Смокиня сорт Измирска, Ficus carica Izmir
- plamen
- Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
- Мнения: 2357
- Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
- Place: Храбрино
- Местоположение: Храбрино 370 н.в.
- USDA zone: 7b/8a
- Absolute minimum (°C): -15 (2012)
- Last winter's low (°C): - 6
- Has thanked: 161 times
- Been thanked: 179 times
Смокиня сорт Измирска, Ficus carica Izmir
Класика!
Всичко, каквото е казвал Киро за този сорт е вярно. Какво да добавя ....
Красива отвън, вкусна отвътре.
Дори дъщеря ми, която не харесва смокини, призна, че е вкусна....
Обмислям да засадя още едно дърво на мястото на някой друг сорт ....
Всичко, каквото е казвал Киро за този сорт е вярно. Какво да добавя ....
Красива отвън, вкусна отвътре.
Дори дъщеря ми, която не харесва смокини, призна, че е вкусна....
Обмислям да засадя още едно дърво на мястото на някой друг сорт ....
- Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
- Мнения: 17024
- Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
- Place: Асеновград (над инверсиите)
- Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
- Altitude (m): 395
- USDA zone: 8b/9a
- Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
- Last winter's low (°C): -2.2 (22-Nov-2024)
- Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23 - Has thanked: 1026 times
- Been thanked: 2501 times
Re: сорт Измирска, IZMIR (?)
Това е смокинята, която в моята колекция все още държи първенството за най-вкусен плод. Всеки, който я е опитал, остава възхитен от нея.
Плодът има нежна кожичка и се яде направо с нея, не е нужно да се бели. Месото е нежно, сладко, с изключително приятен и балансиран вкус.
Този сорт го имам от 2000-2001 г. Донесох го от Турция. Казаха ми, че е измирски сорт, затова го нарекох Измир. Възможно е този сорт да има и друго, по-популярно име, но аз не го знам.
При мен измръзна до земята в студената зима 2005/2006 г. После вече никога не е измръзвал толкова. След студения февруари 2012, измръзна до около 1,5 метра над земята, но се възстанови напълно и плододава добре през сезон 2012.
Дърветата от този сорт се характеризират с изключително буен растеж, развиват огромни, дебели и високи клонки. Основната корона и стъблото се оформят със значителна резитба. С напредване на възрастта и плододаването, растежът става малко по-умерен.
Като всеки смокинов сорт с много вкусни плодове, плодовете на този също се нападат от птици и бръмбари.
Засега най-вкусни от моите смокинови сортове са Измирската и Hardy Yellow. Но жълтата има по-груба кожа на плода и е по-добре да се бели, затова слагам на първо място Измирската. Жълтата също така се нуждае от опрашване, докато при Измирската плодовете са винаги еднакви.
Измирската дава и първа реколта, която не е много обилна при условията на Асеновград.
Плодът има нежна кожичка и се яде направо с нея, не е нужно да се бели. Месото е нежно, сладко, с изключително приятен и балансиран вкус.
Този сорт го имам от 2000-2001 г. Донесох го от Турция. Казаха ми, че е измирски сорт, затова го нарекох Измир. Възможно е този сорт да има и друго, по-популярно име, но аз не го знам.
При мен измръзна до земята в студената зима 2005/2006 г. После вече никога не е измръзвал толкова. След студения февруари 2012, измръзна до около 1,5 метра над земята, но се възстанови напълно и плододава добре през сезон 2012.
Дърветата от този сорт се характеризират с изключително буен растеж, развиват огромни, дебели и високи клонки. Основната корона и стъблото се оформят със значителна резитба. С напредване на възрастта и плододаването, растежът става малко по-умерен.
Като всеки смокинов сорт с много вкусни плодове, плодовете на този също се нападат от птици и бръмбари.
Засега най-вкусни от моите смокинови сортове са Измирската и Hardy Yellow. Но жълтата има по-груба кожа на плода и е по-добре да се бели, затова слагам на първо място Измирската. Жълтата също така се нуждае от опрашване, докато при Измирската плодовете са винаги еднакви.
Измирската дава и първа реколта, която не е много обилна при условията на Асеновград.
- Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
- Мнения: 17024
- Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
- Place: Асеновград (над инверсиите)
- Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
- Altitude (m): 395
- USDA zone: 8b/9a
- Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
- Last winter's low (°C): -2.2 (22-Nov-2024)
- Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23 - Has thanked: 1026 times
- Been thanked: 2501 times
Re: сорт Измирска, IZMIR (?)
