Малка белградска градина
- Maria-Joanna
- Любител на южните растения
- Регистриран: 23 фев 2012, 23:53
- Place: Белград
- Altitude (m): 116
- USDA zone: 8a
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 106 times
Re: Малка белградска градина
За съжаление деалбата не цъфти, а вече е 8-9 годишна. Презимува навън на закътано място без каквито и да е повреди. А това е Acacia pycnantha или някоя от подобните видове. Имам 3 различни от тези с филодните листа. В интерес на истината тази най-много ми прилича на pycnantha заради различната форма на листата. А ми е дадена като retinoides. Веднага казах, че не е, но както казва народният мъдрец "като ти дават - взимай, като те гонят - бягай". Взех я, естествено. Обаче, нито една от трите няма аромат.

- Maria-Joanna
Малко облаци, малко дъжд, малко слънце, приятни 20+ температури. Бързам да споделя опита ми с питангата или на човешки език казано - Eugenia uniflora.
Японската мушмурла се отчита с добър прираст, но ще имам малко плод. Слабо цъфтя.

Цитрусите - малки, големи, все още някой с плод, почти всички напъпили, пускат нови клони. Това е само част.

И фаворитът тази пролет - Питанга, Суринамска череша или Eugenia uniflora, Дръвчето е 7-8 годишно. Никога до сега не е цъфтяло, но презимуваше в отопляемата оранжерия максимум до +15 (редко) и не е губило листата си. Тази зима поради липса на място в оранжерията, питангата беше засилена в полиетиленовата студена оранжерия, където температурата не падна под 0 градуса, но за нея си е студ. Всичко беше наред с листата до февруари, когато за няколко дни опадаха. Помислих си - край, отива във вечните ловни полета. Да ама не. В началото на март се появиха множество цветни пъпки. Сега е вече навън, бързо се облиства и започна да цъфти. За кой ли път информацията от интернет ми прави шега - "тропическо вечно зелено дърво. Зона 10-11". Явно, че при нашите климатични условия падането на листата стимулира плодните пъпки. Ура!

Японската мушмурла се отчита с добър прираст, но ще имам малко плод. Слабо цъфтя.

Цитрусите - малки, големи, все още някой с плод, почти всички напъпили, пускат нови клони. Това е само част.

И фаворитът тази пролет - Питанга, Суринамска череша или Eugenia uniflora, Дръвчето е 7-8 годишно. Никога до сега не е цъфтяло, но презимуваше в отопляемата оранжерия максимум до +15 (редко) и не е губило листата си. Тази зима поради липса на място в оранжерията, питангата беше засилена в полиетиленовата студена оранжерия, където температурата не падна под 0 градуса, но за нея си е студ. Всичко беше наред с листата до февруари, когато за няколко дни опадаха. Помислих си - край, отива във вечните ловни полета. Да ама не. В началото на март се появиха множество цветни пъпки. Сега е вече навън, бързо се облиства и започна да цъфти. За кой ли път информацията от интернет ми прави шега - "тропическо вечно зелено дърво. Зона 10-11". Явно, че при нашите климатични условия падането на листата стимулира плодните пъпки. Ура!

