Всеки, който е идвал в нашия разсадник, познава тази палма. Тя беше една от първите финикови палми, които внесохме през началните ни години. След мразовития декември 2001 г., всичките и листа бяха много измръзнали и аз реших да я засадим на входа, вместо да я изхвърлим.
Явно през първите 3-4 години е била доста невзрачна, защото не съм намерил за необходимо да направя някакви снимки. Възможно е също, да съм загубил някоя нейна снимка през годините.
Вече не броя, колко пъти в разсадника сме имали температури под -20 градуса. Най-ниската температура, която тази палма е преживяла, беше -24 градуса. Всяка зима я отопляваме със светещи маркучи.
Първата снимка, която намерих, е от 16 август 2005 г. Палмата вече е много по-голяма, от колкото в момента на засаждането. Засадена е през пролетта на 2002 г. и е имала на разположение 4 лета, за да достигне размера от снимката.

И в края на сезона: 16 ноември 2005 г.

Серията продължава: 17 май 2006 г. Зимата 2005/06 беше изключително студена. Тогава имахме сух студ и замръзване на почвата в разсадника до 70 см дълбочина. А после - много сняг.

Вече в края на сезон 2006 - 1 ноември 2006 г.

През пролетта на 2007 г. - 30 март 2007 г.

10 юни 2007 г. Вече всички стари и повредени от зимата листа, са подрязани. На тази снимка, за пръв път се вижда, че отзад има Вашингтония.

В края на сезона - 29 ноември 2007 г.

Една година по-късно, отново в края на сезона: 18 ноември 2008 г.

29 септември 2009 г. Още се виждат повредените листа от предишната зима.

18 ноември 2009 г. Старите листа са подрязани и палмата е подготвена за завиване.

След това, нещо ми се губят снимките от 2010 и 2011 г. Но намерих една снимка от Бобсъна, в една от другите теми. 28 октомври 2011 г.

А ето и снимка от 22 ноември 2012 г.

Едва ли има друга палма в България, пред която хората да си правят толкова снимки.

Забележка: Вижте Вашингтонията на последната снимка. На предишните снимки не се вижда, но и тя много порастна. Двете палми са засадени по едно и също време. Скоро ще пусна тема и за нея. А като започнем завиването тези дни, ще направя пресни снимки по обектите ни и ще ви покажа още палмички.