Re: Домати
-
- Метеорологът на форума
- Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
- Район: Видин, София
- Надморска височина (m): 88
- USDA zone: 7b
- Абсолютна минимална t° (°C): -22
- Минимум последна зима (°C): -8
- Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 581 times
Re: Re: Домати
Еваля еваля) Аз си пазя два домата, събрани петък в оранжерията, за "доматена салата" за рождения ми ден. Узрели, само леко свежи, е колкото орехи, ама истински) Бяха 3, но не се стърпях, изядох единия.
-
- Страстен новатор в отглеждането на южни растения
- Регистриран: 20 май 2016, 13:10
- Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
- Надморска височина (m): 275
- USDA zone: 8a/8b
- Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
- Минимум последна зима (°C): -8°С(10.02.2023)
- Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISTARA26
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IDYLBO1 - Has thanked: 698 times
- Been thanked: 432 times
Днес сложих във форма с гнезда 100-тина семена от 8 уж по-ранни сортове,... според описанието на производителя. На тях обаче не трябва да се вярва много!? Като ги засея, обикновено различните сортове поникват с 1-2-3 дни разлика! Някой има ли представа, дали по-бързопоникващите сортове са и по-ранозрели, т.е. с по-ниски температурни изисквания?? Идеята ми е да сложа в парник най-ранните, за най-ранна продукция, а другите да ги садя навън, когато се стопли достатъчно! 

- reimbrant
- Запален експериментатор от града на Левски, колекционер на всякакви южни растения
- Регистриран: 29 май 2014, 00:14
- Район: гр.Карлово
- Надморска височина (m): 530
- USDA zone: 8a/8b
- Абсолютна минимална t° (°C): -16
- Минимум последна зима (°C): -10
- Has thanked: 147 times
- Been thanked: 341 times
Аз почвам да садя семена по това време,но обикновенно разсадът ми става за външно садене,а за парника винаги си купувам 20-тина корена готови ,от майстори които са ги направили много по рано специално за парници,по този начин изпреарвам с месец,месец и половина ,тези моите които стават за отвън,така че съм доволен и от факта че има хора потрудили се,отоплявали и помогнали да имаме много по рано домати на софрата ни.Задължително при мен има и 2,3 сорта черита ,които дават много и не се разболяват,и карат до слани с обилни реколти,имам много едри черита и едни по дребни и едни коктейлни жълти с форма на кратунки,с много фин вкус.Иначе поддържам 3 сорта БГ стари сортове с изключителни вкусови качества,просто не са ми при сърце нещата на които им слагат инициали ф1 ли други ф.
- These users thanked the author reimbrant for the post (total 5):
- Tsonny Naydenov (11 фев 2023, 21:29) • perperikon (11 фев 2023, 21:39) • Kiril Donov (12 фев 2023, 08:56) • veso (12 фев 2023, 10:47) • Иво Некитов (05 мар 2023, 20:41)
- Rating: 33.3%
-
- Метеорологът на форума
- Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
- Район: Видин, София
- Надморска височина (m): 88
- USDA zone: 7b
- Абсолютна минимална t° (°C): -22
- Минимум последна зима (°C): -8
- Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 581 times
Днес засадих 60-ина + растения, практически половината оранжерия е заета. Много лошо ме изненада електрическият култиватор, който се скапа и се наложи да купувам аварийно нов. Но съм много доволен от него, да не го урочасам :)
Сортовият състав е близо 20 броя Ямал (от тях със сигурност ще имам страхотни домати още май месец), останалите - основно Ръгби и малко - няколко броя Аурига (жълти). Плюс - най-голямата интрига - петте броя спасени есента неизвестни поникнали самораслеци. Там ще е много интересно.
Другата седмица засаждам 10-15 вида средноранни сортове, семена.
А, има и още една интрига: дали тая нощ няма да ме изненада с по-сериозен минус. Вятърът ще спре към 5 заранта и има 2-3 часа преди изгрев за изстиване, леко инфарктни. Ама какво да ви кажа, инак нямаше да е интересно.
Във всеки случай, след като за бананите и цитрусите вече няма опасност, съм примъкнал в голямата оранжерия цялата тежка артилерия от вече спасените фронтове. Както казваше любимият ми ротен в казармата:
Ще ударя (ако се наложи) с цялата си сила, а тя никак не е малка!
Леко се диша през пролетта, предизвикателствата са съвсем други.
Сортовият състав е близо 20 броя Ямал (от тях със сигурност ще имам страхотни домати още май месец), останалите - основно Ръгби и малко - няколко броя Аурига (жълти). Плюс - най-голямата интрига - петте броя спасени есента неизвестни поникнали самораслеци. Там ще е много интересно.
Другата седмица засаждам 10-15 вида средноранни сортове, семена.
А, има и още една интрига: дали тая нощ няма да ме изненада с по-сериозен минус. Вятърът ще спре към 5 заранта и има 2-3 часа преди изгрев за изстиване, леко инфарктни. Ама какво да ви кажа, инак нямаше да е интересно.
Във всеки случай, след като за бананите и цитрусите вече няма опасност, съм примъкнал в голямата оранжерия цялата тежка артилерия от вече спасените фронтове. Както казваше любимият ми ротен в казармата:
Ще ударя (ако се наложи) с цялата си сила, а тя никак не е малка!

Леко се диша през пролетта, предизвикателствата са съвсем други.