Re: Домати

С напредването на технологичното земеделие, става все по-популярно да произвеждаме сами домашните си плодове и зеленчуци - по стари, не интензивни методи. Затова пък се наслаждаваме на стария, вече позабравен вкус на бабините салати ...
Потребителски аватар
Смрика
Любител на южните растения
Мнения: 961
Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
Район: Кюстендил
Местоположение: Шишковци
Надморска височина (m): 480
Метеостанция: http://vremeto.org/siskovci/
Has thanked: 86 times
Been thanked: 158 times

Re: Re: Домати

Мнение от Смрика » 23 авг 2022, 16:29

Просто в цедка малко на слънце да се засушат некой и друг ден и толкова, това за оставяне да се скапат доматите за пръв път го чувам.
These users thanked the author Смрика for the post:
perperikon (23 авг 2022, 17:42)
Rating: 6.7%



perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 2814
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): -8,7°С(24.01.2022)
Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISTARA26
Has thanked: 636 times
Been thanked: 394 times

Re: Re: Домати

Мнение от perperikon » 23 авг 2022, 17:47

Ферментацията унищожавала всякакви патогени извън семето, а то вътре си е стерилно.



Потребителски аватар
Смрика
Любител на южните растения
Мнения: 961
Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
Район: Кюстендил
Местоположение: Шишковци
Надморска височина (m): 480
Метеостанция: http://vremeto.org/siskovci/
Has thanked: 86 times
Been thanked: 158 times

Re: Re: Домати

Мнение от Смрика » 23 авг 2022, 18:23

Сигурно не вреди тая техника, но от какви ли не домати сме вадили семена винаги после е имало кълняемост даже и ако са на 2-3 години.



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 16513
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -6.5 (25-Jan-2022)
Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Has thanked: 800 times
Been thanked: 2059 times

Re: Re: Домати

Мнение от Kiril Donov » 24 авг 2022, 21:14

perperikon написа:
23 авг 2022, 16:02
... Някой, който го е правил практически, ще ми каже ли как отделя и съхранява семената, ...
Смрика написа:
23 авг 2022, 18:23
Сигурно не вреди тая техника, но от какви ли не домати сме вадили семена винаги после е имало кълняемост даже и ако са на 2-3 години.
Абсолютно вярно! Както и да ги извадиш семената, няма да има проблеми.

Да ти кажа аз как го правя... Правим си салата само с подбрани хубави домати, от които искам да взема семе. В салатата има и краставици, лук, чушки, няма само сирене, но пък има огромно количество семена.
Изяждаме си спокойно салатата. На дъното обикновено се събира много сок, който съдържа доматен сок, зехтин и оцет и който аз задължително винаги си изпивам. Когато искам да събера семе, просто изпивам сока по-внимателно и отделям семената. Може да се отделят с цедка, а може и просто с вилица, зависи колко си сръчен с ръцете. Накрая почиствам излишното (лук, парченца други зеленчуци или други семена) и измивам в цедката под слаба струя течаща вода. Силната вода може да отнесе семената в канала! Вероятно известно количество семена изяждаме, но по този начин събирам между 100 и 300 семена от всяка салата, в зависимост от сорта. Обикновено са поне 200 семена, но тази година бях купил едни разкошни грамадни домати Розово Биволско сърце, в които не намерих нито едно годно семе от 4 или 5 грамадни домата.
Семето от салатата има перфектна кълняемост от над 90%, не се губи нищо по този начин. Но ако имаш само един домат от много ценен сорт, тогава е най-добре да събереш целия сок със семената в една цедка, после да измиеш с вода, за да останат само семената и накрая да сложиш семената върху найлон или хартия, за да изсъхнат. След няколко часа (не повече от 8-10 часа!) трябва задължително да се намачкат с пръсти, за да се отделят всички семена от купчинката, иначе засъхват всички заедно и после доста по-трудно се отделят, а пък и има опасност от нараняване на семената. Изсушените семена се съхраняват в хартиени пликове, за да не мухлясат. Държат се на сухо и проветриво място, като е желателно да не е много студено, макар със сигурност да могат да понесат и температури под нулата.



Иво Некитов
Метеорологът на форума
Мнения: 857
Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
Район: Видин, София
Местоположение: София, Видинско
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7b
Абсолютна минимална t° (°C): -22
Минимум последна зима (°C): -8
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
Has thanked: 54 times
Been thanked: 427 times

Re: Re: Домати

Мнение от Иво Некитов » 31 окт 2022, 16:48

Все си мисля, че съм споделял как процедирам аз със семената, но може да съм пропуснал, затова пействам една инструкция към фенка, на която бях пратил няколко ямала за семе лятото. Затова и някои части от текста са неадекватни вече за сегащната късна есен :) Но не ми се редактира.

