Градинарство - обща тема
-
- Любител на южните растения
- Мнения: 633
- Регистриран: 21 авг 2018, 16:53
- Район: Бургас
- Местоположение: Камено
- Has thanked: 98 times
- Been thanked: 179 times
Re: Градинарство - обща тема
Преди 5-6 години ми дадоха 2 корена Каролина Рийпър и ги сях близо до рибките. На следващата година майка ми беше събрала семе от рибките и половината излязоха отровно люти,е не колкото Каролината ама за рибки бяха прекалено люти,на някой даже им се промени формата!
- These users thanked the author Predator 70 for the post:
- Смрика (24 окт 2022, 20:41)
- Rating: 6.7%
-
- Метеорологът на форума
- Мнения: 1062
- Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
- Район: Видин, София
- Местоположение: София, Видинско
- Надморска височина (m): 88
- USDA zone: 7b
- Абсолютна минимална t° (°C): -22
- Минимум последна зима (°C): -8
- Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 582 times
Re: Градинарство - обща тема
Днес джаджнах (засъдих)
20-ина псевдокартофчета земна ябълка (Топинамбур).
Открих втори път за себе си този любопитен кореноплод миналата есен, като на няколко пъти изкупих по няколко килограма (цена малко над тая на качествените картофи) от лелките на видинския битак.
Оказа се страхотен на вкус, поне за мен, става и за смесена кореноплодна салата, и за мусака вместо картофи, и за заместител на пържени и задушени картофи.
Многобройните предимства можете да намерите в НЕТа, за мен е важна силната невзискателност на този вид. макар че, разбира се, емпиричният опит в местни условия ще покаже най-добре дали си струва. Разбира се, има и 1-2 минуса, но с всяко нещо е така.
Имам още няколко килограма в долната част на хладилника, които ще засадя в началото на април, както казват тогава дори от отрязано парче пониквало витално растение.
Днешната партида - малко под килограм, бях купил от една верига преди месец - вече бяха повехнали, а ги бях зарязал на един западен прозорец отвън - онзи ден се бяха хептен спаружили. Хидратирах ги и за 24 часа бяха като нови.
Та, както казах, днес им прочетох присъдата.

Открих втори път за себе си този любопитен кореноплод миналата есен, като на няколко пъти изкупих по няколко килограма (цена малко над тая на качествените картофи) от лелките на видинския битак.
Оказа се страхотен на вкус, поне за мен, става и за смесена кореноплодна салата, и за мусака вместо картофи, и за заместител на пържени и задушени картофи.
Многобройните предимства можете да намерите в НЕТа, за мен е важна силната невзискателност на този вид. макар че, разбира се, емпиричният опит в местни условия ще покаже най-добре дали си струва. Разбира се, има и 1-2 минуса, но с всяко нещо е така.
Имам още няколко килограма в долната част на хладилника, които ще засадя в началото на април, както казват тогава дори от отрязано парче пониквало витално растение.
Днешната партида - малко под килограм, бях купил от една верига преди месец - вече бяха повехнали, а ги бях зарязал на един западен прозорец отвън - онзи ден се бяха хептен спаружили. Хидратирах ги и за 24 часа бяха като нови.
Та, както казах, днес им прочетох присъдата.

