Градината на Neznajko

Тук всеки член на форума може да отвори тема, която ще е само за неговата градина.
Коментари за зимната защита и аклиматизацията на южните растения
Отговори
Neznajko
Любител на южните растения
Регистриран: 23 май 2021, 16:32
Район: Варна
Надморска височина (m): 70
USDA zone: 7b
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Градината на Neznajko

Мнение от Neznajko » 23 май 2021, 18:28

Здравейте,
Казвам се Радослав (Радо). Чета форума от 2013 г. Благодаря Ви, господин Донов, че го има това чудесно и безценно, пълно с много полезна информация за всички маниаци като нас, място.

Градината ми е в междублоково пространство във Варна, цветен квартал под IЕГ. Изложението е западно, сухо, песъчливо, и оголено целогодишно свободно за брулене от вятъра и жестокия пек на лятното слънце почти целодневно от 10:00 до самия залез. Никакви прегради за вятъра. Брули си от североизток или запад целогодишно без да има какво да го спира или дори намалява скоростта му с изключение на блока, който се намира точно от изток.
Градината е на 5 години.

Имам:
- Муса Базьо 5г. и Енсенте Маурели (1г) от Киро
- Маслина кучамарка 4-то лято. Преди 4 г, Киро беше продал Елитките още рано на пролет и при едно посещение на Метро се поблазних от едни растения (клечки) на 3 лв и си взех. Тази Пролет докато се начудя и чакам да стане месец март, Киро пак беше продал малките растения Елит на куп за един ден, мисля някакъв германец си купи 70 растения и изчезнаха буквално за 1 ден. Та ще си купя като пусне на есен новите.
- Енгелмании (син) и едина друга Опунция - които прекрасната майка на Иван ми подари преди 2 години (2019), когато бях в разкошната му градина в Гроздьово. Която си е вдъхновение за мен! Моите Поздравленея, Иване!
- Хемифуса и още една едра с големи бодли, цъфти розово, подаръци от съседите в квартала на 5 г.
- Райска ябълка - Червен Брилянт ми измръзна преди 3 зими, и през есента на 2019 при една командировка в Пловдив един известен бивш съфорумец ми набута една в ръцете за да не излизам капо. Съответно сорт - “ сладка измама” преживяла е вече 2 зими.
- Нар, два вида. 5г от един съсед, местен сорт и 2 годишен от Киро, не помня сорта.
- Дафин, 5г. От Киро. Пълна пушка. Никога дори един лист не му е мръзнал при мен. Прекрасен за моя климат.
- Юзу от миналата есен. От Киро, гледах го в саксия цяла зима, не порасна много но го боднах тази пролет.
- от малък съм голям фен на палмите, много съм чел, но все не смеех да си купя Тархи. Обаче преди месец видях един прекрасен голям екземпляр във Виница и ....веднага в сайта на палм центъра - поръчах от малкия размер България от Киро. Дойде и изглежда супер.
Искам: син Хамерипс и Ваши, но понеже са пред блока няма да мога да ги топля и затова... най вероятно няма да си купя.
Изображение

Днес много нахално от моя страна, признавам, цъфнах пред къщата на Гепата. Момчето пък видя че няма се отърве лесно от мен и ме покани да му разгледам градината. Впечатляваща е наистина, много по-напред е от мен. Мога само да кажа, че Вашингтониите му са страхотни, респектиращи и страшни ме впечатлиха.

Имам предложение към всички варненци да вземем да и да се запознаем, имаме общо хоби сходен климат и проблеми и е добре да се познаваме и поддържаме. Аз познавам и Гецата, с който бяхме колеги едно време. Предлагам да се натоварим на една кола и да направим офанзива на Иван в гроздьово. Ще е готино и интересно за всички мисля.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
Gepata
Крайморски експериментатор с палми и юка
Регистриран: 09 юли 2013, 19:02
Надморска височина (m): 45
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална t° (°C): -17.8
Минимум последна зима (°C): -7,9
Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IVARNA55
Has thanked: 748 times
Been thanked: 462 times

Re: Градината на Neznajko.

