Re: Домати
- Смрика
- Запален любител на южните растения
- Мнения: 1258
- Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
- Place: Кюстендил
- Местоположение: Шишковци
- Altitude (m): 480
- Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB - Has thanked: 164 times
- Been thanked: 269 times
Re: Re: Домати
Просто в цедка малко на слънце да се засушат некой и друг ден и толкова, това за оставяне да се скапат доматите за пръв път го чувам.
- These users thanked the author Смрика for the post:
- perperikon (23 авг 2022, 17:42)
- Rating: 6.7%
-
- Страстен новатор в отглеждането на южни растения
- Мнения: 2901
- Регистриран: 20 май 2016, 13:10
- Place: с.Дълбоки общ.Стара Загора
- Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
- Altitude (m): 275
- USDA zone: 8a/8b
- Absolute minimum (°C): -24(?)
- Last winter's low (°C): -8°С(10.02.2023)
- Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISTARA26
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IDYLBO1 - Has thanked: 782 times
- Been thanked: 504 times
- Смрика
- Запален любител на южните растения
- Мнения: 1258
- Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
- Place: Кюстендил
- Местоположение: Шишковци
- Altitude (m): 480
- Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB - Has thanked: 164 times
- Been thanked: 269 times
Re: Re: Домати
Сигурно не вреди тая техника, но от какви ли не домати сме вадили семена винаги после е имало кълняемост даже и ако са на 2-3 години.
- Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
- Мнения: 17024
- Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
- Place: Асеновград (над инверсиите)
- Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
- Altitude (m): 395
- USDA zone: 8b/9a
- Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
- Last winter's low (°C): -2.2 (22-Nov-2024)
- Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23 - Has thanked: 1026 times
- Been thanked: 2501 times
Re: Re: Домати
perperikon написа: ↑23 авг 2022, 16:02... Някой, който го е правил практически, ще ми каже ли как отделя и съхранява семената, ...
Абсолютно вярно! Както и да ги извадиш семената, няма да има проблеми.
Да ти кажа аз как го правя... Правим си салата само с подбрани хубави домати, от които искам да взема семе. В салатата има и краставици, лук, чушки, няма само сирене, но пък има огромно количество семена.
Изяждаме си спокойно салатата. На дъното обикновено се събира много сок, който съдържа доматен сок, зехтин и оцет и който аз задължително винаги си изпивам. Когато искам да събера семе, просто изпивам сока по-внимателно и отделям семената. Може да се отделят с цедка, а може и просто с вилица, зависи колко си сръчен с ръцете. Накрая почиствам излишното (лук, парченца други зеленчуци или други семена) и измивам в цедката под слаба струя течаща вода. Силната вода може да отнесе семената в канала! Вероятно известно количество семена изяждаме, но по този начин събирам между 100 и 300 семена от всяка салата, в зависимост от сорта. Обикновено са поне 200 семена, но тази година бях купил едни разкошни грамадни домати Розово Биволско сърце, в които не намерих нито едно годно семе от 4 или 5 грамадни домата.
Семето от салатата има перфектна кълняемост от над 90%, не се губи нищо по този начин. Но ако имаш само един домат от много ценен сорт, тогава е най-добре да събереш целия сок със семената в една цедка, после да измиеш с вода, за да останат само семената и накрая да сложиш семената върху найлон или хартия, за да изсъхнат. След няколко часа (не повече от 8-10 часа!) трябва задължително да се намачкат с пръсти, за да се отделят всички семена от купчинката, иначе засъхват всички заедно и после доста по-трудно се отделят, а пък и има опасност от нараняване на семената. Изсушените семена се съхраняват в хартиени пликове, за да не мухлясат. Държат се на сухо и проветриво място, като е желателно да не е много студено, макар със сигурност да могат да понесат и температури под нулата.
