По-късно Пламен (Plamen от форума) нарече тази смокиня Black Donov, на мен ми хареса името и така я кръстихме.
Още в началото искам да подчертая, че плодовете на този сорт са с най-перфектните пазарни качества от всички сортове, които имаме в опитното поле. Плодовете са средно едри. Окото е добре затворено. Кожицата има апетитен тъмно лилав до черен цвят. Месото е вкусно и сочно, с добре балансирана сладост и киселинност. Най-сладки са плодовете, когато са добре омекнали и леко презрели.
Най-старото ми дърво от този сорт е мръзнало до земята само веднъж, през декември 2001 г., когато все още беше малко. През зимата на 2005/06 г. измръзна цялата корона, но се запази стъблото. През февруари 2012 г. измръзнаха едно и двугодишните клонки. През лято 2012 г. нямаше плод, но тази година дървото е отрупано. На студ издържа по-малко, в сравнение с Мичуринска-10.
Първата реколта в повечето години не е много обилна. Имам усещането, че опрашването подпомага плододаването, но мога да проуча въпроса по-добре едва от следващото лято, когато ще започнат да дават резултат множеството мъжки смокини, които засадих тази година.
Дървото по хабитус е нещо средно между Brunswick и Мичуринска-10. Нищо чудно, от тях са ми най-старите дървета и е много вероятно да са сред родителите. Листата са съвсем същите, като на Мичуринска 10.
И накрая, но не на последно място, този сорт узрява само една седмица след Мичуринска 10. В първата седмица на август, не знам дали има други узрели сортове в България, но Black Donov и Мичуринска-10 вече са в активно плододаване. Днес видях и един плод близо до узряване върху едно малко дръвче Brunswick, но ми се струва още рано за тях.
Плодове върху смокиня Black Donov.

Различна едрина на плодовете.

Сравнение между плодове на Black Donov и Мичуринска-10.

Разрез на плодове от смокиня Black Donov.

Всички снимки са от 7 август 2013 г. Само Black Donov и Мичуринска-10 вече плододават обилно, затова направих сравнението само между тях.
В разсадника продаваме растения в 3 литрови саксии на цена 7 лева: http://www.palmi.bg/bg/products/148-smo ... donov.html