Брахея Армата (Brahea armata)

Потребителски аватар
Бобсъна
Ветеран във форума с много опит
Регистриран: 19 фев 2011, 12:21
Place:
Has thanked: 139 times
Been thanked: 584 times

Брахея Армата (Brahea armata)

Непрочетено мнение от Бобсъна » 19 апр 2011, 18:52

Красива мексиканска палма!!Листата са синьо оцветени(най сините листа измежду палмите) .Палмата е студоустойчива(до -12 С°) и сухоустойчива!!Кръстена е на големият астроном Тихо Брахе!!По долу е вариетета "Supersilver":

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

"Armata"-"въоръжена"....заради острите бодли по дръжките на листата..

Днес беше закупена от разсадника на г-н Донов и вдругиден заминава за Резово ,да си прави компания с трахита,хамеропси,бутия и цикас.....
Очаквайте снимки.....

П.п-За малко да се изложим-до Брахеята имаше Хамеропс Хумилис вар. Церифера, та тамън се чудех ква е тая Брахея с издънки......

Изображение
Последна промяна от Бобсъна на 20 апр 2011, 18:14, променено общо 1 път.

Krasi
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Брахея Армата/ Brahea armata

Непрочетено мнение от Krasi » 19 апр 2011, 19:39

Красота!! А дано се аклиматизира! :yes:

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите)
Altitude (m): 395
USDA zone: 8b
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -8.8 (22-Feb-2025)
Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23
Has thanked: 1088 times
Been thanked: 2604 times

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 19 апр 2011, 23:54

Бобсъне, не знам дали забеляза, преди 2 дни засадихме в ботаническата градинка в разсадника освен другите палми, също и една брахея армата. Засадихме също и една голяма Brahea edulis. Ще ги пробваме ...

roxette88

Непрочетено мнение от roxette88 » 20 апр 2011, 00:16

Много ми се ще да ги видя,как изглеждат на българска земя тези палмички.

Потребителски аватар
Бобсъна
Place:

Непрочетено мнение от Бобсъна » 20 апр 2011, 07:53

Момчето(Николах мисля че се казваше) ми каза че сте садили разни палми,ама нямах време за разглеждане!!Брахеята мисля че има шансове за оцеляване в Резово...за Бутията съм скептичен... :o

Потребителски аватар
ilia
Любител на южните растения
Регистриран: 15 апр 2010, 14:07
Place: Самуилово, Петрич
Absolute minimum (°C): -16.5
Last winter's low (°C): -16.5
Has thanked: 1 time
Been thanked: 23 times

Непрочетено мнение от ilia » 20 апр 2011, 17:33

Моята Брахея вече 2 седмици е засадена в земята. Купих я миналото лято от вас, г-н Донов. Имах лоши резултати с един трахикарпус, засаден през август, за да не се получи същото реших да я пресадя в малко по-голяма саксия. Надявах се да я запълни добре с корени и пролетта да няма проблем при засаждането в земята, но като я изваждах тази пролет почвата се разчупи. Остана тази до старата саксия и част от новата.
Вече две седмици няма никакъв растеж, а беше започнала да расте, вероятно е преживяла някакъв стрес. Вярно, че след като я посадих и времето захладня, но сега след като се затопли се надявам да тръгне. В интернет пространството на много места пише, че корените и са доста чувствителни и дори се препоръчва да се засажда заедно със саксията. Именно от тук идват леките ми притеснения, но като съдя по-това, че всички листа са си наред, вече повече от две седмици си мисля, че в най-скоро време ще започне да расте.
Изображение
Последна промяна от ilia на 27 дек 2011, 16:25, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Бобсъна
Place:

Непрочетено мнение от Бобсъна » 13 май 2011, 08:44

А ето я и Брахеята на Резовска зема,на завет между двата хамеропса:

Изображение

:thumbs:

popov.dinko
Специалист овощар
Регистриран: 07 яну 2011, 22:39
Place: Южни Родопи - до прохода Маказа
Absolute minimum (°C): -22 С
Last winter's low (°C): -15,4 С
Pers.Weather St.: с. Кирково
Been thanked: 66 times

Непрочетено мнение от popov.dinko » 13 май 2011, 23:05

Чудесна придобивка, но тези тежки камъни, макар и красиви малко ме озадачват. Няма ли да им е тежичко на палмите...