-
- Метеорологът на форума
- Мнения: 1005
- Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
- Place: Видин, София
- Местоположение: София, Видинско
- Altitude (m): 88
- USDA zone: 7b
- Absolute minimum (°C): -22
- Last winter's low (°C): -8
- Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 607 times
Re: Re: Домати
Все си мисля, че съм споделял как процедирам аз със семената, но може да съм пропуснал, затова пействам една инструкция към фенка, на която бях пратил няколко ямала за семе лятото. Затова и някои части от текста са неадекватни вече за сегащната късна есен :) Но не ми се редактира.
1. Изцърцваш семките. Може да изстискаш, може да разрежеш на 4 и да освободиш камерите със семената заедно с частта от ендокарпа (така се води, освен ако не бъркам), в която се намират част от тях няма нужда да си играеш да ги делиш, това ще стане от само себе си.
2. Слагаш отделените семена в бурканче и добавяш малко хладка вода плюс примерно половин чаена лъжичка захар. За - пример и на око 150-200 млл бурканче да е пълно на 1/4 1/3. Може да сложиш едно зърно - колкото 1-2 лещени зърна, мая за хляб, ако не тръгне ферментация до няколко часа. Разбъркваш добре - затваряш капачето и друсаш или с лъжичка.
3. След един ден вече трябва да ферментира. Да не те плаши евентуална пяна и мътност. Долепяш ухо над отворения буркан, трябва да се чува шиптене.
Така - няколко дни, докато се успокои. Периодично разбъркваш. Ако на повърхността се появи пелена или някаква плесен, почистваш с лъжичка.
Ферментацията избива повечето евентуални болестотворни организми.
Когато приключи (става за около седмица), пълниш буркана до горе или почти. Бъркаш добре, отливаш. Здравите зърна падат на дъното до половин минута. отливаш. Повтаряш процедурата, доливайки чиста вода, изчаквайки да паднат семената и отливайки докато не стане съвсем чиста течността и семената не останат с (съвсем) малко течност на дъното - колкото е възможно, без да излееш самите семена.
Изливаш бурканчето в някоя плоска чиния и сушиш - сега е топло, става за няколко часа. Цялата досегашна процедура НЕ ТРЯБВА!! да бъде на слънце, лято е, силно е, ще ги стерилизира вътре! Но чинийката за час-два може да оставиш на проветриво място, за да се изсушат семената, след което още ден-два на проветриво, но на сянка. (може да отлееш промитите семена на нова чиста кухненска попивателна от хартия или фибър, но семената залепват и трябва да ги чистиш а това не е възможно винаги докрай. Във всеки случай, може да импровизираш по своя преценка).
Това е. Семената ти са готови. Прибираш в бурканче или хартиен плик до засаждане. Кълняемост пазят поне 3-4 години в приемлив процент. Може на вратата на хладилник. Цялата процедура е съвсем лесна и неангажираща като време и усилия, важните моменти са задължително да мине ферментация -1 и 2 да се изсушат хубаво, преди да се приберат на хладно.
ПС Принципно семената са готови за засаждане веднага, ако искаш да експериментираш с късни домати от ранния сорт, който е наистина уникален и е откритие за мен, при условните му кусури - срв дребни плодове (макар че по-едрите екземпляри са напълно сравними по големина с една Рила да речем, ранен Бг хибрид, при над 3 седмици по-ранно узряване на Ямал. Изобщо, това е сортът без НИКАКВА конкуренция, поне в моя опит, по този показател.
По отношение на екзодуса ми от темата, в началото на юли пипнах някаква корона и почти месец не бях много трудоспособен или по-скоро нямах желание, че и на фона на жегите. От това последва липса на засадени късни вълни домати тая година. Живот и здраве, евентуално догодина.
Инак ферментацията не е за кълняемост, те си покълват и без нея, но може да е запазило семето някой букет вируси. Те няма да убият самата семка, но ще причинят евентуални - забележими или не - проблеми на бъдещото растение.
1. Изцърцваш семките. Може да изстискаш, може да разрежеш на 4 и да освободиш камерите със семената заедно с частта от ендокарпа (така се води, освен ако не бъркам), в която се намират част от тях няма нужда да си играеш да ги делиш, това ще стане от само себе си.
