ЧАТ - 2024 г.
- sl2
- Любител на южните растения
- Регистриран: 20 май 2020, 00:03
- Place: София, кв. Горна Баня
- Altitude (m): 667
- USDA zone: 7b
- Absolute minimum (°C): -21
- Last winter's low (°C): -11,1 (23-Jan-2024)
- Has thanked: 421 times
- Been thanked: 123 times
Re: ЧАТ - 2024 г.
Незнам какви са ви наблюденията, но при мен от началото на сезона има изключително малко охлюви! Възможно ли е да не могат да се възстановят от "беритбата", която им прилагам? За мен те са сериозен вредител и през изминалите години след сериозен дъжд събирах големи количества, с сега са бройки...а места за криенето им има бол.
- Gepata
- Крайморски експериментатор с палми и юка
- Регистриран: 09 юли 2013, 19:02
- Place: Варна
- Altitude (m): 40
- USDA zone: 8a
- Absolute minimum (°C): -17.8
- Last winter's low (°C): -7
- Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IVARNA55
- Has thanked: 946 times
- Been thanked: 609 times
-
- Страстен новатор в отглеждането на южни растения
- Регистриран: 20 май 2016, 13:10
- Place: с.Дълбоки общ.Стара Загора
- Altitude (m): 275
- USDA zone: 8a/8b
- Absolute minimum (°C): -24(?)
- Last winter's low (°C): -8°С(10.02.2023)
- Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISTARA26
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IDYLBO1 - Has thanked: 780 times
- Been thanked: 502 times
Другия месец ще съм за около седмица на подметката на Ботуша, кацам в Бари. Някой знае ли да има ботаническа градина или някакви прилични разсадници в района?
- MaBePuK
- Регистриран: 08 окт 2017, 17:45
- Place: Варна
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 16 times
Да си призная, до сега не бях отварял тези "чат-теми", за това и отговора ми идва с не малко закъснение =)Смрика написа: ↑05 апр 2024, 00:10На мене Палермо ми е един от най-любимите градове, при първото ми ходене първоначално останах със смесени чувства, едно на ръка липсата или полулипсата на градски транспорт, хотелът ни беше голям и хубав, но далече от центъра на събитията и трябваше или да вървим пеша половин час или да чакаме автобус, който може и да мине през около час, а може и да не (една вечер хващахме такси и тоя най-безочливо се опита да ни натовари), но после се преместихме в едно страхотно апартаментче в Калса, която за мене най-чаровната част на Палермо.MaBePuK написа: ↑04 апр 2024, 21:55Но ако трябва да бъда честен, повече ми хареса в Катания и Таормина. Определено Палермо не бе онова което очаквах да видя. Адски много мръсотия и мизерия по улиците им, и някаква абсолютна лудница. Дали това се дължи на емигрантите не знам, но не беше ок. А сега спирам да разводнявам темата, но наистина е голяма красота в Сицилия и определено си заслужаваше всяка минута прекарано време там.
След като бяхме поразгледали очевидните туристически атракции потърсих какво друго да правим или видим и се зачетох в статия, която описваше едно от местата - Пиаца Риволуционе, като средище на интересен нощен живот, но че не е за всеки, не помня какво точно пишеше, но в смисъл, че се навъртат съмнителни елементи и има порутени сгради. Тогава статията беше на две години и за тия две години въпросната пиаца беше напълно преобразена в сравнение с описаното и единственото, което издаваше предишното състояние на една от сградите беше последният етаж, на който видно имаше довършителни строителни работи.
Любимата ми Калса до към 90-те е била нещо като гето под контрола на мафията, но сега е преобразена до неузнаваемост (даже има дежурните надписи „НЕ НА ГЕНТРИФИКАЦИЯТА“), има части, които стоят леко странно като тая сграда на Пиаца Маджноне, но това е последица от бомбардировките, като се загледа човек около нея си личи къде е имало сгради преди това, къде са били основите и входните врати. А на Маджоне има много барове и ресторанти (но не от тия туристическите като там зад пощата).
Ако разцъкаш гугъл можеш да видиш огромните промени за 10 години
Палермо не е малък град, но интересната част реално е малка и там всички се събират, даже местните имат израз в тоя смисъл, беше нещо от сорта, че винаги срещаш с хората, които познаваш, забравил съм вече.
Не помня централните части с адски много мръсотия и мизерия в сравнение с други места в Сицилия, примерно във Вучирия, която също е много интересен квартал има едно-две места с (полу-)срутени сгради и наистина изглежда много зле, но това не е цялостният облик на града. Да си призная първото ми ходене там беше няколко месеца след като бях в Занзибар и писах на един с когото се запознахме там колко много ми напомня на Африка особено с канализационните тръби по външните стени на сградите и многото мърляви фасади, които първите дни много ми се набиваха на погледа, а и на места понамирисваше (но юли-август влажността и температурите са си тропически), обаче после доста бързо си промених мнението
В завършек две снимки на палми от Сицилия, които са ми любими https://forum.palmi.bg/viewtopic.php?p=119718#p119718
В началото на месец май, отново си направихме екскурзия до Сицилия, и избрахме да прекараме почивката си в Катания. По отношение на английския.. В Катания и Таормина, много по-често може да се попадне на хора, които говорят езика - може би, защото са курортни градчета, докато в Палермо, на хората на които попадахме, не знаеха и дума английски. Разбира се, говоря от свой личен опит. Както в Палермо, оказа се, че и в Катания на не малко места може да се видят мръсни улици изпълнени с боклуци. Когато преди 2 месеца, отново бяхме в Катания, прибирахме се вечерта с автобус, но си пропуснахме спирката, и слязохме някъде в източната част, зад един блок видяхме много мигранти, които бивакуваха и гледката беше потресаваща. В самият център, пък е пълно с индийци, които продават всякакви щуротии и сувенири. Този път имах повече време да разгледам самият парк Белини.. Изключителна наслада за окото! Ще споделя и малко снимки, като не всички са от парка.. =)
А тук на това дърво, пък видях все още жива Вашингтония..
Added in 1 hour 21 minutes 44 seconds:
Като напишеш в търсачката - Bari Botanical Garden Italy - излиза това..perperikon написа: ↑25 май 2024, 15:48Другия месец ще съм за около седмица на подметката на Ботуша, кацам в Бари. Някой знае ли да има ботаническа градина или някакви прилични разсадници в района?
https://luoghi.italianbotanicalheritage ... al-garden/
Дано съм могъл да помогна =)
- These users thanked the author MaBePuK for the post (total 2):
- perperikon (25 май 2024, 18:06) • Смрика (25 май 2024, 22:01)
- Rating: 13.3%
- Maria-Joanna
- Регистриран: 23 фев 2012, 23:53
- Place: Белград
- Altitude (m): 116
- USDA zone: 8a
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 106 times
Бобсън, от 27.09. съм в София. Моля Ви напишете ми адреса си на marijajoannas1@gmail.com , за да мога веднага да Ви изпратя мураята. Ще остана не повече от седмица.
-
- Регистриран: 17 дек 2012, 07:18
- Place: Хасково/София
- Altitude (m): 244
- USDA zone: 7a/7b
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 4 times