-
- Любител на южните растения
- Мнения: 633
- Регистриран: 21 авг 2018, 16:53
- Район: Бургас
- Местоположение: Камено
- Has thanked: 98 times
- Been thanked: 179 times
Re: Градинарство - обща тема
При нас му казваме гулия. Аз си я ям прясна като ябълка,минуса е че докарва на пръст,също перфектна става ако се сложи в туршия.
-
- Метеорологът на форума
- Мнения: 1062
- Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
- Район: Видин, София
- Местоположение: София, Видинско
- Надморска височина (m): 88
- USDA zone: 7b
- Абсолютна минимална t° (°C): -22
- Минимум последна зима (°C): -8
- Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 582 times
Re: Градинарство - обща тема
Да, това е синоним. В нета е пълно със суперлативи, но не съм срещал споменаване на най-важния недостатък. Всъщност, това не е точно недостатък, а да го кажем, козметично-социален проблем.
От друга страна, всичко останало са плюсове без изключения, най-важният от които е, че няма скорбяла, а... абе все едно, всеки може да си потърси информацията) За мен е важно, че конкретно за моя вкус е стопроцентов заместител на картофите при пържене и задушаване, при това с по-мека, не-зърнеста консистенция като тях, по-скоро като на хубав родопски (истински!) високоотгледан картоф, без вредите му. Стърган на салата също е без грешка. Моите почви (силно отцедливи песъчливи) са най-подходящи за това животно, но да видим колко и какво качество ще е реколтата. За всеки случай съм го засадил в най-далечните северни краища на двора, предвид предупрежденията, че е инвазивен и няма отърване от него.
Във всеки случай, имам много добро предчувствие.
Друг интересен експеримент очаквам да проведа със семената му. Повечето източници сочат, че не успявали да узреят (цъфти края на лятото, зреят ноември). Предвид удължаването на хлабавия безмразов период до втората половина на ноември средно при мен, вече не би трябвало да бъде така.
Много го уважавам и за това, че успява да се пребори лично с плевелите, е с малко помощ като малък. В тоя ред на мисли, на едната линия му предстои кърваво дерби с друг американски гост - балура.
Бонус за него е, че балурът е много топлолюбив и тръгва едва май-юни силно, докато това - два месеца по-рано. Разбира се, ще му туря едно рамо, ако трябва. Преди 3 седмици боднах 3 полуизгнили забравени грудки в по една саксия в София и миналата седмица вече бяха 10-15 сантиметрови растения.
Хрумват ми и идеи за още 1-2 изцепки, но ще споделя, ако го направя : ))
ПС Чак сега разбрах какво имаш предвид под "докарва на пръст". Защото при мен...просто не мирише на пръст, наистина! А на нос съм като половин немска овчарка, не понасям никакви странични аромати в ядене. Вероятно зависи от почвата. При мен при пържене зимата получаваше един мноого фин и приятен неопределим на какво точно аромат, но ако се опържат добре, получава и една хрупкава коричка, много по-добра от тази на картофите (консистенцията споменах). Ако тярбва да призная, всъщност точно това приложение ме накара да реша да си го загледам.
ППС Важно! Ако са прясно извадени (както веднага след като ги купувах от лелите на битака), е достатъчно да се измият добре, като ако има някакви следи, се свалят със стъргане - подобно на пресни картофи. Но могат да се белят и с картофобелачка. Зависи от формата: ако е прекалено "софистицирана", я опростявам с ножа на 2-3 и пак беля с нея.

От друга страна, всичко останало са плюсове без изключения, най-важният от които е, че няма скорбяла, а... абе все едно, всеки може да си потърси информацията) За мен е важно, че конкретно за моя вкус е стопроцентов заместител на картофите при пържене и задушаване, при това с по-мека, не-зърнеста консистенция като тях, по-скоро като на хубав родопски (истински!) високоотгледан картоф, без вредите му. Стърган на салата също е без грешка. Моите почви (силно отцедливи песъчливи) са най-подходящи за това животно, но да видим колко и какво качество ще е реколтата. За всеки случай съм го засадил в най-далечните северни краища на двора, предвид предупрежденията, че е инвазивен и няма отърване от него.
Във всеки случай, имам много добро предчувствие.
Друг интересен експеримент очаквам да проведа със семената му. Повечето източници сочат, че не успявали да узреят (цъфти края на лятото, зреят ноември). Предвид удължаването на хлабавия безмразов период до втората половина на ноември средно при мен, вече не би трябвало да бъде така.
Много го уважавам и за това, че успява да се пребори лично с плевелите, е с малко помощ като малък. В тоя ред на мисли, на едната линия му предстои кърваво дерби с друг американски гост - балура.

