Градинарство - обща тема
-
- Любител на южните растения
- Мнения: 750
- Регистриран: 21 авг 2018, 16:53
- Place: Бургас
- Местоположение: Камено
- Has thanked: 108 times
- Been thanked: 235 times
Re: Градинарство - обща тема
Преди 5-6 години ми дадоха 2 корена Каролина Рийпър и ги сях близо до рибките. На следващата година майка ми беше събрала семе от рибките и половината излязоха отровно люти,е не колкото Каролината ама за рибки бяха прекалено люти,на някой даже им се промени формата!
- These users thanked the author Predator 70 for the post:
- Смрика (24 окт 2022, 20:41)
- Rating: 6.7%
-
- Метеорологът на форума
- Мнения: 993
- Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
- Place: Видин, София
- Местоположение: София, Видинско
- Altitude (m): 88
- USDA zone: 7b
- Absolute minimum (°C): -22
- Last winter's low (°C): -8
- Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 602 times
Re: Градинарство - обща тема
Днес джаджнах (засъдих) 20-ина псевдокартофчета земна ябълка (Топинамбур).
Открих втори път за себе си този любопитен кореноплод миналата есен, като на няколко пъти изкупих по няколко килограма (цена малко над тая на качествените картофи) от лелките на видинския битак.
Оказа се страхотен на вкус, поне за мен, става и за смесена кореноплодна салата, и за мусака вместо картофи, и за заместител на пържени и задушени картофи.
Многобройните предимства можете да намерите в НЕТа, за мен е важна силната невзискателност на този вид. макар че, разбира се, емпиричният опит в местни условия ще покаже най-добре дали си струва. Разбира се, има и 1-2 минуса, но с всяко нещо е така.
Имам още няколко килограма в долната част на хладилника, които ще засадя в началото на април, както казват тогава дори от отрязано парче пониквало витално растение.
Днешната партида - малко под килограм, бях купил от една верига преди месец - вече бяха повехнали, а ги бях зарязал на един западен прозорец отвън - онзи ден се бяха хептен спаружили. Хидратирах ги и за 24 часа бяха като нови.
Та, както казах, днес им прочетох присъдата.
Открих втори път за себе си този любопитен кореноплод миналата есен, като на няколко пъти изкупих по няколко килограма (цена малко над тая на качествените картофи) от лелките на видинския битак.
Оказа се страхотен на вкус, поне за мен, става и за смесена кореноплодна салата, и за мусака вместо картофи, и за заместител на пържени и задушени картофи.
Многобройните предимства можете да намерите в НЕТа, за мен е важна силната невзискателност на този вид. макар че, разбира се, емпиричният опит в местни условия ще покаже най-добре дали си струва. Разбира се, има и 1-2 минуса, но с всяко нещо е така.
Имам още няколко килограма в долната част на хладилника, които ще засадя в началото на април, както казват тогава дори от отрязано парче пониквало витално растение.
Днешната партида - малко под килограм, бях купил от една верига преди месец - вече бяха повехнали, а ги бях зарязал на един западен прозорец отвън - онзи ден се бяха хептен спаружили. Хидратирах ги и за 24 часа бяха като нови.
Та, както казах, днес им прочетох присъдата.
-
- Любител на южните растения
- Мнения: 750
- Регистриран: 21 авг 2018, 16:53
- Place: Бургас
- Местоположение: Камено
- Has thanked: 108 times
- Been thanked: 235 times
Re: Градинарство - обща тема
При нас му казваме гулия. Аз си я ям прясна като ябълка,минуса е че докарва на пръст,също перфектна става ако се сложи в туршия.
-
- Метеорологът на форума
- Мнения: 993
- Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
- Place: Видин, София
- Местоположение: София, Видинско
- Altitude (m): 88
- USDA zone: 7b
- Absolute minimum (°C): -22
- Last winter's low (°C): -8
- Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 602 times
Re: Градинарство - обща тема
Да, това е синоним. В нета е пълно със суперлативи, но не съм срещал споменаване на най-важния недостатък. Всъщност, това не е точно недостатък, а да го кажем, козметично-социален проблем.