Мнение от Gepata » 23 май 2021, 20:07

Neznajko написа:
23 май 2021, 18:28

Днес много нахално от моя страна, признавам, цъфнах пред къщата на Гепата. Момчето пък видя че няма се отърве лесно от мен и ме покани да му разгледам градината. Впечатляваща е наистина, много по-напред е от мен. Мога само да кажа, че Вашингтониите му са страхотни, респектиращи и страшни ме впечатлиха.

Може да не съм бил много сговорчив но тъкмо бях станал и не бях си довършил кафето <he-he>

След месец или два заповядай пак до тогава Вашингтониите ще са добре и ще можеш да се накефиш както трябва.

Идеята ти е добра за събирането. Ще се уговорим скоро време да се видим варненските съфорумници защо не и от други градове които желаят. Божа работа.

Поздравления за ентусиазма ти <thumbup>
These users thanked the author Gepata for the post:
sl2 (11 юни 2021, 19:14)
Rating: 6.7%

Потребителски аватар
иван
Експериментатор и последовател на Мичурин
Регистриран: 03 мар 2012, 00:03
Район: Ботаническа градина "Маргарита"
Надморска височина (m): 35
Абсолютна минимална t° (°C): -17,9 (01.03.2018г.)
Минимум последна зима (°C): -11,1 (01.12.2018г)
Has thanked: 2 times
Been thanked: 117 times

Re: Градината на Neznajko

Мнение от иван » 24 май 2021, 02:12

Благодаря ти за хубавите думи! Поздравлния за това което правиш! Идеята Ви за подобна сбирка звучи супер, отдавна си мислех, че може да се направи нещо по въпроса, много искам да се запозная с местни ентусиасти, а и разбира се всички които не познавам лично от форума. В момента съм в Мексико в търсене на едно невероятно растение което ще бъде хербарий за посетителкия център в градината и планирам кратко идване до България за няколко дни през юни. Ако все пак се размина с нещото което бихте планирали като сбирка, всички са винаги добре дошли в градината, мойте хора с голямо удоволствие ще Ви посрещнат!

Потребителски аватар
Бобсъна
Ветеран във форума с много опит
Регистриран: 19 фев 2011, 12:21
Район:
Has thanked: 106 times
Been thanked: 473 times

Мнение от Бобсъна » 24 май 2021, 09:39

Здравейте Незнайко!!Много силно включване във форума!!!Похвални са желанието и вложения труд да хуманизирате междублоковите пространства!!Дано имате съмишленици и помагачи ..щото си е и труд подържането на тези красоти!!
П.п Имам семена от Трахикарпус,ако искате-мога да ви пратя ,да засеете наред!!

Neznajko

Мнение от Neznajko » 24 май 2021, 09:41

Благодаря и аз за топлото посрещане и куража. Естествено пред блока, никога няма да успея да развия градината токова много като вас. Иване пожелаваме ти успех в намирането на растението което търсиш. Задължително се обади като се прибереш. Ние чакаме Колибар, Тишо и всички други участници от СИ България, които съм пропуснал да адресирам поименно, да кажат дали желаят да се видим. След което можем да мислим вариант за среща и посещение. По принцип аз разполагам с автомобил и предлагам транспорт, така че чакаме сигнал и от теб, че си се прибрал.

Added in 12 minutes 3 seconds:
Бобсън, Благодаря за готовността! Много високо я оценявам и няма как да не приема благородното ти предложение.
Ами само аз се занимавам с градината, други съседи не помагат, отнема много време наистина и усилия, но ми доставя удоволствие. Получавам много комплименти от квартала но не и помощ от съседите (изкючая, че се поделя сметката за вода м/у всички съседи. Благодарен съм им, че не се сърдят за 2 лева повече на сезон. А и това е помощ ако трябва а да сме точни).
Безкрайно съм ти благодарен за предложението за семената от трахикарпус. На Драго сърце ще се възползвам от него. Можеш да ги пратиш по Еконт, за моя сметка до офис Варна - Цветен квартал, за Радослав Петров 0894-35-20-45. Колкто имаш на сърце, ще насея всички, които пратиш и - каквото оцелее, защото няма да мога да завия всички. Аз съм много “за” идеята да има палми във Варна, които за съжаление още липсват. Много благодаря предварително.