2. Слагаш отделените семена в бурканче и добавяш малко хладка вода плюс примерно половин чаена лъжичка захар. За - пример и на око 150-200 млл бурканче да е пълно на 1/4 1/3. Може да сложиш едно зърно - колкото 1-2 лещени зърна, мая за хляб, ако не тръгне ферментация до няколко часа. Разбъркваш добре - затваряш капачето и друсаш или с лъжичка.
3. След един ден вече трябва да ферментира. Да не те плаши евентуална пяна и мътност. Долепяш ухо над отворения буркан, трябва да се чува шиптене.
Така - няколко дни, докато се успокои. Периодично разбъркваш. Ако на повърхността се появи пелена или някаква плесен, почистваш с лъжичка.
Ферментацията избива повечето евентуални болестотворни организми.
Когато приключи (става за около седмица), пълниш буркана до горе или почти. Бъркаш добре, отливаш. Здравите зърна падат на дъното до половин минута. отливаш. Повтаряш процедурата, доливайки чиста вода, изчаквайки да паднат семената и отливайки докато не стане съвсем чиста течността и семената не останат с (съвсем) малко течност на дъното - колкото е възможно, без да излееш самите семена.
Изливаш бурканчето в някоя плоска чиния и сушиш - сега е топло, става за няколко часа. Цялата досегашна процедура НЕ ТРЯБВА!! да бъде на слънце, лято е, силно е, ще ги стерилизира вътре! Но чинийката за час-два може да оставиш на проветриво място, за да се изсушат семената, след което още ден-два на проветриво, но на сянка. (може да отлееш промитите семена на нова чиста кухненска попивателна от хартия или фибър, но семената залепват и трябва да ги чистиш а това не е възможно винаги докрай. Във всеки случай, може да импровизираш по своя преценка).
Това е. Семената ти са готови. Прибираш в бурканче или хартиен плик до засаждане. Кълняемост пазят поне 3-4 години в приемлив процент. Може на вратата на хладилник. Цялата процедура е съвсем лесна и неангажираща като време и усилия, важните моменти са задължително да мине ферментация -1 и 2 да се изсушат хубаво, преди да се приберат на хладно.
ПС Принципно семената са готови за засаждане веднага, ако искаш да експериментираш с късни домати от ранния сорт, който е наистина уникален и е откритие за мен, при условните му кусури - срв дребни плодове (макар че по-едрите екземпляри са напълно сравними по големина с една Рила да речем, ранен Бг хибрид, при над 3 седмици по-ранно узряване на Ямал. Изобщо, това е сортът без НИКАКВА конкуренция, поне в моя опит, по този показател.
По отношение на екзодуса ми от темата, в началото на юли пипнах някаква корона и почти месец не бях много трудоспособен или по-скоро нямах желание, че и на фона на жегите. От това последва липса на засадени късни вълни домати тая година. Живот и здраве, евентуално догодина.
Инак ферментацията не е за кълняемост, те си покълват и без нея, но може да е запазило семето някой букет вируси. Те няма да убият самата семка, но ще причинят евентуални - забележими или не - проблеми на бъдещото растение.
- traiko
- Морски вълк, специалист по цитрусите и маслините
- Мнения: 3679
- Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
- Place: Свети Влас
- Местоположение: Свети Влас
- USDA zone: 8a/8b
- Last winter's low (°C): -4.8
- Has thanked: 208 times
- Been thanked: 636 times
- Смрика
- Запален любител на южните растения
- Мнения: 1258
- Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
- Place: Кюстендил
- Местоположение: Шишковци
- Altitude (m): 480
- Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB - Has thanked: 164 times
- Been thanked: 269 times
-
- Страстен новатор в отглеждането на южни растения
- Мнения: 2901
- Регистриран: 20 май 2016, 13:10
- Place: с.Дълбоки общ.Стара Загора
- Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
- Altitude (m): 275
- USDA zone: 8a/8b
- Absolute minimum (°C): -24(?)