Последна промяна от Maria-Joanna на 30 мар 2024, 22:13, променено общо 1 път.
- These users thanked the author Maria-Joanna for the post (total 3):
- veso (28 мар 2024, 17:57) • Kiril Donov (30 мар 2024, 09:58) • sl2 (30 мар 2024, 13:31)
- Rating: 20%
- Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
- Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
- Place: Асеновград (над инверсиите)
- Altitude (m): 395
- USDA zone: 8b/9a
- Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
- Last winter's low (°C): -7.1 (10-Feb-2025)
- Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23 - Has thanked: 1049 times
- Been thanked: 2546 times
Моите питанги са малко по-малки, но макар да бяха на студено в последните две зими, не са падали никакви листа. Не са цъфтяли все още. Ще взема да ги преместя на още по-хладно. Благодаря за споделената информация!
По-същия начин процедират двата ми сорта атемоя - всяка пролет хвърлят листата и после се скъсват да цъфтят чак до късна есен.
По-същия начин процедират двата ми сорта атемоя - всяка пролет хвърлят листата и после се скъсват да цъфтят чак до късна есен.
- Lima Bravo
- Регистриран: 12 мар 2023, 20:54
- Place: Варна
- Altitude (m): 5
- USDA zone: 7b/8a
- Last winter's low (°C): -2
- Has thanked: 34 times
- Been thanked: 6 times
Градината Ви е чудесна! Поздравления! Такъв резултат се постига, когато се прави с много любов. И аз съм много съгласна с отговора ВиMaria-Joanna написа: ↑03 авг 2023, 15:51Градината ми е пренаселена, но...както казах в самото начало, моят експеримент се състои в това - максимум растеня на минимум площ и да живеят. Разбира се, спазвам Закон №1 на една френска градинарка: "Никога не влизай в градината без ножица!" За тези повече от 30 години не съм изгубила растение поради задушаване. Губила съм от преполиване и недостатъчно поливане, заради ниски температури. Затова количеството зелена маса, която се изнася е горе-долу кубик на 15 дни. Някои приятели като дойдат коментират: Много е красиво, но иска много подържане. Моят отговор е: Аз не подържам градината, тя ме подържа, и физически, и емоционално.
Калистемонът го насадих преди 2 зими. Единствената разлика е, че цъфти малко по-късно. При мен зимите са доста меки. Мминалата, например нямахме нито един ден с минусови температури. нощни - да, но през деня бяха плюсови. Олеандрите също презимуваха без и най-малки щети. Дори два в големи саксии, че не намерих място в градината да ги насадя. Това, което прави щети е мокрият сняг обикновено през февруари. От тази пролет навън е насадена и фежоата (Feijoa sellowiana). Две по-малки растения, които удвоиха размерите си и едно глямо, над 15 годишно, което дълго боледува, изгуби доста листа, но през юни започна да се разлиства, че дори и цъфна. Ще я следя тази зима, ако се наложи ще направя пасивна защита. За съжаление не смея да насадя маслините в градината, защото почвата ми е доста глинеста, но може би в даден момент ще се наложи.
"Аз не подържам градината, тя ме подържа, и физически, и емоционално." Моите по-сериозни занимания в градината започнаха преди около 6 години, когато малко намалих професионалната си ангажираност и резултатите полека лека дойдоха. Нямам впечатляващия брой растителни видове като във вашата градина, на които искрено се възхищавам. Но постепенно увеличавам броя им и оптимизирам. Желая Ви още много успехи и радост в градината!
- These users thanked the author Lima Bravo for the post (total 2):
- sl2 (26 апр 2024, 10:07) • Maria-Joanna (10 май 2024, 00:12)
- Rating: 13.3%
- Maria-Joanna
Lima Bravo, благодаря за милите думи.
Днес е по-приятно навън след понижаването на температурите, та пак се впуснах в градинарство и накрая няколко снимчици. Дори открих нещо поникнало в саксията с Jasminum nitida. Моят лош навик да бода семена навсякъде и после като поникне се чудя какво е
Бугенвилиите цъфтят

Шоуто започва - Бррунфелсията или още известна като "Вчера, днес, утре"

А това поникна. Ако някой го разпознае моля да пише.

Преди няколко години моя близка след завръщането си от Индия ми донесе семена. И поникна нещо много красиво - с пурпурно червени стъбълца и зелени листове. Радвах му се, гледах го, снимах го... На края се оказа, че е цвекло
Нали не се занимавам със зарзават, откъде да знам, че цвеклото така никне. Та и с това ново растение поникнало незнайно откъде и защо, точно в саксията с ясмина.

Бугенвилиите цъфтят

Шоуто започва - Бррунфелсията или още известна като "Вчера, днес, утре"

А това поникна. Ако някой го разпознае моля да пише.

Преди няколко години моя близка след завръщането си от Индия ми донесе семена. И поникна нещо много красиво - с пурпурно червени стъбълца и зелени листове. Радвах му се, гледах го, снимах го... На края се оказа, че е цвекло

Последна промяна от Maria-Joanna на 21 май 2024, 19:53, променено общо 1 път.
- Maria-Joanna
- These users thanked the author Maria-Joanna for the post:
- Lima Bravo (13 юли 2024, 17:54)
- Rating: 6.7%
- Maria-Joanna
- Maria-Joanna
Изненада! Като напиша, че соландрата цъфти от декември до юни, хората не ми вярват.

