По-минала година закупих от сериозен разсадник в Белград помело. Първата година даде прираст с необикновено големи, тъмно зелени, овални листа. Миналият сезон цъфна и направи 2 плода. Единият при внасянето в оранжерията падна, но другия се закрепи и онзи ден го откъснах. Оказа се, доста рано, но човек се учи. И започнаха неизвестните. Кората на плода има невероятен, свеж аромат на лимон (помелото не мирише така) и помислих, че е някакъв medica защото кората е груба и с вертикални вдлъбнатини. След като разрязах, обаче, не приличаше на лимон, а на нещо между помело и грейпфрут. Кората беше доста по-тънка,пулпата зеленикава (защото прекалено рано го откъснах) с ясно отделящи се клетки и ципи между, резените. Семената разположени в центъра досущ като при помелото, малко по-малки, но с подобна форма. Вкусът - доста кисел, с лека горчива нотка, която бързо изчезва. И така, започна се едно четене,

консултации от Италия до Унгария и търсене, аджеба, какво е туй чудо. Така недозрял плодът, кръгъл като топка, тежеше 300 грама.
Също така разбрах, че в Сърбия доста често продавали този лимон вместо помело, от незнание.
Аз нямам нищо против защото веднага влезе в употреба
От кората направих лимончело (захаросани пръчици), част от които на другия ден употребих за ароматизиране на кейк с какао, а пулпата с малко мед - изконсумирах. При мен всичко влиза в употреба
Прилагам снимки на плода, а когато извадя цитрусите от оранжерия ще снимам и самото растение. Че сега е джунгла.