- Last winter's low (°C): -8°С(10.02.2023)
- Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISTARA26
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IDYLBO1 - Has thanked: 782 times
- Been thanked: 504 times
-
- Метеорологът на форума
- Мнения: 1005
- Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
- Place: Видин, София
- Местоположение: София, Видинско
- Altitude (m): 88
- USDA zone: 7b
- Absolute minimum (°C): -22
- Last winter's low (°C): -8
- Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 607 times
Re: Re: Домати
На сника 1 и 2 - кой е този инвазивен вид в лехата със зеления лук и около нея?!
На третата е маркера ми за мраз в оранжерията - при лош късмет може да загине другата седмица, а инак е някакъв саморасляк, който успях да видя навреме, когато я почиствах преди месец. Оттогава е в перфектно здраве, дори върза 2 домата, единият е колкото череша : ) Разбира се, няма бъдеще за тях, нямам илюзии, а и са с неясен сортов произход... Всъщност само последното ме спира да приложа някоя маниакалност и да ги защитя идните 2 месеца и половина (после не е голям проблем). Хем ми е тъпо, като знам, че само след месец ще мъча в кофички Ямалчетата за ултраранно производство....
ПС: Има още 2 растения, които са от пролетта - с нови узрели макар по-дребни, колкото ябълка Петровка да речем, стигат за 1-2 салати. Тази есен си препотвърдих извода, че добре запазени и облистени растения от подходящи сортове в средата на септември, могат да осигурят достатъчно домати за лична консумация практически до Нова година, Жалко, че тази година обстоятелствата ми попречиха за това.
На третата е маркера ми за мраз в оранжерията - при лош късмет може да загине другата седмица, а инак е някакъв саморасляк, който успях да видя навреме, когато я почиствах преди месец. Оттогава е в перфектно здраве, дори върза 2 домата, единият е колкото череша : ) Разбира се, няма бъдеще за тях, нямам илюзии, а и са с неясен сортов произход... Всъщност само последното ме спира да приложа някоя маниакалност и да ги защитя идните 2 месеца и половина (после не е голям проблем). Хем ми е тъпо, като знам, че само след месец ще мъча в кофички Ямалчетата за ултраранно производство....
ПС: Има още 2 растения, които са от пролетта - с нови узрели макар по-дребни, колкото ябълка Петровка да речем, стигат за 1-2 салати. Тази есен си препотвърдих извода, че добре запазени и облистени растения от подходящи сортове в средата на септември, могат да осигурят достатъчно домати за лична консумация практически до Нова година, Жалко, че тази година обстоятелствата ми попречиха за това.
- Marto
- Любител на южните растения
- Мнения: 538
- Регистриран: 27 дек 2010, 13:04
- Place: м-ст. Боровец - юг
- Местоположение: Варна
- Altitude (m): 138
- USDA zone: 7b
- Last winter's low (°C): -8.6 С°
- Has thanked: 388 times
- Been thanked: 118 times
-
- Метеорологът на форума
- Мнения: 1005
- Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
- Place: Видин, София
- Местоположение: София, Видинско
- Altitude (m): 88
- USDA zone: 7b
- Absolute minimum (°C): -22
- Last winter's low (°C): -8
- Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 607 times
Re: Re: Домати
В моята оранжерия все още има живи няколко дузини саморасли доматчета по няколко см. Вярно, берат душа, но са живи. Това е сефте откак изобщо се занимавам с доматчета, 20-ина и кусур години. Взех 5 произволни от тях и ги спасих в София, а утре засаждам 20-ина ямалчета. Ако се запази тая зима по този начин, след седмица до десетина дни съм решил да направя топъл парник вътре под голямата оранжерия с втори слой и да поддържам доматена Т вътре - между 14-16 в началото и колкото дойде денем, поне като съм там. Отначало само за разсад. Ще се опитам да изчисля правилния обем, предвид опита си от банановия паралелепипед. (вътре е и е жив и здрав).
След 25 януари вече ще имам солиден бекъп и от слънцето, така че 15-20 януари е идеално за старт на тази работа. То, всъщност, основният риск е да не се сварят, когато ме няма там, ама ще го мисля.