От друга страна, всичко останало са плюсове без изключения, най-важният от които е, че няма скорбяла, а... абе все едно, всеки може да си потърси информацията) За мен е важно, че конкретно за моя вкус е стопроцентов заместител на картофите при пържене и задушаване, при това с по-мека, не-зърнеста консистенция като тях, по-скоро като на хубав родопски (истински!) високоотгледан картоф, без вредите му. Стърган на салата също е без грешка. Моите почви (силно отцедливи песъчливи) са най-подходящи за това животно, но да видим колко и какво качество ще е реколтата. За всеки случай съм го засадил в най-далечните северни краища на двора, предвид предупрежденията, че е инвазивен и няма отърване от него.
Във всеки случай, имам много добро предчувствие.
Друг интересен експеримент очаквам да проведа със семената му. Повечето източници сочат, че не успявали да узреят (цъфти края на лятото, зреят ноември). Предвид удължаването на хлабавия безмразов период до втората половина на ноември средно при мен, вече не би трябвало да бъде така.
Много го уважавам и за това, че успява да се пребори лично с плевелите, е с малко помощ като малък. В тоя ред на мисли, на едната линия му предстои кърваво дерби с друг американски гост - балура. Бонус за него е, че балурът е много топлолюбив и тръгва едва май-юни силно, докато това - два месеца по-рано. Разбира се, ще му туря едно рамо, ако трябва. Преди 3 седмици боднах 3 полуизгнили забравени грудки в по една саксия в София и миналата седмица вече бяха 10-15 сантиметрови растения.
Хрумват ми и идеи за още 1-2 изцепки, но ще споделя, ако го направя : ))
ПС Чак сега разбрах какво имаш предвид под "докарва на пръст". Защото при мен...просто не мирише на пръст, наистина! А на нос съм като половин немска овчарка, не понасям никакви странични аромати в ядене. Вероятно зависи от почвата. При мен при пържене зимата получаваше един мноого фин и приятен неопределим на какво точно аромат, но ако се опържат добре, получава и една хрупкава коричка, много по-добра от тази на картофите (консистенцията споменах). Ако тярбва да призная, всъщност точно това приложение ме накара да реша да си го загледам.
ППС Важно! Ако са прясно извадени (както веднага след като ги купувах от лелите на битака), е достатъчно да се измият добре, като ако има някакви следи, се свалят със стъргане - подобно на пресни картофи. Но могат да се белят и с картофобелачка. Зависи от формата: ако е прекалено "софистицирана", я опростявам с ножа на 2-3 и пак беля с нея.
От друга страна, всичко останало са плюсове без изключения, най-важният от които е, че няма скорбяла, а... абе все едно, всеки може да си потърси информацията) За мен е важно, че конкретно за моя вкус е стопроцентов заместител на картофите при пържене и задушаване, при това с по-мека, не-зърнеста консистенция като тях, по-скоро като на хубав родопски (истински!) високоотгледан картоф, без вредите му. Стърган на салата също е без грешка. Моите почви (силно отцедливи песъчливи) са най-подходящи за това животно, но да видим колко и какво качество ще е реколтата. За всеки случай съм го засадил в най-далечните северни краища на двора, предвид предупрежденията, че е инвазивен и няма отърване от него.
Във всеки случай, имам много добро предчувствие.
Друг интересен експеримент очаквам да проведа със семената му. Повечето източници сочат, че не успявали да узреят (цъфти края на лятото, зреят ноември). Предвид удължаването на хлабавия безмразов период до втората половина на ноември средно при мен, вече не би трябвало да бъде така.
Много го уважавам и за това, че успява да се пребори лично с плевелите, е с малко помощ като малък. В тоя ред на мисли, на едната линия му предстои кърваво дерби с друг американски гост - балура. Бонус за него е, че балурът е много топлолюбив и тръгва едва май-юни силно, докато това - два месеца по-рано. Разбира се, ще му туря едно рамо, ако трябва. Преди 3 седмици боднах 3 полуизгнили забравени грудки в по една саксия в София и миналата седмица вече бяха 10-15 сантиметрови растения.