svetla.stoy4eva
Регистриран: 29 дек 2018, 18:08
Надморска височина (m): 40
USDA zone: 8a
Has thanked: 1 time
Been thanked: 10 times

Мнение от svetla.stoy4eva » 25 май 2021, 16:02

Аз съм за предложението! Ще се радвам да се запозная и с други хора, които обичат флората на нашето земно кълбо!
These users thanked the author svetla.stoy4eva for the post:
Neznajko (25 май 2021, 16:09)

Neznajko

Мнение от Neznajko » 25 май 2021, 22:34

Първи цвят на Лилавия Татул сорт “Балерина”

Пратиха ми го чак от САЩ миналата есен. Дано има семена, ще изпращам. Само да станат, че са много хилави растеният.
Изображение
These users thanked the author Neznajko for the post:
Gepata (25 май 2021, 23:35)

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b/9a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -6.9 (10-Feb-2023)
Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Has thanked: 845 times
Been thanked: 2099 times

Мнение от Kiril Donov » 26 май 2021, 20:10

Поне мирише ли? Бях си набавил доста семена от едни растения във Флорида, но понеже не видях цветовете вечерно време, не разбрах дали е ароматен и накрая ги изхвърлих.

Neznajko

Мнение от Neznajko » 27 май 2021, 07:12

Първи цвят ми е, и не беше напълно отворен, когато го снимах. Обещавам да проверя и ще докладвам. Според интернет трябва да имат много хубав аромат. Имам 10 растения в земята, но докато бяха разсад ги беше нападнал акар, та бавно се развиваха. Надявам се да наваксат сега в топлото време, защото са много красив цвят според мен. Иначе и моите семена са от един ентусиаст в Щатите, които ми ги прати миналата есен.

Neznajko

Мнение от Neznajko » 18 юни 2021, 11:10

Здравейте,
С голямо забавяне да докладвам. Заради студената пролет и многото дъждове, лилавия татул беше цъфтал само един път и цвета вече беше овяхнал на третия ден, когато проверявах за аромат. Чак вчере цъфна следващ цвят. Аромат, твърдо няма. въпреки писанията в интернет, поне този сорт който имам е абсолютно безароматен. Отелно бялата вътрешна част на цвета покафенява и става грозна. Мисля, че ефекта се получава заради многото дъждове и влага. Ще видим живот и здраве, когато най-накрая дойте лятото на 2021 г.... дали ще гният така. Факт е, че маслината ми цъфна буквално вчера на 17 юни, което е повече от месец закъснения спрямо 2020 г.

Added in 7 minutes 9 seconds:
Update: поръчках си Трахи БГ и Елит-5. Дойдоха страхотни растения, както винаги надлежно опаковани и съм много доволен. :) Насадени вече. Г-н Донов, мойта маслина цъфна вчера, а тази която бях поръчал от Вас преди 3 седмици, вече беше прецъфтяла и завързала, когато престигна. Та в парник ли ги гледате или в Пловдив сте 1 месец напред в климата? Въпроса ми е напълно сериозен, Ясно е, че морето държи студено през пролетта, ама все пак топлкова напред. Благдоаря за отговора.

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b/9a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -6.9 (10-Feb-2023)
Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Has thanked: 845 times
Been thanked: 2099 times

Мнение от Kiril Donov » 18 юни 2021, 20:56

Маслините са навън още от ранна пролет.

Татула го проверявате за аромат само вечер, нали? През деня нямат аромат.

Neznajko

Мнение от Neznajko » 21 юни 2021, 09:46

Потвържавам, само вечер след 20:00 ч.

Отговори