Казвам се Радослав (Радо). Чета форума от 2013 г. Благодаря Ви, господин Донов, че го има това чудесно и безценно, пълно с много полезна информация за всички маниаци като нас, място.
Градината ми е в междублоково пространство във Варна, цветен квартал под IЕГ. Изложението е западно, сухо, песъчливо, и оголено целогодишно свободно за брулене от вятъра и жестокия пек на лятното слънце почти целодневно от 10:00 до самия залез. Никакви прегради за вятъра. Брули си от североизток или запад целогодишно без да има какво да го спира или дори намалява скоростта му с изключение на блока, който се намира точно от изток.
Градината е на 5 години.
Имам:
- Муса Базьо 5г. и Енсенте Маурели (1г) от Киро
- Маслина кучамарка 4-то лято. Преди 4 г, Киро беше продал Елитките още рано на пролет и при едно посещение на Метро се поблазних от едни растения (клечки) на 3 лв и си взех. Тази Пролет докато се начудя и чакам да стане месец март, Киро пак беше продал малките растения Елит на куп за един ден, мисля някакъв германец си купи 70 растения и изчезнаха буквално за 1 ден. Та ще си купя като пусне на есен новите.
- Енгелмании (син) и едина друга Опунция - които прекрасната майка на Иван ми подари преди 2 години (2019), когато бях в разкошната му градина в Гроздьово. Която си е вдъхновение за мен! Моите Поздравленея, Иване!
- Хемифуса и още една едра с големи бодли, цъфти розово, подаръци от съседите в квартала на 5 г.
- Райска ябълка - Червен Брилянт ми измръзна преди 3 зими, и през есента на 2019 при една командировка в Пловдив един известен бивш съфорумец ми набута една в ръцете за да не излизам капо. Съответно сорт - “ сладка измама” преживяла е вече 2 зими.
- Нар, два вида. 5г от един съсед, местен сорт и 2 годишен от Киро, не помня сорта.
- Дафин, 5г. От Киро. Пълна пушка. Никога дори един лист не му е мръзнал при мен. Прекрасен за моя климат.
- Юзу от миналата есен. От Киро, гледах го в саксия цяла зима, не порасна много но го боднах тази пролет.
- от малък съм голям фен на палмите, много съм чел, но все не смеех да си купя Тархи. Обаче преди месец видях един прекрасен голям екземпляр във Виница и ....веднага в сайта на палм центъра - поръчах от малкия размер България от Киро. Дойде и изглежда супер.
Искам: син Хамерипс и Ваши, но понеже са пред блока няма да мога да ги топля и затова... най вероятно няма да си купя.

Днес много нахално от моя страна, признавам, цъфнах пред къщата на Гепата. Момчето пък видя че няма се отърве лесно от мен и ме покани да му разгледам градината. Впечатляваща е наистина, много по-напред е от мен. Мога само да кажа, че Вашингтониите му са страхотни, респектиращи и страшни ме впечатлиха.
Имам предложение към всички варненци да вземем да и да се запознаем, имаме общо хоби сходен климат и проблеми и е добре да се познаваме и поддържаме. Аз познавам и Гецата, с който бяхме колеги едно време. Предлагам да се натоварим на една кола и да направим офанзива на Иван в гроздьово. Ще е готино и интересно за всички мисля.