ОК, ще взема под внимание съвета ти и след посещение на място в началото на следващия топъл сезон ще реша дали да взема това... Чилийската. И аз предпочитам палма с такъв тип листа за това място на двора. По принцип там лятото е най-горещо, с няколко градуса от стойностите, измервани в стандартната метеоклетка и ме притеснява и този факт - нали доста източници пишат, че Юбеята предпочитала по-хладен климат. При мен наистина изминалото лято, освен екстремно сухо, от 10 май насам 85-90 на сто от дните до края на септември бяха с температура през деня над 30 градуса, а сигурно всички без 7-8 - и над 26 градуса. Вярно, два месеца около зимното слънцестоене съм назад с материала за седмица-две, но какво пък - не е София и поне лято има и то едно от най-истинските в страната. Искам да избера палма, която да не се мъчи допълнително. По скромните ми непрофесионални наблюдения за два сезона, канарските и Трахикарпусите се справят отлично. Какво пък, ще опитам и Юбеята, щом ме съветваш. А за всеки случай ще взема още 2-3 Брахеи към тая, която взех пролетта от вас, които да си растат в големи саксии, ако се наложи подмяна.
Съжалявам за отнетото време и успешен ден