Потребителски аватар
Бобсъна
Place:

Непрочетено мнение от Бобсъна » 13 май 2011, 23:20

На хамеропсите не пречат,значи и на брахеята също:

Изображение

:thumbs: :thumbs: :thumbs:

ivo_nekitov

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 26 авг 2011, 12:32

Моята късно засадена Брахея(в саксия, от Разсадника, някак съм пропуснал това за още по-голямата чувствителност на корените и дори спрямо и без това високото ниво на всички палми...) вече показва признаци на растеж, има две вътрешни, растящи листа.

ivo_nekitov

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 12 окт 2011, 09:20

Г-н Донов, какви Брахеи, освен малките, имате в разсадника? Интересува ме дали имате такива с поне 50-60 см стебло и на кава цена, ако отговорът е "да". В едната част на предния ми двор пред къщата след тригодишни мъки изсъхна едно иглолистно и ми освобождава място за един голям представителен банан и една палма. Колебая се между Трахикарпус, който обаче не ми се вижда достатъчно екзотично решение хи-хи , хубава Брахеа или Юбеа. Последната ме притеснява(знам, че имате), защото се убедих лично в ужасната капризност по отношение на гниенето на растежните части - малката, с която се сдобих от някакви бургазлии през лятото май ще сдаде Богу дух точно поради тая причина. Та като че ли ще избирам между първите два варианта или някоя по-развита Финикова в краен случай. Някак обаче, субективно ми се иска Брахея, затова и питам за наличност и размери. Поздрави.

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите)
Altitude (m): 395
USDA zone: 8b
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -8.8 (22-Feb-2025)
Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23
Has thanked: 1088 times
Been thanked: 2604 times

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 12 окт 2011, 09:29

Нямаме толкова големи, брахея с толкова голямо стъбло струва една камара пари. Имаме една-две бройки на размера на юбеите, но от двете аз бих избрал юбеята при всяко положение. Брахеята е далеч по-капризна.

ivo_nekitov

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 12 окт 2011, 10:03

ОК, ще взема под внимание съвета ти и след посещение на място в началото на следващия топъл сезон ще реша дали да взема това... Чилийската. И аз предпочитам палма с такъв тип листа за това място на двора. По принцип там лятото е най-горещо, с няколко градуса от стойностите, измервани в стандартната метеоклетка и ме притеснява и този факт - нали доста източници пишат, че Юбеята предпочитала по-хладен климат. При мен наистина изминалото лято, освен екстремно сухо, от 10 май насам 85-90 на сто от дните до края на септември бяха с температура през деня над 30 градуса, а сигурно всички без 7-8 - и над 26 градуса. Вярно, два месеца около зимното слънцестоене съм назад с материала за седмица-две, но какво пък - не е София и поне лято има и то едно от най-истинските в страната. Искам да избера палма, която да не се мъчи допълнително. По скромните ми непрофесионални наблюдения за два сезона, канарските и Трахикарпусите се справят отлично. Какво пък, ще опитам и Юбеята, щом ме съветваш. А за всеки случай ще взема още 2-3 Брахеи към тая, която взех пролетта от вас, които да си растат в големи саксии, ако се наложи подмяна.
Съжалявам за отнетото време и успешен ден Това е!

ivo_nekitov

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 21 окт 2011, 09:53

ilia написа:Моята Брахея вече 2 седмици е засадена в земята. Купих я миналото лято от вас, г-н Донов. Имах лоши резултати с един трахикарпус, засаден през август, за да не се получи същото реших да я пресадя в малко по-голяма саксия. Надявах се да я запълни добре с корени и пролетта да няма проблем при засаждането в земята, но като я изваждах тази пролет почвата се разчупи. Остана тази до старата саксия и част от новата.
Вече две седмици няма никакъв растеж, а беше започнала да расте, вероятно е преживяла някакъв стрес. Вярно, че след като я посадих и времето захладня, но сега след като се затопли се надявам да тръгне. В интернет пространството на много места пише, че корените и са доста чувствителни и дори се препоръчва да се засажда заедно със саксията. Именно от тук идват леките ми притеснения, но като съдя по-това, че всички листа са си наред, вече повече от две седмици си мисля, че в най-скоро време ще започне да расте.

Илия, какво стана с въпросната Брахеа?

Потребителски аватар
ilia
Любител на южните растения
Регистриран: 15 апр 2010, 14:07
Place: Самуилово, Петрич
Absolute minimum (°C): -16.5
Last winter's low (°C): -16.5
Has thanked: 1 time
Been thanked: 23 times

Непрочетено мнение от ilia » 21 окт 2011, 18:37

Иво, след като я засадих, измина един период от около месец без растеж. Под земята не знам, какво точно е ставало, нови корени ли са израснали, нови разклонения ли....
Първите листа бяха много мънички, но с всяко следващо се увеличаваха и мога да кажа, че последните са приемливи. Сигурен съм, че ако не стане проблем зимата, следващото лято ще дръпне много. Преди малко преброих листата - 8 на брой, като на последното дръжката още не е излязла, а деветото е неотворено, още е "копие". За първа година съм много доволен.

Отговори