не са! Горе-долу същото е положението и с Харди Чикаго,

Иво Некитов
Метеорологът на форума
Мнения: 886
Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
Place: Видин, София
Местоположение: София, Видинско
Altitude (m): 88
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -22
Last winter's low (°C): -8
Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
Has thanked: 73 times
Been thanked: 539 times

Re: Смокините на Иво на северозапад

Непрочетено мнение от Иво Некитов » 07 сеп 2023, 14:30

Киро, това е един от двата плода на Блек Донов. Пак не я поливах (2-3 пъти целия сезон), но вкъсът е доста добър, макар - нормално - суха чак се учудих да я видя след 2 дни толкова полилавяла.
Догодина вече ще подходя по-сериозно с поливанията, защото сортът очевидно е добър (също) за при мен. Размерът на този плод е една идея под средна кадота (не е малък!), но миналата година беше по-дребен. Пак да повторя, дървото расте бавно заради нередовно поливане, но вече прескочи трапа, над 150 см е и с хубави узрели пръчки но е младо - на 2 зими (първият сезон едва оцеля от суша, тук с всичко е така на пясъка). По аналогия с Кадотата, догодина плодовете ще са още малко по-големи и, надявам се по-сочни, ако се полива. Подозирам и, че я откъснах 2-3 дни преди да е узряла напълно. <he-he>
Изображение

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 16415
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Altitude (m): 395
USDA zone: 8b/9a
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -6.9 (10-Feb-2023)
Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Has thanked: 873 times
Been thanked: 2145 times

Re: Смокините на Иво на северозапад

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 10 сеп 2023, 10:47

Ако е Black Donov и си я откъснал по-рано, никак не е вкусна, дори е кисела. Този сорт е много вкусен ако се остави да омекне добре на дървото, иначе не става.

Иво Некитов
Метеорологът на форума
Мнения: 886
Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
Place: Видин, София
Местоположение: София, Видинско
Altitude (m): 88
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -22
Last winter's low (°C): -8
Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
Has thanked: 73 times
Been thanked: 539 times

Re: Смокините на Иво на северозапад

Непрочетено мнение от Иво Некитов » 13 сеп 2023, 11:41

Ааа, всичкко друго, но не беше кисела. Блек Донов е сто процента, тук нямам съмнение. Вторият плод също е подобен, дали не и малко по-едър, но засега съм го оставил.

Иво Некитов
Метеорологът на форума
Мнения: 886
Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
Place: Видин, София
Местоположение: София, Видинско
Altitude (m): 88
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -22
Last winter's low (°C): -8
Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
Has thanked: 73 times
Been thanked: 539 times

Re: Смокините на Иво на северозапад

Непрочетено мнение от Иво Некитов » 18 сеп 2023, 19:41

Онзи ден тук са паднали 10 кила дъжд и твоята смокиня си е наляла още 2 бомбички, които бяха с размер на средна череша, а сега еднатас бе колкото средна круша))) Вътре - красота, балансиран сладък вкус и аромат на стафидирана смокиня от най-добрите сортове, уникално! Догодина ще е фаворитка.

Изображение

Added in 1 minute 3 seconds:
При дъвкане пукаха съвсем осезаеми доста масивни (без да са проблем за мен!) семенца, та продължавам да се чудя....

Отговори