Улов в Черно море

Форум за разтяааааааагане на локуми. И още нещо ...
Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 15869
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -4.5 (13-Jan-2022)
Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Has thanked: 641 times
Been thanked: 1702 times

Re: Улов в Черно море

Мнение от Kiril Donov » 29 мар 2021, 21:53

Garabadouble написа:
29 мар 2021, 17:45
Големичка беше-към метър и двадесет.
От снимката бях останал с впечатлението, че е поне 2,5 метра. След уточнението може да се каже, че е съвсем нормален екземпляр за Черно море.



Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 3444
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас
USDA zone: 7b/8a
Has thanked: 134 times
Been thanked: 294 times

Re: Улов в Черно море

Мнение от traiko » 03 ное 2021, 17:58

Преди няколко дена един братовчед хвана един Сафрид 395 грама.
Хванат е на мрежи за Лефер.За първи път виждам такова нещо,не
само аз но и другите тук които се занимават не са виждали такова чудо.
Не само в Черно море,но и океански не съм виждал такъв голям.
Пускам една снимка.Трудно може да се определи,но за това съм сложил и един Лефер до него.
Изображение
These users thanked the author traiko for the post (total 2):
Kiril Donov (03 ное 2021, 20:12) • Predator 70 (03 ное 2021, 20:19)
Rating: 14.3%



Predator 70
Любител на южните растения
Мнения: 539
Регистриран: 21 авг 2018, 16:53
Район: Бургас
Местоположение: Камено
Has thanked: 62 times
Been thanked: 123 times

Re: Улов в Черно море

Мнение от Predator 70 » 03 ное 2021, 20:18

За черноморски е направо огромен. Иначе преди години купих замразен океански по 700-800 грама парчето обаче не ми хареса щото беше сух.
Една снимка дето направих на пристанище Бургас месец май на граца (дребен сафрид).
Изображение



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 15869
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -4.5 (13-Jan-2022)
Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Has thanked: 641 times
Been thanked: 1702 times

Re: Улов в Черно море

Мнение от Kiril Donov » 10 ное 2021, 00:14

Тази година имало много чернокоп. Мисля да заредя малко и аз тези дни. Ще съм благодарен ако морските съфорумци споделят рецепта за мариноване в буркани. Трайко ме е черпил и знам, че е голям майстор.



Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 3444
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас
USDA zone: 7b/8a
Has thanked: 134 times
Been thanked: 294 times

Re: Улов в Черно море

Мнение от traiko » 10 ное 2021, 13:23

Kiril Donov написа:
10 ное 2021, 00:14
Тази година имало много чернокоп. Мисля да заредя малко и аз тези дни. Ще съм благодарен ако морските съфорумци споделят рецепта за мариноване в буркани. Трайко ме е черпил и знам, че е голям майстор.
Не е голяма философия, но все пак трябва да знае човек.
Чернокопа тази година не е много едър, затова може да се държи по-малко в сол.
1. Взима се рибата и се махат главите,за по лесно с нож цепваш от горе на долу, като режеш зад хрилете, но не чак до долу. Хващаш главата и дърпаш към корема. Почиства се добре цялото количество и изкисваш във вода поне два часа.
2. Вади се от водата и се слага в някакъв съд, например пластмасова кофа. Посолява се добре с едра сол (ОБИЛНО). Понеже е по-слаб тази година, държиш го 24 часа в солта.
3. Вади се от солта, като се изтръсква добре, може и без да се мие. Поставя се в същата кофа, за да не цапаш друга, но преди това я изплакваш. Заливаш цялото количество с оцет и стои 6 часа, максимум 7. Оцетът ако искаш да е по светла, трябва да е ябълков, иначе с винен става по вкусна.
4. След като я извадим от оцета, трябва да се отцеди добре. Аз използвам тези мрежи, които са за разни зеленчуци, с малки дупки.
5. Нареждаме в бурканите, като преди това във всеки буркан слагаме 1 листо Дафинов лист, 2 зърна бахар, няколко зърна чер пипер.
6. Заливаме буркана до горе с прегоряло олио, след като е изстинало.
Държим бурканите на хладно, добре е ако има възможност в хладилник. След две-три седмици може да се яде, може и по рано, но като стои повече време, по добре се отделят костите.
Да ви е сладко.
Аз също тази година купих и си направих 10 килограма. Продадох лодката. <smile134>

Added in 16 minutes 47 seconds:
Добре е да си направи сметката човек така, че да не ставаш посред нощите.
These users thanked the author traiko for the post (total 2):
Kiril Donov (10 ное 2021, 18:58) • veso (10 ное 2021, 19:01)
Rating: 14.3%



Потребителски аватар
Смрика
Любител на южните растения
Мнения: 724
Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
Район: Кюстендил
Местоположение: Шишковци
Надморска височина (m): 480
Метеостанция: http://vremeto.org/siskovci/
Has thanked: 54 times
Been thanked: 105 times

Re: Улов в Черно море

Мнение от Смрика » 10 ное 2021, 15:38

Преди време едно семейство от Балчик, които ни бяха хазяи ни черпиха с карагьоз маринован предполагам по подобен начин, със сигурност едно от най-вкусните мезета, които съм ял. Бих купувал черноморска риба, ако знаех в София къде и дали се намира.



