За всички цитрусови видове - портокали, мандарини, лимони и т.н.
-
spoxx
- Любител на южните растения
- Регистриран: 12 яну 2021, 17:17
- Place: Варна
- USDA zone: 8a
- Last winter's low (°C): -8 22/23
-
Has thanked:
48 times
-
Been thanked:
8 times
Непрочетено мнение
от spoxx » 19 мар 2023, 13:40
Днес махнах окончателно за този сезон найлона на моя кумкуат в градина ,ето и малко информация.Кумкуат на летящ дракон закупен миналата година по това време от палм центъра и засаден началото на април.Като за първа зима се представи много добре ,има една клонка с няколко листа които се опираха в найлона и изглеждат повредени,имаше десетина много дребни плодчета(колкото грахово зърно) ,като половината изглеждат измръзнали.Защитата му беше пасивна два найлона един върху друг(от едно мнение на Иво Некитов тези дни ми направи впечатление ,че когато найлоните са плътно един до друг все едно е 1 найлон) ,а зад тях стена .Цяла зима едната страна на "палатката" си беше отворена за да мога да влизам да проверявам положението,така че предполагам и вътре температурата е била същата като навън(минимална за зимата -8 при мене),най-общо найлона е пазел от влага и вятър.На едната снимка се вижда и фейхоа,те (3 бр.) също са в отлично състояние.
Днес ги наръсих със зелен камък и ги наторих.

И друго се сетих което може да е важно , само до обяд ги огрява слънцето,след това стената пази сянка.
-
vutov
- Регистриран: 24 яну 2016, 20:40
- Place: Varna
-
Has thanked:
2 times
-
Been thanked:
22 times
Непрочетено мнение
от vutov » 30 апр 2023, 22:57
vutov написа: ↑02 сеп 2021, 17:01
vutov написа: ↑04 май 2021, 19:40
Два цитруса отидоха в земята до подпорна стена
Портокал Washington Navel Iam-Uba
Портокал Lane Late Iniasel
Това са единствените цитруси, които имам на подложка Flying Dragon
Локацията Варна местност Боровец ЮГ, 189 метра н.м.в.
Изложение изток.
Друг въпрос, възможно ли е цитруси да бъдат гледани не земята и примерно декември преди зимата да дойде да бъдат преместени обратно в саксия?
Имам следния въпрос. В следващите няколко години няма да имам възможност да посещавам мястото, където засадих 4те цитруса.
Като гледам два са посадени в началото на Май месец, а другите два са сигурно юни.
Мога ли да ги откопая и да ги сложа примерно в саксия по-голяма, така че да оцелеят все пак?
Когато ги засаждах, нямах идея че няма да мога да ходя.
Днес ходих до вилата на Боровец.
Учудващо, че са оцелели...
Не са защитавани по абсолютно никакъв начин от както са засадени там.
Само, че имах и 4 саксии с цитруси - 3 от тях нямат листа, само един има.
Та 4 те саксии са били на 3 метра от къщата и на 1 метър от оранжерията.
Цяла зима са били навън без защита.
Просто бабата прави ремонт и не са прибирани.
-
hkhristov
- Регистриран: 07 ное 2015, 10:26
- Place: Казичене
- USDA zone: 6b/7a
- Absolute minimum (°C): -23.1
-
Has thanked:
10 times
-
Been thanked:
3 times
Непрочетено мнение
от hkhristov » 01 май 2023, 22:48
Кое е по-благоприятно за саксийните цитруси, изнесени в градината през лятото-пряката слънчева светлина или шарената сянка?
-
traiko
- Морски вълк, специалист по цитрусите и маслините
- Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
- Place: Свети Влас
- USDA zone: 8a/8b
- Last winter's low (°C): -4.8
-
Has thanked:
178 times
-
Been thanked:
511 times
Непрочетено мнение
от traiko » 02 май 2023, 15:34
hkhristov написа: ↑01 май 2023, 22:48
Кое е по-благоприятно за саксийните цитруси, изнесени в градината през лятото-пряката слънчева светлина или шарената сянка?
Слънцето винаги е по добър вариант, ако се изкарат на време разбира се,не после да казвате,че са изгорели листата.
Проблема е,че ще се налага всекидневно поливане,че може и по два пъти на ден.Аз понеже нямам такава възможност,отглеждам саксийните на шарена сянка. Общо взето нямам проблеми.
-
vutov
-
Has thanked:
2 times
-
Been thanked:
22 times
Непрочетено мнение
от vutov » 03 юни 2023, 13:00
vutov написа: ↑30 апр 2023, 22:57
Изложение изток.
Друг въпрос, възможно ли е цитруси да бъдат гледани не земята и примерно декември преди зимата да дойде да бъдат преместени обратно в саксия?
Имам следния въпрос. В следващите няколко години няма да имам възможност да посещавам мястото, където засадих 4те цитруса.
Като гледам два са посадени в началото на Май месец, а другите два са сигурно юни.
Мога ли да ги откопая и да ги сложа примерно в саксия по-голяма, така че да оцелеят все пак?