Тази година явно е перфектна за смокините в България. Няма измръзвания и всички сортове плододават обилно. Мъжките смокини и осичките Бластофага са в перфектна форма и си вършат работата.
Оказва се, че Измирската смокиня реагира много добре на опрашване. Пламен харесва вкуса на малките плодчета, които е набрал от Измирската смокиня. А какво да кажа аз, вижте какво расте тази година по моето дърво! Повечето ми плодове са като едрият вляво, а десният плод е като този на Пламен. Очевидно е, че по-едрият плод е добре опрашен. Резултатът е много по-едър, по-сочен и по-вкусен плод.
Пак уточнявам, и двата плода са от едно дърво:
А ето и как изглеждат отвътре:
Оказва се, че Измирската смокиня реагира много добре на опрашване. Пламен харесва вкуса на малките плодчета, които е набрал от Измирската смокиня. А какво да кажа аз, вижте какво расте тази година по моето дърво! Повечето ми плодове са като едрият вляво, а десният плод е като този на Пламен. Очевидно е, че по-едрият плод е добре опрашен. Резултатът е много по-едър, по-сочен и по-вкусен плод.
Пак уточнявам, и двата плода са от едно дърво:
А ето и как изглеждат отвътре:
- plamen
- Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
- Мнения: 2357
- Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
- Place: Храбрино
- Местоположение: Храбрино 370 н.в.
- USDA zone: 7b/8a
- Absolute minimum (°C): -15 (2012)
- Last winter's low (°C): - 6
- Has thanked: 161 times
- Been thanked: 179 times
Re: Смокиня сорт Измирска, IZMIR (?)
Възникна една "мистерия" във връзка с този сорт
Моята "Измир"дебютира със значително по-тъмен плод от тази на Киро.Което е странно,кото се има предвид,че всъщност това е източника.
След кратък експертен консилиум с Киро,установихме,че листата са същите,неузрелите плодове са същите....но узрелите-не съвсем....
С две думи,сорта е същия-плодовете не съвсем...
Защо?Засега
Моята "Измир"дебютира със значително по-тъмен плод от тази на Киро.Което е странно,кото се има предвид,че всъщност това е източника.
След кратък експертен консилиум с Киро,установихме,че листата са същите,неузрелите плодове са същите....но узрелите-не съвсем....
С две думи,сорта е същия-плодовете не съвсем...
Защо?Засега
Re: Смокиня сорт Измирска, IZMIR (?)
Ами според НЕекспертното ми мнение, не е чак толкова странен казуса. Различни условия на отглеждане - различен резултат :)
- plamen
- Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
- Мнения: 2357
- Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
- Place: Храбрино
- Местоположение: Храбрино 370 н.в.
- USDA zone: 7b/8a
- Absolute minimum (°C): -15 (2012)
- Last winter's low (°C): - 6
- Has thanked: 161 times
- Been thanked: 179 times
Re: Смокиня сорт Измирска, IZMIR (?)
Ама как различни условия бе,Marmozana.....слънце,въздух,витаминиЗъм-здрав и бодър фикусен организъм
При Black Donov и Brunswick,нямаме различия,между другото....
При Black Donov и Brunswick,нямаме различия,между другото....
Re: Смокиня сорт Измирска, IZMIR (?)
Ами не растат една до друга, нали? Най-малкото, почвата е различна
- plamen
- Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
- Мнения: 2357
- Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
- Place: Храбрино
- Местоположение: Храбрино 370 н.в.
- USDA zone: 7b/8a
- Absolute minimum (°C): -15 (2012)
- Last winter's low (°C): - 6
- Has thanked: 161 times
- Been thanked: 179 times
Re: Смокиня сорт Измирска, IZMIR (?)
Откъснах още два плода от този сорт.Забелязах,че големината се влияе от поливане,което е нормално,още повече за младо растение.Цвета си остава обаче по-скоро черен.
Снимки ще качвам другия месец....тук ,на обекта,нета не става за "екстри"...
Снимки ще качвам другия месец....тук ,на обекта,нета не става за "екстри"...
-
- Експериментатор и последовател на Мичурин
- Мнения: 2392
- Регистриран: 01 апр 2011, 17:15
- Place:
- Местоположение: Разград
- Has thanked: 0
- Been thanked: 24 times
Re: Смокиня сорт Измирска, IZMIR (?)
