Най-студените места, където съм виждал Bismarckia nobilis да расте без защита, са Аликанте и Валенсия (Испания) и Катания (о. Сицилия). Всички места са твърда зона 10 и много високи средни температури. Там на защитени места дори оцелява и плододава Манго. В континеталната част на Италия, никъде не съм я срещал, а мога да кажа, че всяка година обикалям цяла Италия от горе до долу (и по двата бряга). От островите им, ходя само в Сицилия, на другите не съм бил.
Все пак очаквам този вид да има малко повече резерви, защото съм виждал нелоши палми в Köyceğiz (Турция, близо до Мармарис). Там се намира турския Палм Център (Palmiye Merkezi). Човекът (Д-р Есенер) се грижи доста, прави им палатки, но факт е, че се развиват. Той твърди, че там всяка година пада под нулата, а една зима каза, че е било -9 градуса. Аз наистина видях повредени цитруси и много умрели тропически палми. Но както и той казва, там -9 нямат нищо общо с такава температура при нас - още сутринта за нула време става десетина градуса. Тоест земята не замръзва.
Köyceğiz (чете се Кьойджеиз) наистина е едно чудесно тихо градче на брега на едно красиво езеро. Намира се на около 30-40 км от Мармарис. Струва си да се види. Палм центърът се намира извън градчето, в западна посока покрай брега на езерото. Отдалече се вижда да стърчи една огромна Вашингтония, сигурно над 30 метра. Д-р Есенер я е купил от някакъв човек. Казва, че много повече е платил за пренасянето, отколкото за самото растение. Ботаническата градина е доста голяма и много добре поддържана. Ходил съм няколко пъти, но не съм бил там от 4-5 години.