След 25 януари вече ще имам солиден бекъп и от слънцето, така че 15-20 януари е идеално за старт на тази работа. То, всъщност, основният риск е да не се сварят, когато ме няма там, ама ще го мисля.
-
- Метеорологът на форума
- Мнения: 1005
- Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
- Place: Видин, София
- Местоположение: София, Видинско
- Altitude (m): 88
- USDA zone: 7b
- Absolute minimum (°C): -22
- Last winter's low (°C): -8
- Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 607 times
Re: Re: Домати
Ходих да си наскубя малко зелен лук и чесън от оранжерията и що да видя... Сърцето ми се къса!
Има все още поне 20-ина оцелели доматени самораслека, като дори ми се струва, че няколко от тях имат повече зеленина по средата. А им трябва само седмица или максимум 2 за да посрещнат нов сезон... Това е абсолютен прецедент за всички тия топли зими. Дори се чудя дали утре да не извадя още 4-5 от тях и да ги спася, отчасти и поради любопитство какви сортове ще се пръкнат.
Инак, редовно онзи ден насадих 30-ина семена Ямал и малко Аурига. Това ще са ултраранните плюс тия дни ще направя цял разсад ранни Ръгби. Жената настоява, а и аз, може би споделих, съм си поставил амбициозната задача да си създам стабилен сорт, произлизащ от този хибрид.
Мисля, споделях, един евангелист-градинар от Костинброд ми бе дал няколко стабилизирани донякъде семена от ф3-4, но подходих несериозно - "за какво ми е да се занимавам, като така или инак всяка година се продават страхотни хибридни семена" - да, ама не. Последните три години селекцията им е направо катастрофална: дребни, по-неплодовити, силно незадоволителна работа. Затова и се отказах от него последните 2 години.
Колкото до въпроса за повратните пролетни студове, смятам да не се доверя на моделите, които масово и без изключения предвиждат топла пролет и да направя една топла леха в края на февруари - за разсада и ултраранните домати.
А за селекцията на Ръгбито ще вкарам 2 в едно, т е ще спестя една година.
Когато започнат да зреят юни, ще подбирам по няколко от най-едрите и ще засявам по няколко семена от всеки. До месец и нещо - втората половина на лятото, ще се види какви завръзи и дали (някои от Ф2 правят огромни цветове, колкото монета от левче и не завръзват нищо, а растенията стават по 2-3 метра). Ще запазвам само тези с добри качества. Играчка е допълнителна, но съм се амбицирал.
Съвсем леко встрани от темата, буквално за 5 дни всичко - и лука, и чесъна, но най-вече салатките са направили прираст колкото за последните 2 седмици. Последните дори теоретично стават за салата, макар че малко ме е жал, ще ги изчакам още, разбира се.
Има все още поне 20-ина оцелели доматени самораслека, като дори ми се струва, че няколко от тях имат повече зеленина по средата. А им трябва само седмица или максимум 2 за да посрещнат нов сезон... Това е абсолютен прецедент за всички тия топли зими. Дори се чудя дали утре да не извадя още 4-5 от тях и да ги спася, отчасти и поради любопитство какви сортове ще се пръкнат.
Инак, редовно онзи ден насадих 30-ина семена Ямал и малко Аурига. Това ще са ултраранните плюс тия дни ще направя цял разсад ранни Ръгби. Жената настоява, а и аз, може би споделих, съм си поставил амбициозната задача да си създам стабилен сорт, произлизащ от този хибрид.
Мисля, споделях, един евангелист-градинар от Костинброд ми бе дал няколко стабилизирани донякъде семена от ф3-4, но подходих несериозно - "за какво ми е да се занимавам, като така или инак всяка година се продават страхотни хибридни семена" - да, ама не. Последните три години селекцията им е направо катастрофална: дребни, по-неплодовити, силно незадоволителна работа. Затова и се отказах от него последните 2 години.
Колкото до въпроса за повратните пролетни студове, смятам да не се доверя на моделите, които масово и без изключения предвиждат топла пролет и да направя една топла леха в края на февруари - за разсада и ултраранните домати.