1. Изцърцваш семките. Може да изстискаш, може да разрежеш на 4 и да освободиш камерите със семената заедно с частта от ендокарпа (така се води, освен ако не бъркам), в която се намират част от тях няма нужда да си играеш да ги делиш, това ще стане от само себе си.
2. Слагаш отделените семена в бурканче и добавяш малко хладка вода плюс примерно половин чаена лъжичка захар. За - пример и на око 150-200 млл бурканче да е пълно на 1/4 1/3. Може да сложиш едно зърно - колкото 1-2 лещени зърна, мая за хляб, ако не тръгне ферментация до няколко часа. Разбъркваш добре - затваряш капачето и друсаш или с лъжичка.
3. След един ден вече трябва да ферментира. Да не те плаши евентуална пяна и мътност. Долепяш ухо над отворения буркан, трябва да се чува шиптене.
Така - няколко дни, докато се успокои. Периодично разбъркваш. Ако на повърхността се появи пелена или някаква плесен, почистваш с лъжичка.
Ферментацията избива повечето евентуални болестотворни организми.
Когато приключи (става за около седмица), пълниш буркана до горе или почти. Бъркаш добре, отливаш. Здравите зърна падат на дъното до половин минута. отливаш. Повтаряш процедурата, доливайки чиста вода, изчаквайки да паднат семената и отливайки докато не стане съвсем чиста течността и семената не останат с (съвсем) малко течност на дъното - колкото е възможно, без да излееш самите семена.
Изливаш бурканчето в някоя плоска чиния и сушиш - сега е топло, става за няколко часа. Цялата досегашна процедура НЕ ТРЯБВА!! да бъде на слънце, лято е, силно е, ще ги стерилизира вътре! Но чинийката за час-два може да оставиш на проветриво място, за да се изсушат семената, след което още ден-два на проветриво, но на сянка. (може да отлееш промитите семена на нова чиста кухненска попивателна от хартия или фибър, но семената залепват и трябва да ги чистиш а това не е възможно винаги докрай. Във всеки случай, може да импровизираш по своя преценка).
Това е. Семената ти са готови. Прибираш в бурканче или хартиен плик до засаждане. Кълняемост пазят поне 3-4 години в приемлив процент. Може на вратата на хладилник. Цялата процедура е съвсем лесна и неангажираща като време и усилия, важните моменти са задължително да мине ферментация -1 и 2 да се изсушат хубаво, преди да се приберат на хладно.
ПС Принципно семената са готови за засаждане веднага, ако искаш да експериментираш с късни домати от ранния сорт, който е наистина уникален и е откритие за мен, при условните му кусури - срв дребни плодове (макар че по-едрите екземпляри са напълно сравними по големина с една Рила да речем, ранен Бг хибрид, при над 3 седмици по-ранно узряване на Ямал. Изобщо, това е сортът без НИКАКВА конкуренция, поне в моя опит, по този показател.


По отношение на екзодуса ми от темата, в началото на юли пипнах някаква корона и почти месец не бях много трудоспособен или по-скоро нямах желание, че и на фона на жегите. От това последва липса на засадени късни вълни домати тая година. Живот и здраве, евентуално догодина.
Инак ферментацията не е за кълняемост, те си покълват и без нея, но може да е запазило семето някой букет вируси. Те няма да убият самата семка, но ще причинят евентуални - забележими или не - проблеми на бъдещото растение.



Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 3608
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас
USDA zone: 7b/8a
Has thanked: 160 times
Been thanked: 441 times

Re: Домати

Мнение от traiko » 18 ное 2022, 17:18

Все още има по някой заблуден домат. Все пак сме ноември. <smile134>
Изображение

Изображение
These users thanked the author traiko for the post:
Garabadouble (18 ное 2022, 19:06)
Rating: 6.7%



Потребителски аватар
Смрика
Любител на южните растения
Мнения: 961
Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
Район: Кюстендил
Местоположение: Шишковци
Надморска височина (m): 480
Метеостанция: http://vremeto.org/siskovci/
Has thanked: 86 times
Been thanked: 158 times

Re: Re: Домати

Мнение от Смрика » 19 ное 2022, 18:00

Интересно, че са толкова зелени толкова все още, да не са по-късно садени?



perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 2814
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): -8,7°С(24.01.2022)
Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISTARA26
Has thanked: 636 times
Been thanked: 394 times

Re: Re: Домати

Мнение от perperikon » 19 ное 2022, 19:40

Със сигурност - това е 2-3 китка.



Иво Некитов
Метеорологът на форума
Мнения: 857
Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
Район: Видин, София
Местоположение: София, Видинско
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7b
Абсолютна минимална t° (°C): -22
Минимум последна зима (°C): -8
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
Has thanked: 54 times
Been thanked: 427 times

Re: Re: Домати

Мнение от Иво Некитов » 21 ное 2022, 10:47

На сника 1 и 2 - кой е този инвазивен вид в лехата със зеления лук и около нея?! <thumbsup>
На третата е маркера ми за мраз в оранжерията - при лош късмет може да загине другата седмица, а инак е някакъв саморасляк, който успях да видя навреме, когато я почиствах преди месец. Оттогава е в перфектно здраве, дори върза 2 домата, единият е колкото череша : ) Разбира се, няма бъдеще за тях, нямам илюзии, а и са с неясен сортов произход... Всъщност само последното ме спира да приложа някоя маниакалност и да ги защитя идните 2 месеца и половина (после не е голям проблем). Хем ми е тъпо, като знам, че само след месец ще мъча в кофички Ямалчетата за ултраранно производство....
ПС: Има още 2 растения, които са от пролетта - с нови узрели макар по-дребни, колкото ябълка Петровка да речем, стигат за 1-2 салати. Тази есен си препотвърдих извода, че добре запазени и облистени растения от подходящи сортове в средата на септември, могат да осигурят достатъчно домати за лична консумация практически до Нова година, Жалко, че тази година обстоятелствата ми попречиха за това.

Изображение

Изображение

Изображение



Отговори