Хрумват ми и идеи за още 1-2 изцепки, но ще споделя, ако го направя : ))
ПС Чак сега разбрах какво имаш предвид под "докарва на пръст". Защото при мен...просто не мирише на пръст, наистина! А на нос съм като половин немска овчарка, не понасям никакви странични аромати в ядене. Вероятно зависи от почвата. При мен при пържене зимата получаваше един мноого фин и приятен неопределим на какво точно аромат, но ако се опържат добре, получава и една хрупкава коричка, много по-добра от тази на картофите (консистенцията споменах). Ако тярбва да призная, всъщност точно това приложение ме накара да реша да си го загледам.
ППС Важно! Ако са прясно извадени (както веднага след като ги купувах от лелите на битака), е достатъчно да се измият добре, като ако има някакви следи, се свалят със стъргане - подобно на пресни картофи. Но могат да се белят и с картофобелачка. Зависи от формата: ако е прекалено "софистицирана", я опростявам с ножа на 2-3 и пак беля с нея.
-
- Метеорологът на форума
- Мнения: 993
- Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
- Place: Видин, София
- Местоположение: София, Видинско
- Altitude (m): 88
- USDA zone: 7b
- Absolute minimum (°C): -22
- Last winter's low (°C): -8
- Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 602 times
Re: Градинарство - обща тема
Кът на ценителя на зимни зеленчуци в оранжерията.
Салатките са садени към Коледа, а луците и чесънът, ако не ме лъже паметта - по Никулден, приблизително. До 20-25 януари прирастът беше мизерен, после видимо акселерираха, а последните 2-3 седмици, примерно третата третина на февруари насам, буквално се взривиха : ) За последните 2 култури това е втората вълна. Садените през ноември вече правят глави, ок де, започват да надебеляват долу (чесън), а лукът вече е почти изяден, пак на 2-3 квадрата 150-ина стръка. Не ги пръсках с нищо, само поръсих малко дървесна пепел, както съветват бабите. Почти няма поражения от насекоми, само към януари по едната салата имаше голи охлюви (сега вече няма, вътре става 30 градуса).
Салатките са садени към Коледа, а луците и чесънът, ако не ме лъже паметта - по Никулден, приблизително. До 20-25 януари прирастът беше мизерен, после видимо акселерираха, а последните 2-3 седмици, примерно третата третина на февруари насам, буквално се взривиха : ) За последните 2 култури това е втората вълна. Садените през ноември вече правят глави, ок де, започват да надебеляват долу (чесън), а лукът вече е почти изяден, пак на 2-3 квадрата 150-ина стръка. Не ги пръсках с нищо, само поръсих малко дървесна пепел, както съветват бабите. Почти няма поражения от насекоми, само към януари по едната салата имаше голи охлюви (сега вече няма, вътре става 30 градуса).
- Marto
- Любител на южните растения
- Мнения: 535
- Регистриран: 27 дек 2010, 13:04
- Place: м-ст. Боровец - юг
- Местоположение: Варна
- Altitude (m): 138
- USDA zone: 7b
- Last winter's low (°C): -8.6 С°
- Has thanked: 382 times
- Been thanked: 118 times
Re: Градинарство - обща тема
Във варненско наричаме земната ябълка с хубавото прабългарско име ералма:) Имах в единият край на двора, но страдаше от сушата накрая изчезна. Минус е, че хваща брашняна мана. Иначе е готино растение, дори цъфти красиво.
-
- Страстен новатор в отглеждането на южни растения
- Мнения: 2884
- Регистриран: 20 май 2016, 13:10
- Place: с.Дълбоки общ.Стара Загора
- Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
- Altitude (m): 275
- USDA zone: 8a/8b
- Absolute minimum (°C): -24(?)
