Къде в Европа растат палми, липи и брези на едно и също място?

Ако имате въпроси относно растения в Палм Център;
Ако имате излишни растения за размяна;
Други общи въпроси
bitex93
Регистриран: 08 авг 2020, 08:58
Place: София-град
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Къде в Европа растат палми, липи и брези на едно и също място?

Непрочетено мнение от bitex93 » 02 мар 2025, 14:42

Здравейте, харесвам както екзотични видове като най-различни палми, албиция, китайски мехурник, пауловния, така и част от дърветата, край които израстнах като дете в София. Та се чудя дали някъде в Европа поне има места, където човек може хем да види екзотики със внушителни размери, хем дървета от умерения пояс, които си знаем от България като липи, че дори доста кекавите на жега смърчове и брези?

В Атина например в едно предградие наред с красивите палми покрай плажа видях и доста тополи и си викам ех да беше БГ град, има си от всичко - и познато и екзотично. <icecream> Още не мога да повярвам на гледката на топола ръстяща съвсем близо до палми, но се оказва, че тополите виреят и на по-топли климати от българския, та нормално. Но после се сетих, че дори горе в планинските квартали на Атина не виреят всички видове, които познавам от София, още по-малко пък брези, а мечтата ми е да си купя имот на място, където ще имам градина, съчетаваща красотата на юга с тази на севера. Но като че ли няма много такива места в Европа? Да, в Англия растат палми до внушителни размери понякога и има и брези, но рядко пък има смърчове, да не говорим колко малко слънчеви часове имат. Аз лично не мога да живея на климат с много по-малко от 1900 слънчеви часове годишно, изпитано е.

Мислих си, че някъде в Италия може да има такова място, например около Триест, но не видях никъде навътре кой знае колко много тополи, брези, повече има иглолистни, а в самия Триест няма и много палми сякаш. По-долу в Хърватското крайбрежие има доста приятни места с палми, но там пък няма много видове от родната ми София. В Загреб има всичко, което има и в София, но пък палми толкова навътре няма как да растат. <tropical>

Засега съм открил само няколко места в Северна Испания, където човек може да види тази уникална комбинация. Ето например тук в Хихон в един и същи двор вляво виждате брезичка, а една доста внушителна (като за българин от вътрешността на страната като мен) палма вдясно по-навътре <tropical> : https://www.google.com/maps/@43.5180255 ... FQAw%3D%3D

В Ла Коруня и Виго също има палми тук-там, но чак такива контрасти май само в Хихон съм виждал поне на стрийт вю, вие знаете ли други места с такива контрасти между растителните видове? Давайте идеи!
А в България дали има такива места? Дори в София брезите масово съхнат заради все по-топлите летни жеги, но пък не очаквам със зими като сегашната да почнат да растата палми с нормални размери, то дори на морето все още не успяват, та тук ли!?

Мусон
Любител на южните растения
Регистриран: 10 апр 2019, 20:12
Place: Черноморско крайбрежие
Altitude (m): 17
Has thanked: 125 times
Been thanked: 134 times

Re: Къде в Европа растат палми, липи и брези на едно и също място?

Непрочетено мнение от Мусон » 02 мар 2025, 15:48

На много места ги има, ето една снимка пред вкъщи от току що, палмите се виждат , в дясно липа а в ляво бреза
Изображение

bitex93
Регистриран: 08 авг 2020, 08:58
Place: София-град
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Непрочетено мнение от bitex93 » 02 мар 2025, 23:29

Да, аз всъщност видях едни доста солидни като размер по нашите стандарти палми в Пловдив и Пазарджик на снимки от колеги от форума. Там липи също си растат, но не знам как са със смърчовете и особено брезите. Имам рода от региона и знам, че летата там са мега горещи. Брезите и на места дори смърчовете дори тук в София са започнали да изсъхват. Може би някъде по планините, там пък зимите няма да са толкова благодатни за екзотичните видове ми се струва. С оглед на бъдещите климатични промени студените зими като сегашната ще останат рядкост обаче и разни видове като брези и смърчове може напълно да изчезнат, но пък затова екзотиката ще достига до все по-северни и северни ширини без проблем, а и в крайна сметка всичко е промяна.

Поразрових се и този Trachycarpus fortunei расте в Левице, Словакия, най-високата палма досега в Словакия:
https://scontent.fsof11-1.fna.fbcdn.net ... e=67CA83B0

Предполагам и у нас може да станат толкова големи. <bravo>

perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Place: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Altitude (m): 275
USDA zone: 8a/8b
Absolute minimum (°C): -24(?)
Last winter's low (°C): -8°С(10.02.2023)
Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISTARA26
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IDYLBO1
Has thanked: 790 times
Been thanked: 516 times

Непрочетено мнение от perperikon » 03 мар 2025, 22:28

У нас има и по-високи Трахикарпуси.

Потребителски аватар
sl2
Любител на южните растения
Регистриран: 20 май 2020, 00:03
Place: София, кв. Горна Баня
Altitude (m): 667
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -21
Last winter's low (°C): -11,3 (20-febr-2025)
Pers.Weather St.: passive greenhouse: -5,9
Has thanked: 463 times
Been thanked: 133 times

Непрочетено мнение от sl2 » 04 мар 2025, 00:39

Това, че не успяваш да намериш липи, брези, тополи, смърчове не е само заради климата, просто тези видове не са подходящи за градска среда и хората го разбират за разлика от нас. Брезите и тополите са много чупливи, а смърчовете са с плитки корени, което ги прави изключително опасни. Липите пък са неконтролируеми. И все пак и аз като Мусон мисля, че нашето черноморие и гръцките Родопи са подходящи за тази цел.

Отговори