Установих, че тревата не изгаря и не се поврежда изобщо, ако я кося малко по-високо - на средното положение на косачката. Остава дори по-гъста и по-красива.
Не помня дали съм споменавал, че имам една нормална форма от Сингапур и една компактна форма от Флорида. Както и да е, първо да ви кажа по-важното.
От месец и половина имам чудесен разсад от тревата, но не я пускаме в продажба, защото все още не знам как се казва. Вече имам треви Zoysia и Centipede, но моята трева няма нищо общо и явно не е никоя от тях. Моята трева е много класи над тези два вида, които иначе се славят като великолепни и скъпи треви. Много скъпи.
Ето как изглеждат. Моята трева:
Зойсия (Zoysia sp.):
Стоножкова трева (Centipede grass):
Сравнение между трите, Zoysia е вляво:
Сравнение между трите, Zoysia е вдясно:
Двете в саксиите вече малко гладуват, затова са леко жълти. Но по принцип никога не правят толкова наситено зелен цвят, като моята трева. Освен това, тревите в саксиите не са косени нито веднъж и няма как в момента на снимката да са толкова гъсти, колкото е моята трева в земята. Снимките са от днес, без последната със смокините.
Компактната расте по-бавно и остава съвсем малко по-ниска, но на външен вид са неразличими и със сигурност са един и същи вид. На компактната междувъзлията са по-къси. На долната снимка се вижда растежът на компактната форма. Обикновената форма може да завземе до половин метър за едно лято, което е много хубаво, но също така иска и малко повече поддръжка, за да не я изпуснем от контрол. Компактната форма завзема до 10-15 см за едно лято.