Re: Домати
- traiko
- Морски вълк, специалист по цитрусите и маслините
- Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
- Place: Свети Влас
- USDA zone: 8a/8b
- Last winter's low (°C): -4.8
- Has thanked: 207 times
- Been thanked: 618 times
Няколко снимки и от моите домати.Залагам на няколко едри сорта, единствено съм оставил от по дребните Ръгби.
Капацитетът не ми позволява за повече и нямам възможност за други сортове.56 корена,които ми идват даже във повече.
За тази година това е най големият който сък късал.
Капацитетът не ми позволява за повече и нямам възможност за други сортове.56 корена,които ми идват даже във повече.
За тази година това е най големият който сък късал.
- These users thanked the author traiko for the post (total 5):
- veso (17 авг 2023, 12:27) • sl2 (17 авг 2023, 22:39) • perperikon (18 авг 2023, 00:40) • Marto (18 авг 2023, 09:08) • Kiril Donov (21 авг 2023, 12:31)
- Rating: 33.3%
-
- Любител на южните растения
- Регистриран: 25 юни 2016, 15:20
- Place: София кв. Орландовци
- Altitude (m): 521
- USDA zone: 7a
- Absolute minimum (°C): -21°С
- Last winter's low (°C): -10,6°С
- Has thanked: 1012 times
- Been thanked: 59 times
-
- Страстен новатор в отглеждането на южни растения
- Регистриран: 20 май 2016, 13:10
- Place: с.Дълбоки общ.Стара Загора
- Altitude (m): 275
- Absolute minimum (°C): -24(?)
- Last winter's low (°C): -8°С(10.02.2023)
- Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISTARA26
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IDYLBO1 - Has thanked: 780 times
- Been thanked: 502 times
Re: Re: Домати
И като се замислиш, че преди началото на миналия век доматите не са присъствали на трапезата на българина - да се чудиш какво са яли цяло лято. Сега от 01.07. до 30.09. няма ден в който да не хапна домат, най-често собствено производство! Отделно, целогодишно в половината манджи, които готвим, присъства и доматеният сок - пак собствено производство! Количествата, които не можем да изядем, ги мелим на сок.
-
- Метеорологът на форума
- Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
- Place: Видин, София
- Altitude (m): 88
- USDA zone: 7b
- Absolute minimum (°C): -22
- Last winter's low (°C): -8
- Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 602 times
Зае.и доматите, виж боба и картофите. Малцина си дават сметка в какво уникално (късмет) време живеем. Освен това, трапезата дори на поколение след поколение се различава, а през 2-3 - коренно.
като цяло, яли са доста по-безвкусни и с по-ниска биологична ценност продукти. Ряпа (най-общо), зеле (това - също най-общо, разни негови братчеди, разни кореноплоди. Житни гадости - разни каши и, ако е имал достатъчно статус
- хляб, хляб, хляб до пръсване. Средностатист. човек. С поправка за статус и време - историческо и годишно. Знам само, че тогава никой не е могъл да си позволи да "бъде веган". Не и по желание, попадне ли му месо.
По казуса - доматите са истинска благодат. С малко сирене (независимо дали се казва Моцарела, Пермиджано или к ми Янк0) и малко домат, дори без колбас (макар за мен да е задължително! :) всяка тестена подметка а.к.а. "пица" става съедобна.
Да не говорим, че без присъствие на домат в запръжката/овкусяването, дори пълноценна храна като далечния му братовчед - боба, не е същата.
като цяло, яли са доста по-безвкусни и с по-ниска биологична ценност продукти. Ряпа (най-общо), зеле (това - също най-общо, разни негови братчеди, разни кореноплоди. Житни гадости - разни каши и, ако е имал достатъчно статус
- хляб, хляб, хляб до пръсване. Средностатист. човек. С поправка за статус и време - историческо и годишно. Знам само, че тогава никой не е могъл да си позволи да "бъде веган". Не и по желание, попадне ли му месо.
По казуса - доматите са истинска благодат. С малко сирене (независимо дали се казва Моцарела, Пермиджано или к ми Янк0) и малко домат, дори без колбас (макар за мен да е задължително! :) всяка тестена подметка а.к.а. "пица" става съедобна.
Да не говорим, че без присъствие на домат в запръжката/овкусяването, дори пълноценна храна като далечния му братовчед - боба, не е същата.
- Maria-Joanna
- Любител на южните растения
- Регистриран: 23 фев 2012, 23:53
- Place: Белград
- Altitude (m): 116
- USDA zone: 8a
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 106 times
"Пусто турско", както обича да се изразява един мой приятел историк по Балканска история в Белградския университет. Във връзка с доматите има една турска поговорка "Кухня без доматено пюре е като жена без дупе". Та така, с доматите. Домашното ми производстов се свежда до саксийни домати,( от които бера достатъчни количества през ден за салата и сутрин за горнитура на кафето) поради недостиг на място и достатъчно слънце там, където има място. Купувам ги от производителите, поне да са дъхави. Като зимнина оставям в огромни количества, че накъде без домати цяла зима...
