От дълго време се каня да пиша, но изчаквах. Изчаквах, защото не искам да кажа "хоп", преди да съм скочил. Но ето, минаха две години. Какво имам предвид - можете да видите подробностите тук:
https://www.google.com/amp/aivanchev.eu ... roject/amp
Накратко: преди две години, след дълго проучване на много фактори и литература ( включително и страшно много четене в този форум), си купих един имот до Сандански, тъй като от много време ми е мечта да си имам... маслинова плантация. Казваха ми, че е невъзможно, ма как така, то маслини в България не растат..
Е, аз, идиотът, без европроекти (а, да, и това ме питаха: "има ли далавера?" ^^), без шашми.. чисто и само лична инвестиция, си купих 4.2 дка. И засадих пробно 22 дръвчета, да видя как ще потръгнат.
5 Петроеля
5 Коронейки
10 Халкидики
2 Каламон
Редом с тях, за теста, зададих още 10-на смокини, нарове около 4-5, два дафина, два трахикарпуса и четири олеандъра (забравих им точните сортове, пише ги на заявката на Палм Център).
Резултатите след две години тест:
1. 100% от маслините са се хванали и са живи и здрави, да ги пази Господ.
2. От смокините само мъжката се хвана.. :/
3. един дафин е жив
4. Два нара оцеляха, другите изсъхнаха (мястото е особено сухо и горещо).
5.б3 от 4 олеандъра оцеляха, без повреди.
6. Един от трахикарпусите е жив, но е много сухо и се мъчи като че ли..
След две зими без защита, растенията изглеждат така:

Казах си, може би все пак има някаква надежда. Това са растения, които не са завивани, нямат защита и са на къра, и се държат прилично.. Защо пък да не опитам за още?
Е, миналата седмица се реших и след кратко планиране, засадих още 80 дръвчета:
- 60 Петроеля
- 10 Лефкоеля Серрон .
- 10 ерванитикЕс (препоръча ми го гърка от разсадника за маслини в сидирокастро, бил студоустойчив и много вкусен.. Да видим).
С много работа и немалко финанси, успях да се организирам и пробих дупките в земята с трактор, взех тор, и засадих още 80 дръвчета.
И така, след две години труд, спестявания и усилия, в момента съм скромен собственик на малка нива, с 100+ маслини, смокиня, други растения, които ми напомнят за любимото средиземноморие. Между дърветата съм засадил розмарин, лавандула, мащерка и салвия, за да има вид на същинско средиземноморско крайбрежие :)
Дори да оцелеят 10-20% от това, което съм засадил.. или даже нищо всъщност - ще съм предоволен. Поне ще съм опитал... Но ако оцелее 50%+, примерно, това ще си е на практика вероятно първото по-сериозно и крупно насаждение на маслини в България. Дано да повлека крак и да съм trend setter не само за региона, но и за страната.
Но нека времето покаже, може всичко да е залудо и, примерно, инферното от 2012 да се повтори, и да се простя с мечтите си... Или, не дай Боже, друг катаклизъм...Обаче ако успея и се навъдят стотици като мен - това ще ме направи истински щастлив. :) Маслинизацията на републиката - защо не? :)
Ето малко снимки от втората фаза: още 80 фиданки в земята, март 2019г. :

Благодаря за вниманието :)