И още малко от сухия и ветровит Белград. Заради вятъра се налата вече да поливам и по два пъти дневно.
Въпреки доста обилния цъфтеж на фейхоята и тази година няма да видя плод. Просто двете фиданки отказаха да цъфнат и няма как да се опраши старото дърво. Моята не е самоопрашмаща се.

И още малко от сухия и ветровит Белград. Заради вятъра се налата вече да поливам и по два пъти дневно.
Въпреки доста обилния цъфтеж на фейхоята и тази година няма да видя плод. Просто двете фиданки отказаха да цъфнат и няма как да се опраши старото дърво. Моята не е самоопрашмаща се.

- Maria-Joanna
Доста време измина, а да не съм споделяла Цъфтеж, растеж... но кое по-напред? Къща, градина - поливане, подрязване, изхвърляне на кубици ненужни клони, пресаждане, лечение на маслините
, малини и сокове, и не на последно място книгите, които ме хранят.
Но поне сутрешното кафе сред тази средиземноморска растителност ме зарежда.

Не знам колко жасмина са минали през ръцете/градината ми. Доста от тях, особено по-капризните самбаци не оцеляват и вдигнах ръце от тях. Останаха Jsminum nitida, Jasminum mesnii - вече втора година живее в двора и Jasminum sambac -най-разпространения с прост цвят. Jasminum azoricum, който вече беше станал огромен и изпълнил с дебели корени 100 литрова саксия тази зима се спомина. Оставих го навън и не издържа.

Една Perovskia - препоръчвам я - ароматна, безпроблемна цъфтяща с невероятен лилав цвят.

А на това не му се надявах. Чист експеримент със случайно дошли семена при мен и то с изтекъл срок - васаби.

Но поне сутрешното кафе сред тази средиземноморска растителност ме зарежда.

Не знам колко жасмина са минали през ръцете/градината ми. Доста от тях, особено по-капризните самбаци не оцеляват и вдигнах ръце от тях. Останаха Jsminum nitida, Jasminum mesnii - вече втора година живее в двора и Jasminum sambac -най-разпространения с прост цвят. Jasminum azoricum, който вече беше станал огромен и изпълнил с дебели корени 100 литрова саксия тази зима се спомина. Оставих го навън и не издържа.

Една Perovskia - препоръчвам я - ароматна, безпроблемна цъфтяща с невероятен лилав цвят.

А на това не му се надявах. Чист експеримент със случайно дошли семена при мен и то с изтекъл срок - васаби.

- Sasho2011 (11 юни 2024, 17:37)
- Rating: 6.7%
- Maria-Joanna
Пликчето беше неотворено. Ако японците са сложили нещо друго - не знам. Ще видим. Впрочем, пишеше Wasabi mustard. Ползва се листа като добавка.
- sl2
- Регистриран: 20 май 2020, 00:03
- Place: София, кв. Горна Баня
- Altitude (m): 667
- USDA zone: 7b
- Absolute minimum (°C): -21
- Last winter's low (°C): -9,2 (10-febr-2025)
- Has thanked: 453 times
- Been thanked: 131 times
И аз мисля, че не е, гледал съм уасаби, но охлювите не му оставиха шанс...а иска и много вода.
Added in 8 minutes 32 seconds:
...да това е някакъв друг вид...Wasabia japonica (Brassica juncea) и е едногодишно.
Added in 8 minutes 32 seconds:
...да това е някакъв друг вид...Wasabia japonica (Brassica juncea) и е едногодишно.
- Maria-Joanna
4-5 дни неимоверен пек, но се справихме.

Малката мирта, едролистната.

Папаятя тази година опрашвам ръчно, че иначе не става.

Собралията ме адва всяк година за разлика от другите няколко орхидее, които упорито стачкуват.

Малката мирта, едролистната.

Папаятя тази година опрашвам ръчно, че иначе не става.

Собралията ме адва всяк година за разлика от другите няколко орхидее, които упорито стачкуват.

- These users thanked the author Maria-Joanna for the post (total 3):
- veso (23 юни 2024, 17:56) • perperikon (23 юни 2024, 22:33) • Lima Bravo (13 юли 2024, 17:54)
- Rating: 20%
- Maria-Joanna
- Sasho2011 (19 юли 2024, 23:44)