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 15869
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -4.5 (13-Jan-2022)
Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Has thanked: 641 times
Been thanked: 1702 times

Re: Улов в Черно море

Мнение от Kiril Donov » 10 ное 2021, 19:01

traiko написа:
10 ное 2021, 13:40
... Не е голяма философия,но все пак трябва да знае човек...
Да, стига да знае човек, тогава е лесно. Благодаря ти много, Трайко!



veso
Любител на южните растения
Мнения: 215
Регистриран: 25 юни 2016, 15:20
Район: София кв. Орландовци
Местоположение: София
Надморска височина (m): 521
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): -21°С
Минимум последна зима (°C): -17,2°С
Has thanked: 617 times
Been thanked: 36 times

Re: Улов в Черно море

Мнение от veso » 10 ное 2021, 19:04

Задължително, ще опитам тази рецепта.



veso
Любител на южните растения
Мнения: 215
Регистриран: 25 юни 2016, 15:20
Район: София кв. Орландовци
Местоположение: София
Надморска височина (m): 521
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): -21°С
Минимум последна зима (°C): -17,2°С
Has thanked: 617 times
Been thanked: 36 times

Re: Улов в Черно море

Мнение от veso » 14 ное 2021, 10:22

traiko написа:
10 ное 2021, 13:40
Заливаш цялото количество с оцет и стои 6 часа, максимум 7. Оцетът ако искаш да е по светла, трябва да е ябълков, иначе с винен става по вкусна.
Само не разбрах, оцета разрежда ли се с вода, или само оцет?



Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 3444
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас
USDA zone: 7b/8a
Has thanked: 134 times
Been thanked: 294 times

Re: Улов в Черно море

Мнение от traiko » 14 ное 2021, 13:14

Само с оцет, не съм споменавал вода. На 10 кил. ако добре са наредени, нужни са към 3 литра.



veso
Любител на южните растения
Мнения: 215
Регистриран: 25 юни 2016, 15:20
Район: София кв. Орландовци
Местоположение: София
Надморска височина (m): 521
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): -21°С
Минимум последна зима (°C): -17,2°С
Has thanked: 617 times
Been thanked: 36 times

Re: Улов в Черно море

Мнение от veso » 14 ное 2021, 13:18

Благодаря!



Потребителски аватар
gos
Любител на южните растения
Мнения: 423
Регистриран: 19 авг 2013, 20:41
Район: Варна
Местоположение: Варна , м-ст: Боровец- юг
Надморска височина (m): 78
Минимум последна зима (°C): - 9
Has thanked: 208 times
Been thanked: 47 times

Re: Улов в Черно море

Мнение от gos » 29 дек 2021, 17:39

Одобрявам рецептата на Трайко, но ако не искате рибата да ви е много кисела може да разредите оцета с вода 50% на 50%. На мен специално ми е кисела само с оцет и затова дребната риба, като сафрид, чернокоп, хамсия и трицона я мароновам с вода и оцет. Другото, което правя, след като се изкисне хубаво от оцета я филетирам (махам и костта) . Режа на парчета и я смесвам с нарязани маслини без костилка, ако рибата е по-дребна (трицона и хамсия) не я режа. Другото, което може да се добави когато редите подправките е копър.
These users thanked the author gos for the post (total 2):
Kiril Donov (30 дек 2021, 11:53) • veso (30 дек 2021, 18:08)
Rating: 14.3%



Потребителски аватар
Смрика
Любител на южните растения
Мнения: 724
Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
Район: Кюстендил
Местоположение: Шишковци
Надморска височина (m): 480
Метеостанция: http://vremeto.org/siskovci/
Has thanked: 54 times
Been thanked: 105 times

Re: Улов в Черно море

Мнение от Смрика » 29 дек 2021, 20:51

Днес „улових“ едни заргани в магазина и като ги хапвах си мислех колко подценана риба е това.



Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 3444
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас
USDA zone: 7b/8a
Has thanked: 134 times
Been thanked: 294 times

Re: Улов в Черно море

Мнение от traiko » 30 дек 2021, 18:44

Не съм пробвал този начин 50 на 50 оцет-вода,но сигурно ще става.
Оцета стопява костите,затова аз бих държал по кратко време ако ми е кисела,но пак
само в оцет.Иначе копъра е силна подправка за риба,аз не е я одобрявам,но не
всеки трябва да се съобразява с моята рецепта,важно да е вкусна.Също може да
се намали и времето за солта.Една риба с една чаша вино е супер. <wine>

Added in 16 minutes 14 seconds:
Като стана на въпрос, изкуших се и не можах да устоя.
Изображение
These users thanked the author traiko for the post (total 3):
gos (30 дек 2021, 19:50) • Kiril Donov (31 дек 2021, 09:40) • veso (31 дек 2021, 10:55)
Rating: 21.4%



Потребителски аватар
gos
Любител на южните растения
Мнения: 423
Регистриран: 19 авг 2013, 20:41
Район: Варна
Местоположение: Варна , м-ст: Боровец- юг
Надморска височина (m): 78
Минимум последна зима (°C): - 9
Has thanked: 208 times
Been thanked: 47 times

Re: Улов в Черно море

Мнение от gos » 30 дек 2021, 19:47

Да ти кажа и 50 на 50 оцет и вода стопява костите, но може би зависи и от оцета. Аз ползвам турски винен страхотен е, прави си утайка, нищо общо с нашите киселини. За копъра аз го ползвам единствено в таратор, но доста хора го слагат и затова го споменах . Хайде наздраве <wine> и една снимка от мен.

Изображение
These users thanked the author gos for the post (total 2):
traiko (30 дек 2021, 20:44) • veso (31 дек 2021, 10:56)
Rating: 14.3%



Отговори