Хрумват ми и идеи за още 1-2 изцепки, но ще споделя, ако го направя : ))
ПС Чак сега разбрах какво имаш предвид под "докарва на пръст". Защото при мен...просто не мирише на пръст, наистина! А на нос съм като половин немска овчарка, не понасям никакви странични аромати в ядене. Вероятно зависи от почвата. При мен при пържене зимата получаваше един мноого фин и приятен неопределим на какво точно аромат, но ако се опържат добре, получава и една хрупкава коричка, много по-добра от тази на картофите (консистенцията споменах). Ако тярбва да призная, всъщност точно това приложение ме накара да реша да си го загледам.
ППС Важно! Ако са прясно извадени (както веднага след като ги купувах от лелите на битака), е достатъчно да се измият добре, като ако има някакви следи, се свалят със стъргане - подобно на пресни картофи. Но могат да се белят и с картофобелачка. Зависи от формата: ако е прекалено "софистицирана", я опростявам с ножа на 2-3 и пак беля с нея.
-
- Метеорологът на форума
- Мнения: 1062
- Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
- Район: Видин, София
- Местоположение: София, Видинско
- Надморска височина (m): 88
- USDA zone: 7b
- Абсолютна минимална t° (°C): -22
- Минимум последна зима (°C): -8
- Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 582 times
Re: Градинарство - обща тема
Кът на ценителя на зимни зеленчуци в оранжерията.
Салатките са садени към Коледа, а луците и чесънът, ако не ме лъже паметта - по Никулден, приблизително. До 20-25 януари прирастът беше мизерен, после видимо акселерираха, а последните 2-3 седмици, примерно третата третина на февруари насам, буквално се взривиха : ) За последните 2 култури това е втората вълна. Садените през ноември вече правят глави, ок де, започват да надебеляват долу (чесън), а лукът вече е почти изяден, пак на 2-3 квадрата 150-ина стръка. Не ги пръсках с нищо, само поръсих малко дървесна пепел, както съветват бабите. Почти няма поражения от насекоми, само към януари по едната салата имаше голи охлюви (сега вече няма, вътре става 30 градуса).
Салатките са садени към Коледа, а луците и чесънът, ако не ме лъже паметта - по Никулден, приблизително. До 20-25 януари прирастът беше мизерен, после видимо акселерираха, а последните 2-3 седмици, примерно третата третина на февруари насам, буквално се взривиха : ) За последните 2 култури това е втората вълна. Садените през ноември вече правят глави, ок де, започват да надебеляват долу (чесън), а лукът вече е почти изяден, пак на 2-3 квадрата 150-ина стръка. Не ги пръсках с нищо, само поръсих малко дървесна пепел, както съветват бабите. Почти няма поражения от насекоми, само към януари по едната салата имаше голи охлюви (сега вече няма, вътре става 30 градуса).
- Garabadouble
- Любител на южните растения
- Мнения: 478
- Регистриран: 27 дек 2010, 13:04
- Район: м-ст. Боровец - юг
- Местоположение: Варна
- Надморска височина (m): 138
- USDA zone: 7b
- Минимум последна зима (°C): -7.9с*
- Has thanked: 279 times
- Been thanked: 91 times
Re: Градинарство - обща тема
Във варненско наричаме земната ябълка с хубавото прабългарско име ералма:) Имах в единият край на двора, но страдаше от сушата накрая изчезна. Минус е, че хваща брашняна мана. Иначе е готино растение, дори цъфти красиво.
-
- Страстен новатор в отглеждането на южни растения
- Мнения: 2917
- Регистриран: 20 май 2016, 13:10
- Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
- Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
- Надморска височина (m): 275
- USDA zone: 8a/8b
- Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
- Минимум последна зима (°C): -8°С(10.02.2023)
- Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISTARA26
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IDYLBO1 - Has thanked: 698 times
- Been thanked: 432 times
Re: Градинарство - обща тема
Не било от прабългарски, а било от турски(yer elması)! Със сигурност прабългарите не са били чак толкова ентусиазирани зарзаватчии, че да си носят този несъществен за оцеляването клубен от Средна Азия, та чак до Дунав!?Garabadouble написа: ↑17 мар 2023, 18:33Във варненско наричаме земната ябълка с хубавото прабългарско име ералма:) Имах в единият край на двора, но страдаше от сушата накрая изчезна. Минус е, че хваща брашняна мана. Иначе е готино растение, дори цъфти красиво.

- Смрика
- Запален любител на южните растения
- Мнения: 1019
- Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
- Район: Кюстендил
- Местоположение: Шишковци
- Надморска височина (m): 480
- Метеостанция: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB - Has thanked: 92 times
- Been thanked: 176 times
Re: Градинарство - обща тема
Че има има от преди турците разни думи останали в езика ни, например на нашата „шаран“ в останалите тюрски езици съответства сазан/хазан, в същност и руснаците тая риба я наричат с тюрксата дума „сазан“, ама дали и колко е прабългарска или от безчетните други народи минали и заминали през земите ни един бог знае.
Те думите си имат различен и собствен живот от това, което назовават, хлѣбъ e германска заемка, от същата, от която идва и английската loaf :)
Те думите си имат различен и собствен живот от това, което назовават, хлѣбъ e германска заемка, от същата, от която идва и английската loaf :)
- Garabadouble
- Любител на южните растения
- Мнения: 478
- Регистриран: 27 дек 2010, 13:04
- Район: м-ст. Боровец - юг
- Местоположение: Варна
- Надморска височина (m): 138
- USDA zone: 7b
- Минимум последна зима (°C): -7.9с*
- Has thanked: 279 times
- Been thanked: 91 times
Re: Градинарство - обща тема
От турски естествено!Това за прабългарският беше шега:)
- These users thanked the author Garabadouble for the post:
- perperikon (18 мар 2023, 02:22)
- Rating: 6.7%