- Last winter's low (°C): -8°С(10.02.2023)
- Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISTARA26
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IDYLBO1 - Has thanked: 775 times
- Been thanked: 498 times
Re: Градинарство - обща тема
Не било от прабългарски, а било от турски(yer elması)! Със сигурност прабългарите не са били чак толкова ентусиазирани зарзаватчии, че да си носят този несъществен за оцеляването клубен от Средна Азия, та чак до Дунав!?Garabadouble написа: ↑17 мар 2023, 18:33Във варненско наричаме земната ябълка с хубавото прабългарско име ералма:) Имах в единият край на двора, но страдаше от сушата накрая изчезна. Минус е, че хваща брашняна мана. Иначе е готино растение, дори цъфти красиво.
- Смрика
- Запален любител на южните растения
- Мнения: 1216
- Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
- Place: Кюстендил
- Местоположение: Шишковци
- Altitude (m): 480
- Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB - Has thanked: 157 times
- Been thanked: 262 times
Re: Градинарство - обща тема
Че има има от преди турците разни думи останали в езика ни, например на нашата „шаран“ в останалите тюрски езици съответства сазан/хазан, в същност и руснаците тая риба я наричат с тюрксата дума „сазан“, ама дали и колко е прабългарска или от безчетните други народи минали и заминали през земите ни един бог знае.
Те думите си имат различен и собствен живот от това, което назовават, хлѣбъ e германска заемка, от същата, от която идва и английската loaf :)
Те думите си имат различен и собствен живот от това, което назовават, хлѣбъ e германска заемка, от същата, от която идва и английската loaf :)
- Marto
- Любител на южните растения
- Мнения: 535
- Регистриран: 27 дек 2010, 13:04
- Place: м-ст. Боровец - юг
- Местоположение: Варна
- Altitude (m): 138
- USDA zone: 7b
- Last winter's low (°C): -8.6 С°
- Has thanked: 382 times
- Been thanked: 118 times
Re: Градинарство - обща тема
От турски естествено!Това за прабългарският беше шега:)
- These users thanked the author Marto for the post:
- perperikon (18 мар 2023, 02:22)
- Rating: 6.7%
-
- Метеорологът на форума
- Мнения: 993
- Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
- Place: Видин, София
- Местоположение: София, Видинско
- Altitude (m): 88
- USDA zone: 7b
- Absolute minimum (°C): -22
- Last winter's low (°C): -8
- Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 602 times
Re: Градинарство - обща тема
Вчера гледам в една популярна верига невероятно скапан лук по 3 лв килото. ОК, да дам 3 каймета, ама то боклук бе, хора...половината глави - меки, не се знае какво има вътре... И се ядосах, викам, я да видя колко време ще ми отнеме да си засадя лук поне за салата и зелено. За зеленото се спрях (имам в момента докъм Гергьовден, засаден през януари). Засадих още влашица, който подвид...абе знаете, няма какво да ви обяснявам - прави глави които се делят като чеснови скилидки и при засаждането на едното то прави по няколко - средно 5-6 зелени стръка и т.н. Идеален за любител на зелен лук като мен.
Засадих и един червен салатен за глави, остана само да намеря арпаджик за истински селски лук, от онзи сплескания леко тороиден :) Не издължените водни боклуци. Макар че тая година вероятно няма да успея, подобни арпаджичета се намират трудно - все пак този вид е тригодишен, не 2 като масово популярните.
Досега съм си слагал по 2-3 квадрата без да си давам зор, но сега реших да се пробвам с едно почти 25 днес и евентуално още толкова за глави. Измерих и времето, защото то е най-ценният и невъзобновяем ресурс.
https://www.facebook.com/IvoNekitov/pos ... sc8v5iVjkl
Added in 1 minute 32 seconds:
ПС Хехе, чак сега на тая светлина (облачно и сиво) забелязах, че обработената ми почва поразително напомня на лунен реголит! :))
Засадих и един червен салатен за глави, остана само да намеря арпаджик за истински селски лук, от онзи сплескания леко тороиден :) Не издължените водни боклуци. Макар че тая година вероятно няма да успея, подобни арпаджичета се намират трудно - все пак този вид е тригодишен, не 2 като масово популярните.