-
- Метеорологът на форума
И таака, моментното състояние на дузината Ръгби Ф2 (има и един Си Би Ю, но той съвсем окъсня), засадени от семки към средата-втората половина на август. Чист експеримент, за протокола. В оранжерията (която затворих едностранно едва преди седмица - почти месец по-късно от средния срок, щяха да се сварят инак) са от около месец, 4-5 седмици.
Какво да ви кажа, все едно е началото на май - че и плевелите са същите с някои изключения (на дългия ден - бабини зъби и тученица липсват). Половината стръкове са с размер около метър и имат завръзи, някои и на втора китка, а първата на няколкото са с големина на средна круша. Всички 5 тестови групи/семена са добри, с изкл. на едното, но спокойно мога да направя разсад от тях напролет. При това ги бях позаебал 2 седмици поради заетост с други задачи и се бяха обрасли с колтуци и изкривили.
Но! Предвид че ще имат поне още 2 седмици, доматите от 10-12 стръка ще са поне няколко - 3-4 килограма. Не е необходимо да узреят, просто трябва да ги прибера преди мраз. Който последните години в оранжерията ми иде около Нова година при земята.
Какво да ви кажа, все едно е началото на май - че и плевелите са същите с някои изключения (на дългия ден - бабини зъби и тученица липсват). Половината стръкове са с размер около метър и имат завръзи, някои и на втора китка, а първата на няколкото са с големина на средна круша. Всички 5 тестови групи/семена са добри, с изкл. на едното, но спокойно мога да направя разсад от тях напролет. При това ги бях позаебал 2 седмици поради заетост с други задачи и се бяха обрасли с колтуци и изкривили.
Но! Предвид че ще имат поне още 2 седмици, доматите от 10-12 стръка ще са поне няколко - 3-4 килограма. Не е необходимо да узреят, просто трябва да ги прибера преди мраз. Който последните години в оранжерията ми иде около Нова година при земята.
-
- Метеорологът на форума
По горното мнение - реших, че няма смисъл да пазя 12 стръка и преди Никулден, когато знаех, че ще падне под минус 3-4 навън, обрах всичко зелено, което после зрееше и биваше консумирано до момента (последни 2-3 бройки). Така, условно може да се заключи, че конкретно тоя сорт е отличен за есенно садене, НО трябва да се засади около средата на август, най-добре ДО около 10 число, за да не се разчита на слънчево есенно време (каквото аз имах и често имам напоследък ,но не е задължително!) Така, едреенето продължава до ноември, понякога до средата на ноември. След обиране на зелените домати, те зреят от около Коледа-НГ до края на януари (реално и февруари, ако има количество, но аз имах само 4-5 кила). Приключваме с този важен извод миналата година/сезон и започвам новия.
По 1 или друга причина, т г закъснях с около 2 седмици, ама да видим, февруари ще бъде на моя страна, ако и март е, значи ще наваксам.
Засадени в неделя и днес следните разсади:
-Ямал - единствени в отделни кофички по 2-3 семки, оставям най-яката като тръгнат)
-(за пикиране в обща кофа по сортове)-ръгби Ф2 (от есенните горе тестовИ)
-РКЛ (розов с картофени листа)
-Аурига-
-Оранжев голям
-Алтайски оранжев
-Розов Блян (много голяма и приятна изненада за мен миналото лято - само с един кусур, среднозреещ е, не е ранен или средноранен Но качествата му са просто отлични, без заб. а за директен сорт е и доста устойчив
-ще добавя другите-2-3, че ги изпозабравих
По 1 или друга причина, т г закъснях с около 2 седмици, ама да видим, февруари ще бъде на моя страна, ако и март е, значи ще наваксам.
Засадени в неделя и днес следните разсади:
-Ямал - единствени в отделни кофички по 2-3 семки, оставям най-яката като тръгнат)
-(за пикиране в обща кофа по сортове)-ръгби Ф2 (от есенните горе тестовИ)
-РКЛ (розов с картофени листа)
-Аурига-
-Оранжев голям
-Алтайски оранжев
-Розов Блян (много голяма и приятна изненада за мен миналото лято - само с един кусур, среднозреещ е, не е ранен или средноранен Но качествата му са просто отлични, без заб. а за директен сорт е и доста устойчив
-ще добавя другите-2-3, че ги изпозабравих
- traiko
- Морски вълк, специалист по цитрусите и маслините
- Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
- Place: Свети Влас
- Last winter's low (°C): -4.8
- Has thanked: 207 times
- Been thanked: 618 times
За това лято, тези домати се очертават да са най големите.
За сега вървят добре,има и цветове които окапват, жегата е непоносима.
За сега вървят добре,има и цветове които окапват, жегата е непоносима.
- These users thanked the author traiko for the post (total 3):
- Мусон (24 юли 2024, 12:12) • Бобсъна (24 юли 2024, 12:46) • Kiril Donov (25 юли 2024, 11:09)
- Rating: 20%