Хинап, Фурма, Ziziphus jujuba
Хинап, Фурма, Ziziphus jujuba
Здравейте. Предполагам всеки от членовете е хапвал от плодовете или поне виждал това растение. Сред хората съм го срещал освен като хинап, още като фурма, джинджа и не напоследно място в баналната и купешка реклама на продукт съдържаща "екстракт от жожоба". Нека не изглежда смешно, но за първи път с това растение се сблъсках като студент в Стара Загора. Още помня как си хапвахме от две дървета надвесени на една спирка на бул. "ген. Столетов", докато чакахме да се прехвълим от автобус 20 на тролей 36 за клиниките в кв. "К. Ганчев" и обратно. Помня, че един колега ми каза, че това дърво било много популярно в старозагорския край. Докато един ден не видях на една информационна табела, че си расте съвсем легално като "местен вид" на пловдивските тепета . В градината на мойта месторабота с колега засадихме две, които той донесе. Намесиха се веднага компетенти, от които един арменец, който каза, че е досаден плевел, но облагородената му форма си заслужава да се гледа. Съседа бра една шепа за първи път есента и е много доволен. Има ли някой опит с отглеждане на въпросното растение. И Честит Ви Трети Март!
-
- Специалист овощар
- Регистриран: 07 яну 2011, 22:39
- Place: Южни Родопи - до прохода Маказа
- Absolute minimum (°C): -22 С
- Last winter's low (°C): -15,4 С
- Pers.Weather St.: с. Кирково
- Has thanked: 0
- Been thanked: 59 times
Re: Хинап(Ziziphus zizyphus)
И хинапа мина вече през моите ръце. Наистина интересно растение, но най-много възхищения обира облагородения сорт. С неимоверно много лъскави листа, сякаш лачени, силно лъщят на слънцето след дъжд. А плодовете като малки круши, покафеняват през есента и е много родовит. Разбира се иска си своето - богата почва и вода само през лятото. А като почнат да се шарят, докато станат с цвят шоколад вода вече никаква. Ако има как и дъжд да не пада в този момент, тогава плодовете се напукват и вече губят търговския си вид. Сушени са чудесни на вкус, с много лек и фин аромат и трябва да се съхраняват на сухи места, че хващат мухъл.
Растението от семеначе не е много удачно в обработваема част на двора, пуска много издънки и борбата е всяка година изкореняване. А при културния сорт не съм срещал този проблем. Все още...
Растението от семеначе не е много удачно в обработваема част на двора, пуска много издънки и борбата е всяка година изкореняване. А при културния сорт не съм срещал този проблем. Все още...
Бобсъне! Грешка ! Моля за прошка ! Веднага се поправям Jujube(Ziziphus zizyphus)или(Ziziphus jujuba) и Jojoba( Simmóndsia chinénsis) са различно нещо! Бях подведен от името. Благодаря за корекцията!
- ilia
- Любител на южните растения
- Регистриран: 15 апр 2010, 14:07
- Place: Самуилово, Петрич
- Absolute minimum (°C): -16.5
- Last winter's low (°C): -16.5
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Имахме едно дърво в градината доста години. Не беше облагороден сорт, но на вкус пак беше добре. Доста по-дребни са обаче. Бих казал, че е непретенциозно растение. Есента листата се обагрят в жълто и става много красиво.