Вчера засадих и аз сорт "измир" на село, като идеята е да се гледа със стелеща формировка на короната ниско до земята! Така се надявам да ям солидно количество смокини от този много добър сорт, който още не съм опитвал.
Сега съм натрупал доста пръст в основата, а като има опасност от темп. под -10 ще сложа и една голяма кофа върху нея и после пак пръст или сняг каквото има.
Сега съм натрупал доста пръст в основата, а като има опасност от темп. под -10 ще сложа и една голяма кофа върху нея и после пак пръст или сняг каквото има.
Re: Смокиня сорт Измирска, IZMIR (?)
В момента с каква височина са смокините от този сорт Измирска и изпращате ли от нея, ако направя сега поръчка?! Като сладост, коя е по-сладка - Измирската или сорт Донов и двете са черни като вид на кожата, поне така разбрах от темите за двата сорта?! Имам....по-скоро ще имам от обикновената смокиня, където я пишете че е Мичуринска, най-разпространената в нашия край, та искам да засадя и друг сорт и съм се спряла на единия от двата сорта по-горе.
- Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
- Мнения: 17024
- Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
- Place: Асеновград (над инверсиите)
- Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
- Altitude (m): 395
- USDA zone: 8b/9a
- Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
- Last winter's low (°C): -2.2 (22-Nov-2024)
- Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23 - Has thanked: 1026 times
- Been thanked: 2501 times
Re: Смокиня сорт Измирска, IZMIR (?)
Големи са приблизително колкото тази на снимката на Maniak. Но вече са без листа и изглеждат по-малки.
Измирската е по-сладка. Но за мен тя не е черна, нищо, че Пламен я вижда така. Смокинята в Турция, от която взех резниците преди 14 години имаше същите плодове, като моите.
Измирската е по-сладка. Но за мен тя не е черна, нищо, че Пламен я вижда така. Смокинята в Турция, от която взех резниците преди 14 години имаше същите плодове, като моите.
Re: Смокиня сорт Измирска, IZMIR (?)
Благодаря! Ще си поръчам и от двата сорта Измир И Черния Донов!
-
- Експериментатор и последовател на Мичурин
- Мнения: 2392
- Регистриран: 01 апр 2011, 17:15
- Place:
- Местоположение: Разград
- Has thanked: 0
- Been thanked: 24 times
Re: Смокиня сорт Измирска, IZMIR (?)
Първите поражения от студа из Делиормана при мен вече са факт. Измирската е с измръзнал връх някъде 5-10см. надолу, където във въпросната нощ при -11.7 вероятно е бил над снега. Вярно, че и пръчката беше млада и недобре узряла, ама личи, че е по-слаба като студоустойчивост. На пролет я пускам със стелеща корона
ПС. преди 2 дни проверих и едната от Мичуринските, които садих по-баирите! В перфектно състояние беше, но там е падало само до към -8.5
ПС. преди 2 дни проверих и едната от Мичуринските, които садих по-баирите! В перфектно състояние беше, но там е падало само до към -8.5
- Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
- Мнения: 17024
- Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
- Place: Асеновград (над инверсиите)
- Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
- Altitude (m): 395
- USDA zone: 8b/9a
- Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
- Last winter's low (°C): -2.2 (22-Nov-2024)
- Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23 - Has thanked: 1026 times
- Been thanked: 2501 times
Re: Смокиня сорт Измирска, IZMIR (?)
Да отглеждаш смокини, изобщо из вашия край си е постижение, което трябва да се впише в учебниците. Ама май и на теб трябва да ти сменим ранга ... ти си направо за отбора на Мичурин ...
-
- Експериментатор и последовател на Мичурин
- Мнения: 2392
- Регистриран: 01 апр 2011, 17:15
- Place:
- Местоположение: Разград
- Has thanked: 0
- Been thanked: 24 times
Re: Смокиня сорт Измирска, IZMIR (?)
Kiril Donov написа:Да отглеждаш смокини, изобщо из вашия край си е постижение, което трябва да се впише в учебниците. Ама май и на теб трябва да ти сменим ранга ... ти си направо за отбора на Мичурин ...
Наистина трудна задача е, но сега започнах експерименти по неинверионните открити места, където съм сигурен, че ще имам доста по-голям успех и то без защита!