perperikon написа: ↑18 дек 2024, 18:45
... при тежка инверсионна обстановка...
Стефчо, това все повече ми изглежда като някакъв смътен спомен от някакъв минал живот. Нещо ми подсказва, че вече няма да видим такива обстановки. Пожелавам ти го и на теб, в Стара Загора и района. Аз напролет минавам на бисмаркии, архонтофеникси и кенции. Да, знам, че сега всички избухвате в смях като четете това. Но точно така ми се смееха съвсем доскоро и за трахикарпусите някои хора. Знам какво правя, макар не винаги да знам какви ги говоря.
Виждам какво става навън - авокадо, всякакви цитруси, филодендрони, бугенвилии, архонтофеникс... всичко е перфектно все още, макар да сме имали под нулата. Зимата засега върви по-скоро студена според модерните стандарти, но аз все повече се изпълвам с оптимизъм. В този смисъл, всякаква карта вероятно ще бъде напълно неактуална след година-две. Лично аз бих пробвал да адаптирам зоните към нашия климат. Зона 9а във Флорида и зона 9а в Асеновград са доста различни. Но целия свят ползва зоните и те наистина се оказват най-сполучливи. Между другото, тези зони се използват в българската метеорология от поне 60-70 години. Просто навремето не се наричаха зони. Те и сега не се наричат така официално, само ние си ги наричаме така.
Added in 1 minute 31 seconds:
И още нещо - смятам, че дори една година опит е напълно меродавен. Климатът се променя с такава скорост, че можем да очакваме много по-голямо затопляне в следващите години, т.е. ако нещо оцелява сега, значи със сигурност ще оцелява и занапред.