Днес пак ходих до вилата на Боровец-юг, Варна.
Цяло чудо за мен е, че едниния е цъфнал, а другия има нов прираст.
А ето две снимки на 2 от 4 саксии, като даже нямам спомен (трябва да се ровя из форума) какви са.
Те също са били цяла зима навън на около 3 метра от къщата и на около 2 метра от оранжерията. 2 саксии са заминали де, но нито една саксия не е на подходяща подложка.

-
Lilovski
- Регистриран: 30 сеп 2022, 14:10
- Place: България с. Галиче обл. Враца
- Altitude (m): 77
- Absolute minimum (°C): -23
- Last winter's low (°C): -12
- Pers.Weather St.: Бяла Слатина
-
Has thanked:
17 times
-
Been thanked:
1 time
Непрочетено мнение
от Lilovski » 25 авг 2023, 08:25
Имам намерение пролетта да засадя няколко цитруса в земята (от разсадника на подходяща подложка, без отопление). Преди да започна да подготвям мястото искам да попитам дали пряко слънце от обяд до вечерта ще е достатъчно? Като изключим липсата на целодневно слънце мястото е най-благоприятно. И още един въпрос: Taroco Meli подходящ ли е или да се ориентирам само към цитруси зреещи до декември месец?
-
Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
- Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
- Place: Асеновград (над инверсиите)
- Altitude (m): 395
- USDA zone: 8b/9a
- Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
- Last winter's low (°C): -6.9 (10-Feb-2023)
- Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
-
Has thanked:
873 times
-
Been thanked:
2145 times
Непрочетено мнение
от Kiril Donov » 25 авг 2023, 21:50
При мен всички цитруси зимуват идеално и нямат проблеми с плодовете, а кървавите портокали ги брах до лятото. Обаче моите растения едва ли са видяли нещо под нулата, най-много някакви леки сланички, но се съмнявам. Ако можете да им осигурите такива условия (без отопление?), тогава няма проблеми да садите всичко. Аз имам даже и лайм, помело, грейпфрути, лимони и всичко, за което се сетите. Сега подготвям едни тайландски портокали и червено помело, които също ще пробвам в земята навън.
Относно слънцето - моите са на слънце от изгрев до към 16 ч. Може и да е до към 15 ч., в момента не съм много сигурен. Засадени са до една стена, която ги засенчва в късния следобед. Нямат проблеми, но миналата година пораснаха едва-едва, защото почти не ги поливах. Тази година ги поливам редовно на капково и растенията са просто неузнаваеми. Догодина от някои ще бера с касетки. Имам няколко растения, на които обелих кората с моторната коса и се наложи да ги присаждам отново. Забавиха си много растежа през това време, но пък се получиха чудесни снимки за бъдещата ми книга за цитрусите.
-
Lilovski
-
Has thanked:
17 times
-
Been thanked:
1 time
Непрочетено мнение
от Lilovski » 26 авг 2023, 08:33
Kiril Donov написа: ↑25 авг 2023, 21:50
При мен всички цитруси зимуват идеално и нямат проблеми с плодовете, а кървавите портокали ги брах до лятото. Обаче моите растения едва ли са видяли нещо под нулата, най-много някакви леки сланички, но се съмнявам. Ако можете да им осигурите такива условия (без отопление?), тогава няма проблеми да садите всичко. Аз имам даже и лайм, помело, грейпфрути, лимони и всичко, за което се сетите. Сега подготвям едни тайландски портокали и червено помело, които също ще пробвам в земята навън.
Относно слънцето - моите са на слънце от изгрев до към 16 ч. Може и да е до към 15 ч., в момента не съм много сигурен. Засадени са до една стена, която ги засенчва в късния следобед. Нямат проблеми, но миналата година пораснаха едва-едва, защото почти не ги поливах. Тази година ги поливам редовно на капково и растенията са просто неузнаваеми. Догодина от някои ще бера с касетки. Имам няколко растения, на които обелих кората с моторната коса и се наложи да ги присаждам отново. Забавиха си много растежа през това време, но пък се получиха чудесни снимки за бъдещата ми книга за цитрусите.
Съмнявам се в Северозападна България и по-точно в моята част да имам успех с цитруси гледани по същия начин както Вие го правите. Ще направя опит с траншеи. При мен нивелацията е с отрицателен на наклон на запад и север, а именно от там са най-лошите ветрове зимата. Не знам дали има значение при отглеждането в траншея, но съм изравнил един участък който от запад заградих с ограда от сурови тухли и понеже не ми стигнаха една част е със блокчета, от изток се получава тераса 50 см. над нивото, а от север е къща. Засадих и иглолистни от северозапад които да спират вятъра в бъдеще. Получава се изолиран участък в който мисля, че температурата ще е малко по висока от останалата част на двора ми. Винаги когато ми остане време чета форумите и според мен това е най-добрия вариант при моите условия колкото и да не го долюбвате на юг (и на мен не ми допада толкова от естетична гледна точка). Проблема при мен е че чета мнения и споделен опит за поне 30-тина вида растения смятани за екзотика в моя район и се натрупаха много неща наведнъж. За момента ще опитам с 3-4 цитрусови дървета, а в бъдеще ще мисля ако се получи. Интересуваше ме най-вече дали ще е достатъчно слънцето. Над 90% от растенията които имам са от Вас (малко извън темата) и за в бъдеще смятам да споделям опита си в различните теми с растения които са екзотика тук. Благодаря Ви за отговора!
