Пускам я с цел повече хора да научат за плода и за да може по-бързо да намерим начин да се снабдим с растението.
Декопoн е безсеменен и много сладък цитрус.
В същност това е най-сладкия цитрус в цялата Галактика.
Хибрид между Киоми и Понкан - разработен в Япония през 1972г.
Декопон се отличава със сладкия си вкус , голям размер и изпъкналата подутина в горната част на плода.

Плодовете по принцип узряват в големи оранжерии за бъдат на постоянна температура
и се берат от Декември до Февруари (Зимата в Япония) , докато ако зреят в градината , те ще бъдат готови от Март до Април.
След като бъде откъснат плода обикновено се оставя за 20-30 дни да престои
за да може лимонената киселина в него да спадне докато захарта се увеличава , но това за да има по-добър вкус на пазара.
Само продуктите с ниво на захарта над 13°Bx и ниво на киселинност под 1.0% могат да бъдат продавани с името "Декопoн".

В Бразилия , са му лепнали името "Кинсей" което идва от японската дума за Венера.
Бразилските фермери успяха да адаптират този сорт до тропичния климат на щата Сао Пауло.
Заслугите обира Ункичи Таниваки - фермер от японски произход. Там плодовете узряват от Май до Септември.
През сезона в който Кинсей се търси най-много,
всеки плод струва около $0.50 USD на Бразилския пазар и супермаркетите.

В Южна Корея, декопон е наречен "халабонг" кръстен на Халасан
планината намираща се в провинцията Jeju-do , където първоначално се отглежда.
Плодът е пренесен в Щатите през 1998г. от Брад Старк (Калифорнийски цитрус производител).
Правата му са закупили през 2005-та от Грифит Фемили.
Пуснат е като комерсиален продукт под името "Сумо" в началото на 2011г.
Декопон става толкова популярен в Япония че гигантът на дъвчещите бонбони Hi-Chew
е пуснал ограничено издание с вкус на точно този сорт.

В честване на 15-тата годишнина от първата партида на Декопон , Японската Кооперативна Асоциация по Производство на Плодове
са определили 1-ви Март като "Денят на Декопон" през 2006г.
"За първи път чух за този огромен, набъбнал , супер сладък цитрусов плод в епизод на Добри Храни миналия Февруари.
Тъжно ,никъде не намерих Сумо цитрус в околните хранителни магазини и чаках цяла година
да им дойде сезона и да продължа с търсенето. Защо ?
Много просто... този плод трябва да бъде опитан за да повярваш колко е вкусен."
Относно как се отглежда ... като всеки друг цитрус.
Иска си редовно подхранване през активния период на растеж.
Добре дренирана почва, която да е богата на микро и макро елементи.
Също така... абе кво ви обеснявам вий ми намерете растението аз ще ви покажа как се гледа.

"Годините прекарани в работа и инвестиране в разработката на този сорт
ще бъдат оправдани веднага щом Сумо Цитрус стъпи на пазара.
Клиентите ще бъдат зашеметени от супер сладкия му вкус и сочност" - Дуайт Грифит