Added in 3 minutes 54 seconds:
А това е от днес ,вчера предимно лобивийно ,днес на ход са астрофитумите
Райчо евала.Евала за това,че за толкова кратко време, направи колекция за която хора които са се занимавали цял живот с това, не са успели.Това нещо изисква голям труд.
Значи не си разбрал точно,цикасите ще ги извадя за първи и за последен път,иначе не ги вадих досега.Но понеже миналата зима се прецака системата ми за отопление ,а е доста голяма,и ми беше невъзможно да открия мястото на късото съединение,взех крайно решение вече да не я използвам и да карам с пасивна защита.А за слонските юки обратно,тях ги вадя всяка зима и ги слагам всяка пролет,те няма как да устискат навън.просто ги слагам със саксиите в земята ,и по същият начин ги вадя късна есен.Те живеят с корени през дупките на контейнерите ,и някои и други корени пуснати отгоре над саксията.За да оцелеят зимата на склад им слагам по големи подложки и ги пълня с вода и от там си поддържат влагата,иначе от горе няма как да влезне достатъчно вода.А цикасите реших да ги направя саксийни,понеже най много пострадаха от всички растения от изминалата зима с пасивна защита и то кажи речи без зима ,само минус 8 и само по найлон.Почти всички листа и дори и най вътрешните бяха измръзнали,но на клипа се вижда че се въстановиха тази година,просто не искам да ги рискувам повече ,защото са ми ценни и скъпи,единият е доста стар и с много голяма глава.По точно само те пострадаха от всички на тази минусова температура,нищо друго не усети че е имало зима на минус 8 с найлон.Така че този пост е важен да се знае че цикасите си искат топлинка през зимата и не трябва да се рискуват.В града имам 3 цикаса в земята ,които няма да вадя,но там системата е малка и винаги мога да се преборя с всякаква повреда и да отреагирам.Та моето решение е че вече всичко на вилата ще бъде с пасивна защита ,и което оцелее.Поздрави от Карлово.