-
Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
- Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
- Place: Асеновград (над инверсиите)
- Altitude (m): 395
- USDA zone: 8b/9a
- Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
- Last winter's low (°C): -6.9 (10-Feb-2023)
- Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
-
Has thanked:
873 times
-
Been thanked:
2145 times
Непрочетено мнение
от Kiril Donov » 26 авг 2023, 09:24
Да, траншеята позволява отглеждане и на много студени места. Слънцето ще е достатъчно през лятото, но през зимата ще напича твърде късно. Ако през нощта е падало под нулата в укритието, на другия ден ще отнеме много време, за да се стопли. Това е напълно в разрез с теорията на Серафимов за бавното размразяване, но пък е според моя личен опит. При мен се нагряват още от сутрин рано и за нула време става топло под найлона. Затова при мен расте всичко, за което може да се сетим.
Пробвайте внимателно за една зима, после ще решите как да продължите. Имам усещането, че зимите вече няма да са като едно време и ще имате успех, както и да го направите.
-
Lilovski
-
Has thanked:
17 times
-
Been thanked:
1 time
Непрочетено мнение
от Lilovski » 26 авг 2023, 12:09
Kiril Donov написа: ↑26 авг 2023, 09:24
Да, траншеята позволява отглеждане и на много студени места. Слънцето ще е достатъчно през лятото, но през зимата ще напича твърде късно. Ако през нощта е падало под нулата в укритието, на другия ден ще отнеме много време, за да се стопли. Това е напълно в разрез с теорията на Серафимов за бавното размразяване, но пък е според моя личен опит. При мен се нагряват още от сутрин рано и за нула време става топло под найлона. Затова при мен расте всичко, за което може да се сетим.
Пробвайте внимателно за една зима, после ще решите как да продължите. Имам усещането, че зимите вече няма да са като едно време и ще имате успех, както и да го направите.
Всъщност зимата целодневно ще са на слънце, а и лятото една част от предвиденото място. От изток, северо-изток има асмалък с лози и киви който не ми се иска да махам. Разстоянието между асмалъка и оградата е около 8 метра. През лятото източната част ще е засенчена сутрин, но малко преди обяд ще е на слънце.
-
vutov
-
Has thanked:
2 times
-
Been thanked:
22 times
Непрочетено мнение
от vutov » 16 сеп 2023, 23:14
vutov написа: ↑03 юни 2023, 13:00
vutov написа: ↑30 апр 2023, 22:57
Изложение изток.
Днес пак ходих до вилата на Боровец-юг, Варна.
Цяло чудо за мен е, че едниния е цъфнал, а другия има нов прираст.
А ето две снимки на 2 от 4 саксии, като даже нямам спомен (трябва да се ровя из форума) какви са.
Те също са били цяла зима навън на около 3 метра от къщата и на около 2 метра от оранжерията. 2 саксии са заминали де, но нито една саксия не е на подходяща подложка.
Ъпдейт в края на лятото.
Имам и два цитруса, които са в земята и умряха още след първата зима, но гледам подложката Volkameriana е избила и на двата.
Повтарям, че и саксиите и тези в земята от няколко години са без никаква защита.
-
Смрика
- Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
- Place: Кюстендил
- Altitude (m): 480
- Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB
-
Has thanked:
116 times
-
Been thanked:
179 times
Непрочетено мнение
от Смрика » 17 сеп 2023, 01:08
Моят много скромен опит сочи, че Volkameriana е калпава подложка, на мене една мандарина на такава подложка умря изминалата зима при това в мазето, където я преместих от парника когато видях, че се задаваха сериозните студове февруари; сериозни до към -10, а мазето е вкопано в земята, не знам колко е паднало в него, но само тая мандарина изсъхна.
-
vutov
-
Has thanked:
2 times
-
Been thanked:
22 times
Непрочетено мнение
от vutov » 17 сеп 2023, 08:47
Да, съгласен съм с това - flying dragona за същият период се вижда как са, а Volkameriana-та и двете умряха още първата зима.
-
sl2
- Регистриран: 20 май 2020, 00:03
- Place: София, кв. Горна Баня
- Altitude (m): 667
- USDA zone: 7b
- Absolute minimum (°C): -21
- Last winter's low (°C): -9,5 (09-Feb-2023)
-
Has thanked:
290 times
-
Been thanked:
101 times
Непрочетено мнение
от sl2 » 18 сеп 2023, 08:22
Аз имах в оранжерията мандарина на Volkameriana и изби от подложката и вече си я имам в саксия. На такава подложка повече няма да пробвам.