Снимките са 10 ноември 2011 година.С цел по-ниски разходи, от две години хората от бензиностанцията се научиха да завиват палмите сами. Аз само преглеждам нещата и алармирам, ако има проблеми.
На 10 ноември 2011 г. ние вече завивахме палмите по морето. В един момент ми се обадиха от бензиностанцията, че започват завиването. Аз исках да снимам палмите и пратих жена ми, но докато тя иде, някои вече са били вързани.
Сега е моментът да кажа, че собствениците подходиха много съвестно към летните грижи. Използват торове редовно, което се отрази великолепно на растежа на палмите, независимо от лошата почва.
През зимата редовно имаше проблеми. Палмите бяха свързани към нощното осветление и постоянно се случваше да мина сутрин, при температура от порядъка на -15 градуса и палмите да не светят. Следва моето обаждане, светват ги отново .... и след няколко дни пак същото.
Тези палми попадат в зоната на най-голямо замърсяване от КЦМ. Не знам дали това има някакво влияние, но на друго място при липса на отопление при толкова ниски температури, всичко би измръзнало. Случвало ни се е. А на тази бензиностанция, най-голямата Вашингтония изгасна в най-големия студ през февруари 2012 г. Собственикът твърди, че не е светила над две денонощия, аз също съм свидетел. Бях убеден, че ще я сменят напролет и представете си изумлението ми, когато през март я отвориха! Тя нямаше никаква разлика с останалите палми! Аз видях, как термометъра на колата ми показваше -12 градуса още следобеда, а тази палма по същото време беше с изгоряла връзка. Не знам колко е било през нощта.