Незнам дали го има на тепетата в Пловдив, но плодовете са много полезни и вкусни. Пробвах да засадя в саксия и направо в земята навън, но нямам резултат досега. Иначе четох че растението е много издръжливо и не го нападат въшки. Дано се сдобия с това растение. Пускаите повече информация ще ви бъда благодарен
едно от първите ми дръвчета. една зима живя в тенекия от сирене защото не знаех нищо за него
после го засадих в новия двор на родителите ми . беше по - малко от 1 м., но с много здрави корени
обича много слънце в короната . едва след като започна да лови слънце през целия ден започна да плододава обилно - плодовете са като малки крушки
надявам се тази година да ме зарадва с още повече плодове
и, да, в пловдив има хинап , но е с дребни плодове
опитвала съм да засаждам семки, но нищо не е пониквало
цъфти около месец и половина , обилно , добър медонос
после го засадих в новия двор на родителите ми . беше по - малко от 1 м., но с много здрави корени
обича много слънце в короната . едва след като започна да лови слънце през целия ден започна да плододава обилно - плодовете са като малки крушки
надявам се тази година да ме зарадва с още повече плодове
и, да, в пловдив има хинап , но е с дребни плодове
опитвала съм да засаждам семки, но нищо не е пониквало
цъфти около месец и половина , обилно , добър медонос
Ето го и моя Хинап.Беше отрупан с цветове и сега даже има но за жалост засега виждам само две плодчета.Огрява го доста слънцето и незнам защо не задържа плодовете.Опрашва се редовно (ръчно).Тори се и се полива умерено.
Миро, хинапа цъфти повече от месец . не му е нужно ръчно опрашване - достатъчно гад лази по него. от личен опит мога да кажа , че за да задържа плодовете иска клонките да са на директно слънце . при мене задържа много малко плодове / единици/ по долните клони и напролет ще ги режа
от снимката не мога да преценя колко е голям твоя и дали е на слънце , но определено директното слънце има решаващо значение
от снимката не мога да преценя колко е голям твоя и дали е на слънце , но определено директното слънце има решаващо значение
Здравейте всички на тази миролюбива територия!
Казвам се Стефан и скоро ще навърша 35 години. От година насам живея в село Копчелии (480 м н.в.), което се намира на 3 км североизточно от табелата на Габрово - посока В.Търново. От регистрираните тук се познавам лично с Ivo_nekitov и maniak, a задочно с plamen.
Това е единият ми хинап, който засадих през март 2006 г. До миналата година имаше слаб растеж, но тази направо се "взриви". Има и няколко плодчета, но все още цъфти.
Казвам се Стефан и скоро ще навърша 35 години. От година насам живея в село Копчелии (480 м н.в.), което се намира на 3 км североизточно от табелата на Габрово - посока В.Търново. От регистрираните тук се познавам лично с Ivo_nekitov и maniak, a задочно с plamen.
Това е единият ми хинап, който засадих през март 2006 г. До миналата година имаше слаб растеж, но тази направо се "взриви". Има и няколко плодчета, но все още цъфти.
Добре дошъл,май доста станахме от стрингметео
Хинапа до каква температура издържа?В Бургас съм виждал няколко големи и стари дървета.
Хинапа до каква температура издържа?В Бургас съм виждал няколко големи и стари дървета.
ето една статийка от нета
http://agronet.bg/agro/ovostarstvo/2886 ... furma.html
в южна Бг мисля че расте без проблем. виждала съм дървета в района на Варна . в северна Бг мисля, че не е разпространено / не знам по каква причина/
тук , в Пловдив , студа през последните зими не се е отразил на дърветата . мисля че понасят без поражения - 20 - 25
http://agronet.bg/agro/ovostarstvo/2886 ... furma.html
в южна Бг мисля че расте без проблем. виждала съм дървета в района на Варна . в северна Бг мисля, че не е разпространено / не знам по каква причина/
тук , в Пловдив , студа през последните зими не се е отразил на дърветата . мисля че понасят без поражения - 20 - 25
-
- Любител на южните растения
- Регистриран: 02 юни 2011, 14:43
- Place:
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 7 times
В Северна България си расте без проблеми, но наистина не е разпространен.
Моят за първи път ще ражда - има няколко завързали плодчета. А започна да цъфти отпреди 3-4 години. Тази година му добавих друг сорт. Явно за някои сортове е задължително чуждо опрашване. Някъде четох, че дребните сортове са по-вкусни и по-полезни. Ако някой има различни - нека сподели.
Моят за първи път ще ражда - има няколко завързали плодчета. А започна да цъфти отпреди 3-4 години. Тази година му добавих друг сорт. Явно за някои сортове е задължително чуждо опрашване. Някъде четох, че дребните сортове са по-вкусни и по-полезни. Ако някой има различни - нека сподели.