А за селекцията на Ръгбито ще вкарам 2 в едно, т е ще спестя една година.
Когато започнат да зреят юни, ще подбирам по няколко от най-едрите и ще засявам по няколко семена от всеки. До месец и нещо - втората половина на лятото, ще се види какви завръзи и дали (някои от Ф2 правят огромни цветове, колкото монета от левче и не завръзват нищо, а растенията стават по 2-3 метра). Ще запазвам само тези с добри качества. Играчка е допълнителна, но съм се амбицирал.
Съвсем леко встрани от темата, буквално за 5 дни всичко - и лука, и чесъна, но най-вече салатките са направили прираст колкото за последните 2 седмици. Последните дори теоретично стават за салата, макар че малко ме е жал, ще ги изчакам още, разбира се.
- These users thanked the author Иво Некитов for the post:
- veso (20 яну 2023, 18:44)
- Rating: 6.7%
-
- Метеорологът на форума
- Мнения: 1005
- Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
- Place: Видин, София
- Местоположение: София, Видинско
- Altitude (m): 88
- USDA zone: 7b
- Absolute minimum (°C): -22
- Last winter's low (°C): -8
- Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 607 times
-
- Метеорологът на форума
- Мнения: 1005
- Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
- Place: Видин, София
- Местоположение: София, Видинско
- Altitude (m): 88
- USDA zone: 7b
- Absolute minimum (°C): -22
- Last winter's low (°C): -8
- Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 607 times
Re: Re: Домати
Семената поникнаха много дружно вчера сутринта, 40-50 броя :)
Отлична кълняемост на партидата, дано са възстановили и селекцията. От засадените 2 дни преди това от друга партида, по-стара, не е поникнало още нито едно. Утре ще изхвърля пръстта с тях.
Поникналите, ако не им мине котка път, вероятно ще станат за пикиране към 6-10 февруари. Смятам да направя топла вътрешна оранжерия под голямата тунелна, но ще преценя първо с една суха тренировка за тест на температурата.
Отлична кълняемост на партидата, дано са възстановили и селекцията. От засадените 2 дни преди това от друга партида, по-стара, не е поникнало още нито едно. Утре ще изхвърля пръстта с тях.
Поникналите, ако не им мине котка път, вероятно ще станат за пикиране към 6-10 февруари. Смятам да направя топла вътрешна оранжерия под голямата тунелна, но ще преценя първо с една суха тренировка за тест на температурата.
- Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
- Мнения: 17024
- Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
- Place: Асеновград (над инверсиите)
- Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
- Altitude (m): 395
- USDA zone: 8b/9a
- Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
- Last winter's low (°C): -2.2 (22-Nov-2024)
- Pers.Weather St.: Home, Assenovgrad 395 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO24
Nursery 178 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23 - Has thanked: 1026 times
- Been thanked: 2501 times
Re: Re: Домати
Аз вчера откъснах първият узрял домат, а има и още няколко зреещи. Растенията са отрупани с цветове.
Става въпрос за плевелни домати, които поникват под едно дърво мандарина вече 2 години. Мястото е едно остъкление в старата ни къща. В началото на пандемията бях пуснал 20 кокошки там и тези домати сега никнат от обелките, с които сме ги черпили. Миналата зима измръзнаха, но сега не е падало под нулата и са в перфектно състояние. Не съм отоплявал с нищо, а тези дни максмимумите вътре са около 5 до 8 градуса.
А сега сериозно - утре и аз ще сложа първите семена за разсада.
Става въпрос за плевелни домати, които поникват под едно дърво мандарина вече 2 години. Мястото е едно остъкление в старата ни къща. В началото на пандемията бях пуснал 20 кокошки там и тези домати сега никнат от обелките, с които сме ги черпили. Миналата зима измръзнаха, но сега не е падало под нулата и са в перфектно състояние. Не съм отоплявал с нищо, а тези дни максмимумите вътре са около 5 до 8 градуса.
А сега сериозно - утре и аз ще сложа първите семена за разсада.