Досега съм си слагал по 2-3 квадрата без да си давам зор, но сега реших да се пробвам с едно почти 25 днес и евентуално още толкова за глави. Измерих и времето, защото то е най-ценният и невъзобновяем ресурс.
https://www.facebook.com/IvoNekitov/pos ... sc8v5iVjkl
Added in 1 minute 32 seconds:
ПС Хехе, чак сега на тая светлина (облачно и сиво) забелязах, че обработената ми почва поразително напомня на лунен реголит! :))
- Смрика
- Запален любител на южните растения
- Мнения: 1216
- Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
- Place: Кюстендил
- Местоположение: Шишковци
- Altitude (m): 480
- Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB - Has thanked: 157 times
- Been thanked: 262 times
Re: Градинарство - обща тема
Миналата седмица на 12-ти падна до 5.3° на село в Плана и сега резултатът е такъв: картофите са като попарени, завих доматите, но след дъжд качулка, много от плодовете също са пострадали, а толкова много се бяха народили, ама това е
картофите садих едва на 12-ти юни, че преди това се изваля небето, заложил съм 8 различна вида да вида като продължавам да търся най-добрите за мене
1. Agria
2. Centifolia
3. King Edward
4. Lucera
5. Mayan Gold
6. Naven
7. Pink Fir Apple
8. Russet Burbank
Чушките и фасулът (борлоти) са екстра, но едва ли ще му стигне времето да узре и сигурно ще го замразявам руен.
измешал съм чорбаджийски с едни много люти производен сорт на кайен, че искам да олютя чорбаджийските
картофите садих едва на 12-ти юни, че преди това се изваля небето, заложил съм 8 различна вида да вида като продължавам да търся най-добрите за мене
1. Agria
2. Centifolia
3. King Edward
4. Lucera
5. Mayan Gold
6. Naven
7. Pink Fir Apple
8. Russet Burbank
Чушките и фасулът (борлоти) са екстра, но едва ли ще му стигне времето да узре и сигурно ще го замразявам руен.
измешал съм чорбаджийски с едни много люти производен сорт на кайен, че искам да олютя чорбаджийските
- These users thanked the author Смрика for the post:
- perperikon (23 сеп 2023, 09:44)
- Rating: 6.7%
- Смрика
- Запален любител на южните растения
- Мнения: 1216
- Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
- Place: Кюстендил
- Местоположение: Шишковци
- Altitude (m): 480
- Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB - Has thanked: 157 times
- Been thanked: 262 times
Re: Градинарство - обща тема
Човек се учи докато е жив, днес ходих да вадя картофите, а то се оказа, че въобще нищо за вадене. Моето обяснение е, че това е от маната, която ги хвана заради непрестанните дъждове около месец след като ги садих, напръсках ги и се възстановиха феноменално, но всичко е било само на надземната част (между другото има ли си име?)
От 8 нови и 2 стари сорта само Agria (и що-годе Navan) се представи добре, в същност в сравнение с останалите, направо си е повече от добре, ако всичко беше нормално сигурно камион щях да напълня, това явно е брутално плодовит сорт, то и на сайта на търговеца пише, че е от най-плодородните от всички.
снимах какво излезе от 12 купа от сорта Mayan Gold, обувката е за сравнение, че да не се обърка някой, интересното на тоя сорт, е че е хибрид от Solanum phureja с „нормалните“ картофи, които са Solanum tuberosum. Хибридизацията е извършена за европейските климатични условия, в Андите Solanum phureja се отглеждат целогодишно, защото са без латентен период.
От 8 нови и 2 стари сорта само Agria (и що-годе Navan) се представи добре, в същност в сравнение с останалите, направо си е повече от добре, ако всичко беше нормално сигурно камион щях да напълня, това явно е брутално плодовит сорт, то и на сайта на търговеца пише, че е от най-плодородните от всички.
снимах какво излезе от 12 купа от сорта Mayan Gold, обувката е за сравнение, че да не се обърка някой, интересното на тоя сорт, е че е хибрид от Solanum phureja с „нормалните“ картофи, които са Solanum tuberosum. Хибридизацията е извършена за европейските климатични условия, в Андите Solanum phureja се отглеждат целогодишно, защото са без латентен период.